ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Δεν υπάρχουν φάρμακα "φονιάδες"

Ολα τα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες. Το τεστ ευαισθησίας δεν είναι εγγύηση. Οι γιατροί εκτιμούν ότι ο θόρυβος είναι αδικαιολόγητος

Ούτε το χημειοθεραπευτικό "Σεπτρίν" και βεβαίως ούτε ο γιατρός που το χορήγησε στην 21χρονη Ελ. Νικολοπούλου ευθύνονται για το θάνατο της κοπέλας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι γιατροί και τονίζουν ότι πρόκειται για φτηνό και αποτελεσματικό φάρμακο που έχει, όπως πολλά άλλα, σπάνιες αλλά επιστημονικά παραδεκτές παρενέργειες. Πάντως ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης ζήτησε χτες στοιχεία από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενώ σημείωσε ότι θανατηφόρες αντιδράσεις είναι δυνατόν να προκληθούν από πολλά φάρμακα.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) αναφέρει ότι δεν υπάρχουν φάρμακα "φονιάδες", αλλά ούτε φάρμακα ακίνδυνα. Επισημαίνει ότι το πιο πρακτικό μέτρο πρόληψης ανεπιθύμητων ενεργειών είναι η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η αποφυγή κατά το δυνατό χορήγησης φαρμάκων με αυξημένες αλλεργιογόνους ιδιότητες σε αλλεργικά άτομα, χωρίς αυτό να αποτελεί εγγύηση. Τα γνωστά τεστ ευαισθησίας αποτελούν επίσης πολύ περιορισμένη εγγύηση.

Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Ι. Αναγνωστάκη η ανησυχία που έχει προξενηθεί είναι αδικαιολόγητη, καθώς η περίπτωση αλλεργικού σοκ είναι μια από τις σπάνιες αιτίες θανάτου. Στην ερώτηση, αν έπρεπε να γίνει τεστ ευαισθησίας πριν τη χορήγηση του φαρμάκου, απάντησε ότι το τεστ δεν απαντά 100% αν ο οργανισμός είναι αλλεργικός σε κάποια ουσία. Πρέπει να έρθει ο οργανισμός σε επαφή με την ουσία. Για το θέμα, ο Π. Πολλάκης,εντατικολόγος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, είπε ότι δε γίνεται τεστ ευαισθησίας, παρά μόνο αν πρόκειται για χορήγηση πενικιλίνης ή σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Χ. Ζαχαρόγιαννης αποδίδει το θόρυβο που προκλήθηκε σε "οικονομικό πόλεμο που χρησιμοποιεί χτυπήματα κάτω από τη μέση", οι συνέπειες του οποίου θίγουν τη δημόσια υγεία, τους ασθενείς, τους γιατρούς και την ιατρική γενικότερα. "Η σύγχρονη ιατρική - τονίζει - αποδέχεται το "Σεπτρίν" ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό φάρμακο. Εχει βοηθήσει να καταπολεμηθούν σοβαρές λοιμώξεις, παρασιτώσεις και θεωρείται αναντικατάστατο. Αν αποσυρθεί θα αντικατασταθεί από φάρμακα ακριβότερα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και με πλήθος άλλων παρενεργειών". Σημειώνει ότι όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, γι' αυτό πρέπει να χορηγούνται κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του γιατρού και μόνο από φαρμακοποιό. Κατά το διάστημα της θεραπείας, ο ασθενής πρέπει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με το γιατρό του και να του αναφέρει οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή του και διαταράσσει τη φυσιολογία του.

Τέλος, επιρρίπτει ευθύνες στα ΜΜΕ που "πρέπει να αρκούνται στην παρουσίαση της είδησης και να μην επεκτείνουν την παρέμβασή τους σε λεπτά σημεία της ιατρικής".

Νοσεί η υγεία στη Δυτική Μακεδονία

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

"Βρισκόμαστε σε μια πορεία συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα υγείας και ενίσχυσης του ιδιωτικού. Με τη λογική που πάνε να περάσουν, τα νοσοκομεία να είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θα μειωθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα οδηγηθούν στην αυτοχρηματοδότηση, στη λειτουργία με βάση την ανταποδοτικότητα".

Τα παραπάνω διαπιστώνει, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Τονίζει ότι στη Δυτική Μακεδονία η υποβαθμισμένη προσφορά υπηρεσιών στον τομέα της υγείας αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, με κίνδυνο να χειροτερέψει η κατάσταση, αν περάσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης. "Αυτές τις μέρες - σημειώνεται στην ανακοίνωση - παρακολουθούμε μια ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων του νομού, για το πού θα τοποθετηθεί ένας αξονικός τομογράφος, που έχει ανάγκη η περιοχή μας, με κίνδυνο ακόμα και να ματαιώσουν την προμήθειά του".

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες στην περιοχή, καθώς τα κενά είναι τεράστια. Οι περισσότερες κλινικές των νοσοκομείων είναι στελεχωμένες με έναν και δύο γιατρούς, "με αποτέλεσμα να κάνουν 24 ή και 30 ώρες, αν χρειαστεί, εφημερία ή και να κλείνουν κάποιες κλινικές, προκειμένου να πάρουν τις άδειές τους". Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο. Μάλιστα, πολλές φορές μία νοσηλεύτρια καλύπτει 25 - 30 ασθενείς. Οι βοηθητικές υπηρεσίες δουλεύουν με ελάχιστο προσωπικό και έχουν αρχίσει να δίνουν τμήματα, όπως η καθαριότητα, σε εργολάβους.

Οπως υπογραμμίζει η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, οι βασικές προϋποθέσεις για ένα αναβαθμισμένο σύστημα υγείας είναι: Γενναία αύξηση των κονδυλίων. Να υπάρξει σχεδιασμός για τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία. Να γίνει ανεξάρτητη υγειονομική περιφέρεια, που θα έχει σαν Περιφερειακό Νοσοκομείο το "Μποδοσάκειο Νοσοκομείο". Να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Να τοποθετηθεί άμεσα αξονικός τομογράφος στο "Μποδοσάκειο Νοσοκομείο".

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, τους μαζικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και το λαό να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

ΙΒΣΑ
Εξοντωτικό χαράτσι στους γονείς

Αύξησε κατά 50% τα τροφεία των παιδιών. Ανάκληση της απόφασης και την κάλυψη του ιδρύματος απ' τον προϋπολογισμό ζητά η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων

Σε αυξήσεις από 25-185% στα τροφεία και τα μεταφορικά των παιδιών προχώρησε τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ) μετά την περικοπή της επιχορήγησης απ' το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Πρόκειται για μια βάναυση απόφαση που θα επιβαρύνει μεσοσταθμικά κατά 50% τους μισθοσυντήρητους γονείς, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων του ΙΒΣΑ,δηλώνει ότι οι γονείς δε θα πληρώσουν το εξοντωτικό χαράτσι και ζητά την ανάκληση της απόφασης, που πάρθηκε απ' το ΔΣ του ΙΒΣΑ στις 24.3.1997.

Το ΙΒΣΑ είχε ζητήσει επιχορήγηση 3,32 δισ. δραχμών εκ των οποίων 3,12 δισ. ήταν για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των 670 εργαζομένων στο Ιδρυμα. Τελικά, η κυβέρνηση ενέκρινε μόλις 2,62 δισ. δραχμές, αφήνοντας για τις πλάτες των γονιών ακόμα και τα ενοίκια (120 εκ.) και το ρεύμα (24 εκ.). Το ΙΒΣΑ είχε υπολογίσει ότι, εκτός απ' την επιχορήγηση, θα εισπράξει και 447 εκ. δραχμές απ' τα τροφεία και τα μεταφορικά των λεωφορείων με τα ισχύοντα ως τώρα τροφεία και μεταφορικά.

Στους Πίνακες 1 και 2 είναι τα παλιά και νέα κλιμάκια. Τα μεταφορικά, με το σχολικό, αυξήθηκαν σε 5.000 από 4.000 δραχμές.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 7 εκ. - δηλαδή ο κάθε γονιός παίρνει 250.000 δραχμές το μήνα - πρέπει να πληρώσει 30.000 δραχμές το μήνα για το ΙΒΣΑ. Επιπλέον φαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να "ενισχύσει" την ελληνική οικογένεια, για να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα 3.620 οικογένειες - απ' τις 3.820 συνολικά - είχαν εισόδημα μεγαλύτερο των 2.100.000 και πλήρωναν μέχρι τώρα 10.500 δραχμές το μήνα. Εφεξής, σύμφωνα με τη νέα απόφαση, το ΙΒΣΑ θα παίρνει απ' το ΚΕΠΥΟ τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης των γονέων και θα υπάρχει αυτόματη αναπροσαρμογή των κλιμακίων.

Η Ομοσπονδία των Συλλόγων Γονέων σε χτεσινή ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι πρόκειται για αδίστακτη μεθοδολογία, με στόχο τη μετακύληση του κόστους συνολικά της λειτουργίας τους Ιδρύματος στις πλάτες των γονιών. Μοιραία συνένοχη, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, γίνεται και η διοίκηση του ΙΒΣΑ, στην οποία η κυβέρνηση αναθέτει να εξασκηθεί στο χαράτσωμα των γονέων, κατατάσσοντά τους σε διάφορα κλιμάκια "πλουσίων και ευπόρων εισοδημάτων".

"Τα παιδιά μας δεν είναι άψυχα λογιστικά μεγέθη για να προετοιμάζεται η σταδιοδρομία άκαρδων και κυνικών τεχνοκρατών. Γιατί η διοίκηση ενός ιδρύματος βρεφονηπιακής μέριμνας είναι έργο ψυχής και όχι πρωτάθλημα κυνισμού", τονίζει η Ομοσπονδία και η ανακοίνωση καταλήγει: "Οι γονείς δε θα πληρώσουν το χαράτσι. Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας την επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη στοιχειώδη λειτουργία του ΙΒΣΑ".

Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε σχολείο της Χαλκίδας

Κρούσμα μηνιγγίτιδας - ευτυχώς όχι θανατηφόρο - παρουσιάστηκε στο 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας. Το σχολείο χτες δε λειτούργησε, όπως και οι συστεγαζόμενες δύο τάξεις του Λυκείου.

Η μηνιγγίτιδα "χτύπησε" τον 15χρονο Π. Δ., μαθητή της Γ τάξης του Γυμνασίου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.

Ο μαθητής παρουσίασε υψηλό πυρετό, εμέτους και δυσκαμψία του αυχένα, και η εισαγωγή του στο νοσοκομείο Χαλκίδας έγινε προχτές το πρωί. Από εκεί μεταφέρθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται. Οι γιατροί εκτιμούν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή.

Ούτε σήμερα αναμένεται να γίνουν κανονικά τα μαθήματα. Στη θέση τους θα γίνει ενημέρωση στους μαθητές και τους γονείς από τον νομίατρο.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το έκτο κρούσμα μηνιγγίτιδας στα σχολεία του νομού τα δύο τελευταία χρόνια. Τα δύο απ' αυτά ήταν θανατηφόρα.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Συζήτηση για το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

Την αντίδραση του Αρείου Πάγου θα συναντήσει σήμερα η πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, να "ψαλιδίσει" αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ).

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα συζητηθούν οι επίμαχες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύστημα επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής αρεοπαγίτης Ν. Θεοδωρόπουλος θα επισημάνει ότι η επιλογή των επιθεωρητών ανήκει στη συνταγματική αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί διέξοδο σε κατάσταση δυσπιστίας.Παράλληλα, θα υποστηρίξει ότι δεν είναι αναγκαία η θέση του 8ου αρεοπαγίτη και δεν πρέπει να καταργηθεί η θέση του προϊστάμενου επιθεωρήσεων, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Δε θα θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου, αλλά θα επισημάνει ότι αυτές θα προκαλέσουν λειτουργικά προβλήματα.

Με τις επίμαχες τροπολογίες, που προώθησε ο Ε. Γιαννόπουλος στη Βουλή, καταργείται η θέση του προϊστάμενου της επιθεώρησης των δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών, ενώ ο ρόλος αυτός ανατίθεται σε τριμελές συμβούλιο. Παράλληλα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δημιουργείται θέση 8ου αντιπροέδρου.

Ουσιαστικά, με τις μεθοδεύσεις αυτές επιδιώκεται η εκπαραθύρωση του νεότερου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Βελλή,ο οποίος φέρεται να μην είναι αρεστός στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με τη σύνταξη του Απρίλη, θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του ΤΑΕ το δώρο του Πάσχα, ανακοινώθηκε από το Ταμείο Ασφαλίσεως Εμπόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ