Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κόντρα στην υποβάθμιση και την ανασφάλεια

Για τις φετινές εκλογές και την ανάγκη να περάσουν στην αντεπίθεση φοιτητές και σπουδαστές μιλά στο "Ρ" ο Κ. Παπαδάκης, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ

Ψήφος αντίστασης και πανσπουδαστικής αντεπίθεσης στις επιταγές για την παιδεία της ΕΕ, της Λευκής Βίβλου, του Μάαστριχτ, αλλά και της κυβέρνησης που πιστά τις ακολουθεί, είναι η ψήφος στις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ). Ο Κώστας Παπαδάκης,γραμματέας της ΤΟ ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ, μιλά στο "Ρ", εκ μέρους των σπουδαστών, φίλων και μελών των ΠΚΣ, για τη σημασία των φετινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, για τη δράση των ΠΚΣ μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και για την υποβάθμιση της παιδείας που βιώνουν οι φοιτητές και σπουδαστές.

- Πώς βιώνουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές την υποβάθμιση των σπουδών τους;

- Σήμερα οι σπουδαστές των ΤΕΙ βιώνουν την υποβάθμιση των σπουδών τους, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον. Τις επιταγές της Λευκής Βίβλου, του Μάαστριχτ, των πολυεθνικών που η κυβέρνηση σπεύδει να τις εφαρμόσει στην πράξη. Προωθείται η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα από τη δήθεν ελεύθερη πρόσβαση, όπου ελεύθερος θεωρείται αυτός που έχει να πληρώνει. Η καθιέρωση διδάκτρων, οι πιστωτικές μονάδες, η αποσύνδεση του πτυχίου από την εργασία, στρώνουν το έδαφος για την εισβολή των επιχειρηματιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ηδη στη σχολή ΣΤΕΤΡΟΔ μεγάλες οινοβιομηχανίες παράγουν τσάμπα κρασί από τη δουλιά των σπουδαστών στο χώρο του ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή οι σπουδαστές λογιστικής νιώθουν στο πετσί τους τι σημαίνει να παίρνεις πτυχίο και να μην μπορείς να δουλέψεις σαν λογιστής με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Τη σημερινή πραγματικότητα στα ΤΕΙ ολοκληρώνουν οι κακογραμμένες σημειώσεις, η ατέλειωτη εξεταστική δοκιμασία με τις προόδους και η άθλια υλικοτεχνική υποδομή. Οι ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό έφεραν την έκρηξη, μεσούσης της χρονιάς, από τους έκτακτους, που σ' όλα τα ΤΕΙ της χώρας αποτελούν πλειοψηφία. Η υποβάθμιση αυτή είναι αναμενόμενη, καθώς η μόρφωση και η ειδίκευση δίνουν τη θέση τους στη στείρα κατάρτιση, υπηρετώντας "τις ανάγκες της αγοράς" για φτηνό και ευέλικτο δυναμικό. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα διατμηματικά προγράμματα σπουδών, κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν αναλογιστούμε κιόλας και τους λεγόμενους ΕΛΚΥΣ (Ελεύθερους Κύκλους Σπουδών) δηλαδή τα προγράμματα σύντομης σεμιναριακής κατάρτισης, καταλαβαίνουμε πλήρως τι μας ετοιμάζουν.

Ενα μέλλον με πολλή ανεργία και μικρά διαλείμματα δουλιάς, όπου οι νέοι θα σπουδάζουμε για να δουλεύουμε, θα δουλεύουμε για να σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε, ώστε μόλις και μετά βίας να επιβιώνουμε, ξοδεύοντας τη ζωή μας σε μια ισόβια αγωνία που της έδωσαν την ελκυστική ονομασία "διά βίου εκπαίδευση" ή "συνεχή κατάρτιση". Και αυτό το κάθε άλλο παρά ελκυστικό μέλλον το διακρίνουμε ήδη μέσα από τη σημερινή πραγματικότητα των σχολών και των σπουδών μας.

Αποκαλύπτουμε τους ενόχους

- Ποια η δράση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας (ΠΚΣ) ενόψει των φετινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών;

- Το σπουδαστικό κίνημα πρέπει να κατανοήσει την ουσία και το νόημα των μέτρων, που σαν ριπές εξαγγέλλονται. Γι' αυτό οι ΠΚΣ αποκαλύπτουν πλατιά στους σπουδαστές τους πραγματικούς ενόχους της όλης κατάστασης, την ασκούμενη πολιτική από τις κυβερνήσεις της υποτέλειας στα ευρωσυμφέροντα της ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας. Γνωρίζουμε ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις σιγοβράζουν, καθώς όλο και περισσότεροι συνάδελφοι συνειδητοποιούν ότι η πολιτική αυτή αναπόφευκτα θίγει τα συμφέροντά μας, όχι μόνο τα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Η διάθεση των σπουδαστών να παλέψουν επιβεβαιώθηκε με τις μαχητικές κινητοποιήσεις των λογιστών και τη δυναμική συμπαράσταση των σπουδαστών νηπιοβρεφοκόμων, πλάι στους εργαζόμενους του κλάδου, που απαντούσαν αγωνιστικά στην πολιτική συρρίκνωσης των κρατικών παιδικών σταθμών που περνά με τα αντιδραστικά νομοσχέδια "περί αποκέντρωσης" και μεταφοράς τους στους δήμους, δηλαδή στην ουσία παράδοσής τους στους ιδιώτες.

Σήμερα όμως, οι υπάρχοντες συσχετισμοί στα όργανα του σπουδαστικού κινήματος κάθε άλλο παρά ευνοούν την ενιαία απάντηση των σπουδαστών σ' αυτή την πολιτική. Γι' αυτό και οι φετινές εκλογές έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία, μιας και η αλλαγή των συσχετισμών με την ενίσχυση των ΠΚΣ, της δύναμης του αγώνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μπορεί να φέρει νέους μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες. Οι άλλες παρατάξεις (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, παρατάξεις του "Συνασπισμού", ΕΑΑΚ κλπ) κινούνται καλλιεργώντας με κάθε τρόπο το συμβιβασμό, επιλέγοντας το συντεχνιασμό, τον ατομισμό, την "απολιτική" αδιαφορία και εκτόνωση. Η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια απέναντι στην κατάσταση των συλλόγων και της ΕΣΕΕ πρέπει να εκφραστεί ενεργητικά. Τέτοιες παρατάξεις οι σπουδαστές οφείλουν να τις στριμώξουν με τους αγώνες και την ψήφο τους, για να υπάρχει και να δίνει τις μάχες του το σπουδαστικό κίνημα.Να εκφραστεί η αντίσταση

- Γιατί πρέπει να ενισχυθούν οι ΠΚΣ στις φετινές εκλογές;

- Οι ΠΚΣ επιδιώκουν να γίνουν οι φετινές εκλογές με τους σπουδαστές σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση. Σταθήκαμε όλη τη χρονιά στο πλάι των σπουδαστών, στο μετερίζι του αγώνα, την ίδια τακτική θα συνεχίσουμε και ενόψει των εκλογών. Η καλύτερη ψήφος για το σπουδαστή είναι η ψήφος καταδίκης της ασκούμενης πολιτικής, η ψήφος αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την ΕΕ, που θέλουν παιδεία για λίγους και "εκλεκτούς". Αυτή την ψήφο του δεν μπορεί να τη δώσει ο σπουδαστής σ' όποιον όποιον.

Ζήτημα αιχμής για τις ΠΚΣ είναι να εκφραστεί η αντίσταση του σπουδαστή καθημερινά μέσα στις σχολές και έξω από αυτές, να οργανωθεί η αντεπίθεσή μας μαζί με το λαό. Η αισιοδοξία που έχουμε και για τις φετινές εκλογές πηγάζει από τη βεβαιότητα ότι η σύγκρουση μ' αυτή την πολιτική είναι αναπόφευκτη, άρα και ο δρόμος του ενιαίου παλλαϊκού αγώνα η μόνη προοπτική. Το δρόμο αυτό μας τον έδειξαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών, ναυτεργατών, καθηγητών. Αυτόν τον αγώνα θα τον ενισχύσουμε και εμείς οργανώνοντας τη δική μας απάντηση, τη δική μας πανσπουδαστική αντεπίθεση.

Ρ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ