ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Σχηματισμός κυβέρνησης "χωρίς τον ξενοδόχο"...
  • Μπερίσα και αντιπολίτευση συμφωνούν στο σχηματισμό κυβέρνησης με σοσιαλιστή πρωθυπουργό
  • Οι εξεγερμένοι σχηματίζουν "Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού"
  • Συνεχίζεται η προέλαση από το Νότο

ΤΙΡΑΝΑ.-

"Δε μένει τίποτε άλλο στον Πρόεδρο από το να παραδώσει την εξουσία", δηλώνουν ηγέτες των εξεγερμένων, οι οποίοι συνέχισαν τις τελευταίες ημέρες - όπως και χτες - την προέλασή τους στο Νότο. Ομως, ο Σαλί Μπερίσα είχε άλλα σχέδια: μετά από συνεχείς ελιγμούς και τακτικές υποχωρήσεις, κατάφερε, αφ' ενός, να διατηρήσει - προς το παρόν - τη θέση του στην Προεδρία, και αφ' ετέρου, να πείσει την αντιπολίτευση για το σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας", υπό την πρωθυπουργία σοσιαλιστή. Πάντως, οι εξεγερμένοι δεν αντέδρασαν, η προέλασή τους συνεχίστηκε, ενώ παράλληλα, οι "άνθρωποι του Προέδρου" φαίνεται ότι ξεκίνησαν αντι - εξέγερση...

Κυβέρνηση "εντός 24ώρου;"

Μετά από την "απίστευτη" (η λέξη σε εισαγωγικά, καθώς ο Πρόεδρος της Αλβανίας ελίσσεται διαρκώς) στροφή του Μπερίσα, ο οποίος κάλεσε την αντιπολίτευση την Κυριακή να συνεργαστεί με αυτόν για το σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας", ξεκίνησαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις οι οποίες κατέληξαν, αργά χτες το απόγευμα, σε κατ' αρχήν συμφωνία. Σύμφωνα με αυτήν, πρωθυπουργός θα οριστεί ο σοσιαλιστής Μπασκίμ Φίνο, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση).

Ο Μπερίσα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία σύστασης της νέας κυβέρνησης της χώρας, η οποία - είπε - θα σχηματιστεί εντός 24 ωρών.

Πάντως, η συμφωνία φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του "ξενοδόχου" - του εξεγερμένου λαού...

Πολιτικό σχήμα

Η ηγεσία των εξεγερμένων, μετά από διαβουλεύσεις στις οποίες μετείχαν εκπρόσωποι κι επιτροπές πολιτών από την Αυλώνα, το Μπεράτ, την Κουτσιόβα, το Τεπελένι, τη Μεμαλίαϊ, το Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα, σχηματοποιήθηκε ως πολιτική κίνηση, με την ονομασία Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού.Στη συνέχεια, επανέλαβε τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών: α) την άμεση, άνευ όρων παραίτηση του Προέδρου Σαλί Μπερίσα, β) σχηματισμό Προεδρικού Συμβουλίου ως τη διεξαγωγή εκλογών και το σχηματισμό της νέας Βουλής, και γ) σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μέχρι τις νέες εκλογές.

Ως αργά το βράδυ, η Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού δεν είχε αντιδράσει στην είδηση του σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ είχε ζητήσει, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη λύση της κρίσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε ότι "τα όπλα στα χέρια του λαού δεν είναι για αδελφοκτονία, ούτε για εθνικές διαιρέσεις και θα παραμείνουν σ' αυτόν μέχρι να δημιουργηθούν εγγυήσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα".

Ενα αμφιλεγόμενο σενάριο

Τη Δευτέρα και την Τρίτη κυκλοφόρησε ένα αμφιλεγόμενο σενάριο, τόσο από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όσο και από ειδησεογραφικά πρακτορεία: ότι δηλαδή οι εξεγερθέντες της Αυλώνας αποδέχτηκαν τη συμφωνία που αποφασίστηκε στα Τίρανα από τον Σαλί Μπερίσα και τα πολιτικά κόμματα. Κατά τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, 8 μέλη της επιτροπής που ελέγχουν την Αυλώνα, υπέγραψαν με τον Ιταλό πρέσβη στην Αλβανία, Πάολο Φορέστι, πάνω στο πολεμικό πλοίο "Σαν Τζιόρτζιο", δήλωση αποδοχής της συμφωνίας.

Ομως η συμφωνία φάνηκε να καταρρίπτεται μια μέρα μετά...

Και "αντι - εξέγερση";

Αντικρουόμενες πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων έκαναν λόγο για λεηλασία μιας σημαντικής αποθήκης πυρομαχικών του αλβανικού στρατού στο Μπαϊράμ Τσουρί, είτε (κατά το Γαλλικό Πρακτορείο) από εννιά χιλιάδες οπαδούς του προέδρου Μπερίσα, είτε (κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες") από εξεγερμένους του Νότου. Ομως η γεωγραφική θέση της πόλης, 225 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων, πείθει μάλλον για την πρώτη εκδοχή: αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι καταληψίες δήλωσαν "έτοιμοι να κινηθούν στο πλευρό του Προέδρου, αν παραστεί ανάγκη".

Ισως όμως να μην προλάβουν οι υποστηρικτές του Προέδρου να κινηθούν: ο στρατός δείχνει να έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια άμυνας της χώρας. Ενας στρατιώτης στη Λούσνια, 40 χιλιόμετρα νότια από τα Τίρανα, όπου δυο άρματα μάχης χωρίς οβίδες και μια ομάδα ελαφρά οπλισμένων ανδρών έχουν "στήσει" αμυντική γραμμή, δήλωσε πως "δεν υπάρχει πια καμιά κυβέρνηση. Αν μας επιτεθούν, θα υποχωρήσουμε"...

Ο λαός ανατρέπει "μαγειρέματα" και υπολογισμούς

Κανείς, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε οι ΗΠΑ, που διατηρούν 1.600 άτομα προσωπικό στη "διπλωματική αποστολή" τους στα Τίρανα, είχαν προβλέψει την έκταση και την ένταση της αντίδρασης του αλβανικού λαού, ο οποίος - οπλισμένος πια - διεκδικεί να έχει λόγο στις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα του. Οι πολιτικές συμφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που με την "καθοδήγηση" του διεθνούς παράγοντα μεθοδεύονται στα Τίρανα, ελάχιστη σημασία έχουν, καθώς ο εξεγερμένος λαός στον αλβανικό Νότο, οπλισμένος και μέχρι στιγμής νικητής στο "πεδίο της μάχης", δεν έχει κανένα λόγο να συναινέσει με ρυθμίσεις στις οποίες δε συμμετείχε.

Την πραγματικότητα αυτή φαίνεται πως αρχίζει πια να αναγνωρίζει ο διεθνής παράγοντας, ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να προετοιμάσει μια "καρέκλα" στο τραπέζι των πολιτικών διαβουλεύσεων για τους εκπροσώπους των εξεγερμένων. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να επισημανθούν "περίεργες" διαρροές από διπλωματικές υπηρεσίες ξένων χωρών, σύμφωνα με τις οποίες αναζητούνται τρόποι φυγάδευσης και αφοπλισμού των ηγετών των εξεγερμένων. Οι "πληροφορίες" αυτές, στόχο έχουν τη δημιουργία σύγχυσης και καχυποψίας στις τάξεις των εξεγερμένων, προκειμένου να υπονομευτεί η δυναμική της εξέγερσης.

Προς το παρόν, όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις, οι προσπάθειες υπονόμευσης της δυναμικής της εξέγερσης έπεσαν στο κενό και οι διεθνείς διαμεσολαβητές, κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, φαίνεται πως αναζητούν τρόπους για την εκπροσώπηση των εξεγερμένων στις πολιτικές διαβουλεύσεις.

Μέσα στο πνεύμα αυτό ο Ελληνας υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, είπε χτες ότι "οι εξεγερμένοι ελέγχουν ένα σημαντικό μέρος της χώρας και υπ' αυτή την έννοια έχουν λόγο στις εξελίξεις". Επίσης, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, χτες έκαναν λόγο για τη διαμόρφωση μιας ντε φάκτο κατάστασης στη Νότια Αλβανία, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη και να υπάρξει μέριμνα για τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εξεγερμένων στις πολιτικές διαβουλεύσεις.

Σ' αυτό το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει ενεργό μέρος στο παιχνίδι των Ευρωπαίων και της Ουάσιγκτον που αποσκοπεί στη διαμόρφωση του νέου αλβανικού σκηνικού. Ετσι, λοιπόν, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη η οποία θα αναλάβει, ενδεχομένως, την τήρηση της τάξης στην Αλβανία, όταν θα αρχίσει η διαδικασία της αποκλιμάκωσης. Οι σκέψεις αυτές ωριμάζουν κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που πραγματοποιούνται, τις τελευταίες μέρες, στην Αθήνα στο υπουργείο Αμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χτες, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις. Η μία στο υπουργείο Αμυνας, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου, του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη και η δεύτερη στο Μέγαρο Μαξίμου όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Στις δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε με διάβημά της στα Τίρανα την απελευθέρωση του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, πως η ελληνική πολιτική "είναι η αποφυγή ανάμειξης στην εσωτερική πολιτική κρίση της Αλβανίας" και στόχος των ελληνικών προσπαθειών είναι "να υπάρξει μια λύση δημοκρατική, ειρηνική, να αποκατασταθεί η ενότητα της χώρας, η τάξη και να δρομολογηθούν δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη μιας κοινά αποδεκτής κυβέρνησης".

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση κύματος λαθρομεταναστών και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα καταπλεύσει στους Αγιους Σαράντα μεταφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

Η ΠΕΑΕΑ

Με ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ και τα μέλη της, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκφράζουν τη συμπάθειά τους, το θαυμασμό τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους, στο γενναίο και περήφανο αλβανικό λαό, που αγωνίζεται για τη δημοκρατία, την εθνική του ανεξαρτησία και την εθνική του αξιοπρέπεια, ενάντια στις ΗΠΑ, τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης και στη διεφθαρμένη κυβέρνηση του δικτάτορα Σαλί Μπερίσα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Πιέσεις για παράδοση...

Εν χορώ καλούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί τους εξεγερμένους να "παραδώσουν τα όπλα", ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση - αυτήν της ιταλικής διπλωματίας - προχωρούν σε πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως δείχνουν να έχουν "ατυχή" κατάληξη. Ενώ παράλληλα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από τη χώρα.

"Παραδώστε τα όπλα"

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε χτες όλες τις πλευρές στην Αλβανία να επιδείξουν "μεγάλη αυτοσυγκράτηση" κι εκτίμησε ότι η χώρα χρειάζεται άμεση διενέργεια εκλογών καθώς και νέο Σύνταγμα.

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει όλες τις απόπειρες που γίνονται με απειλές ή με τη χρήση όπλων και οι οποίες υπονομεύουν τη σταθερότητα και έχουν στόχο την κατάληψη της εξουσίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ολλανδικής προεδρίας, στην οποία προστίθεται ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι μια παράλληλη διαδικασία για να προωθηθεί η εθνική συμφιλίωση είναι άκρως αναγκαία, για να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές και στην ψήφιση νέου Συντάγματος".

Νωρίτερα, σε μια ακόμη κίνηση που δείχνει το κλίμα που διαμορφώνεται, η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέδωσε Διακήρυξη στον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, με την οποία - εν πολλοίς - καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να αποφύγει ταραχές μεταξύ των εθνοτήτων που τη συνθέτουν. Αφορμή για τη Διακήρυξη - την οποία επέδωσε ο πρέσβης Αλέξανδρο Μάλλιας του ελληνικού γραφείου Σύνδεσης, ο οποίος αντικαθιστά τον Ολλανδό εκπρόσωπο - υπήρξαν συνθήματα που ακούστηκαν στους δρόμους των Σκοπίων και του Τέτοβο σε διαδηλώσεις κατά της αλβανικής μειονότητας.

Χτες, επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης προέτρεψε, με ανακοίνωσή του από το Στρασβούργο, όλους τους πολίτες της Αλβανίας που κατέχουν όπλα να τα παραδώσουν "χωρίς καθυστέρηση".

Το Παρίσι

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζακ Ριμελάρ, δήλωσε ότι "καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν την υλοποίηση" των συμφωνιών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και "κυρίως όσον αφορά στην παράδοση των όπλων".

Το Λονδίνο

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα όλους τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Αλβανία το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας ότι όσο περισσότερο παραμένουν στη χώρα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις, στην Αλβανία βρίσκονται περίπου 200 άνθρωποι για τους οποίους είναι υπεύθυνη η Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων και μερικών υπηκόων της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας.

Η Βόννη

Ομοίως η γερμανική διπλωματία κάλεσε χτες, ενόψει των "δυσμενών" εξελίξεων στην Αλβανία οι οποίες "ενέτειναν" τις ανησυχίες της, όλους τους υπηκόους της που βρίσκονται εκεί να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, ενώ ήδη προ διημέρου είχε εκδώσει οδηγία με την οποία καλούσε τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Αλβανία.

Μια ασύλληπτη προέλαση

ΤΙΡΑΝΑ.-

Πού θα φθάσει η εξέγερση των Αλβανών πολιτών; Ηδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα παραδεχόταν απρόθυμα ότι"δεν ελέγχει ορισμένες περιοχές του Νότου" - σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα γι' αυτήν, καθώς οι εξεγερμένοι προελαύνουν με απίστευτους ρυθμούς, οργανώνονται και αναπτύσσονται.

Μέχρι στιγμής οι εξεγερμένοι έχουν καταγάγει στρατιωτικές επιτυχίες αντιστρόφως ανάλογης απήχησης της - θεωρητικής - ισχύος τους. Καθώς η οργάνωσή τους λαμβάνει μορφή και αποκτούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες οπλισμού, η επιχειρησιακή τους δυνατότητα μεγιστοποιείται, αφού μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον πολλοί εκπαιδευμένοι πρώην στρατιωτικοί κι αστυνομικοί στις τάξεις τους και, κυρίως, στα ηγετικά τους κλιμάκια.

Η κατάσταση στο Νότο ως χθες, Τρίτη, με την κατάληψη από τους ένοπλους πολίτες του 1/4 του εδάφους της χώρας, ήταν ίσως ενδεικτική της αποφασιστικότητάς τους και καταδεικνύει με τρόπο σαφή, ακόμη και για εκείνους που δε διαθέτουν ειδικές γνώσεις περί θεμάτων στρατιωτικής τακτικής, ότι η εξέγερση κινείται πλέον "βάσει σχεδίου". Αναλυτικά:

Αυλώνα

Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το οποίο βρέχεται από την Αδριατική, βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων από τις αρχές Φλεβάρη, όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις με αφορμή το σκάνδαλο των "πυραμιδικών" σχημάτων. Η πόλη των 80 χιλιάδων κατοίκων είδε την αναταραχή να μετασχηματίζεται σε οργανωμένη εξέγερση στις 28 Φλεβάρη.

Αγιοι Σαράντα

Η πόλη, η οποία βρίσκεται αντίκρυ από την Κέρκυρα, με πληθυσμό 15 χιλιάδων κατοίκων, κατακτήθηκε από τους εξεγερμένους αμέσως μετά την Αυλώνα. Θεωρείται ως ένα από τα γεωγραφικά "κέντρα" της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Δέλβινο

Δεκαέξι χιλιόμετρα μακριά από τους Αγίους Σαράντα, η μικρή αυτή πόλη αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της εξέγερσης, προδίδοντας τις πρώτες ενδείξεις στρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης των εξεγερμένων.

Τεπελένι

Η απομακρυσμένη ορεινή πόλη των 20 χιλιάδων κατοίκων αποτελεί τον οδικό κόμβο προς την Ελλάδα. Είναι η πόλη όπου βρίσκεται η φυλακή στην οποία "φιλοξενούνταν" (για να υιοθετήσουμε μια κομψή διατύπωση...) ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο,από το 1994. Ο Νάνο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα Τίρανα, ώρες πριν οι εξεγερμένοι καταλάβουν την πόλη και αποκτήσουν πυροβολικό, οργανώνοντας την άμυνά τους.

Αργυρόκαστρο

Η αρχαία πόλη και μεγαλύτερο κέντρο της ελληνικής μειονότητας, 20 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα. Η κατάληψή της από τους εξεγερμένους και η απόκτηση των μεγάλων αποθεμάτων οπλισμού που βρίσκονταν σε στρατιωτικές αποθήκες της πόλης έστειλε ένα "ισχυρό" μήνυμα στα Τίρανα...

Παρμέτ

Η πόλη, μια από τις πιο απομονωμένες της χώρας, κατελήφθη από τους εξεγερμένους την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν τη σύναψη της πολιτικής συμφωνίας στα Τίρανα.

Μπεράτ

Μια από τις πιο παλιές πόλεις της Αλβανίας, όπου επίσης η εξέγερση ξεκίνησε στην αρχή υπό τη μορφή των διαδηλώσεων για τις "πυραμίδες". Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ",οι εξεγερμένοι κατέλαβαν την πόλη το Σαββατοκύριακο. Ανάμεσα στο Μπεράτ και την Κούτσοβε βρίσκεται μια αεροπορική βάση μεγάλης σημασίας, όπου βρίσκονται 19 αεροπλάνα τύπου MiG και η μεγαλύτερη επισκευαστική μονάδα της αλβανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Είναι αγώνας αξιοπρέπειας

Συγκέντρωση αύριο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

Παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες τη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία, μια χώρα που μετατράπηκε από τον εκλεκτό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, Μπερίσα, σε προτεκτοράτο της "νέας τάξης πραγμάτων". Είδαμε ένα λαό ολόκληρο, αυτά τα χρόνια, να μετατρέπεται σε διεθνή ζητιάνο και τη χώρα του να καταληστεύεται από τους ιμπεριαλιστές. Η τελευταία οικονομική κρίση και η ληστεία των λαϊκών αποταμιεύσεων ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Ο αγώνας του αλβανικού λαού για τα δημοκρατικά του δικαιώματα είναι αγώνας αξιοπρέπειας, αγώνας που στρέφεται κατά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, που όλα αυτά τα χρόνια φέρνει τον πόλεμο, τη φτώχεια και τη δυστυχία σε όλους τους λαούς.

Το Κίνημα Ειρήνης, η ΕΕΔΥΕ, συμπαραστέκεται στον αγώνα του λαού της γειτονικής χώρας και εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε είδους επέμβαση των ιμπεριαλιστών και των οργανισμών τους.

Τη συμπαράστασή μας αυτή πρέπει να την εκφράσουμε με όλους τους τρόπους. Με τη συμμετοχή στην εκδήλωση συμπαράστασης στον αλβανικό λαό και καταγγελία των οργάνων της "νέας τάξης" και με υλική βοήθεια στους εξεγερμένους.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΜΑΡΤΗ, ΣΤΙΣ 7 μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ. Ομιλητής: Ε. Μαχαίρας, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ.

- Να διαδηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στον αλβανικό λαό και την καταδίκη του καθεστώτος Μπερίσα

- Να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή τους

- Να απαιτήσουμε να εξασφαλιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Αλβανία

- Να αποτρέψουμε με τον αγώνα μας επεμβάσεις και, για μια φορά ακόμα, να καταδικάσουμε τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για τα Βαλκάνια.

  • Η ΕΕΔΥΕ συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα για τον αλβανικό λαό. Περισσότερες πληροφορίες: Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 38.44.853, 38.27.303.
Σήμερα η συγκέντρωση της ΕΔΥΕΘ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης οργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, η ΕΔΥΕΘ. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό.

"Εγγύηση" ανωμαλίας η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η σχεδιαζόμενη συγκρότηση πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, με σκοπό να επέμβει στις εσωτερικές εξελίξεις της Αλβανίας.

Η κυβερνητική τοποθέτηση, "καλό είναι να μην χρειαστεί η αποστολή τέτοιας δύναμης", κάθε άλλο παρά επαρκής και καθησυχαστική είναι. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε υπαναχωρήσεις. Εκείνο που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να δηλώσει απερίφραστα την κατηγορηματική αντίθεσή της στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.

Αποτελεί πρόφαση ότι η Αλβανία χρειάζεται εγγυήσεις ομαλότητας. Η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη γειτονική χώρα είναι εγγύηση ανωμαλίας. Στόχος τέτοιων στρατιωτικών δυνάμεων θα είναι η επιβολή "ειρήνης", κομμένης και ραμμένης στα μέτρα της "νέας τάξης", και πάντως θα στρέφεται κατά του εξεγερμένου λαού της Αλβανίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει, επίσης, να ζητήσει από την αλβανική την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Αλβανία.

Ανάγκη και για υλική συμπαράσταση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκφράζει, ακόμη μια φορά, την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στο λαό της Αλβανίας, που έχει εξεγερθεί για την ανατροπή του Μπερίσα και της κυβέρνησής του.

Εάν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί καταδίκαζαν πολιτικά τον Μπερίσα και δεν του έδιναν "σανίδα σωτηρίας", είναι βέβαιο ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα αποτελούσαν παρελθόν.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό.

Σήμερα είναι ανάγκη η αλληλεγγύη προς τον αγωνιζόμενο λαό της Αλβανίας να πάρει και υλικό χαρακτήρα. Οι λαϊκοί αγωνιστές και οι οικογένειές τους έχουν μεγάλη ανάγκη βοηθείας, για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Το ΚΚΕ καλεί κάθε Ελληνα πολίτη να συμβάλλει από το υστέρημά του στην αποστολή τροφίμων και φαρμάκων στον αλβανικό λαό. Οι κοινωνικές οργανώσεις των εργαζομένων μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διευκολύνει την αποστολή υλικής βοήθειας προς τον αλβανικό λαό.

ΠΑΤΡΑ
Στο πλευρό των εξεγερμένων

Τη συμπαράστασή τους στον ξεσηκωμό του αλβανικού λαού ενάντια στο καθεστώς Μπερίσα εξέφρασαν οι εργαζόμενοι της Πάτρας με την πικετοφορία που πραγματοποίησαν χτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία φοιτητών, μαθητών και νέων εργαζόμενων οι οποίοι διαδήλωσαν ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη ΔΕΕ και την ΕΕ που ευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της γειτονικής χώρας και όλοι οι λαοί της Βαλκανικής. Απαίτησαν να σταματήσουν οι ξένες επεμβάσεις στην περιοχή τονίζοντας πως "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν". Στην πικετοφορία, που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν για τη φιλία των βαλκανικών λαών φωνάζοντας "Ζήτω η φιλία των λαών κάτω οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών" και για το δικαίωμα του αλβανικού λαού να αποφασίζει μόνος για τις τύχες του σημειώνοντας πως "Η Αλβανία δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", "Κάτω ο Μπερίσα και οι ιμπεριαλιστές". Τέλος, οι νέοι προειδοποίησαν πως δεν πρόκειται να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να πάει "κανένας φαντάρος στην Αλβανία (γιατί) εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

Οι εξεγερμένοι συνέχισαν και χτες να κερδίζουν έδαφος και όπλα

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: "Προς Τίρανα"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ