Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η φρίκη λεπτό προς λεπτό!

Συγκλονιστικές σκηνές και αποκαλυπτικές μαρτυρίες. Δεν μπορούσαν να μετρήσουν ούτε τους νεκρούς τους! Ηταν όλοι ανασφάλιστοι! Ούτε άδεια "γκαζ φρι" δεν είχε το πειρατικό γκαζάδικο!

"Τραβήχτε παιδιά την κουβέρτα. Μπορεί να είναι γνωστός"."Τι να δείτε. Ο άνθρωπος είναι διαλυμένος".Η κουβέρτα τραβήχτηκε. Φάνηκε το πρόσωπο. Ξεφλουδισμένο, χωρίς δέρμα. Ο,τι είχε απομείνει από το μουστάκι και δυο ορθάνοιχτα μάτια, στα οποία λες και είχε παγώσει ο τρόμος. Ο,τι είχε απομείνει από τον 38χρονο Κώστα Γιαβρή.Μεταλλεργάτες και πυροσβέστες τον βρήκαν μισή ώρα περίπου μετά την έκρηξη σε διπλανό ναυπηγείο και σε απόσταση πάνω από 50 μέτρα μακριά από το πλοίο - βόμβα, σφηνωμένο κάτω από άλλο πλοίο! Τον βρήκαν από ένα σκύλο που έγλειφε το αίμα! Γύρω βλέπεις μόνο μάτια δακρυσμένα και πρόσωπα αγριεμένα.

Ηταν η πιο συγκλονιστική στιγμή φρίκης που έζησαν το Σάββατο το μεσημέρι οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και οι πολίτες που έτρεξαν, μετά τη φοβερή έκρηξη στο πλοίο ΕΥΓΕΝΙΑ.

Το χρονικό της φρίκης

Πλησιάζει 2.30 το μεσημέρι. Ενας εκκωφαντικός θόρυβος συγκλονίζει το Πέραμα. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους τρομοκρατημένος. Πυκνός καπνός σηκώνεται από ένα σημείο της Ζώνης. "Εκρηξη στη Ζώνη"! Μέσα σε λίγα λεπτά πλήθος κόσμου κατακλύζει το Ναυπηγείο Κελαϊδή,το σημείο από όπου είχε σηκωθεί ο καπνός. Χάος, αγωνία, ασθενοφόρα, περιπολικά και πυροσβεστικές. "Εχει νεκρούς;", "Ηταν κάποιος δικός σου μέσα;". Κάποιοι λένε ότι βρέθηκε ακέφαλο πτώμα. Στις τρεις περίπου βρίσκουν τον άτυχο Κώστα Γιαβρή, ενώ ήδη έχουν μεταφερθεί στα γύρω νοσοκομεία 8 τραυματίες. "Τον έναν τον κατέβασαν από την κουβέρτα του πλοίου με γερανό. Τον είδα, ήταν εντελώς ξεφλουδισμένος", λέει ο σκαλωσαντζής Λεωνίδας Συράκος,ο οποίος τη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν απέναντι από το ναυπηγείο σε ένα από τα καφενεία. "Τραντάχτηκε το καφενείο. Το πλοίο ή ήταν γκαζάδικο και τώρα το μετατρέπανε σε νερουλάδικο ή είχε κρυφό τάνκι για να κουβαλάει πετρέλαιο, δηλαδή ήταν πειρατικό. Πλήρης ασυδοσία".

Στο μεταξύ συνδικαλιστές από τα σωματεία της Ζώνης έχουν ήδη ανέβει στο πλοίο, που κυριολεκτικά έχει κοπεί στη μέση. Ο χώρος έξω από το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί από την κουβέρτα μέχρι κάτω στην κοιλιά του πλοίου είναι πλημμυρισμένος από αίμα ανακατεμένο με καπνιά. Ενας λιμενικός κρατάει μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών, που όπως μας λέει ο μεταλλεργάτης Χρήστος Σεβαστός: "Είχε μέσα ανθρώπινο μέλος ή πόδι ή χέρι. Το ψάρεψαν από τη θάλασσα. Ενας ηλεκτρολόγος σε διπλανό συνεργείο μού είπε ότι είδε άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα τη στιγμή της έκρηξης".Η σακούλα εξαφανίζεται πριν φτάσουμε κοντά.

Συνδικαλιστές επικοινωνούν με το Λιμεναρχείο Περάματος και επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για έγκλημα: "Ολοι όσοι δούλευαν στο πλοίο ήταν ανασφάλιστοι. Πώς να βρούμε πόσοι σκοτώθηκαν; Μας βλέπουν σαν κρέατα",λέει ο Θ. Παναγιωτόπουλος,πρόεδρος των ηλεκτρολόγων. "Δεν υπάρχει καν κατάσταση προσωπικού - συνεχίζει - κανείς δεν ξέρει πόσοι ήταν. Στο πλοίο δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας. Δεν είχε άδεια "γκαζ φρι", ότι δηλαδή είχε καθαριστεί από λιμνάζοντα αέρια. Αυτοί δεν ήξεραν καν ότι το πλοίο θα κάνει τέτοιες επισκευαστικές εργασίες!".Η Επιθεώρηση Εργασίας του Περάματος βρίσκεται σε λιγότερο από 60 μέτρα απόσταση από το ναυπηγείο...

Είναι 5 το απόγευμα και τα συνεργεία της Πυροσβεστικής και τωνβατραχανθρώπων συνεχίζουν να ψάχνουν στα διπλανά ναυπηγεία, ενώ δύτες βρίσκονται στη θάλασσα και ψάχνουν κοντά στο σημείο της έκρηξης. Ο αριθμός των νεκρών άγνωστος.Αλλοι μιλούν για δύο, άλλοι για τρεις. Ο καθαριστής Βαγγέλης Καραγιαννόπουλος,ο οποίος τη στιγμή της έκρηξης εργαζόταν σε διπλανό συνεργείο, θα πει: "Με το "μπαμ" γυρίζω αμέσως και βλέπω τρεις ανθρώπους να εκσφενδονίζονται από το πλοίο. Ο ένα από τη μια μεριά του πλοίου, ο άλλος από την άλλη και ο τρίτος προς τη μεριά της θάλασσας. Τρέξαμε. Βρήκαμε ανθρώπους να καίγονται και να φωνάζουν "βοήθεια". Δύο κατακαμένους αλλοδαπούς τούς βάλαμε στο ασθενοφόρο".

"Εγκλημα εκ προμελέτης"

Οι συνδικαλιστές που έκαναν έλεγχο στο πλοίο κατεβαίνουν και ο Ιορδάνης Πουντίδης,πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, ανακοινώνει: "Πρόκειται για ένα έγκλημα των εργολάβων - δουλέμπορων, των εφοπλιστών και των αρχών που τρώνε τις σάρκες μας. Κάτω από τη μύτη των αρχών του Λιμενικού και της Επιθεώρησης Εργασίας εξαναγκάζονται συνάδελφοι να δουλεύουν αργία, ανασφάλιστοι πάνω σε κινητές βόμβες. Οι υπεύθυνοι έχουν εξαφανιστεί. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα, για το οποίο έχουν τεράστιες ευθύνες οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας, που λένε ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι για να κάνουν ελέγχους".

Εφτά το απόγευμα και στην παράγκα του Συνδικάτου Μετάλλου στη Ζώνη του Περάματος έρχεται ο αδερφός του Κώστα Γιαβρή. "Μέσα ήταν ο αδερφός μου και δεν τον έχουμε βρει ακόμα", κομπιάζει από την αγωνία: "Το μηχανάκι του είναι ακόμα έξω από το ναυπηγείο. Πού να βρίσκεται;". Ποιος μπορούσε να του απαντήσει...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επνιξαν στο αίμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική (2008-07-25 00:00:00.0)
«Στο πόδι» οι κάτοικοι (2006-06-24 00:00:00.0)
Πλοία δένουν σε... βράχια! (2001-02-18 00:00:00.0)
Γλίτωσαν από "θαύμα"! (1998-04-04 00:00:00.0)
Δύο οι νεκροί του "Ευγενία" (1997-03-27 00:00:00.0)
Να μπει τέρμα στο σκλαβοπάζαρο (1997-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ