ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το πάθος της Κάρμεν

Σάββατο σήμερα, στις οχτώμισι ας ανοίξουμε το ραδιόφωνο και ας γυρίσουμε τη βελόνα στο Τρίτο Πρόγραμμα. Μια γυναίκα ερωτευμένη με τον έρωτα, αιχμάλωτη της ελευθερίας της, μια πανέμορφη Τσιγγάνα με σκούρα μάτια, φωτεινό χαμόγελο, βλέμμα ηδυπαθές, ερευνητικό, περιπαιχτικό, που υπόσχεται πολλά και τίποτε δε δίνει, μας καλεί. Πρόκειται για τη μοναδική, ανεπανάληπτη "Κάρμεν",του Ζορζ Μπιζέ, σε λιμπρέτο των Μεϊγιάκ και Αλεβί, βασισμένη στο βιβλίο του Προσπέρ Μεριμέ. Η πρώτη παράσταση δόθηκε το Μάρτη του 1875 στο Παρίσι. Ο τόπος όπου εξελίσσεται η δραματική, ερωτική αυτή ιστορία είναι στη Σεβίλλη της Ισπανίας, γύρω στο 1800. Μια ομάδα στρατιωτών, περιμένοντας την αλλαγή φρουράς, χαζεύουν γύρω από το φρουραρχείο που βρίσκεται απέναντι από το εργοστάσιο τσιγάρων. Εκεί δουλεύει η Κάρμεν. Ολοι οι στρατιωτικοί τη θαυμάζουν, ο μόνος που στην αρχή μένει αδιάφορος από τη γοητεία της είναι ο Χοσέ. Η Κάρμεν, όμως, θα κάνει τα πάντα για να του κεντρίσει το ενδιαφέρον, για να τον γοητεύσει, για τον ρίξει στα δίχτυα της. Η Κάρμεν είναι γεννημένη "κυνηγός" και το θήραμά της στέκεται απέναντί της. Θα σκοπεύσει καλά και ρίξει την πρώτη βολή. Από άνθη θα είναι. Ανθη προκλητικά γεμάτα ερωτικές υποσχέσεις. Και εκεί ακούγεται η υπέροχη άρια, που η Κάρμεν απευθύνει στον έρημο Χοσέ, ακούγεται η "Χαμπανέρα". Ενας ύμνος στον έρωτα είναι, ένας ύμνος στην ελευθερία του έρωτα μάλλον μοιάζει να είναι: "Ο έρωτας είναι ένα πουλί, που ποτέ δε γνώρισε το νόμο".Είναι, όμως έτσι; Για την Κάρμεν σίγουρα ναι, γιατί η Κάρμεν αψηφά το νόμο, αδιαφορεί για τη συνέπεια, την ευπρέπεια, την πίστη. Θα λέγαμε ότι ακριβώς η πίστη στον έρωτα είναι εκείνο που την ενοχλεί πιο πολύ. Ελκεται από την απιστία και πιστεύει στον "έρωτα για τον έρωτα", στην πρόκληση για την πρόκληση. Δεν πρόκειται να αφηγηθούμε το τέλος της τραγικής αυτής ιστορίας. Το μόνο που θα θέλαμε να σημειώσουμε είναι ότι πρόκειται για μια υπέροχη όπερα, που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Ερμηνεύουν οι: Β. Μέιγιερ: Κάρμεν. Πλ. Ντομίνγκο: Δον Χοσέ. Α. Γεωργίου: Μικαέλα. Σ. Λεϊφέρκους: Εσκαμίλο. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Μετροπόλιταν Οπερα διευθύνει ο Τζέιμς Λιβάιν.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ. Κουτζανίδης.

08.00-10.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

10.00-12.00 ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Ε) Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

12.00-13.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

13.00-15.00 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Επιμέλεια - παρουσίαση Στρατής Καλαφατούδης.

15.00-17.00 ΛΑΪΚΕΣ ΝΟΤΕΣ Με επιλογές από τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00-18.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιλογή Δ. Κουτζανίδης.

18.00-20.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

20.00-21.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ Περιπλάνηση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Επιμέλεια - παρουσίαση Βάσω Γιωργοπούλου.

21.00-22.00 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ Μια εκπομπή του Κώστα Λάζαρη, με φόντο το ελληνικό τραγούδι.

22.00-24.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Μια στάση διαρκείας στο ελληνικό τραγούδι. Με τον Νίκο Γιαννούλη.

24.00-02.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

02.00-03.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Τα τραγούδια των μαύρων της Β. Αμερικής. Απ' τις βαμβακοφυτείες στις εκκλησίες. Απ' τη δουλεία, στο περιθώριο των απελεύθερων. Τα τραγούδια της καταπίεσης και των διακρίσεων, αλλά κι αυτά του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

03.00-04.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής, απ' την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

04.00-06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Θεία κατά της... Θλίψης

Η ταινία "Καλημέρα θλίψη" του Οτο Πρέμιγνκερ, που θα παρουσιάσει το MEGA στις 02.30 βασίζεται στο πρώτο μυθιστόρημα της Φρανσουάζ Σαγκάν. Πρόκειται για περιπέτεια, γύρω από τις προσωπικές σχέσεις μιας νεαρής γυναίκας και του χήρου πατέρα της, οι οποίοι παραθερίζουν στη γαλλική "Γαλάζια ακτή". Η άφιξη της νονάς της νεαρής θα αλλάξει τη ζωή τους, θα ανατρέψει τις αξίες τους, θα διαταράξει τις σχέσεις τους. Με τους Ντέιβιντ Νίβεν, Ντέμπορα Κερ, Τζιν Σίμπεργκ.

Στον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 21.15 "Η Θεία από το Σικάγο" του Αλέκου Σακελλάριου. Αλησμόνητη, αθάνατη ελληνική κωμωδία με την ανεπανάληπτη Γεωργία Βασιλειάδου στο ρόλο της πλούσιας θείας. Ο αδελφός της έχει σκουριασμένες ιδέες και όπως πάει θα τρελάνει τις κόρες του και θα τις αφήσει στο ράφι. Ομως, η θεία από το Σικάγο θα πατήσει πόδι, θα ρίξει γλάστρες και θα πετύχει τους στόχους της, που δεν είναι άλλοι από τα κεφάλια των υποψηφίων γαμπρών... Με τους Ορέστη Μακρή, Τζένη Καρέζη, Γκέλυ Μαυροπούλου, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου.

Από την ΕΤ-2 στις 21.30 "Οι τρεις σωματοφύλακες" του Ρίτσαρντ Λέτσερ. Οι θρυλικοί τρεις σωματοφύλακες βρίσκονται στην υπηρεσία του βασιλιά, όταν ο νεαρός επαρχιώτης Ντ' Αρτανιάν φτάνει στο Παρίσι. Με τους Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν, Τσάρλτον Ιστον, Φέι Ντάναγουεϊ, Κρίστοφερ Λι και Τζέραλντιν Τσάπλιν.

Ο επιθεωρητής

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 22.55, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση του θεατρικού έργου του Νικολάι Γκογκόλ "Ο επιθεωρητής",σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Χλέστακοφ, ένας αργόσχολος, απένταρος δανδής, καταφεύγει σε μια επαρχιακή πόλη, όπου βασιλεύει η διαφθορά. Οι αρχές του τόπου πιστεύουν ότι πρόκειται για τον επιθεωρητή που με φόβο περιμένουν να 'ρθει από τη Μόσχα για να ανακαλύψει και να αποκαλύψει τις οικονομικές ατασθαλίες τους. Με το φόβο αυτό συμπεριφέρονται στον ασήμαντο αυτόν επισκέπτη με κολακεία και δουλοπρέπεια. Εκείνος τα χάνει, αλλά μόλις αντιλαμβάνεται το λάθος και την παρεξήγηση δε δίνει καμιά εξήγηση και περνά για λίγο, μέχρι που να έρθει ο πραγματικός επιθεωρητής, "ζωή και κότα"...

"Οι τρεις σωματοφύλακες" από την ΕΤ-2 στις 21.30



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ