Κυριακή 16 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ "ΡΕΝΟ"
Κοινός ο αγώνας

Νέα "ευρω-διαδήλωση" σήμερα στο Βέλγιο

Ο αγώνας των εργαζομένων στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία "Ρενό" είναι πολύ σοβαρός, μια και συνδυάζει τη μαζικότητα, αλλά και την κοινή δράση τους τόσο στο Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία. Ενα ακόμα βασικό στοιχείο είναι πως έχει και την υποστήριξη και άλλων κλάδων εργαζομένων και φοιτητών. Οι κινητοποιήσεις τους φαίνεται πως θα έχουν συνέχεια μια και η εργοδοσία της "Ρενό" δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τις αποφάσεις της, θέλοντας έτσι να εξοικονομήσει περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων. Ετσι, για σήμερα έχει προγραμματιστεί και νέα, δεύτερη "ευρω-διαδήλωση" στις Βρυξέλλες.

Κύρια αφορμή για την αγανάκτηση των εργαζομένων στη "Ρενό" υπήρξε η ανακοίνωση της επιχείρησης που θα κλείσει το εργοστάσιό της στο Βιλβόρντε του Βελγίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλιά τους 3.100 εργαζόμενοι, καθώς επίσης και την ανακοίνωση της απόλυσης 2.764 Γάλλων εργαζομένων. Το κλείσιμο του εργοστασίου του Βιλβόρντε θα γίνει, σύμφωνα με την εργοδοσία, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της παραγωγής της, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 825 εκατομμυρίων γαλλικών φράγκων το χρόνο.

Οι εργαζόμενοι όλων των εργοστασίων της "Ρενό" στο Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία προχώρησαν σε στάση εργασίας μιας ώρας στις 7 του Μάρτη με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, οι βελγικές αρχές αποφάσισαν να προσφύγουν στη βελγική δικαιοσύνη ενάντια στην επιχείρηση.

Στην πρώτη, όπως τη χαρακτήρισαν "ευρω-διαδήλωση" προχώρησαν αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις 11 Μάρτη στο Παρίσι.Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς τα κεντρικά γραφεία της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, διαδηλώνοντας για τις πρόσφατες αποφάσεις της επιχείρησης, ενώ λίγο αργότερα έστησαν μπλόκα σε δρόμους που περιβάλλουν το κέντρο του Παρισιού.

"Ολοι μαζί", φώναζαν οι διαδηλωτές, σε μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων της "Ρενό", που προέρχονται από διαφορετικές χώρες.Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαμαρτυρία αυτή είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εργαζομένων, που βλέπουν πως με την ενωμένη ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει αλόγιστος ανταγωνισμός και έλλειψη κυβερνητικής προστασίας.

Στο μεταξύ, η τελευταία βδομάδα έχει βρει και τους Γερμανούς ανθρακωρύχους στο δρόμο του αγώνα ύστερα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ να προχωρήσει σε περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις προς τα ανθρακωρυχεία. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειωθούν οι κρατικές επιδοτήσεις προς τα ανθρακωρυχεία από 9 δισεκατομμύρια σε 3,8 δισεκατομμύρια ως το 2005. Το αποτέλεσμα θα είναι να κλείσουν τα περισσότερα ανθρακωρυχεία της χώρας και να μείνουν άνεργοι περίπου 60.000 άνθρωποι.

Ωστόσο, κάτω από την πίεση δεκάδων χιλιάδων ανθρακωρύχων που για πέντε μέρες παρέμειναν στους δρόμους, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας συμβιβαστικής λύσης, ώστε να απαλυνθούν οι επιπτώσεις που θα έχουν οι περικοπές. Ουσιαστικά, οι συμβιβαστικές λύσεις που πάρθηκαν από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της κυβέρνησης δε λύνουν κανένα συγκεκριμένο πρόβλημα των ανθρακωρύχων, μια και έτσι και αλλιώς, οι απολύσεις θα γίνουν μέχρι το 2005. Απλώς, δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να αυξήσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας προς τα ανθρακωρυχεία. Το βασικό θέμα, πάντως, είναι ποιο ακριβώς ρόλο θα παίξουν οι εκπρόσωποι των ανθρακωρύχων και πώς θα αντιδράσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ανθρακωρυχεία...

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ