ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΤΟΕ
Αναπάντητη η εργοδοτική πρόκληση

Νέα συνάντηση σήμερα με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΑΚ

Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ,που συνεδρίασε χτες, απέφυγε να προσδιορίσει συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων για διεκδίκηση στα πλαίσια της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και σήμερα επανέρχεται στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων με τη γενικόλογη πρότασή της για την "αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου".

Στη χτεσινή συνεδρίαση ασκήθηκε έντονη κριτική για την τακτική αυτή, αλλά τελικά οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΣ (ΣΥΝ) επέβαλαν τη δική τους θέση.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών πρότεινε την απόρριψη των εργοδοτικών προτάσεων, τη διεκδίκηση μονοετούς σύμβασης, αυξήσεις 15% με ενίσχυση των πρώτων κλιμακίων, 35ωρο, χάραξη αγωνιστικού προγράμματος για ένα μήνα από το Γενικό Συμβούλιο σήμερα, αν οι εργοδότες επιμείνουν στις προτάσεις τους και συντονισμό δράσης με άλλες ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα.

Στην προηγούμενη συνάντηση οι εκπρόσωποι των τραπεζών πρότειναν αυξήσεις 5,5% σε δύο δόσεις για το 1997 και 3,5% για το 1998, επίσης σε δύο δόσεις!Η πρόταση απορρίφθηκε από τη διαπραγματευτική ομάδα της ΟΤΟΕ και σήμερα ξαναγίνεται η συνάντηση.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ επιμένει, παρ' όλα αυτά, σε διετή σύμβαση και ζητά από τις διοικήσεις των τραπεζών "βελτιωμένη πρόταση", ενώ εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Γραμματεία για κινητοποιήσεις, αν δε γίνει αυτό.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Τραπεζών τονίζει ότι "οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΣ για άλλη μια φορά πήραν απόφαση, που μόνο σαν κοροϊδία και εμπαιγμός των εργαζομένων μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντί να απαντηθεί αγωνιστικά η προκλητική στάση των εργοδοτών, που υλοποιούν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που τους αναθέτει η κυβέρνηση (εισοδηματική πολιτική, επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, άρνηση στο αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας στις 35 χωρίς μείωση αποδοχών κ. ά.), συνέχισαν να παίζουν το στημένο παιχνίδι κυβέρνησης, εργοδοτών, "εκσυγχρονιστών" συνδικαλιστών.

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - σημειώνεται - αρνήθηκε και σήμερα να προσδιορίσει συγκεκριμένο ποσοστό που διεκδικεί. Μάλιστα για να θολώσει τα νερά, συνέχισαν τις κορόνες για αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου και για ενίσχυση των πρώτων κλιμακίων, λες και αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς γενναίες αυξήσεις".

Η παράταξη καταλήγει: "Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες μπορούν και πρέπει να επιβάλουν την υπογραφή μιας ΣΣΕ, που να δίνει έστω και πρόσκαιρα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν".

Στον πρωθυπουργό οι εφοπλιστές...

Τις απαιτήσεις τους, που ισοδυναμούν με αφελληνισμό των πληρωμάτων, ανέπτυξαν χτες στον Κ. Σημίτη οι εφοπλιστές. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΕ της ΠΝΟ για την κήρυξη των αποφασισμένων από το Γενικό Συμβούλιο απεργιακών κινητοποιήσεων

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό "κεκλεισμένων των θυρών" είχαν χτες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αξιώνοντας μέτρα για την ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας" του ελληνικού πλοίου σε βάρος των κατακτήσεων των ναυτεργατών! Οι εφοπλιστές έχουν φροντίσει με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό να κάνουν σαφές ότι απαιτούν να ληφθούν μέτρα σε βάρος της απασχόλησης των ναυτεργατών, με τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων και την "ελεύθερη χρησιμοποίηση - όπως αναφέρουν - χαμηλόμισθων μη εθνικών πληρωμάτων"!Διαφορετικά, όπως απειλούν, θα κυματίζουν ξένες σημαίες και στα πλοία, όπου έχει απομείνει η ελληνική σημαία! Οι ναυτεργάτες απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις όπως αποφάσισαν στο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,θα απαντήσουν με νέο απεργιακό αγώνα. Οι ημερομηνίες των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά πάσα πιθανότητα θα καθοριστούν από τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί.

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού απέναντι στις απαιτήσεις των εφοπλιστών δεν έγιναν γνωστές, αφού δεν εκδόθηκε ούτε η σχετική τυπική ανακοίνωση. Ωστόσο, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης,που συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε αμέσως μετά: "Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Τέθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου και βεβαίως όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην απασχόληση. Αποφασίστηκε να γίνει τριμερής διάλογος για την καλύτερη δυνατή λύση, σχετικά με την ενίσχυση του ελληνικού πλοίου"...

Σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή καλείται να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για νέες απεργίες, με κυρίαρχο αίτημα την προστασία της απασχόλησης. Οι αποφάσεις προβλέπουν την κήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά το τελευταίο 10ήμερο του Μάρτη στα ανασφάλιστα πλοία κυρίως της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας και την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων για τα πλοία όλων των κατηγοριών κατά το πρώτο 20ήμερο του Μάρτη. Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, αποφασίστηκε να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών ΠλοίωνΑντρέας Ποταμιάνος, με επιστολή του προς την ΠΝΟ, εκβιαστικά, αναφέρει ότι αν ο κλάδος δε συμφωνήσει με την κατάργηση ακόμα και των στοιχειωδών κατακτήσεων των ναυτεργατών θα προκύψουν "δυστυχώς δυσάρεστα αποτελέσματα για τη ναυτεργασία" και ...διευκρινίζει: "Ηδη ευρισκόμεθα προς την κατεύθυνση αυτή σε προκαταρκτική επαφή με ξένο Νηολόγιο".

Ο χορός της ΕΣΑΚ

"Επειδή ο αγώνας θέλει και τραγούδι και η φτώχεια καλοπέραση, συνεχίζουμε απτόητοι, παλεύοντας και τραγουδώντας", σημειώνει η ΕΕ της ΕΣΑΚ,καλώντας στο χορό που διοργανώνει την Παρασκευή 28 Μάρτη, στο κέντρο "ΓΟΡΓΟΝΑ".Προσκλήσεις θα διατίθενται στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130) και η συμμετοχή στο χορό και το τραγούδι κρίνεται "άκρως σημαντική και επιβεβλημένη".

Από την τελευταία μεγάλη απεργία των ναυτεργατών

Από την τελευταία μεγάλη απεργία των ναυτεργατών

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Επικράτησαν οι ταξικές δυνάμεις

Σαρωτική ήταν η επικράτηση των ταξικών δυνάμεων, στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή και χαρακτηρίστηκαν από αύξηση των ψηφισάντων. Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν για μια ακόμα φορά πρώτη δύναμη τη ΔΑΣΕ,που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στους αγώνες για ανθρώπινο ωράριο, χωρίς ωρομίσθιο και μερική απασχόληση.

Συγκεκριμένα ψήφισαν 551 εργαζόμενοι έναντι 389 που είχαν ψηφίσει στις αρχαιρεσίες του '95. Ελαβαν: ΔΑΣΕ 424 ψήφους και 12 έδρες για το ΔΣ (πριν 323 και 13 έδρες). ΠΑΣΚΕ 57 ψήφους και 2 έδρες (πριν 57 και 2). "Αγωνιστική Πρωτοβουλία" 44 και 1 έδρα και "Ενωση Εργαζομένων" 17 και καμία έδρα. Οι δύο τελευταίοι συνδυασμοί δε συμμετείχαν στις προηγούμενες αρχαιρεσίες.

Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ψήφισαν 434 (πριν 252) και έλαβαν: ΔΑΣΕ 343 ψήφους και εξέλεξε 4 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία και 5 στο ΕΚΑ (όπου πριν είχε 4). ΠΑΣΚΕ 24 ψήφους και δεν εξέλεξε κανένα αντιπρόσωπο ενώ διέθετε έναν στο ΕΚΑ. "Αγωνιστική Πρωτοβουλία" 31 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο στο ΕΚΑ και "Ενωση Εργαζομένων" 21 ψήφους και κανένα αντιπρόσωπο.

Σύμβαση στα μέτρα της εργοδοσίας

Να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας για το '97, με ποσοστό αύξησης 3%+ 3,5%, αλλά και με περικοπές επιδομάτων, σύμφωνα με τις προτάσεις της διαχειρίστριας εταιρίας "Μπράουν εντ Ρουτ",αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγείο Σκαραμαγκά.Την απόφαση αυτή καταψήφισε η Εργοστασιακή Επιτροπή.

Η Εργοστασιακή Επιτροπή,υπολογίζοντας σε 18,5% τις απώλειες εισοδήματος των εργαζομένων στο ναυπηγείο την περίοδο '92-'96, αντιπρότεινε να διεκδικηθεί αύξηση 1.500 δραχμών στο μεροκάματο και για τους υπαλλήλους αύξηση στο μισθό ύψους 37.500 δραχμών.

Σύσκεψη για το ναυπηγείο Ελευσίνας

Η διαμόρφωση πλαισίου δράσης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας,για τα οποία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν, καθώς και η μη υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για 700 μετατάξεις, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε χτες στα γραφεία της ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή του ΔΣ του σωματείου.

Σχεδόν τρεις μήνες διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το ξεπούλημα του ναυπηγείου Ν. Ταβουλάρη,χωρίς να έχουν επίσημα τουλάχιστον καταλήξει. Το ζήτημα απ' ό,τι φαίνεται "σκαλώνει" στην απαίτηση του ιδιώτη να αναλάβει το ναυπηγείο χωρίς προσωπικό, σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στις 700 μετατάξεις. Επιδιώκεται έτσι να διαμορφωθεί τέτοιο κλίμα, ώστε οποιαδήποτε "λύση" τελικά δοθεί, να γίνει αποδεκτή.

Οπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Tύπου της ΓΣΕΕ, αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με την υπουργό και υφυπουργό Ανάπτυξης. Επίσης, να προχωρήσουν ΓΣΕΕ και σωματείο σε μια σειρά άλλες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του ναυπηγείου.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΚ
Πρώτη και ενισχυμένη η ΔΕΣΚ

Πρώτη και ενισχυμένη αναδείχτηκε η ΔΕΣΚ στις εκλογές του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

Από τους 60 αντιπροσώπους, η ΔΕΣΚ πήρε 40 ψήφους και 9 έδρες,ενώ στο προηγούμενο ΔΣ είχε 32 ψήφους και 7 έδρες. Δυο έδρες πήρε η ΠΑΣΚΕ με δέκα ψήφους. Στο προηγούμενο συνέδριο είχε πάρει 21 ψήφους και πέντε έδρες. Η Συνδικαλιστική Ενότητα (πρόσκειται στον ΣΥΝ) πήρε δυο έδρες με οχτώ ψήφους από πέντε ψήφους και μία έδρα που είχε. Ο αντιπρόσωπος για τη ΓΣΕΕ εκλέχθηκε από τον συνδυασμό της ΔΕΣΚ.

Σε ανακοίνωση του ΕΚ αναφέρεται ότι "για μια φορά ακόμη οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις βρίσκονται στην ηγεσία του ΕΚ και οι εργαζόμενοι επαναβεβαίωσαν τον ταξικό και αγωνιστικό προσανατολισμό του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου".

Στο ίδιο συνέδριο τροποποιήθηκε το καταστατικό του Κέντρου, με βασική του ρύθμιση τη δημιουργία παραρτήματος στη Λήμνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ