ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Της ζωής και της σιωπής

Πρεμιέρα, έχει σήμερα στο "Αμόρε" (κεντρική σκηνή), το "Θέατρο του Νότου",με το έργο του Τάκη Θεοδωρόπουλου "Οσοι έχασαν τον ύπνο τους",σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου.Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Χρύσα Σπηλιώτη, Στάθης Κακκαβάς,κ. ά. Τέσσερις νεοέλληνες σαραντάρηδες αστοί, δύο άντρες και δύο γυναίκες, είναι πιασμένοι στα δίχτυα μιας διαρκούς νευρικής κρίσης, ενώ μια Φιλιππινέζα υπηρέτρια, κινείται ανάμεσά τους με ασιατική ηρεμία και σαρκοβόρο χιούμορ. Το πρώτο θεατρικό έργο του πεζογράφου συνθέτει έναν σύγχρονο παρανοϊκό κόσμο.

  • Μια παλιά βιοτεχνία, στο Μεταξουργείο, μεταμορφώθηκε σε θέατρο από τουςΑσπασία Κράλλη και Χρήστο Βαλαβανίδη με την επωνυμία "Από μηχανής".Ο χώρος μελλοντικά θα έχει δύο σκηνές. Χτες άρχισε η πρώτη παράσταση από το"Θέατρο της σιωπής".Πρόκειται για την παράσταση "Πενθέας Πάσχων"(προσέγγιση στις "Βάκχες") σε σενάριο Ασπασίας Κράλλη,σκηνοθεσίαΧρήστου Βαλαβανίδη,σκηνικά - κοστούμια Εύας Νάθενα,μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη.Παίζουν: Ευγενία Αποστόλου, Τάσος Γιαννόπουλος, Ασπασία Κράλλη, Σοφία Μαραθάκη.
  • Παράσταση που συνδυάζει χιούμορ, συγκίνηση, ανθρωπιά, είναι το έργο τηςΣαρλότ Κίτλυ "Μη σκοτώνεις τη μαμά",που παρουσιάζεται στον "Τεχνοχώρο Υπό Σκιάν", σε μετάφραση Εφης Σταμούλη,σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου,σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση.Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Πελαγία Αγγελίδου, Νόνη Ιωαννίδου, Εβρη Σωφρονιάδου.
Για τα παιδιά

Στο Θέατρο του Κολεγίου Αθηνών σήμερα (9μμ) θα πραγματοποιηθεί συναυλία για τα δέκα χρόνια του σωματείου "Οι φίλοι του Παιδιού", που ίδρυσαν γυναίκες (εθελόντριες επιστημόνισσες και μη) για τη στήριξη του άπορου παιδιού (άρρωστου, προβληματικής οικογένειας στην Αθήνα και την επαρχία). Στη συναυλία συμμετέχουν η 13μελής Ορχήστρα Δωματίου και η Παιδική Χορωδία(120 παιδιά) της Σχολής Μωραϊτη,με έργα που συνέθεσε η Ελενα Κ. Χούντα,ειδικά για την εκδήλωση αυτή. Τα έσοδα (5.000 δρχ. το εισιτήριο) θα διατεθούν για τους σκοπούς του σωματείου.

"Φτωχότερα" τα Μάρμαρα

Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του 83χρονου καθηγητή και προέδρου της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Ρόμπερτ Μπράουνινγκ,έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο Ελληνας Πρέσβης στο Λονδίνο, κ. Ζαφειρόπουλος μετέφερε στην οικογένεια του Ρ. Μπράουνινγκ την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΠΟ να αναλάβει τα έξοδα της κηδείας.

Ο υπουργός έκανε έναν απολογισμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης "Η Δόξα του Βυζαντίου" στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης. Στις συναντήσεις που είχε τέθηκαν δύο σημεία συνεργασίας με το Μητροπολιτικό Μουσείο. Πρώτον, η συμμετοχή του Μουσείου στην προβολή της έκθεσης κειμηλίων του Αγίου Ορους και δεύτερον η παρουσία στη Νέα Υόρκη στελεχών του ΥΠΠΟ (από την προηγούμενη βδομάδα), ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία οργάνωσης εκθέσεων.

Στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών ο Ε. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία να προετοιμάσει έκθεση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον.Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις του ΥΠΠΟ σχετικά με την ανάπτυξη και ενίσχυση του ελληνικών σπουδών στις ΗΠΑ.

  • Στις 17 Μαρτίου (1μ.μ.) θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια, στην πλατεία Δεξαμενής, του ανδριάντα του Οδυσσέα Ελύτη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς.
  • Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη πρόσφατα ο Γεώργιος Κοντόπουλος.Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1928 και σε ηλικία 29 μόλις ετών εκλέχτηκε καθηγητής της Αστρονομίας στο ΑΠΘ. Από το 1975 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εχουν δημοσιευτεί δεκάδες εργασίες του, άρθρα, μελέτες κ. ά.
  • Το βιβλίο "Ο λόφος με τους υπνοβάτες" (εκδόσεις "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη), θα παρουσιαστεί αύριο (8μμ), στο "ΑΙΟΛΙΣ" (Αιόλου 23 και Αγίας Ειρήνης). Θα μιλήσει ο συγγραφέας Γιώργος Αριστηνός.
Χρόνια προσφοράς

Με τρία έργα εμφανίζεται στην Αθήνα, το 14χρονο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων,συμμετέχοντας στο γιορτασμό των 60 χρόνων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας,που θα παρουσιάσει στο Θέατρο "Αλίκη".Σήμερα, λοιπόν, θα παιχτεί από την Παιδική Σκηνή το έργο "Ο κύκλος με την κιμωλία",σε διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου από το ομώνυμο μπρεχτικό έργο, σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαννακόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Τάκη Στεφάνου.Παίζουν: Μιχάλης Μπίζιος, Νίκος Κλησιάρης, Ολγα Γρατσανίτη, Βασίλης Γουργούλης κ. ά.

Αύριο και την Παρασκευή θα παρουσιαστεί το έργο των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου "Δεσποινίς ετών 39",σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Θανάση Τζάτσου.Παίζουν: Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γκίκας, Μιχάλης Μπίζιος, Δημήτρης Πετρόπουλος, Λουκία Στεργίου, Γιώργος Τζέρπος κ. ά.

Τέλος, στις 15,16/3 θα παρουσιαστεί η "Στέλλα Βιολάντη" του Γρ.Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη,σκηνικά - κοστούμια Νίκου Στεφάνου και μουσική Μανώλη Καλομοίρη (σε ζωντανή εκτέλεση επί σκηνής). Παίζουν: Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Νίκος Κλησιάρης, Νίκη Παλληκαράκη, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή, Βίκυ Ψαλτίδου.Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του γιορτασμού των 60 χρόνων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας θα δοθούν και παραστάσεις από προηγούμενες παραγωγές του: Στο τέλος του Μάρτη, "Ο Συνοδός" του Στρατή Καρρά, στα Γιάννενα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου και το καλοκαίρι το έργο "Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας" του Γιώργου Θεοτοκά,σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαππά.

@ Αύριο στις 8 το βράδυ, στην γκαλερί της "Ερσης" (Κλεομένους 4), θ
  • Αύριο (8μμ), στην γκαλερί της "Ερσης" (Κλεομένους 4), θα παρουσιαστεί το λεύκωμα "Η ηδονή των παρατάσεων" με ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου και με επιζωγραφισμένες ξυλογραφίες του Κάρλο Καρόσο.Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Διάττων".Στην γκαλερί φιλοξενείται μέχρι τις 16/3 έκθεση έργων του γνωστού Ιταλού καλλιτέχνη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ