ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την εγκατάλειψη βιώνει η Ικαρία

Η χρόνια εγκατάλειψη της Ικαρίας από την πολιτεία έχει συσσωρεύσει μια σειρά από προβλήματα στο ακριτικό αυτό νησί του Αιγαίου. Προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, ώστε να μην οδηγηθεί και αυτό το νησί στην ερήμωση. Προβλήματα που εντοπίζονται στην ανεπαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη, στην έλλειψη υποδομής στα λιμάνια, το αεροδρόμιο, το οδικό δίκτυο, στη δασοπροστασία κάνουν τη ζωή των 7.000 κατοίκων του νησιού πολύ δύσκολη.

Το νοσοκομείο στην Ικαρία λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις τόσο σε επιστημονικό προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με τα δύο λιμάνια του νησιού, του Αγιου Κηρύκου και του Εύδηλου, όπου θεωρείται απαραίτητη η επέκταση των μόλων. Από την άλλη το αεροδρόμιο του νησιού είναι ημιτελές και οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε λυόμενο οίκημα, ενώ ο δρόμος από τον Αγιο Κήρυκο προς το αεροδρόμιο δεν έχει ακόμα ασφαλτοστρωθεί! Σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται και το οδικό δίκτυο του νησιού. Εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου από τον Αγιο Κήρυκο στις Ράχες, που θα μειώσει την απόσταση στο 1/3, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει. Στο νησί, ακόμη, δεν υπάρχει δασοπροστασία, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και ανθρώπινα θύματα από τις μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων. Αναξιοποίητες μένουν και οι δυνατότητες ανάπτυξης της Ικαρίας. Για παράδειγμα οι ιαματικές πηγές που διαθέτει το νησί λειτουργούν σήμερα χωρίς καμιά υποδομή. Σε ώτα μη ακουόντων απευθύνονται μέχρι τώρα οι Οργανώσεις και φορείς του νησιού, που παλεύουν να δώσουν πνοή και ώθηση στη ζωή της Ικαρίας, μέσα από πολιτισμικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.

Τα παραπάνω προβλήματα παρουσίασε ανάμεσα σε άλλα το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθηνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο,στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε πρόσφατα, από τον οποίο και απέσπασε υποσχέσεις για βοήθεια και υποστήριξη. Αναφερόμενος σχετικά ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας, Φίλιππος Μαυρογιώργης,τόνισε στο "Ρ": "Εμείς κατά καιρούς έχουμε ζητήσει να δούμε κάποιους υπουργούς, για να τους εκθέσουμε τα προβλήματα. Μέχρι τώρα όμως εκτός από τον Πρόεδρο, κανείς άλλος δε μας δέχτηκε. Τα προβλήματα του νησιού είναι σοβαρά και πρέπει να δοθούν λύσεις".

ΒΟΛΟΣ
Προβληματικό το νέο κτίριο του ΙΚΑ

Ερώτηση για το νέο κτίριο του ΙΚΑ στο Βόλο, το οποίο τελείωσε πριν δύο χρόνια και μεταφέρθηκαν σ' αυτό οι ιατρικές και διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,Α. Τασούλας και Β. Μπούτας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι: Δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του έργου. Υπάρχουν αρκετές κακοτεχνίες και φθορές στο κτίριο. Δεν υπάρχει συντηρητής του κτιρίου, με αποτέλεσμα και οι παραμικρές ζημιές ή φθορές να δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του κτιρίου και των υπηρεσιών του Ιδρύματος. Δεν υπάρχουν καθαρίστριες σε μόνιμη βάση. Αν και το ΙΚΑ πληρώνει 12 εκατ. δραχμές ετησίως για την καθαριότητα του κτιρίου σε εργολάβο, ουσιαστικά το κτίριο είναι χωρίς καθαριότητα.

Οι τρεις κομμουνιστές βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ποιες είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα προς όφελος του Ιδρύματος και της απρόσκοπτης λειτουργίας του κτιρίου και των υπηρεσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ