ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Η παράσταση αρχίζει...

Ανοίγει σήμερα η αυλαία στη μακρινή Μελβούρνη. Τεράστια συμφέροντα και πακτωλός χρημάτων

Το σπορ των τολμηρών, το μεγάλο "τσίρκο" της Φόρμουλα 1, ανοίγει τις πύλες του σήμερα στη μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας (5.20 το απόγευμα σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΤ1). Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997 αναμένεται συναρπαστικό σε όλα τα... επίπεδα, αφού ως γνωστό στο χώρο των μηχανοκίνητων αθλημάτων έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια και διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το ραντεβού λοιπόν στην πίστα του "Αλμπερτ Παρκ" έχει δοθεί εδώ και αρκετό καιρό και όλοι περιμένουν με ανυπομονησία τον καινούριο συσχετισμό δυνάμεων να παρατάσσεται στη γραμμή εκκίνησης. Η μακρά περίοδος ανακατατάξεων και δοκιμών έχει περάσει ανεπιστρεπτί και οι 24 οδηγοί των 12 ομάδων καλούνται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στη Μελβούρνη. Η νίκη ασφαλώς δε θα είναι καθοριστική, όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Στον καθαρά αγωνιστικό τομέα τα ερωτήματα είναι: α) η κυριαρχία της "Γουίλιαμς Ρενό" θα είναι τόσο απόλυτη όσο πέρσι; β) η "Φεράρι" θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα αξιοπιστίας των τελευταίων ετών και να εκμεταλλευτεί τον κορυφαίο πιλότο Μίκαελ Σουμάχερ; γ) η "Μπένετον Ρενό" θα ανακάμψει με το δίδυμο Μπέργκερ - Αλεζί κερδίζοντας έστω και ελάχιστη φήμη που της χάρισε ο Σουμάχερ, όταν οδηγούσε το μονοθέσιό της; δ) η "Μακλάρεν Μερτσέντες" θα βρει επιτέλους το δρόμο για τη νίκη; ε) ο Ντέιμοντ Χιλ, περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής, με την άσημη "Αροους" θα μπορέσει να κρατηθεί ψηλά ή θα παλεύει για μια καλή αξιοπρεπή θέση στην "πολ ποζίσιον"; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα στη χρονιά.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία δύο θρύλων της Φόρμουλα 1 σαν ιδιοκτήτες εταιριών. Πρόκειται για τον Σκοτσέζο Τζάκι Στιούαρτ (3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής) και τον Γάλλο "καθηγητή" Αλεν Προστ (4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής) που αγόρασε αντί 16 δισ. τη Λιζιέ!

Ασφαλώς υπάρχει και η... σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Δεν είναι άλλη από την αλόγιστη διαφήμιση, κυρίως εταιριών καπνού και τσιγάρων, που δίνουν όσο - όσο για να διαφημιστούν από τα μονοθέσια. Πληρώνουν αδρά προκειμένου να βγουν στο γυαλί, στο οποίο η διαφήμιση και η προβολή αυτών των προϊόντων είναι απαγορευμένη...

Σόου μπίζνες λοιπόν καθώς κανένας πλέον δεν ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει προ πολλού τις πίστες, φυσικά προς όφελος του θεάματος...

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

TWR ARROWS - YAMAHA

Οδηγοί: Ντέιμον Χιλ - Πέντρο Ντενίζ. Κινητήρας: V10. Στόχοι: Με όπλο τον περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή η Αροους θα προσπαθήσει για καλά πλασαρίσματα.

WILLIAMS - RENAULT

Οδηγοί: Ζακ Βιλνέβ - Χάραλντ Φρέντζεν. Κινητήρας: V10. Στόχοι: Αναμφίβολα παραμένει η κορυφαία και πλέον αξιόπιστη εταιρία με κινητήρα "διαμάντι". Με 8 πρωταθλήματα κατασκευαστών (1980, 81, 86, 87, 92, 93, 94 και το 1996) παραμένει το πρώτο φαβορί για οδηγούς και κατασκευαστές.

FERRARI

Οδηγοί: Μίκαελ Σουμάχερ - Εντι Ιρβάιν. Κινητήρας: V10. Στόχοι: Αν καταφέρει και διατηρήσει σταθερή πορεία είναι ικανή να θυμηθεί τα παλιά (8 πρωταθλήματα κατασκευαστών το 1961, 64, 75, 76, 77, 79, 82 και 83). Μεγάλο όπλο η παρουσία του δύο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή (1994, 1995) Μ. Σουμάχερ, οδηγού μεγάλης κλάσης.

BENETTON - RENAULT

Οδηγοί: Ζαν Αλεζί - Γκέρχαρντ Μπέργκερ. Κινητήρας: V10. Στόχοι: Η ομάδα, απ' όπου ανέτειλε το άστρο του Μ. Σουμάχερ, έχει έμπειρους οδηγούς, όμως το θέμα είναι σε τι κατάσταση θα παρουσιαστούν οι κινητήρες.

Mc LAREN - MERCEDES

Οδηγοί: Μίκα Χάκινεν - Ντέιβιντ Κούλχαρντ. Κινητήρας: V10. Στόχοι: Με νέα χρώματα και... μυαλά και με 7 πρωταθλήματα κατασκευαστών στην ιστορία της (1974, 84, 85, 88, 89, 90 και 91) οι ιθύνοντες της Μακλάρεν δηλώνουν ότι ήρθε η ώρα της ανάκαμψης. Ο χρόνος θα δείξει.

JORDAN - PEUGEOT

Οδηγοί: Ραλφ Σουμάχερ - Τζιανκάρλο Φιζικέλα. Κινητήρας: V10. Στόχοι: Φιλόδοξη η Τζόρνταν ελπίζει σε μια καλή παρουσία, μετά τις μηχανικές βελτιώσεις.

PROST - MUGEN - HONDA

Οδηγοί: Ολιβιέ Πανίς - Σινίτσι Νακάνο. Κινητήρας: V10 Στόχοι: Παρθενικά βήματα του Προστ, ως ιδιοκτήτης. Η πρώην Λιζιέ θα κερδίσει εμπειρίες τον πρώτο χρόνο και στο μέλλον βλέπει...

SAUBER - PETRONAS

Οδηγοί: Τζόνι Χέρμπερτ - Νίκολα Λαρίνι. Κινητήρας: V10. Στόχοι: Ο, τι ήθελε προκύψει...

TYRRELL - FORD

Οδηγοί: Τζος Βερστάπεν - Μάκα Σάλο. Κινητήρας: V8. Στόχοι: Με νέο κινητήρα ελπίζει σε κάτι καλό. Δύσκολα όμως θα έρθουν οι καλές μέρες του παρελθόντος (το 1971 πρωταθλήτρια στους κατασκευαστές) για την Τιρέλ.

MINARDI - HART

Οδηγοί: Ούκιο Καταγιάμα - Γιάρνο Τρούλι. Κινητήρας: V8. Στόχοι: Η ομάδα συμμετέχει στα Γκραν - Πρι της Φ1 από το 1985. Για φέτος οι στόχοι επικεντρώνονται σε μια αξιοπρεπή παρουσία...

STEWART - FORD

Οδηγοί: Ρούμπενς Μπαριτσέλο - Γιαν Μάγκνουσεν. Κινητήρας: V10. Στόχοι: Αλλη μια ομάδα που στον πρώτο χρόνο ύπαρξής της θα θελήσει να γεμίσει το"σακούλι" με πείρα. Εγγύηση, η παρουσία του σπουδαίου Τζάκι Στιούαρτ(παγκόσμιος πρωταθλητής το 1971 και 1973).

LOLA - FORD

Οδηγοί: Βιτσέντζο Σοσπίρι - Ρικάρντο Ροσέ. Κινητήρας: V8. Στόχοι: Παλιά γνώριμη στη Φ1 η Λόλα, αφού συμμετέχει από το 1962 και με αρκετές επιτυχίες στο παρελθόν, για φέτος στόχος στο πρωτάθλημα θα είναι μια καλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ