Τρίτη 25 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα... "

Στερνό "αντίο" χτες το απόγευμα στο Νεκροταφείο Καισαριανής, για τον Γιώργη Τρικαλινό

Κηδεύτηκε χτες στις 5 το απόγευμα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης στο Νεκροταφείο της Καισαριανής, ο Γιώργης Τρικαλινός, βετεράνος κομμουνιστής και αγωνιστής, μετά από 83 χρόνια προσφοράς, αγώνων και αυτοθυσίας για τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού. Ο Γιώργης Τρικαλινός άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη αργά το βράδυ.

Η ζωή του Γιώργη Τρικαλινού, ξεκινά από το Σεπτέμβρη του 1914, όταν γεννήθηκε στον Αλμυρό Βόλου. Από τα μαθητικά του χρόνια, δέχτηκε τις επιρροές της μαρξιστικής ιδεολογίας και στα 18 του χρόνια οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Επί 65 χρόνια, έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στου οποίου την ΚΕ εκλέχθηκε το 1951 αναπληρωματικό μέλος και παρέμεινε τακτικό μέλος ως το 1987. Μεταδικτατορικά ήταν εκδότης του "Ριζοσπάστη", ενώ ήταν μια προσωπικότητα με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες και συγγραφική δημιουργία.

"Πάντα έτοιμος για κάθε θυσία..."

Στην κηδεία του Γιώργη Τρικαλινού, παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης και πάμπολλα στελέχη του Κόμματος. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τον τελευταίο χαιρετισμό στον εκλιπόντα απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

"Σύντροφε Γιώργη,

Βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ. Μαζί με την οικογένειά σου, το Κόμμα. Οι σύντροφοι και συνεργάτες σου για πάρα πολλά χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Οι σύντροφοί σου από το "Ριζοσπάστη", την αγαπημένη σου εφημερίδα, της οποίας υπήρξες εκδότης μέχρι πριν τρία χρόνια. Είμαστε εδώ, για μια υπόσχεση διαρκείας, υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των οραμάτων και πόθων του λαού μας.

Τα σημερινά, όπως και τα χρόνια που έζησες και έδρασες, έχουν πολλά κοινά σημεία. Ηταν δύσκολες οι εποχές τα χρόνια που πέρασαν. Νέες δυσκολίες μαζί με τις παλιές αναφύονται και σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Ομως, πάντα το Κόμμα, η εργατική τάξη, ο λαός προχωράει μπροστά, ανοίγει δρόμους. Οι λαϊκοί αγώνες συνεγείρουν τις συνειδήσεις των νέων, των παιδιών, τους φέρνουν σε επαφή με το επαναστατικό κίνημα και τα ιδανικά του.

..."Για σοσιαλισμό και κομμουνισμό", γράφεις στο βιογραφικό σου, "πρωτάκουσα το 1920 - '21, όντας 7 χρόνων μαθητής δημοτικού. Κείνα τα χρόνια, ξέσπασαν μεγάλες απεργίες στο Βόλο. Θυμάμαι, γράφει, μια μεγάλη διαδήλωση με πολλές χιλιάδες καπνεργάτες. Πέρασαν μπροστά από το σπίτι μας, αποδοκίμασαν ένα μεγάλο καπνέμπορα, απέναντι από το δικό μας σπίτι. Πετροβόλησαν το σπίτι του, έσπασαν πόρτες και παράθυρα. Ο πατέρας μας, άνθρωπος με συντηρητικές αντιλήψεις, έκλεισε πόρτες και παράθυρα για να μη δούμε και ακούσουμε τις φωνές των "μπολσεβίκων", όπως αποκαλούσε τους διαμαρτυρόμενους καπνεργάτες. Για να μην τις ακούσει η μάνα μου, που εκείνες τις μέρες γέννησε τον μικρότερο αδελφό μου, τον Γιάννη. Κι από τότε ο πατέρας μου αποκαλούσε τον αδελφό μου "μπολσεβίκο". Τότε λοιπόν, πρωτάκουσα για μπολσεβίκους, για κομμουνισμό και σοσιαλισμό...".

Από κείνες τις μέρες, κύλησε πολύ νερό στα ποτάμια. Πέρασαν χρόνια οργάνωσης στην ΟΚΝΕ, παρανομίες, φυλακές, Εθνική Αντίσταση, ΔΣΕ, πολιτική προσφυγιά, δίκες, νέες εξορίες και φυλακές. Ο σύντροφος Γιώργος Τρικαλινός αναδείχτηκε σε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ. Περίπου 40 χρόνια, υπήρξε μέλος του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του Κόμματος. Από την 2η Ολομέλεια, τον Οκτώβρη του 1951, που αναδείχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και, σε συνέχεια, μέλος της ΚΕ έως το 12ο Συνέδριο. Δούλεψε δραστήρια σε διάφορα πόστα ως καθοδηγητής Κομματικών Οργανώσεων, ως εκδότης του "Ριζοσπάστη". Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην υπόθεση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Υπήρξε αταλάντευτος στα βασανιστήρια και τις φυλακές, στις πολύχρονες κρατήσεις του στα μπουντρούμια της ασφάλειας και των φυλακών.

Από τότε που οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στο ένδοξο Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του, στάθηκε πάντα πιστός και αφοσιωμένος στο Κόμμα και στο μαρτυρικό λαό μας. Παντού, όπου κι αν βρέθηκε, δούλεψε και πάλεψε για την επικράτηση των ιδεών του Κόμματος, του επιστημονικού σοσιαλισμού, του λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Στην ασφάλεια, στα δικαστήρια, στις φυλακές και τις εξορίες, υπερασπίστηκε τη γραμμή του. Νιώθω υπερήφανος, γράφει, που είμαι μέλος ενός τέτοιου Κόμματος, που με διαπαιδαγώγησε έτσι, ώστε να είμαι πάντα έτοιμος για κάθε θυσία, για την υπέρτατη θυσία, για τα συμφέροντα του κόμματος και της εργατικής τάξης. Βέβαια, στη δράση μου όλα αυτά τα χρόνια δε σημαίνει ότι δεν έκανα λάθη, δεν παρουσίασα αδυναμίες και ελλείψεις. Αντίθετα, παρουσίασα πολλές και διάφορες, τις οποίες επισημαίνω κάθε φορά και κάνω προσπάθειες να τις ξεπεράσω, τονίζει ο κομμουνιστής Γιώργος Τρικαλινός στο βιογραφικό του. Σύντροφε Γιώργη,

Σ' αυτό το τελευταίο μακρύ ταξίδι σου, να είσαι ήσυχος. Το λιθαράκι που έβαλες στο οικοδόμημα του Κόμματος, η προσφορά σου και οι παρακαταθήκες σου, βρίσκονται σε σίγουρα χέρια αγωνιστών, που και οι ίδιοι θέλουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην υπόθεση του Κόμματος. Τα χρόνια που πέρασαν από τότε που πρωτοοργανώθηκες στο Κόμμα ήταν χρόνια δύσκολα, σκληρά και ο δρόμος κακοτράχαλος, ένας διαρκής ανήφορος. Αυτή ήταν η μοίρα της δικής σου γενιάς, της γενιάς του μεσοπολέμου. Ομως, ήταν ηρωικός. "Γι' αυτό είμαστε περήφανοι", έγραφες, "που πήραμε μέρος σ' αυτούς τους αγώνες, από τους οποίους αναδείχτηκαν ήρωες σαν τον Μαλτέζο, τον Σουκατζίδη, την Ηλέκτρα, τον Μπελογιάννη και χιλιάδες άλλους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες, και από τους οποίους εμπνέονται οι σημερινοί κομμουνιστές και αντλούν διδάγματα για τους μελλοντικούς αγώνες, που επίσης θα είναι σκληροί, αλλά που επιστέγασμα θα έχουν τη νίκη του σοσιαλισμού στη χώρα μας και σ' ολόκληρο τον κόσμο".

Με τη σιγουριά ότι το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα, με την αισιοδοξία που διδάσκει το παράδειγμα το δικό σου και των άλλων συντρόφων, που το κόμμα μας έχει χάσει, σε αποχαιρετούμε.

Στην οικογένειά σου και στην αγαπημένη σου και αγαπημένη μας συντρόφισσα Γιάννα, ολόψυχα συμπαραστεκόμαστε κι ευχόμαστε καλό κουράγιο.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους της διεύθυνσης του "Ριζοσπάστη", δίνουμε υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική νίκη

Αιωνία σου η μνήμη!".

  • Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, σε συλλυπητήριο μήνυμά της, εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το χαμό του συντοπίτη Γιώργη Τρικαλινού, πρωτοπόρου αγωνιστή για την ειρήνη, την προκοπή του λαού και το σοσιαλισμό.

Προσφορές

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, πρόσφεραν και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του:

  • Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Το Παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Η οικογένεια Ηλία Παπαδημητρίου 5.000 δρχ.
  • Η Yvette και ο Λάμπρος Τσελίκας 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Ο Μαρίνος και η Τούλα Πετρούνια προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας, στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ,βετεράνου κομμουνιστή, ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του στον αγώνα για το καλό του λαού.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας και αλησμόνητου φίλου και συμπατριώτη ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οικογένερια Παναγιώτη και Ελένης Αλαμανιώτη

Πρόσφεραν επίσης:

* Ο Περικλής Καπετανόπουλος 7.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* Ο Γιάννης Καρκαγιάννης από το Βόλο 5.000 δρχ. στη ΝΕ Μαγηνησίας.

* Η οικογένεια Μολυβδά 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ