Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Πρόκληση η υπεράσπιση των παρανομιών του ΟΜΜΑ

Αντίδραση σε δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκα, για την "αναγκαιότητα" των έργων επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής

"Η επίκληση από τον κ. Λιάσκα της "επιστημονικής του γνώμης και της αίσθησης ευθύνης του", για να υπερασπιστεί την "αναγκαιότητα" του έργου επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί, αφού πρόκειται για έργο παράνομο, αντιπεριβαλλοντικό και ανήθικο".

Αυτό επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, σχολιάζοντας τη συνέντευξη που έδωσε στην "Κυριακάτικη Αυγή" της 23/3/97 ο Κ. Λιάσκας, πρόεδρος του ΤΕΕ και επιβλέπων μηχανικός του έργου επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής στο Πάρκο. Η Συντονιστική Επιτροπή στην ίδια ανακοίνωση τονίζει, επίσης, τα εξής:

  • Το ποιοι έχουν "μικροπολιτικού" και μεγαπολιτικού "χαρακτήρα ατομικές επιδιώξεις", όπως ισχυρίζεται ο κ. Λιάσκας είναι γνωστό σε όλους.
  • Η πρόταση του εργομανή κ. Λιάσκα για "συνολική διευθέτηση του τεράστιου τετραγώνου, όπου περιλαμβάνονται εκτάσεις προς ανοικοδόμηση που πρέπει να απαλλοτριωθούν" δεν ισοσταθμίζει στο ελάχιστο, ούτε βέβαια αναιρεί την καταστροφικότητα του έργου στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου και την προσβολή στην ιστορικότητα των μνημείων του. Ωστόσο, η πρόταση αυτή μας δημιουργεί ανησυχίες, καθότι είναι γνωστά τα σχέδια του κ. Χρ. Λαμπράκη για επέκταση των δραστηριοτήτων όχι μόνο σε όλο το Πάρκο, αλλά και στον ευρύτερό του χώρο. Επισημαίνει επίσης:

α) Εχει ανακοινωθεί από τον Κ. Λαλιώτη η μελλοντική παραχώρηση στον ΟΜΜΑ των κτιρίων του Αιγινήτειου και του Αρεταίειου Νοσοκομείου επί της Βασ. Σοφίας.

β) Η πολυκατοικία των αξιωματικών απαλλοτριώνεται μεν, αλλά δεν προβλέπεται καθόλου η κατεδάφισή της.

γ) Στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Δήμου Αθηναίων για τις χρήσεις γης της περιοχής, περιλαμβάνεται η μελλοντική παραχώρηση του Ναυτικού Νοσοκομείου "για την εξυπηρέτηση των χρήσεων του Πάρκου Ελευθερίας".

δ) Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις του στο Πάρκο Ελευθερίας, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία καταψήφισε η αντιπολίτευση, μετονομάζεται σε Πολιτιστικό Οργανισμό, πιθανότατα για να μεταβιβαστούν οι εγκαταστάσεις στον ΟΜΜΑ.

"Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε - τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή - πως οι πολίτες της Αθήνας θα αντιδράσουν και πάλι σε κάθε προσπάθεια επέκτασης της πολιτιστικής μονοκρατορίας από τον κ. Λαμπράκη, υπερσυγκέντρωσης πολιτιστικών χρήσεων σε αυτή τη βεβαρημένη περιοχή της πρωτεύουσας και απομείωσης των δημόσιων ελεύθερων χώρων και του πρασίνου της περιοχής".

Τέλος, η Επιτροπή διερωτάται "αν υπάρχει Κράτος Δικαίου, όταν η αίτηση της ακύρωσης και αναστολής εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας του ΟΜΜΑ στο Πάρκο δεν έχει εκδικαστεί ακόμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έχει κατατεθεί από το Σεπτέμβρη, τη στιγμή που άλλη αίτηση του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, για να του επιτραπεί η οικοδόμηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, εκδικάζεται σε χρόνο-ρεκόρ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ