Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΤΟΕ
Αναπάντητη η εργοδοτική πρόκληση

Νέα συνάντηση σήμερα με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΑΚ

Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ,που συνεδρίασε χτες, απέφυγε να προσδιορίσει συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων για διεκδίκηση στα πλαίσια της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και σήμερα επανέρχεται στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων με τη γενικόλογη πρότασή της για την "αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου".

Στη χτεσινή συνεδρίαση ασκήθηκε έντονη κριτική για την τακτική αυτή, αλλά τελικά οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΣ (ΣΥΝ) επέβαλαν τη δική τους θέση.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών πρότεινε την απόρριψη των εργοδοτικών προτάσεων, τη διεκδίκηση μονοετούς σύμβασης, αυξήσεις 15% με ενίσχυση των πρώτων κλιμακίων, 35ωρο, χάραξη αγωνιστικού προγράμματος για ένα μήνα από το Γενικό Συμβούλιο σήμερα, αν οι εργοδότες επιμείνουν στις προτάσεις τους και συντονισμό δράσης με άλλες ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα.

Στην προηγούμενη συνάντηση οι εκπρόσωποι των τραπεζών πρότειναν αυξήσεις 5,5% σε δύο δόσεις για το 1997 και 3,5% για το 1998, επίσης σε δύο δόσεις!Η πρόταση απορρίφθηκε από τη διαπραγματευτική ομάδα της ΟΤΟΕ και σήμερα ξαναγίνεται η συνάντηση.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ επιμένει, παρ' όλα αυτά, σε διετή σύμβαση και ζητά από τις διοικήσεις των τραπεζών "βελτιωμένη πρόταση", ενώ εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Γραμματεία για κινητοποιήσεις, αν δε γίνει αυτό.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Τραπεζών τονίζει ότι "οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΣ για άλλη μια φορά πήραν απόφαση, που μόνο σαν κοροϊδία και εμπαιγμός των εργαζομένων μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντί να απαντηθεί αγωνιστικά η προκλητική στάση των εργοδοτών, που υλοποιούν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που τους αναθέτει η κυβέρνηση (εισοδηματική πολιτική, επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, άρνηση στο αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας στις 35 χωρίς μείωση αποδοχών κ. ά.), συνέχισαν να παίζουν το στημένο παιχνίδι κυβέρνησης, εργοδοτών, "εκσυγχρονιστών" συνδικαλιστών.

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - σημειώνεται - αρνήθηκε και σήμερα να προσδιορίσει συγκεκριμένο ποσοστό που διεκδικεί. Μάλιστα για να θολώσει τα νερά, συνέχισαν τις κορόνες για αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου και για ενίσχυση των πρώτων κλιμακίων, λες και αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς γενναίες αυξήσεις".

Η παράταξη καταλήγει: "Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες μπορούν και πρέπει να επιβάλουν την υπογραφή μιας ΣΣΕ, που να δίνει έστω και πρόσκαιρα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ