ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αδυνατούν να καλλιεργήσουν!

Η ΑΤΕ δεν τους χορηγεί καλλιεργητικά δάνεια και οι κυβερνητικές υποσχέσεις αποδείχτηκαν ψευδείς

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας, οι οποίοι αδυνατούν φέτος να ξανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους, αφού η ΑΤΕ δεν τους χορηγεί τα καλλιεργητικά δάνεια, που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Νομού Καρδίτσας καταγγέλλει ότι η υπόσχεση της κυβέρνηση για δανειοδότηση των βαμβακοπαραγωγών, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, αποδείχτηκε ψευδής, αφού η ΑΤΕ αρνείται στην ουσία να δανειοδοτήσει τους χρεωμένους αγρότες. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ο αγροτικός κόσμος της Καρδίτσας, που καταστράφηκε οικονομικά από την κακοκαιρία που χτύπησε το βαμβάκι την περασμένη χρονιά και εξαιτίας του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού, βρίσκεται πλέον σε απόγνωση και οδηγείται στο ξεκλήρισμα. Η ΣΕΑ Καρδίτσας επίσης, στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει την τακτική που ακολουθείται στο θέμα αυτό και καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας να αποσαφηνίσουν τη θέση τους προ της διαμορφωμένης κατάστασης.

Οπως καταγγέλλουν βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας, η χαμηλότοκη χρηματοδότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση πάει περίπατο, αφού η ΑΤΕ δεν τους χορηγεί δάνεια για να αγοράσουν σπόρους και λιπάσματα ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Επίσης, καταγγέλλουν ότι η χρηματοδότηση που περίμεναν για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν, συνδυάζεται με τη ρύθμιση των χρεών τους και πως η ΑΤΕ καθυστέρησε απελπιστικά να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο, ενώ ήδη ξεκινάει η καλλιεργητική περίοδος στο βαμβάκι. Εδώ προσθέτουν ότι η ΑΤΕ ρυθμίζει μόνο χρέη για το 1996 και θέτει όρους βιωσιμότητας στους βαμβακοπαραγωγούς, τη στιγμή που είναι κατεστραμμένοι οικονομικά, προκειμένου να τους χορηγήσει καλλιεργητικά δάνεια. Στα πλαίσια αυτά μάλιστα, αναφέρουν ότι η ΑΤΕ μείωσε την αξία της γης, ώστε να μη θεωρούνται βιώσιμες πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κατά συνέπεια να αποκλείονται από τη χρηματοδότηση. Η κατάσταση αυτή, τόνιζαν, αναμένεται να οδηγήσει σε τοκογλύφους πολλούς αγρότες, που δε βλέπουν άλλη διέξοδο για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Απορρίφθηκε η προσφυγή του ΚΤΕΛ Εύβοιας κατά του ΟΣΕ

Απορρίφθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η προσφυγή που είχε καταθέσει (μετά την απορριπτική πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου) το Κοινό Ταμείο Εισπράξεως Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) Νομού Εύβοιας κατά του ΟΣΕ, για τη μείωση του κομίστρου κατά 30% στην οποία είχε προβεί ο τελευταίος από το Γενάρη του 1996, στην προαστιακή γραμμή Αθήνα - Χαλκίδα.

Το ΚΤΕΛ Εύβοιας προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική του ΟΣΕ αποτελεί κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, πράγμα που δεν προέκυψε από τη διερεύνηση των στοιχείων. Και τούτο γιατί - όπως αναφέρεται - το ΚΤΕΛ κατά το 1996 κατείχε μερίδιο στο μεταφορικό έργο, στη γραμμή Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα (χωρίς τους ενδιάμεσους σταθμούς), που ανέρχεται στο 73%, έναντι 27% που κατέχει ο ΟΣΕ. Η επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα παραπάνω και το γεγονός ότι το ΚΤΕΛ και ο ΟΣΕ είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για τη μετακίνηση επιβατών μεταξύ των δύο πόλεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ΟΣΕ δεν κατέχει δεσπόζουσα θέση και η πολιτική που ακολούθησε δεν παραβιάζει καμιά από τις διατάξεις του Ν. 703/77. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρεται στον χαρακτηρισμό της διαδρομής σαν προαστιακής, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ με την έννοια της οδηγίας 95/18/ΕΚ και στο νέο ορθολογικοποιημένο τιμολόγιο ανά ζώνη(περιλαμβάνει 17 ενδιάμεσες στάσεις) με αντιστοιχία 100 δρχ. ανά 15 χλμ. Αφού αιτιολογεί την απλοποίηση του κομίστρου μέσω του νέου τιμολογίου, σημειώνει ότι όπως προέκυψε από τα στοιχεία που προσκόμισε ο ΟΣΕ, η εφαρμογή του είχε ως συνέπεια την αύξηση του κομίστρου στις περισσότερες ενδιάμεσες διαδρομές, τη μείωση όμως αυτού για τη μεταφορά μεταξύ των ακραίων προορισμών Αθήνας και Χαλκίδας. Καταλήγει δε, ότι το νέο σύστημα καθορισμού του τιμολογίου στην εν λόγω διαδρομή που καθιέρωσε ο ΟΣΕ, δεν έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οποία δεν προβλέπει ως προς τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων την υποχρεωτική αύξηση, αλλά θέτει ανώτατα όρια ως προς αυτή, επιτρέποντας στον τελευταίο να εφαρμόσει διαφοροποιήσεις στην τιμολογιακή του πολιτική, όπως αυτή που ισχύει για την εξεταζόμενη διαδρομή.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Επιδοτήσεις αξιώνουν οι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ!

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα "ρέστα" ζητούν οι νέοι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ, που βρίσκεται στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, και αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης έφτασαν σε σημείο να αξιώνουν την επιδότηση της επιχείρησής τους με 2.775.000.000 δραχμές από το FEOGA (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στα πλαίσια του Κοινοτικού Κανονισμού 866/90.

Το θέμα αυτό θίγει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.Ο κομμουνιστής βουλευτήςρωτά τον υπουργό Γεωργίας εάν προτίθεται η κυβέρνηση να εγκρίνει αυτή την επιδότηση, τη στιγμή μάλιστα που οι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ καταγγέλλονται από το υπουργείο Οικονομικών ως φοροφυγάδες δισεκατομμυρίων δραχμών, όπως προκύπτει από τους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 12/12/1996, καταγράφοντας έτσι ένα πρωτοφανές σκάνδαλο για τον τόπο μας.

Οπως είναι γνωστό η ΕΛΒΙΚ, που ανήκε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πουλήθηκε το Δεκέμβρη του 1995 αντί "πινακίου φακής" στον όμιλο Μπαταλά - Καρατζούνη, με προίκα 819 στρέμματα γης από τα οποία τα 500 είναι καλλιεργήσιμη έκταση. Την έκταση αυτή διεκδικεί η Κοινότητα Μεγάλων Καλυβίων, αφού παράνομα και διά της βίας της αφαιρέθηκε επί χούντας και οι κάτοικοί της είχαν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΛΕΣΒΟΣ
Δικάζονται σήμερα 11 κτηνοτρόφοι

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Στη Λέσβο μεταφέρεται σήμερα η επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών, όπου 11 αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγούνται στα δικαστήρια της Μυτιλήνης μετά την αναβολή της προηγούμενης δίκης, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο της 11 Μάρτη του 1996.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ τονίζοντας: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά της να βάλει φρένο στην ανάπτυξη των αγώνων της αγροτιάς μας, αλλά και γενικότερα των εργαζομένων, με στόχο να περάσει την αντιαγροτική πολιτική της, έχει εξαπολύσει ένα κύμα δικαστικών διώξεων ενάντια σε εκείνους που αγωνίζονται να μην περάσει αυτή η πολιτική, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους". Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού να εκφράσουν την αποφασιστική συμπαράστασή τους στους 11 κατηγορούμενους και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως η ποινικοποίηση των αγώνων και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς.

Ανακοίνωση συμπαράστασης - όλως παραδόξως - στους κατηγορούμενους αγροτοκτηνοτρόφους της Λέσβου εξέδωσε χτες και το γραφείο του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ,αναφέροντας πως η κορυφαία Συνεταιριστική οργάνωση της χώρας, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ΕΑΣ Λέσβου, πέραν της συμπαράστασής της ενεργοποιεί το Νομικό της Τμήμα και αποστέλλει το νομικό της σύμβουλο στο δικαστήριο για την υπεράσπιση των παραπάνω κτηνοτρόφων. Βέβαια, το γραφείο του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, θυμήθηκε τους διωκόμενους κτηνοτρόφους της Λέσβου, τώρα που είναι οι εκλογές στους συνεταιρισμούς, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε καμία ενέργεια για τους αγωνιζόμενους αγρότες ολόκληρης της χώρας, που σέρνονται κατά χιλιάδες στα δικαστήρια και στους ανακριτές.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
ΟΧΙ στη Σένγκεν

Να μην επικυρωθεί από τη Βουλή η αντιδραστική Συμφωνία Σένγκεν ζητά με ψήφισμά της η γενική συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Κατά την προχτεσινή της συνεδρίαση εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "η Συνθήκη Σένγκεν νομιμοποιεί και στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό φακέλωμα των δημοκρατικών πολιτών της χώρας μας και των άλλων χωρών της Ευρώπης. Το φακέλωμα μάλιστα διευρύνεται από τις κρατικές υπηρεσίες ως τον ιδιωτικό τομέα. Είναι φανερό ότι η συνθήκη αυτή στοχεύει στην περιστολή των δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ' επέκταση όλης της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει και να ακυρώσει αυτή τη βλαβερή για το λαό συμφωνία".

Εκλογές στην Αδελφότητα Σαμίων

Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Αδελφότητα Σαμίων, θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, στις 9 το πρωί, στα γραφεία της Αδελφότητας (Πειραιώς 68 Α').

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κηδεύτηκε ο Αρ. Βγόντας

Κηδεύτηκε το πρωί της Τρίτης στα Ν. Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης ο σεμνός, ανιδιοτελής και συνεπής συνδικαλιστής Αριστείδης Βγόντας, που χάθηκε ξαφνικά σε ηλικία μόλις 48 χρόνων. Στο τελευταίο ταξίδι του συνόδευσαν τον Αριστείδη οι οικείοι του και πολλοί εργαζόμενοι της πόλης, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων. Παραβρέθηκαν επίσης ο Θ. Κωνσταντινίδης, γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Χρ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και πολλά άλλα στελέχη του Κόμματος, ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο Φ. Γεωργουδάκης εκ μέρους της ΓΣΕΕ κ.ά. Τον τελευταίο χαιρετισμό στον εκλιπόντα απηύθυναν ο Β. Ρέβας από το ΕΚΘ και ο Θ. Κυριακίδης από την ΕΣΑΚ.

Ο Αριστείδης Βγόντας γεννήθηκε το 1948 στις εργατοσυνοικίες του Βόλου. Παιδί εργατικής οικογένειας, μπήκε από μικρός στον αγώνα του μεροκάματου. Γρήγορα έκανε τρόπο ζωής του τη συμμετοχή του στο εργατικό κίνημα. Η παρουσία του και η προσφορά του στη δράση, όχι μόνο στον εργασιακό του χώρο, αλλά και γενικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης, κατέγραψαν τη βαθιά του πίστη στα ιδανικά της τάξης του. Πήρε μέρος σε όλους τους αγώνες του συνδικαλιστικού και δημοκρατικού κινήματος. Στάθηκε με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια δίπλα στο ταξικό προοδευτικό κίνημα, το στήριξε με όλες του τις δυνάμεις, αταλάντευτα και με αποφασιστικότητα στις δύσκολες στιγμές. Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τον τίμησαν, εκλέγοντάς τον στο ΔΣ του ΕΚΘ.

Στο ξεκλήρισμα οδηγεί η κυβέρνηση τους βαμβακοπαραγωγούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ