ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανευρωπαϊκός συντονισμός

Οι δεκάδες χιλιάδες εργάτες από το Βέλγιο, τη Γαλλία και όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες που συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ενάντια στην απόφαση της "Ρενό" να πετάξει στο δρόμο 3.100 εργαζόμενους - ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει άλλες 2.800 απολύσεις - αποτελεί ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα. Δηλώνει, κατ' αρχάς, τη δυνατότητα που έχουν οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι, να μην παρατηρούν παθητικά τα όσα προωθούν "πριν από αυτούς - γι' αυτούς" τα "αφεντικά" των πολυεθνικών και της ΕΕ. Πέρα, όμως, από τη δυνατότητα που υπάρχει για πανευρωπαϊκό συντονισμό και δράση των λαϊκών στρωμάτων, το ποτάμι που ξεχύθηκε στην πρωτεύουσα του Διευθυντηρίου έστειλε ένα επιπλέον μήνυμα: Μήνυμα για την αξία και τη σημασία που έχει αυτός ακριβώς ο συντονισμός.

Οι λαοί μπορούν και πρέπει να κάνουν χρήση της δύναμής τους. Μπορούν και πρέπει να αντιπαρατεθούν, ενωμένα και αποφασισμένα, ενάντια στα κέντρα απομύζησης και περιθωριοποίησής τους. Πρέπει και μπορούν, δηλαδή, να επιδείξουν οργάνωση και "άτεγκτη" συμπεριφορά, ανάλογη με αυτήν των πολυεθνικών. Μόνο που εδώ η συντροφικότητα και η αγωνιστική αλληλεγγύη δε θα κινείται από τις κεφαλαιοκρατικές "αξίες" και τις "αρχές" της ελεύθερης αγοράς, της ασυδοσίας κίνησης του κεφαλαίου και της απελευθέρωσης των καπιταλιστών από κάθε έννοια φραγμού στις επελάσεις τους κατά των εργασιακών σχέσεων. Η αγωνιστική συστράτευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των εργαζομένων σκοπεύει στην υπεράσπιση αξιών όπως ο άνθρωπος, η εργασία, η ποιότητα ζωής, η προστασία και κατάκτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων, πέρα και έξω από το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης των πολλών προς όφελος των λίγων.

Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που την Κυριακή ένωσαν τις φωνές και τις γροθιές τους ενάντια στις απολύσεις της "Ρενό", έδωσαν μια φωτεινή απάντηση σχετικά με το είδος, αλλά και την αντιμετώπιση, της περίφημης διεθνοποίησης και παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, της οποίας ηγούνται οι πολυεθνικές. Αυτή η πορεία, η πορεία του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της. Η ανεργία και η περιθωριοποίηση των λαών δεν είναι παρά τα "δώρα" της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, που προσφέρει το πολυεθνικό κεφάλαιο της Ευρώπης, στο όνομα του ανταγωνισμού του με εκείνο των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Αυτά τα "δώρα" οι ευρωπαϊκοί λαοί μόνο με την πάλη τους μπορούν και πρέπει να (ξ)αποστείλουν με την ένδειξη "επιστρέφεται" στους αποστολείς τους.

Αυτός είναι ο πραγματικός μονόδρομος για τους λαούς. Και πρέπει να τον πορευτούν από κοινού, συντονισμένα και οργανωμένα. Διαδηλώνοντας με σαφήνεια ότι δε θα αποδεχτούν να γίνουν τα θύματα ενός ανελέητου και βάρβαρου ανταγωνισμού μεταξύ των "δεινόσαυρων" του χρηματιστικού "κανιβαλισμού". Δε θα αποδεχτούν να γίνουν πιόνια ενός ανταγωνισμού για περισσότερα κέρδη ανάμεσα στις πολυεθνικές, που στην ουσία σημαίνει συμμετοχή σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζόμενων για το ποιου η εκμετάλλευση θα είναι μεγαλύτερη και η ένταξη στο κοινωνικό απαρτχάιντ θα είναι πιο ολοκληρωμένη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Περιοδεία στο "ΥΓΕΙΑ"

Περιοδεία στο νοσοκομείο "Υγεία" θα πραγματοποιήσει η Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, αύριο Πέμπτη στις 8.30 π.μ.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 22 ΚΑΙ 23 ΜΑΡΤΗ
Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Μεσογείου

H σοβαρή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που δημιουργήθηκε από την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η απάντηση των κομμουνιστών, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που θα φιλοξενήσει το ΚΚΕ στις 22 και 23 Μάρτη στην Αθήνα.

Στη συνάντηση θα εξεταστούν ακόμα μορφές συντονισμού και κοινής δράσης των κομμουνιστών με στόχο την ανάπτυξη του κινήματος της εργατικής τάξης και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στην περιοχή, όπως και μορφές για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος και την ανάπτυξη της κοινής δράσης.

Η συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από Αίγυπτο, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Ιορδανία, Κύπρο, Μπαχρέιν, Παλαιστίνη, Συρία και Σουδάν, θα εξετάσει επίσης μορφές για την ταχύτερη πληροφόρηση για τους αγώνες και τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις των κομμάτων της περιοχής.

Ο Αλμπέρτο Χουαντορένα, σε πρώτο πλάνο, όταν κυριαρχούσε στους

Ο Αλμπέρτο Χουαντορένα, σε πρώτο πλάνο, όταν κυριαρχούσε στους αθλητικούς χώρους

ΚΟΑ
Συσκέψεις γυναικών

Στα πλαίσια της Δίμηνης Καμπάνιας για τις Γυναίκες, που διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας, συνεχίζονται οι δραστηριότητες των κομματικών οργανώσεων και στελεχών σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας. Ετσι πραγματοποιούνται οι εξής συσκέψεις:

Σήμερα Τετάρτη:

  • Σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟ Αχαρνών στις 7 μ.μ. με την Βαλ. Παπαϊωάννου.
  • Σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟ Λιούμη - Αιγάλεω στις 6 μ.μ.
  • Σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟ Καλλιθέας στις 6.30 μ.μ. με την Λ. Κουτσιλέου.
  • Συγκέντρωση στην Ηλιούπολη στις 6 μ.μ. στο Αναψυκτήριο "Δημ. Κιντής" του Δήμου Ηλιούπολης με την Χρ. Τσεντούρου.

Αύριο Πέμπτη:

  • Σύσκεψη ΚΟ Καλλιθέας (Σφαγεία) στις 7 μ.μ. με την Β. Παπαδογιάννη.
  • Σύσκεψη συνταξιούχων γυναικών Καλλιθέας στις 5 μ.μ. με την Φρ. Κορτζίδου.
Στην Ελλάδα ο Α. Χουαντορένα

Προσκεκλημένος της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ

Ενας μεγάλος αθλητής, παγκόσμια λαμπρή δόξα του στίβου, ο υφυπουργός Αθλητισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κούβας Αλμπέρτο Χουαντορένα φτάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα 24 Μάρτη για πενθήμερη επίσκεψη, καλεσμένος της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και σήμερα μέλος του ΔΣ της IAAF θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μάρτη στις 18.30 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52) με θέμα: "Αθλητισμός: Κοινωνικό αγαθό και σήμα φιλίας των λαών ή εμπόρευμα στα χέρια των πολυεθνικών;".

Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 27 Μάρτη το πρωί θα επισκεφθεί το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και στη συνέχεια στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Την Παρασκευή 28 Μάρτη θα μιλήσει στο αμφιθέατρο του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Δάφνη, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου ΑΘΗΝΑ '97, στο Μαρούσι.

Στη διάρκεια της παραμονής του Α. Χουαντορένα θα γίνουν συναντήσεις με αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η είσοδος σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ