ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Mέρα για... κλέφτες

"Οι Κλέφτες",η ταινία του Στίβεν Φρίαρς, που θα παρουσιάσει ο ΑΝΤΕΝΝΑ στις 21.15 κυριαρχεί στην αποψινή τηλεοπτική βραδιά. Είναι, ένα δράμα, μια τραγωδία θα λέγαμε, μια σκληρή, δυνατή, νοσηρή, όμως, ιστορία. Ενα παράξενο τρίο, μια σαραντάρα που είναι επαγγελαματίας τζογαδόρος του ιπποδρόμου και που εργάζεται για τη Μαφία, ο γιός της, ένα νεαρός με μικρές φιλοδοξίες που ασχολείται με μικροκομπίνες, και η ερωμένη του, μια γυναίκα υψηλών σκοτεινών προδιαγραφών είναι τα κεντρικά πρόσωπα αυτής της τραγωδίας και αποτελούν ένα τρομερό τρίο που κατεβαίνει στα άδυτα της κόλασης για να συναντήση την κάθαρση, την εξιλεώση, και ισως τη συγχώρεση. Μια μια ταινία, που σκιαγραφεί με έξυπνο τρόπο τους τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες που τους "ενώνει" ο ατομικισμός, ο καιροσκοπισμός και η λατρεία τους για το χρήμα. Μια ιστορία που ενοχλεί και συναρπάζει ταυτόχρονα. Με την Αντζέλικα Χιούστον, Τζον Κιούζακ, Πατ Χινγκλ.

Από το MEGA στις 02.15 " Μις Σάντι Τόμσον" του Κέρτις Μπερχαρντ.

Η δεσποινίς Σάντι Τόμσον, μια καλλιτέχνις με δυνατό ταμπεραμέντο- λίγο μετα το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου- καταφεύγει σε ένα τροπικό νησί του Ειρηνικού για να αποφύγει τη δικαιοσύνη. Στο νησί, όμως, αυτό, υπάρχει μια ναυτική βάση που αναστατώνεται από την έξαλλη και αλλοπρόσαλη ερωτική συμπεριφορά της. Ενας αξιωματικός την ερωτευέται παράφορα, ενας νεαρός ναύτης το ίδιο και ένας συνηρητικός κύριος σκαλίζει το παρελθόν της και την εκβιάζει... Παίζουν οι: Ρίτα Χέιγουρθ, Χοσέ Φερέρ, και Αλντο Ρει.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 " Μέρες έρωτα" του Τζουζέπε ντε Σάντις.

Το τρίτο κανάλι στα πλαίσια του αφιερώματος του στον αξέχαστο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι πτοβάλλει την τρίτη κατά σειρά ταινία με συμπρωταγωνίστρια τη Μαρίνα Βλαντί. Η Αντζελα και ο Πασκουάλε δυο νέοι χωρικοί, δεν εχουν αρκετά χρήματα να παντρευτούν και οι οικογένειες τους αποφασίζουν πως οι δυό ερωτευμένοι πρέπει να περιμένουν μέχρι να ανθίσει ο κάμπος της τσέπης τους. Εκείνοι, όμως, κάποια μέρα νιώθουν τόσο κουρασμένοι από την ανέχεια και από τη νοοτροπία που αποφασίζουν να ξεφύγουν. Κάτι όμως θα συμβεί που θα ανατρέψει τα σχέδια τους.

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας π

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

10.00 - 11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00 - 12.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ

12.00 - 13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερς και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μουσική και τραγούδια απ' τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Με τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00 - 18.00 ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Ελληνικοί μουσικοί δρόμοι που άγγιξαν τις ψυχές μας. Με τον Γιάννη Σταύρου.

18.00 - 20.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ Η ζωή και το έργο δημιουργών και ερμηνευτών που σφραγίζουν την ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή. Επιμέλεια - παρουσίαση Κική Τσαμπή.

22.00 - 23.00 ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΙ ΝΤΑΛΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ ΜΕΡΑΚΙΑ Μια περιπλάνηση στα σοκάκια του ρεμπέτικου, αναζητώντας τους δεσμούς του χτες με το αύριο. Με τον Χρήστο Σκαρόπουλο.

23.00 - 24.00 Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝ' Ο ΓΙΑΛΟΣ Η ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ Η κοινωνική λειτουργία του λαϊκού τραγουδιού. Το ζήτημα: ή εμείς τα κάνουμε σωστά ή κάποιοι μας τα λένε λάθος! Επιμέλεια - παρουσίαση Ακης Ρούσος.

24.00 - 01.00 ALTER EGO Αναζητήσεις στο χώρο της JAZZ. Επιμέλεια Δ. Καλαφατιάδης.

01.00 - 02.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής, απ' την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

02.00 - 03.00 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μουσική και τραγούδια απ' τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Με τον Δ. Κουτζανίδη.

03.00 - 04.00 AMERICA LATINA Μελωδίες και ...ρυθμοί της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και των νησιών της θάλασσας της Καραϊβικής. Επιμέλεια Δ. Κουτζανίδης.

04.00 - 06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Το "Θέατρο" στις Συνεικόνες

Στην Παγκόσμια Μέρα του Θεάτρου είναι αφιερωμένη η σημερινή πολιτιστική εκπομπή "Συνεικόνες". Στο αφιέρωμα θα μεταδοθούν σκηνές από σπουδαία θεατρικά έργα, που παίζονται φέτος στις θεατρικές αίθουσες. Μεταξύ αυτών σκηνές από τη "Βιρτζίνια Γουλφ" που παίζεται στο Θέατρο Τέχνης, από "Τα παιδιά στην εξουσία" από την ομάδα "Θέαμα" του Γ. Κακλέα, σκηνές από το "Στοίχημα" στο "Θέατρο Λαμπέτη", από τους "Παλιούς καιρούς" στο "Θέατρο Κεφαλληνίας", από τη "Δούκισσα του Μάλφι" στο "Θέατρο Αμόρε", από το "Κρυπτογράφημα" στο "Θέατρο Εμπρός" και από το έργο "Πλατόνοφ", που έχει ανέβει στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου. Φιλοξενούμενοι της εκπομπής είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Γιώργος Κιμούλης. Η σκηνοθεσία της εκπομπής είναι του Δημήτρη Καψωμένου και του Μηνά Ταταλίδη και τα ρεπορτάζ της Αθηνάς Καμπάκογλου. (ΕΤ - 1 18.20)

Προτείνουν... Βερτμίλερ

"Μίμης ο Σιδεράς", "Μια ιστορία έρωτα και αναρχίας", "Ο Πασκουαλίνο και οι επτά καλλονές", "Μια νύχτα γεμάτη βροχή", "Η κυρία και ο ναύτης", είναι μερικές από τις ταινίες που φέρουν την υπογραφή της Λίνας Βερτμίλερ. Η πολυβραβευμένη σκηνοθέτης, αυτό τον καιρό βρέθηκε στη χώρα μας για να σκηνοθετήσει την όπερα "Μποέμ" του Πουτσίνι, που ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Λίνα Βετμίλερ, μιλά στον Κώστα Κωβαίο, στην εκπομπή: "Οι δημοσιογράφοι προτείνουν". Ο σημαντικός σκηνοθέτης αναφέρεται στην Ελλάδα, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο. Πιστεύει, όπως θα πει, ότι το επίπεδο της τηλεόρασης χρόνο με το χρόνο χαμηλώνει, γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται για την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του κόσμου, με αποτέλεσμα να προσφέρονται στο κοινό, εύπεπτα και κακής ποιότητας τυποποιημένα θεάματα. (ΕΤ - 1 19.20)

Τα φώτα της ράμπας

Μήπως το θέατρο έχει χάσει την κυρίαρχη θέση του στην κοινωνία, μήπως κινδυνεύει ν' απομονωθεί, εξαιτίας της τηλεόρασης και συνεπώς πρέπει να αναζητήσει καινούριες μορφές και να επανεξετάσει την κοινωνική λειτουργία του, κι ακόμη, σε μια εποχή όπως η δική μας, μια εποχή πολεμικών συγκρούσεων, φτώχεια και πείνας τι μπορεί να προσφέρει το θέατρο; Ανθρωποι του θεάτρου, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και συγγραφείς απαντούν σ' αυτά ερωτήματα. Από την ΕΤ-2 στις 20.00, στα πλαίσια του εορτασμού της "Παγκόσμιας Μέρας Θεάτρου" θα παρουσιαστεί η εκπομπή του Νίκου Λαγκαδινού "Ζήτω το θέατρο".

Σκηνή από την ταινία "Οι κλέφτες" του Στ. Φρίαρς. (ΑΝΤΕΝΝΑ 21.15)

Σκηνή από την ταινία "Οι κλέφτες" του Στ. Φρίαρς (ΑΝΤΕΝΝΑ 21.15)

Η αγιογραφία, τέχνη δύσκολη που θαυμάζεται από τον κόσμο με στοιχεία από τους ελληνιστικούς χρόνους και επηρεασμένη από την αιγυπτιακή τέχνη των "Φαγιούμ" επέζησε και αναπτύχθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Αυτή την τέχνη πραγματεύεται το σημερινό ντοκιμαντέρ της ΕΤ - 3 στις 22.00 με τίτλο: "Αγιογράφος".Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Κατσίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ