ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΑΣΕ
"Μεσίτης" της επέμβασης

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού φαίνεται ότι αναλαμβάνουν το ρόλο προώθησης της διαμόρφωσης πολυεθνικής δύναμης

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ - ΒΟΝΝΗ.-

Μια μέρα μετά την ανοιχτή πρόσκληση - πρόκληση του απεσταλμένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φραντς Βρανίτσκι,στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες - δεδομένης της μέχρι στιγμής "απροθυμίας" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - να παρέμβουν με στρατιωτικά μέσα στην αλβανική κρίση, δε διαφάνηκε ούτε καν αμυδρά η πιθανότητα... "ενιαίας πολιτικής": Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ,αποσαφήνισε ότι η Βόννη ουδεμία πρόθεση έχει να αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή και ότι εξακολουθεί να εκφράζει σκεπτικισμό, όσον αφορά αυτό το "σχέδιο δράσης". Ο Βρανίτσκι όμως επιμένει, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει άλλη λύση" από την έξωθεν στρατιωτική επέμβαση (!) και ότι με την πρότασή του συμφωνούν η αλβανική κυβέρνηση και (σ.σ. κάποιοι) εξεγερμένοι...

Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα εμφανίστηκε προχτές βράδυ στην αλβανική τηλεόραση, μαζί με το νέο του πρωθυπουργό, Μπασκίμ Φίνο, και μέλη της πολυκομματικής κυβέρνησης για να δηλώσει ότι οι Αλβανοί πρέπει να καταβάλουν "τις δικές τους προσπάθειες" σε συνάρτηση με την (ενδεχόμενη) στρατιωτική βοήθεια. Ο Μπερίσα προανήγγειλε νέες συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα.

Ο νέος πρωθυπουργός, Μπ. Φίνο, δήλωσε ότι μετά την παραίτηση του επικεφαλής της μυστικής Αστυνομίας, το Σώμα πλέον θα ελέγχεται από την κυβέρνηση και όχι από τον Πρόεδρο.

Η Β' ΕΛΜΕ

Οι καθηγητές της Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εκφράζουν με ψήφισμά τους "την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας ενάντια στο διεφθαρμένο, φασιστικό καθεστώς του Μπερίσα" και καλούν την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να αποφύγει κάθε είδους στρατιωτική επέμβαση της χώρας μας στην Αλβανία, αλλά να ασκήσει όλη την επιρροή της προς την κατεύθυνση αποτροπής της, ώστε μόνος του ο αλβανικός λαός να επιλύσει τα προβλήματά του.

Αρθρογραφία - ρεπορτάζ: σελίδες 10 - 13

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ "ΡΕΝΟ"
Κοινός ο αγώνας

Νέα "ευρω-διαδήλωση" σήμερα στο Βέλγιο

Ο αγώνας των εργαζομένων στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία "Ρενό" είναι πολύ σοβαρός, μια και συνδυάζει τη μαζικότητα, αλλά και την κοινή δράση τους τόσο στο Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία. Ενα ακόμα βασικό στοιχείο είναι πως έχει και την υποστήριξη και άλλων κλάδων εργαζομένων και φοιτητών. Οι κινητοποιήσεις τους φαίνεται πως θα έχουν συνέχεια μια και η εργοδοσία της "Ρενό" δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τις αποφάσεις της, θέλοντας έτσι να εξοικονομήσει περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων. Ετσι, για σήμερα έχει προγραμματιστεί και νέα, δεύτερη "ευρω-διαδήλωση" στις Βρυξέλλες.

Κύρια αφορμή για την αγανάκτηση των εργαζομένων στη "Ρενό" υπήρξε η ανακοίνωση της επιχείρησης που θα κλείσει το εργοστάσιό της στο Βιλβόρντε του Βελγίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλιά τους 3.100 εργαζόμενοι, καθώς επίσης και την ανακοίνωση της απόλυσης 2.764 Γάλλων εργαζομένων. Το κλείσιμο του εργοστασίου του Βιλβόρντε θα γίνει, σύμφωνα με την εργοδοσία, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της παραγωγής της, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 825 εκατομμυρίων γαλλικών φράγκων το χρόνο.

Οι εργαζόμενοι όλων των εργοστασίων της "Ρενό" στο Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία προχώρησαν σε στάση εργασίας μιας ώρας στις 7 του Μάρτη με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, οι βελγικές αρχές αποφάσισαν να προσφύγουν στη βελγική δικαιοσύνη ενάντια στην επιχείρηση.

Στην πρώτη, όπως τη χαρακτήρισαν "ευρω-διαδήλωση" προχώρησαν αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις 11 Μάρτη στο Παρίσι.Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς τα κεντρικά γραφεία της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, διαδηλώνοντας για τις πρόσφατες αποφάσεις της επιχείρησης, ενώ λίγο αργότερα έστησαν μπλόκα σε δρόμους που περιβάλλουν το κέντρο του Παρισιού.

"Ολοι μαζί", φώναζαν οι διαδηλωτές, σε μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων της "Ρενό", που προέρχονται από διαφορετικές χώρες.Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαμαρτυρία αυτή είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εργαζομένων, που βλέπουν πως με την ενωμένη ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει αλόγιστος ανταγωνισμός και έλλειψη κυβερνητικής προστασίας.

Στο μεταξύ, η τελευταία βδομάδα έχει βρει και τους Γερμανούς ανθρακωρύχους στο δρόμο του αγώνα ύστερα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ να προχωρήσει σε περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις προς τα ανθρακωρυχεία. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειωθούν οι κρατικές επιδοτήσεις προς τα ανθρακωρυχεία από 9 δισεκατομμύρια σε 3,8 δισεκατομμύρια ως το 2005. Το αποτέλεσμα θα είναι να κλείσουν τα περισσότερα ανθρακωρυχεία της χώρας και να μείνουν άνεργοι περίπου 60.000 άνθρωποι.

Ωστόσο, κάτω από την πίεση δεκάδων χιλιάδων ανθρακωρύχων που για πέντε μέρες παρέμειναν στους δρόμους, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας συμβιβαστικής λύσης, ώστε να απαλυνθούν οι επιπτώσεις που θα έχουν οι περικοπές. Ουσιαστικά, οι συμβιβαστικές λύσεις που πάρθηκαν από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της κυβέρνησης δε λύνουν κανένα συγκεκριμένο πρόβλημα των ανθρακωρύχων, μια και έτσι και αλλιώς, οι απολύσεις θα γίνουν μέχρι το 2005. Απλώς, δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να αυξήσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας προς τα ανθρακωρυχεία. Το βασικό θέμα, πάντως, είναι ποιο ακριβώς ρόλο θα παίξουν οι εκπρόσωποι των ανθρακωρύχων και πώς θα αντιδράσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ανθρακωρυχεία...

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Εκδηλώσεις συμπαράστασης

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΡΕΝΟ και τους ανθρακωρύχους της Γερμανίας, εκφράζουν μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε ψήφισμά τους, στο οποίο αναφέρεται:

"Αγαπητοί συνάδελφοι.

Ο αγώνας είναι κοινός, στους κοινούς αντιπάλους που είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κεφαλαιοκράτες, οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Εχετε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα σας.

Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι"!

Το ψήφισμα υπογράφεται από τα σωματεία: Μετάλλου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Καζής, Δράκος - Πολέμης, Εμποροϋπαλλήλων, Μινιόν, Ηλεκτρολόγων, Λιθογράφων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμακεργατών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Μαγείρων, Σερβιτόρων, Ξύλου, ΕΛΠΑ.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο λαός ενωμένος λύνει τα προβλήματά του

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ (του απεσταλμένου μας ΕΛΥΣΣΑΙΟΥ ΒΑΓΕΝΑ).-

Στο χωριό Δερμίσι του εξεγερμένου αλβανικού Νότου βρέθηκε η αποστολή του "Ριζοσπάστη" το Σάββατο 15 του μήνα για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις περιοχές, που χαρακτηρίζονται από την παρουσία ελληνικού μειονοτικού στοιχείου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Δερμίσι, που βρίσκεται πολύ κοντά στους Αγίους Σαράντα, συναντηθήκαμε με τον Σπύρο Κρεμμύδα, πρόεδρο της Επιτροπής των Εξεγερμένων Πολιτών. Οπως μας είπε ο ίδιος, το χωριό έχει 210 κατοίκους από τους οποίους οι 50 είναι ένοπλοι και έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την κατάσταση. Τόνισε, δε, ότι αυτή τη στιγμή, ο λαός είναι ενωμένος υπό τα ίδια αιτήματα και υποστηρίζει τις επιτροπές που έχουν συσταθεί στον εξεγερμένο Νότο της χώρας. Βασικά του αιτήματα παραμένουν η άμεση απομάκρυνση του Μπερίσα, η ελεύθερη διεξαγωγή εκλογών και η δημιουργία κυβέρνησης από όλα τα κόμματα.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα είδαμε, οι κάτοικοι στον αλβανικό Νότο, Ελληνες, Αλβανοί, Τσάμηδες, είναι ενωμένοι, αντιμετωπίζουν από κοινού την κατάσταση και κανένα ξεχωριστό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα. Μέσα από την κοινή τους προσπάθεια, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φύλαξης των χωριών τους από συμμορίες ποινικών που, αναμφιβόλως, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και με την ελεύθερη διακίνηση όπλων που επικρατεί. Κοινός και άμεσος στόχος, επίσης, είναι η αποκατάσταση της ομαλής τροφοδοσίας των πόλεων και των χωριών.

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

ΝΑΤΟ

Βασικός στόχος η Ρωσία

Το ζήτημα της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς Ανατολάς είναι το βασικό θέμα συζήτησης στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εδώ και πολύ καιρό. Στο στόχαστρο η Ρωσία, της οποίας οι αντιρρήσεις και αντιδράσεις γίνεται προσπάθεια να κατευναστούν. Πού έγκειται η σημασία της ένταξης της Ρωσίας και γιατί οι αντιδράσεις της αναμένονται με τόσο ενδιαφέρον και κρίνονται ως καθοριστικές;

(σελίδες 42 - 43)

Ιταλία

Συνέδριο

του Δημοκρατικού

Κόμματος

της Αριστεράς

Στα τέλη του Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς στην Ιταλία, το οποίο χαρακτηρίστηκε από μια νέα στοχοθεσία στην ίδια πάντα κατεύθυνση, το νεοφιλελευθερισμό

(σελίδες 44 - 45)

Ιδέα δεν έχει ο μικρός που ποζάρει δίπλα στο τανκς για τα σχέδια που μεθοδεύει για το μέλλον του ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας μέσω ΟΑΣΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ