Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Συνενώσεις και φορομπηχτική πολιτική πάνε μαζί

Οι προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ σύνεδροι αποδέχονται τις αναγκαστικές συνενώσεις ΟΤΑ και ζητούν δυνατότητες επιβολής περισσότερων φόρων

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (της απεσταλμένης μας

ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ).-

Ετοιμοι να αποδεχτούν το ρόλο που προστάζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση - δηλαδή του διαμεσολαβητικού οργάνου για την "επιτυχία της χώρας μας στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση" - εμφανίστηκαν οι εισηγητές της χτεσινής, πρώτης μέρας του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Μάλιστα, στο συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει ως κύριο θέμα τις συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στην πλειοψηφία τους οι εισηγητές, ευθυγραμμιζόμενοι με την κυβερνητική πολιτική, ανέδειξαν την "αναγκαιότητα" της επιβολής τοπικής φορολογίας, "προς χάριν" της ανασυγκρότησης της Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης.

Το σύνθημα - επιλογή για "επιβολή φόρων στους δημότες ανάλογα με την εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών από τους ΟΤΑ", το οποίο επικράτησε χτες, έρχεται λίγους μήνες μετά την προτροπή του υπουργού Εσωτερικών, Αλέκου Παπαδόπουλου,προς τους αιρετούς, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την επιβολή δημοτικών τελών.

Η αποδοχή της παραπάνω προτροπής που διαφάνηκε χτες, σε συνδυασμό με τη δεδομένη επικρότηση από την προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ του προγράμματος "Ιωάννης Καποδίστριας", που προωθεί τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, στρώνει ουσιαστικά το χαλί στην κυβέρνηση για την εν λευκώ επιβολή και άλλων διοικητικών μέτρων και κατά συνέπεια περιορισμού του διεκδικητικού χαρακτήρα της ΤΑ.

"Ξέχασαν" την υποχρηματοδότηση

Οι εισηγητές φρόντισαν να μην αναφερθούν στο εξευτελιστικό ποσοστό του 2% από τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνεται στην ΤΑ ως "ενίσχυσή" της. Δε θίχτηκε ακόμα το γεγονός ότι με το διοικητικό μέτρο των αναγκαστικών συνενώσεων η οικονομική χρηματοδότηση προς τους δήμους μειώνεται στο μισό σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο για τις εθελοντικές συνενώσεις, που προέβλεπε οικονομικά κίνητρα, πενιχρά μεν, διπλάσια ωστόσο από τα σημερινά.Κατά τα άλλα, οι εισηγητές "εξαντλήθηκαν" στην καταγραφή της κατάστασης της ερήμωσης της υπαίθρου και στη διαπίστωση επιμέρους προβληματισμών σε σχέση με τις παραμεθόριες κοινότητες, την τύχη των δήμων που έχουν προκύψει από συνένωση, τους ιστορικούς δήμους, την τύχη των Συμβουλίων Περιοχήςκ.ά. Δε στάθηκαν όμως στις αιτίες που οδήγησαν στον υδροκεφαλισμό των αστικών κέντρων και την ερήμωση της υπαίθρου, παρά ανέδειξαν, ως εθνική προσπάθεια για την επίτευξη της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ, τη δημιουργία "ισχυρών" μονάδων ΤΑ, μέσω των αναγκαστικών συνενώσεων.

Για τους "ισχυρούς" αυτούς ΟΤΑ, η ΚΕΔΚΕ υπό το πρόσχημα της οικονομικής αυτοτέλειας της ΤΑ, "απαιτεί" να δοθεί η δυνατότητα πρόσθετης φορολόγησης. Παράλληλα, επαναδιατυπώνει παλαιότερα οικονομικά αιτήματα, όπως η αύξηση κατά 10% του μεριδίου από το φόρο εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων που αποδίδεται στους ΟΤΑ. Αιτήματα που ποτέ δε διεκδίκησε ουσιαστικά την ικανοποίησή τους. Και επιπλέον, στις χτεσινές εισηγήσεις δεν έγινε λόγος για τα περίπου 890 δισ. δραχμές, που αυθαίρετα παρακρατούν οι κυβερνήσεις από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους.

Εθιμοτυπική συμφωνία

Τη δεδομένη, πριν ακόμα την έναρξη του συνεδρίου, συμφωνία κυβέρνησης και ηγετικής ομάδας της ΚΕΔΚΕ για την επιβολή του διοικητικού μέτρου των αναγκαστικών συνενώσεων, επανέλαβαν, σε εθιμοτυπική συνάντηση που είχαν χτες στο δημαρχείο του Ηρακλείου, ο δήμαρχος Κ. Ασλάνης,ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Ενωσης και δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος.Συμφωνία που φρόντισαν να αποκαλέσουν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, "ιστορική για την πορεία της Αυτοδιοίκησης στο δρόμο της μεταρρύθμισης" και στην οποία δε "χωρούν" διαφωνίες.

Επιπλέον, υπουργός και πρόεδρος της Ενωσης θέλησαν να εξοβελίσουν την ενδεχόμενη ύπαρξη διαφωνιών από πλευράς των αιρετών. Και αυτό, λέγοντας ότι το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας" διέπεται από δημοκρατική αντίληψη. Χαρακτηριστικά, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι ένα μεγάλο βήμα και "η πρόταση της κυβέρνησης μάς διδάσκει πώς να φέρνουμε αποτέλεσμα", ενώ "χειροκρότησε" το πρόγραμμα λέγοντας ότι είναι στη σωστή βάση. Ο δε Αλ. Παπαδόπουλος θεώρησε δεδομένο ότι από το συνέδριο αυτό θα αναδειχτεί η αναγκαιότητα των αναγκαστικών συνενώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ