Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
"Μπλακ άουτ" από τη συσσώρευση υποθέσεων

Λύση στο οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα ζητά, με Ερώτηση στη Βουλή, ο Λεων. Αυδής

Μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα στέγασης της Διοικητικής Δικαιοσύνης, ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεων. Αυδής με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Τα Διοικητικά Δικαστήρια κινδυνεύουν να πάθουν "μπλακ άουτ", καθώς συσσωρεύονται χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις και, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, "ουσιαστικά η κατάσταση καταλήγει σε αρνησιδικία".

Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας εκκρεμούν 75.000 υποθέσεις! Επίσης, στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας από το 1989 μέχρι το τέλος του 1996 έχουν τριπλασιαστεί οι εκκρεμείς υποθέσεις. Συγκεκριμένα, το 1989 υπήρχαν 8.740 υποθέσεις και στο τέλος του 1996 έφτασαν τις 25.284!

Μάλιστα, όπως επεσήμαναν οι διοικητικοί δικαστές στην τελευταία συνέλευσή τους, υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου για ανεπίκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης κατά παράβαση του άρθρου 6 της σχετικής διεθνούς σύμβασης.Στην Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας 750 δικαστές και διοικητικοί υπάλληλοι στεγάζονται σ' ένα χώρο 3.500 τετραγωνικών μέτρων, αντί για 11.500 τετραγωνικά μέτρα που προβλέπει κτιριολογική μελέτη του 1993.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ μεταξύ των άλλων επισημαίνει:

  • Για 27 τμήματα συνεδριάσεων του Πρωτοδικείου και 13 του Εφετείου υπάρχουν μόλις δύο ακροατήρια.
  • Επειδή δεν υπάρχουν χώροι, έξι πρόεδροι εφετών με 30 εφέτες μοιράζονται μόνο δύο γραφεία.
  • Δεν υπάρχει αίθουσα δικαστών ούτε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ούτε στο Διοικητικό Εφετείο και οι δικαστές αναγκάζονται να μεταφέρουν τις δικογραφίες στα σπίτια τους.
  • Πολλές φορές οι δακτυλογράφοι εργάζονται στα σπίτια τους, γιατί δεν υπάρχουν γραφεία.
  • Οι αποθήκες έχουν μετατραπεί σε γραφεία, οι διάδρομοι και οι κοινόχρηστες τουαλέτες έχουν μετατραπεί σε αποθήκες, ενώ μέχρι πρότινος το φωτοτυπείο στεγαζόταν σε κοινόχρηστη τουαλέτα.
  • Ολόκληροι όγκοι δικογραφιών βρίσκονται στοιβαγμένες σε πλατύσκαλα και εντελώς εκτεθειμένες.

Ο Λεων. Αυδής αναφέρει ότι αυτές οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες, επιβραδύνουν τη δραστηριότητα των δικαστηρίων και ζητάει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να πάρει μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα των Διοικητικών Δικαστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ