ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Ανάγκη μετώπου υγειονομικών και ασφαλισμένων

Το 16ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ γίνεται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Στις 27 - 28 Μάρτη 1997 γίνεται στη Θεσσαλονίκη το 16ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ). Το συνέδριο γίνεται την περίοδο που δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο νόμου για την υγεία, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που θα επιβαρύνουν, τόσο το ΙΚΑ, όσο και τους εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ) επισημαίνει ότι το συνέδριο γίνεται σε "μια περίοδο που τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - ΣΕΒ - πολυεθνικών, αλλά και στον απόηχο των σημαντικών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, εργατών, αγροτών και συνταξιούχων".

"Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, συνεχίζει η ανακοίνωση, αντιμετωπίζουν και αυτοί σοβαρά προβλήματα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης με το νέο μισθολόγιο - πτωχολόγιο που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση, τα νέα μέτρα θα κινηθούν εναντίον σε όποιες ασφαλιστικές κατακτήσεις απέμειναν στους εργαζόμενους. Οι μηχανισμοί ρουσφετολογίας και χαλιναγώγησης των συνειδήσεων του προσωπικού του ΙΚΑ είναι μερικά απ' αυτά τα προβλήματα (τεράστια έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, έλλειψη ακτινοπροστασίας στα ακτινολογικά εργαστήρια, αυταρχικότητα διοικήσεων). Μαζί με τα προβλήματα των εργαζομένων του ΙΚΑ οξύνονται και τα προβλήματα των ίδιων των ασφαλισμένων, που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν την ήδη υποβαθμισμένη παροχή υγείας".

"Το νέο νομοσχέδιο για την υγεία, υπογραμμίζει η ΔΕ, όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα του ΙΚΑ, αλλά θα το οδηγήσει στην παραπέρα συρρίκνωση και υποβάθμιση, αφού καλείται να σηκώσει το βάρος της χρηματοδότησης της λειτουργίας των Νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το ΔΣ της Ομοσπονδίας όχι μόνο δεν οργάνωσε την πάλη των υγειονομικών για τη διεκδίκηση των προβλημάτων και των υπαλλήλων του ΙΚΑ, αντίθετα έκανε ό,τι μπορούσε για να υλοποιήσει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Ο απολογισμός που θα παρουσιαστεί από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας είναι απολογισμός της αδράνειας".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" καλεί τους συνέδρους να καταψηφίσουν τον απολογισμό των ΔΣ και υπερψηφίζοντας το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΔΕ: "Οργανώνουμε την αντίστασή μας και αντεπίθεσή μας διεκδικώντας: πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, απόρριψη καταβολής των πλασματικών υπερωριών στη μορφή μισθού των υγειονομικών που προωθεί η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Με κοινό μέτωπο πάλης υγειονομικοί και ασφαλισμένοι να παλέψουν ενάντια στα ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αγωνιζόμαστε για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και αύξηση των συντάξιμων αποδοχών".

Θύματα της εγκατάλειψης οι κοινότητες

Ελλειψη υποδομών και κινήτρων - πληθυσμιακή αιμορραγία - οικονομική δυσχέρεια. Το τρίπτυχο που πλήττει την ελληνική περιφέρεια και αναγκάζει τους κατοίκους της να την εγκαταλείπουν και τις κοινότητες να ερημώνουν, είναι αποτέλεσμα των αδιέξοδων πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Πολιτικών "ανάπτυξης" που σφίγγουν, ολοένα και περισσότερο, τη θηλιά γύρω από το λαιμό της υπαίθρου και οδηγούν στο μαρασμό της.

Τα παραπάνω φαίνονται ξεκάθαρα από τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε ο αν. καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επ. Πανάς,με θέμα τις συνενώσεις των κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, από απαντήσεις που έδωσαν περίπου 330 κοινότητες σε ερωτηματολόγια που τους στάλθηκαν, προκύπτουν τα εξής:

Στην ερώτηση "ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην κοινότητά σας", το 26,4% των κοινοτήτων απαντά ότι αντιμετωπίζει προβλήματα σε ό,τι αφορά τη συγκοινωνία και την επικοινωνία με άλλες περιοχές. Το 59% ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την ύδρευση και την αποχέτευση. Το 29,1% ότι πάσχει από την ερήμωση. Το 29,4% ότι πλήττεται από τη γήρανση του πληθυσμού. Το 44,7% ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με το οδικό δίκτυο. Το 37,5% ότι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν "οικονομικά προβλήματα". Το 29,4% ότι οι κάτοικοι πλήττονται από την ανεργία. Το 29,7% ότι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν "γεωργικά προβλήματα". Και το 26,1% ότι υποφέρουν από την "έλλειψη κρατικής μέριμνας".

Στην ερώτηση "ποιοι οι λόγοι της ερήμωσης", το 39,3% απαντά ότι ευθύνεται η "περιορισμένη αγορά εργασίας". Το 33,3% ότι ευθύνεται η "έλλειψη κινήτρων". Το 42,3% ότι ευθύνεται η "έλλειψη υποδομών". Και το 17,1% ότι ευθύνεται η "γεωγραφική απομόνωση".

Στην ερώτηση "ποια μέτρα πρέπει να παρθούν για την αποτροπή της εγκατάλειψης των κοινοτήτων", το 49,2% απαντά πως πρέπει να παρθούν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης των κατοίκων. Το 40,1% ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να αναπτυχθούν οι υποδομές της κοινότητας. Το 44,6% ότι πρέπει να παρθούν οικονομικά μέτρα, να δοθούν δηλαδή οικονομικά κίνητρα και ενισχύσεις. Να σημειωθεί ότι μόλις το 1,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι με τις συνενώσεις μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της εγκατάλειψης. Τις συνενώσεις που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση και προσπαθεί να τις επιβάλει με διοικητικά μέτρα, δίχως κίνητρα και κριτήρια. Επίσης, μόλις το 3,45% των κοινοτήτων απαντά ότι δεν τις εγκαταλείπουν οι νέοι.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Μεθοδευμένη συναίνεση στις συνενώσεις

Ξεκινά αύριο το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που θα ασχοληθεί κυρίως με τις συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, δίχως κριτήρια και κίνητρα, αλλά με διοικητικού χαρακτήρα μέτρα. Ομως, έτσι όπως έχει δρομολογήσει το συνέδριο η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγετική ομάδα της ΚΕΔΚΕ, δεν αναμένεται να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των αιρετών, αλλά να οδηγήσει σε άλλο ένα "καπέλωμα" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη βούληση της κεντρικής διοίκησης. Συνέδριο, που κινδυνεύει να εξελιχτεί σε παρωδία.

Το συνέδριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών του, χωρίζεται σε θεματικούς κύκλους. Ενότητες, δηλαδή, στις οποίες προβλέπονται εισηγήσεις, αλλά όχι παρεμβάσεις από τους συνέδρους. Οι τελευταίες εξοστρακίζονται στην τελευταία μέρα του συνεδρίου και αφού θα έχει δημιουργηθεί "κλίμα", τις προηγούμενες μέρες, το οποίο και δε θα αφήνει πολλά περιθώρια για να εκφραστεί αντίθετη άποψη.

"Κλίμα", αναμφίβολα, υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων, σύμφωνα με τις επιδιώξεις τις κυβέρνησης, τις οποίες "σιγοντάρει" ανοιχτά η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαία η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλου,σε συνέντευξη Τύπου πρόσφατα, όπου έσπευσε να προκαταλάβει τις απόψεις των συνέδρων, λέγοντας πως "το συνέδριο θα προτείνει τις συνενώσεις. Οι όποιες διαφορετικές απόψεις δε θα μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε".

Αλλά και αν ακόμα οι παρεμβάσεις, εννοείται, από τους διοργανωτές, ότι θα γίνουν κατά τη διάρκεια των θεματικών κύκλων, δεν προβλέπεται ο αναγκαίος για την έκφρασή τους χρόνος. Για παράδειγμα, στο θεματικό κύκλο που αφορά τις συνενώσεις έχουν προβλεφτεί δέκα εισηγήσεις, μέσα σε περίπου τρεις ώρες. Από ένα τέταρτο της ώρας να μιλήσει ο κάθε εισηγητής...

Σημειωτέον ότι ο θεματικός κύκλος για τις συνενώσεις έχει οριστεί για την Τετάρτη, ενώ η επίσημη έναρξη του συνεδρίου είναι την Πέμπτη. Μέρα, που θα μιλήσει και ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος για τα σχέδια της κυβέρνησης, σχετικά με τους "νέους δήμους". Οι σύνεδροι, δηλαδή, θα κληθούν να "πάρουν θέση" για ένα θέμα πριν πληροφορηθούν από το ίδιο τον υπουργό για τα κυβερνητικά πλάνα.

"Εφυγε" πρόωρα ο Α. Βγόντας

Ενας συνεπής συνδικαλιστής, που στάθηκε πάντα κοντά στους εργαζόμενους, συνεργαζόμενος με την ΕΣΑΚ, ο Αριστείδης Βγόντας χάθηκε χτες πρόωρα. Αμέσως μετά την αναγγελία του θλιβερού νέου η ΚΟΘ του ΚΚΕ εξέφρασε στην οικογένειά του τα βαθιά της συλλυπητήρια. Η κηδεία γίνεται σήμερα στις 11 π.μ. από τον Αγ. Θεράποντα (Κάτω Τούμπα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ