Τρίτη 25 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Μεθοδευμένη συναίνεση στις συνενώσεις

Ξεκινά αύριο το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που θα ασχοληθεί κυρίως με τις συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, δίχως κριτήρια και κίνητρα, αλλά με διοικητικού χαρακτήρα μέτρα. Ομως, έτσι όπως έχει δρομολογήσει το συνέδριο η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγετική ομάδα της ΚΕΔΚΕ, δεν αναμένεται να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των αιρετών, αλλά να οδηγήσει σε άλλο ένα "καπέλωμα" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη βούληση της κεντρικής διοίκησης. Συνέδριο, που κινδυνεύει να εξελιχτεί σε παρωδία.

Το συνέδριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών του, χωρίζεται σε θεματικούς κύκλους. Ενότητες, δηλαδή, στις οποίες προβλέπονται εισηγήσεις, αλλά όχι παρεμβάσεις από τους συνέδρους. Οι τελευταίες εξοστρακίζονται στην τελευταία μέρα του συνεδρίου και αφού θα έχει δημιουργηθεί "κλίμα", τις προηγούμενες μέρες, το οποίο και δε θα αφήνει πολλά περιθώρια για να εκφραστεί αντίθετη άποψη.

"Κλίμα", αναμφίβολα, υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων, σύμφωνα με τις επιδιώξεις τις κυβέρνησης, τις οποίες "σιγοντάρει" ανοιχτά η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαία η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλου,σε συνέντευξη Τύπου πρόσφατα, όπου έσπευσε να προκαταλάβει τις απόψεις των συνέδρων, λέγοντας πως "το συνέδριο θα προτείνει τις συνενώσεις. Οι όποιες διαφορετικές απόψεις δε θα μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε".

Αλλά και αν ακόμα οι παρεμβάσεις, εννοείται, από τους διοργανωτές, ότι θα γίνουν κατά τη διάρκεια των θεματικών κύκλων, δεν προβλέπεται ο αναγκαίος για την έκφρασή τους χρόνος. Για παράδειγμα, στο θεματικό κύκλο που αφορά τις συνενώσεις έχουν προβλεφτεί δέκα εισηγήσεις, μέσα σε περίπου τρεις ώρες. Από ένα τέταρτο της ώρας να μιλήσει ο κάθε εισηγητής...

Σημειωτέον ότι ο θεματικός κύκλος για τις συνενώσεις έχει οριστεί για την Τετάρτη, ενώ η επίσημη έναρξη του συνεδρίου είναι την Πέμπτη. Μέρα, που θα μιλήσει και ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος για τα σχέδια της κυβέρνησης, σχετικά με τους "νέους δήμους". Οι σύνεδροι, δηλαδή, θα κληθούν να "πάρουν θέση" για ένα θέμα πριν πληροφορηθούν από το ίδιο τον υπουργό για τα κυβερνητικά πλάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ