ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μηνύματα από την περιφέρεια

Η πρώτη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, συνάντηση των διευθυντών των ΔΗΠΕΘΕ, που έγινε, στη Βέροια, με πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας (φορέας με τον οποίο η Βέροια είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων), ήταν κυρίως διερευνητική. Αποτέλεσε δε μια προσύσκεψη, στην οποία οι παρευρισκόμενοι έθεσαν και έθιξαν τα σημαντικά - οικονομικά κυρίως προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΔΗΠΕΘΕ, προβληματίστηκαν για το ρόλο που καλούνται να παίξουν στην περιφέρεια, ενώ μορφοποιήθηκαν κάποιες σημαντικές σκέψεις για την αναβάθμιση του θεσμού της Συνάντησης των ΔΗΠΕΘΕ, που γίνεται κάθε καλοκαίρι στη Βέροια, με την καλύτερη οργάνωση και προβολή του γεγονότος.

Την κατάρτιση νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους ηθοποιούς που συνεργάζονται με τα ΔΗΠΕΘΕ,έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τους, πρότεινε η Αννα Βαγενά,ενώ προτάσεις, απόψεις και προβληματισμοί για τη μελλοντική πορεία των ΔΗΠΕΘΕ εκφράστηκαν από τους Ν. Αρμάο, Θ. Μουμουλίδη, Γ. Σίσκο.

Ο Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος δήλωσε τη συμπαράσταση του ΥΠΠΟ για την αναβάθμιση της καλοκαιρινής συνάντησης στη Βέροια. Κοινή διαπίστωση, πάντως, αποτέλεσε το γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη του πολιτισμού, αλλά και για κοινή δράση των διευθυντών των ΔΗΠΕΘΕ. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να γίνει τον Μάη, στη Βέροια.

Αυλαίες Ρόδου και Σερρών
  • Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου,στις 27 Μάρτη,επέλεξε για την τέταρτη φετινή πρεμιέρα του το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου,με τα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτώ "Το φάντασμα της Μασσαλίας" - "Η ψεύτρα" - "Την έχασα" και το έργο του Μπρεχτ "Εβραία",σε θεατρική απόδοση Μάριου Πλωρίτη.Τα έργα παρουσιάζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο και σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου.Παίζουν: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Ζωή Ναλμπάντη, Κώστας Χαρτοφύλλης και Γιώργος Χρυσοστόμου.@ΤοΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάζει το έργο του Γιώργου Σκούρτη "Οι Νταντάδες",σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίσκου,σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινής Καρδαρά.Παίζουν: Νίκος Τσούκας, Χρήστος Μωραϊτης, Βασίλης Φλώρος."Το έργο του Γιώργου Σκούρτη - λέει ο Γιώργος Σίσκος - παρότι γράφτηκε πριν 30 χρόνια παραμένει επίκαιρο. Γιατί όσο υπάρχει εξουσία οι "Νταντάδες" έχουν δικαίωμα παρουσίας. Με λόγο μεστό, άλλοτε αφαιρετικό, άλλοτε αναγωγικό, με χαρακτήρες γνήσια ελληνικούς, δείχνει το στόχο, μιλάει στην ψυχή και σου ανοίγει τον οδυνηρό δρόμο της αυτοκριτικής".
"Πολιτιστικοί Αγώνες '97"

Ξεκίνησαν χτες οι "Πολιτιστικοί Αγώνες '97",που οργανώνει για δεύτερη χρονιά το Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.Πρόκειται για ένα νέο πολιτιστικό θεσμό, ο οποίος φέτος περιλαμβάνει δύο τομείς: το θέατρο και τη χορωδία. Παράλληλα, διατηρεί τον παιδευτικό του χαρακτήρα με σειρά σεμιναρίων για τους δύο αυτούς τομείς, ενώ κατά τη διάρκεια των αγώνων θα γίνουν πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Στους "Πολιτιστικούς Αγώνες '97", συμμετέχουν 12 θεατρικά σχήματα και 19 χορωδίες απ' όλη την Κρήτη. Διαγωνιστικό χαρακτήρα έχει μόνο το θέατρο. Θα δοθούν βραβεία: Καλύτερης παράστασης (Α βραβείο 300.000 δραχμές, Β βραβείο 200.000 δραχμές, Γ βραβείο 100.000 δραχμές). Θα δοθούν επίσης τιμητικά βραβεία σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας, μουσικής, χορογραφίας, ενδυματολογίας κ. ά. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά με τις παραστάσεις: "Το όνειρο του σκιάχτρου" από τη Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ηρακλείου (31/3), "Επικίνδυνο παιχνίδι" από το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού (1/4), "Ξημερώνει στις κερασιές" από το Απλό Θέατρο Ηρακλείου (3/4), "Ενα ζευγάρι κάλτσες" από το Μεταναστευτικό Θέατρο (4/4), "Ψηλά από τη γέφυρα" από τη Θεατρική ομάδα "ΘΕΣΠΙΣ" (5/4), "Ξενοδοχείο Παράδεισος" από τη Θεατρική Ομάδα Αγ. Νικολάου (6/4). Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 12/4.

Το πρόγραμμα των χορωδιών ξεκινά στις 14 του Απρίλη, ενώ στις 20/4 (6μμ), στο δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι, με θέμα τα συμπεράσματα από την Α Συνάντηση Χορωδιών Κρήτης. Την ίδια μέρα στις 9 το βράδυ θα απονεμηθούν τα βραβεία θεάτρου.

Τα σεμινάρια ξεκινούν στις 26/3 (6μμ-9μμ) με "Θεατρικό παιχνίδι" με την Αγ. Σπινθάκη και θα ολοκληρωθούν στις 30/3 με τον Π. Μαυροματίδη και θέμα: "Στόχοι, διαδρομές και όρια του ερασιτεχνικού θεάτρου".

"Θεατής"

Η "Interaction Arts Promotion", με στόχο να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι της πληροφόρησης στο χώρο των Τεχνών και του Πολιτισμού, προχώρησε στην έκδοση ενός μηνιαίου εντύπου, με τίτλο "Θεατής" και θεματογραφία γύρω από τη μουσική, το θέατρο, το χορό και όλες τις εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρώτο 12σέλιδο τεύχος τυπώθηκε σε 4.000 φύλλα και θα κυκλοφορήσει σε ισάριθμους συνδρομητές. Από τον επόμενο μήνα πιθανότατα να διατίθεται και από τα περίπτερα. Στο πρώτο τεύχος συνεργάστηκαν οι: Θεόδωρος Αντωνίου, Λεωνίδας ντε Πιαν, Γιάννης Βούρος, Κατερίνα Καρνιαδάκη και Μάνος Στεφανίδης.

Στο "Αιγαίο" τα παιδιά

Η Γραμματεία Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με το "Κέντρο Εκφρασης και Δημιουργίας", υλοποιεί από τις 27/3 και μέχρι τον Ιούνη το πρόγραμμα "Αιγαίο", μέσα από το οποίο τα παιδιά θα "ταξιδέψουν" στις μνήμες του ελληνισμού, μέσω της γνώσης και φαντασίας. Τα παιδιά θα "περνάνε" από δρόμους ανασκαφών ή οι άνεμοι θα τα "ταξιδεύουν" στις Κυκλάδες για να μάθουν σαν σε παραμύθι την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις θαλασσινές σπηλιές, τα αρχαία ναυάγια και τα μυστικά τους. Για τις ανάγκες του προγράμματος, στήθηκε ένα μικρό "Αιγαίο" στο εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Περιστερίου (κτίριο Γ, Αγ. Βασιλείου και Δωδεκανήσου).

Η γερμανική κωμωδία του Μπέρτραμ φον Μπόξμπεργκ "Το δις ψεύδεσθαι..

Η γερμανική κωμωδία του Μπέρτραμ φον Μπόξμπεργκ "Το δις ψεύδεσθαι..." και η μικρού μήκους ταινία "Η εξομολόγηση" του Γιόχαν Κουν προβάλλονται την Τετάρτη 26/3 στις 8.00μμ στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Είσοδος ελεύθερη.

Εκδοτικές σελίδες

Με επιτυχία κυκλοφόρησε το 2ο φύλλο της εφημερίδας του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών - Προαστίων (ΣΒΑΠ). Στην πρώτη σελίδα της φιλοξενεί την ανακοίνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βιβλιοπωλών,που οργανώνει ο ΣΒΑΠ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ). Εκτενέστερη αναφορά περιλαμβάνει το 3ο φύλλο της εφημερίδας, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Απρίλη.

Τα θέματα που αναπτύσσονται στο 3ο τεύχος είναι: Συζήτηση με τον πρόεδρο της ΠΟΕΒ Γ. Δαρδανό για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ομοσπονδίας ως προς τα προβλήματα του κλάδου. Ερευνες για την αναγνωστική συμπεριφορά. Θέματα μικρομεσαίων, με έμφαση στα φορολογικά. Αφιέρωμα στην Δ. Σωτηρίου κ. ά.

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΑ ΛΑΪΚΗ"
Μελέτη - "σεργιάνι" στη λαϊκή μουσική

"Ελλήνων μούσα λαϊκή" τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Ηλία Βολιότη - Καπετανάκη (εκδόσεις "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη,το οποίο είναι το πρώτο μέρος της "Τριλογίας της Μουσικής", την οποία έχει στόχο να ολοκληρώσει ο συγγραφέας. Στο βιβλίο του αυτό ο Η. Βολιότης - Καπετανάκης ασχολείται με την εγχώρια λαϊκή μουσική από τις πρώιμες καταβολές της, πριν την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, μέχρι το 1950. Επιχειρεί να ανασυνθέσει τον πολυδιάστατο πίνακα των μουσικών εξελίξεων από τη δημοτική παράδοση στο τραγούδι των αστικών κέντρων, το επονομαζόμενο ρεμπέτικο.Ολα αυτά σε συνάρτηση με τις κοινωνικές εξελίξεις, που διακριτικά είναι παρούσες στις περίπου 450 σελίδες του βιβλίου, για να δίνουν το πλαίσιο δημιουργίας. Το βιβλίο φέρνει στο "φως" άγνωστες μέχρι τώρα, αν και σημαντικές, ή λειψά διερευνημένες πτυχές της μουσικής μας ιστορίας.

Ο συγγραφέας θεωρεί τη μελέτη του "ελκυστική πρόσκληση", για να κάνουμε ένα σεργιάνι στο χρόνο και τη μελωδία,από τότε που οι παππούδες μας πήραν από τους προγόνους τους την κοινή και ταυτόχρονα πολυεπίπεδη αρχαία, βυζαντινή, ανατολίτικη, δημοτική μουσική σκυτάλη για να τη φέρουν στο σύγχρονο καλλιτεχνικό στίβο. Το "ρεμπέτικο" γλέντι, όπως τονίζει, διαρκεί ως τις μέρες μας, "γιατί είναι η απάντηση της χαροκόπας λαϊκής ψυχής στις ατελείωτες ώρες της τηλεοπτικής αποχαύνωσης".

"Νταντάδες" στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Μονόπρακτα του Κοκτώ στο ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, το θεατρικό τμήμα της θα παρουσιάσει το παραμύθι του Οσκαρ Ουάιλντ "Ο εγωιστής γίγαντας", σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αχ. Ψαλτόπουλου. Στην παράσταση, που θα δοθεί στις 27 και 28 του Μάρτη στο "θεατράκι" της Θεσσαλονίκης (Τσορλίνι 18), παίρνουν μέρος άτομα με ειδικές ανάγκες, σπουδαστές της Εταιρείας Σπαστικών Β. Ελλάδος.

Στις 2 του Απρίλη (7 μ.μ.) στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη), θα μιλήσει ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, με θέμα: "Στοχασμοί για την αισθητική".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ