Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νοσεί η υγεία στη Δυτική Μακεδονία

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

"Βρισκόμαστε σε μια πορεία συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα υγείας και ενίσχυσης του ιδιωτικού. Με τη λογική που πάνε να περάσουν, τα νοσοκομεία να είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θα μειωθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα οδηγηθούν στην αυτοχρηματοδότηση, στη λειτουργία με βάση την ανταποδοτικότητα".

Τα παραπάνω διαπιστώνει, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Τονίζει ότι στη Δυτική Μακεδονία η υποβαθμισμένη προσφορά υπηρεσιών στον τομέα της υγείας αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, με κίνδυνο να χειροτερέψει η κατάσταση, αν περάσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης. "Αυτές τις μέρες - σημειώνεται στην ανακοίνωση - παρακολουθούμε μια ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων του νομού, για το πού θα τοποθετηθεί ένας αξονικός τομογράφος, που έχει ανάγκη η περιοχή μας, με κίνδυνο ακόμα και να ματαιώσουν την προμήθειά του".

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες στην περιοχή, καθώς τα κενά είναι τεράστια. Οι περισσότερες κλινικές των νοσοκομείων είναι στελεχωμένες με έναν και δύο γιατρούς, "με αποτέλεσμα να κάνουν 24 ή και 30 ώρες, αν χρειαστεί, εφημερία ή και να κλείνουν κάποιες κλινικές, προκειμένου να πάρουν τις άδειές τους". Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο. Μάλιστα, πολλές φορές μία νοσηλεύτρια καλύπτει 25 - 30 ασθενείς. Οι βοηθητικές υπηρεσίες δουλεύουν με ελάχιστο προσωπικό και έχουν αρχίσει να δίνουν τμήματα, όπως η καθαριότητα, σε εργολάβους.

Οπως υπογραμμίζει η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, οι βασικές προϋποθέσεις για ένα αναβαθμισμένο σύστημα υγείας είναι: Γενναία αύξηση των κονδυλίων. Να υπάρξει σχεδιασμός για τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία. Να γίνει ανεξάρτητη υγειονομική περιφέρεια, που θα έχει σαν Περιφερειακό Νοσοκομείο το "Μποδοσάκειο Νοσοκομείο". Να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Να τοποθετηθεί άμεσα αξονικός τομογράφος στο "Μποδοσάκειο Νοσοκομείο".

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, τους μαζικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και το λαό να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ