ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκθεση - ντοκουμέντο
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) εγκαινιάζει την Πέμπτη 20 - 3 - 97 στις 7 μ.μ. έκθεση τιμής και μνήμης για τα 50χρονα της ίδρυσης του κολαστηρίου της Μακρονήσου (1947 - 1997), στην αίθουσα "Κόντογλου" του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50.
Εκδηλώσεις
  • Η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 19 - 3 - 97 στις 5.30 μμ,για να τιμήσει τη Μέρα της Γυναίκας, 8η Μάρτη, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, 4ος όρ. Προσκαλούνται τα μέλη και οι φίλες της Επιτροπής να παραβρεθούν στην εκδήλωση.
  • Οι Γυναίκες της Αντίστασης των Οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ και ΠΕΑΤΑΘ Θεσσαλονίκης οργανώνουν εκδήλωση, αφιερωμένη στη Μέρα της Γυναίκας και στα 50χρονα του ΔΣΕ, την Τετάρτη 19 - 3 - 97 στις 6 μ.μ.,στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
  • Ο Δήμος ΑΙΓΙΟΥ το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου και του Σωμ. Οικοδόμων της περιοχής, διοργανώνουν εκδήλωση τηνΚυριακή 23 - 3 - 97 στις 11 π.μ. για τους 5 κρεμασμένους στην πλατεία της Αγίας Λαύρας, για τους 17 εκτελεσμένους με επικεφαλής τον παπα - Θόδωρο στην Πάτρα από τους Γερμανούς και τα 54 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Καλούνται όλος ο λαός του Αιγίου και οι μαζικοί φορείς να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.
Συνεστιάσεις
  • Το Παράρτημα ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 23 - 3 - 97 στις 9 μ.μ.,τη χρονιάτικη συνεστίασή του, στο κέντρο διασκέδασης "ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ" (Π. Προκοπίου 23, Νίκαια τηλ.: 49.12.000). Μουσική ζωντανή με τραγούδια του αγώνα, ρεμπέτικα και λαϊκά.
  • Το Παράρτημα ΡΑΦΗΝΑΣ - Ν. ΜΑΚΡΗΣ και Περιχώρων της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση την Κυριακή 23 - 3 - 97 στις 8 μ.μ.,στο κέντρο "ΜΥΛΟΣ" της Ραφήνας. Ταυτόχρονα, θα γίνει και η απονομή τίτλων τιμής σ' όλους τους αντιστασιακούς της περιοχής. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του παραρτήματος να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.
Γενική Συνέλευση
  • Το Παράρτημα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ καλεί τα μέλη του να παραβρεθούν στην Απολογιστική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 23 - 3 - 97 στις 10.30 π.μ.,στα γραφεία του, Μακρυνίτσας 18.
Βαριά ποινή για έγκλημα που δεν αποδείχτηκε

Την αυστηρότητά του εξάντλησε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στο πρόσωπο του 25χρονου Κύπριου φοιτητή Μάριου Γεωργίου, που κατηγορούνταν για τη δολοφονία της γερόντισσας Αργυρής Θάνου στις 18-2-1996 μέσα στο σπίτι της στο Κουκάκι. Χωρίς σκεπτικό και παρά τα μεγάλα κενά που υπήρχαν από πλευράς αποδεικτικών στοιχείων, τον κήρυξε ένοχο κατά πλειοψηφία 5 - 2 για"ανθρωποκτονία από πρόθεση που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση" και του επέβαλε χτες 15ετή κάθειρξη με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η καταδικαστική απόφαση πάρθηκε με ψήφους 4 - 3. Τα τρία μέλη της μειοψηφίας (ο πρόεδρος του δικαστηρίου και δύο ένορκοι) είχαν τη γνώμη ότι έπρεπε να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 20 χρόνων...

Ο εισαγγελέας της Εδρας Γ. Τσούλκας πρότεινε στην αγόρευσή του την ενοχή του, με το ελαφρυντικό ότι βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Αν γινόταν δεκτή η πρόταση αυτή (με την οποία συμφώνησαν μόνο δύο μέλη του δικαστηρίου) η ποινή δε θα ξεπερνούσε τελικά τα δύο χρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 193 του Ποινικού Κώδικα. Αργότερα, επί της ποινής, ο εισαγγελέας πρότεινε 15 χρόνια.

Μετά την καταδίκη του ο Μ. Γεωργίου είπε: "Πιστεύω ότι θα διαφανεί η αλήθεια. Εγώ έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Μακάρι να την έχουν και οι άλλοι". Η συνήγορός του Αϊντα Τζαβέλλα δήλωσε ότι "επαναλαμβάνεται η ιστορία με υποθέσεις που αποδεικνύεται ότι πρόκειται για δικαστική πλάνη", ενώ ο πατέρας του Ανδρ. Γεωργίου φώναξε απευθυνόμενος στους δικαστές: "Από την πρώτη μέρα ήταν η εντολή να του ρίξετε 20 χρόνια. Πού το στηρίξατε; Στο Συμβούλιο Ευρώπης θα σας πάω". Οι υπόλοιποι συγγενείς και φίλοι του φοιτητή ξέσπασαν με την κραυγή "αίσχος! ".

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
Ζητούμενο η αλλαγή συσχετισμών στην ΟΜΕ - ΟΤΕ

Βδομάδα εκλογών διανύουν τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΟΤΕ, για την ανάδειξη διοικήσεων και αντιπροσώπων στο εκλογικό συνέδριο της ΟΜΕ - ΟΤΕ, που θα γίνει στο τέλος Μάη. Ετσι εκτός από τις εκλογές στην ΠΕΤ - ΟΤΕ που άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται την Παρασκευή, στις κάλπες προσέρχεται από αύριο και το επιστημονικό δυναμικό (ΠΕΠΑΣΥ) του Οργανισμού.

Απευθυνόμενα στους εργαζόμενους επιστήμονες του ΟΤΕ, τα στελέχη που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ - ΠΕΠΑΣΥ, θεωρούν ότι μπροστά στην κάλπη, τρία βασικά ερωτήματα χρήζουν απαντήσεων:

- Μπορεί να συνεχιστεί η πορεία μετατροπής των Συνδικάτων σε άνευρους υπηρεσιακούς οργανισμούς, οι οποίοι θα προσφέρουν το τυπικό συνδικαλιστικό "άλλοθι" για να περνούν οι επιλογές της κυβέρνησης και της Διοίκησης;

- Αξίζει στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, να βλέπουν στο τιμόνι της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας αυτή την "κατάντια" της τελευταίας τριετίας;

- Πρόκειται να αλλάξουν συμπεριφορά όσοι συγκροτούν τη σημερινή πλειοψηφία στα συνδικάτα, απέναντι στα χειρότερα που έρχονται για τον ΟΤΕ και τους εργαζόμενους;

Απ' όσους απαντούν αρνητικά στα τρία αυτά ερωτήματα, η παράταξη της ΕΣΚ, ζητά να το δείξουν και στην πράξη, υπερψηφίζοντας την ΕΣΚ και αλλάζοντας τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων. Τους καλούν να δώσουν ένα καλό μάθημα σε όλους εκείνους, που θέλουν τους εργαζόμενους απλούς θεατές της κυριαρχίας των πολυεθνικών συγκροτημάτων στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά και να δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μετατροπή ενός στοιχειώδους κοινωνικού αγαθού, της επικοινωνίας, σε εμπόρευμα, μέσα από την κατεδάφιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΤΕ.

"Απέναντι στα συμπτώματα εκφυλισμού και αποσύνθεσης της συνδικαλιστικής μας ζωής - τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΚ - ΠΕΠΑΣΥ - αντιπαραθέτουμε τη μόνη διαφορετική παραταξιακή άποψη και πράξη. Εκείνη της συνέπειας και της σταθερότητας σε αρχές και αξίες, για τις οποίες παλεύαμε κάποτε όλοι μαζί. Καταθέτουμε στην κρίση σας την παράταξη που δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία του αγώνα και της ταξικής πάλης, κόντρα στο "ρεαλισμό" της ήττας, που όλοι οι άλλοι ουσιαστικά προτείνουν".

Σκότωσε την έγκυο φίλη του

Σκότωσε την έγκυο φίλη του και μετά αυτοπυροβολήθηκε. Δράστης είναι ο Καναδός Γιούσεφ Μπουκχέιρ, 45 χρόνων, και θύμα η Μαρία Θωμά - Σύρρου, 30 χρόνων.

Το έγκλημα έγινε χτες το πρωί στα Βριλήσσια. Ο Καναδός πυροβόλησε με πιστόλι τρεις φορές το θύμα, μετά από έντονη λογομαχία που είχε μαζί του. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο "Σισμανόγλειο", όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ηταν στον έβδομο μήνα κύησης.

Ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο ΚΑΤ. Δράστης και θύμα συζούσαν στο Παρίσι. Η Σύρρου όμως τον εγκατέλειψε, ήρθε στην Ελλάδα και άρχισε να έχει σχέσεις με τον πρώην σύζυγό της.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, θείο και φίλο

ΙΩΑΝΝΗ Λ. ΚΟΥΝΑΔΗ

Θανόντα αιφνιδίως, εκηδεύσαμε χτες Δευτέρα 17.3.1997 από τον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Τσακού Αγ. Παρασκευή.

Η σύζυγός του: Ελένη Κουνάδη. Ο υιός του: Λεονάρδος Ι. Κουνάδης. Τα αδέλφια του. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς και οι φίλοι του.

Αύριο πορεία τυφλών στη Βουλή

Με αγωνιστική κινητοποίηση απαντά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών (ΠΣΤ) στα τελευταία ανάλγητα και αντικοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης, που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως η κάρτα απεριορίστων διαδρομών και η επαγγελματική κατάρτιση των τυφλών.

Αύριο οι τυφλοί οργανώνουν συγκέντρωση στις 4.30 μμ στα γραφεία του ΠΣΤ, Βερανζέρου 31, και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τη Βουλή.

ΕΛΤΑ
Ακριβαίνουν τα τιμολόγια

Ακριβότερα τιμολόγια στα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα πρέπει να πληρώνουν οι καταναλωτές, εάν θέλουν να είναι σίγουροι ότι οι επιστολές τους θα φτάνουν σίγουρα στα χέρια των παραληπτών τους. Η πρωτοφανής αυτή θέση, σύμφωνα με την οποία ασφαλής εξυπηρέτηση θα παρέχεται σε όσους καταβάλλουν πιο ακριβό τίμημα στα ΕΛΤΑ, προκύπτει από την τοποθέτηση του γενικού διευθυντή τους Ανδρέα Αθανασόπουλου, σε ημερίδα που οργάνωσαν για τους μεγάλους πελάτες τους, προχτές στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα ο Α. Αθανασόπουλος, αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική των ΕΛΤΑ, είπε πως "η τιμολογιακή πολιτική είναι τέτοια, ώστε να παρέχεται στον πελάτη η δυνατότητα της επιλογής, είτε του ακριβότερου τιμολογίου, προκειμένου να έχει πιο γρήγορη και ασφαλή εξυπηρέτηση, είτε του φθηνότερου και λιγότερο γρήγορης και ασφαλούς εξυπηρέτησης τιμολογίου..!".

Ταυτόχρονα ο γενικός διευθυντής των ταχυδρομείων ανακοίνωσε ότι μέσα στο 1997 προγραμματίζεται αύξηση των τιμολογίων του Οργανισμού, που μεσοσταθμικά θα κινούνται στο 4,5%. Κατά τ' άλλα η ηγεσία των ΕΛΤΑ δήλωσε ευχαριστημένη που τα ελλείμματά του για το 1996 "περιορίζονται" σε σχέση με τις προβλέψεις στα 13,5 δισεκατομμύρια, ενώ εκτιμάται ότι το έλλειμμα του τρέχοντος έτους θα ανέλθει στα 11 δισ.

Πτώση της πίεσης ή και πλήρης διακοπή της παροχής νερού θα σημειωθεί αύριο Τετάρτη από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα στα κτίρια που βρίσκονται σε υψηλά σημεία των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, τα προβλήματα στην υδροδότηση θα σημειωθούν λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών για την επισκευή βλάβης σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ