ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΘΕΣΗ "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ"

"Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για κεκτημένα δικαιώματα του 1920...".

"Το να επιχειρούμε την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης με εργαλεία ξεπερασμένα, του 1920 ή και πιο πριν, είναι επιλογές που μοιραία θα ακυρώσουν τη δυνατότητα των σοσιαλιστών, των συνδικάτων, όλων των αριστερών σκεπτόμενων ανθρώπων, να επηρεάσουν και να προσανατολίσουν σωστά την κοινωνία...".

Η πρώτη φράση ανήκει στον πρόεδρο του ΣΕΒ, Ι. Στράτο, και ελέχθη δυο 24ωρα μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, το Σεπτέμβρη του 1996, όταν ο Σύνδεσμος των βιομηχάνων ζήτησε ευθέως από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προσανατολίσει άμεσα την πολιτική της σε δυο βασικούς άξονες: Στην πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στη ριζική "αναμόρφωση" του συστήματος της κοινωνική ασφάλισης.

Η δεύτερη φράση ανήκει στον πρωθυπουργό της χώρας, Κ. Σημίτη, και ελέχθη προχτές το βράδυ, σε πολιτική εκδήλωση του Τομέα Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ, όπου ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις θέσεις του για ένα "νέο μοντέλο εργασίας", αναπαράγοντας "εκσυγχρονιστικά" ένα προς ένα τα μέτρα που ζητά ο ΣΕΒ, μία προς μία τις μεσαιωνικές κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και αναφωνώντας ταυτόχρονα: "Δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται η Αριστερά στον κόσμο και στην Ευρώπη να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα που οι λύσεις τους μοιάζουν, αλλά δεν αποτελούν τον τετραγωνισμό του κύκλου"!

Και επειδή σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να αποδώσουμε στο ΣΕΒ τη... φοβερή κατηγορία του "σοσιαλίζοντος" ή του "αριστερίζοντος", είναι φανερό πως είναι ο Κ. Σημίτης αυτός που επέλεξε να εμφανιστεί μπροστά σε στελέχη του κόμματός του ως αδίστακτος φορέας της πιο απατηλής προπαγάνδας, που στόχο έχει τον πιο ανελέητο βομβαρδισμό του μυαλού και των συνειδήσεων των εργαζομένων. Δεν πρωτοτυπεί. Απλώς αντιγράφει τη σύγχρονη τακτική και τη μοντέρνα "διάλεκτο" των απανταχού "ευρωευαγγελιστών", που - αγγίζοντας τα όρια της διαστροφής - εμφανίζουν έως και αριστερή (!) τη μια και μοναδική "ιδεολογία" τους, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των υπερκερδών του κεφαλαίου μέσα από τη σταθεροποίηση της επιταχυνόμενης φτώχειας των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

***

Αυτή την "ιδεολογία" ανέπτυξε χτες με ακρίβεια ο Κ. Σημίτης, παρουσιάζοντας σαν "απάντηση στις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού" τα εξής, σαρωτικά για τους εργαζόμενους, μέτρα:

- Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις,προδιέγραψε την πλήρη αποδιάρθρωσή τους, αναφέροντας μάλιστα πολύ συγκεκριμένα πώς θα γίνει αυτό:"Πολλαπλή μερική απασχόληση (δυο μερικές απασχολήσεις σε δυο διαφορετικούς εργοδότες), τηλεργασία, συμβόλαια εργολαβικού έργου και άλλες μορφές εργασίας..."!

- Σε ό,τι αφορά στο εισόδημα,ήταν επίσης σαφής: "Τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη ότι η κυβέρνηση θέτει ως στόχο τη δραστική μείωση του πληθωρισμού και να προσαρμόσουν ανάλογα τις διεκδικήσεις τους...". Και αμέσως μετά το τρομοκρατικό τελεσίγραφο: "Διεκδικήσεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της οικονομίας, οδηγούν σε ανεργία και πληθωρισμό"!

- Ακόμα πιο σαφής ήταν ο Κ. Σημίτης και σε ό,τι αφορά στην κοινωνική ασφάλιση και γενικότερα στο όποιο "κράτος πρόνοιας"."Στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες - είπε - το κόστος του κοινωνικού κράτους με τη σημερινή του μορφή δημιουργεί προβλήματα". Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το πού θα σημαδέψουν τα επικείμενα κυβερνητικά μέτρα, ανέφερε έναν προς έναν τους τομείς που απειλούνται με κατεδάφιση: Υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνταξιοδότηση - κύρια και επικουρική - η ασφάλιση της ανεργίας, τα οικογενειακά βοηθήματα, οι ειδικές επιδοτήσεις - δανειοδοτήσεις για απόκτηση κατοικίας, η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, προγράμματα επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, η προνοιακή δράση, οι ειδικές ενισχύσεις αναξιοπαθούντων, αναπήρων ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ! Ιδού και η εντελώς αποκαλυπτική συνόψιση όλων των παραπάνω: "Ενας καλά εφοδιασμένος νέος εργαζόμενος μπορεί από εκεί και πέρα να αναλάβει περισσότερο ο ίδιος τις ευθύνες για την ασφάλισή του, τη στέγαση και την υγειονομική του περίθαλψη..."!

Και μετά την προγραφή κυριολεκτικά όλων όσα με αγώνες και θυσίες δεκαετιών έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, ήρθε και το κερασάκι του "κοινωνικού διαλόγου". Αυτή η μόνιμη επωδός, που καμιά σχέση δεν έχει με το διάλογο που πάντα έκαναν και κάνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, αλλά που - μαζί με τη "συναίνεση" και τον "κοινωνικό εταιρισμό" - ρίχνεται κυριολεκτικά σαν "προπέτασμα καπνού" σε κάθε αντεργατικό αντιλαϊκό μέτρο, σαν το μέσο για την απορρόφηση των κραδασμών. Και αυτή τη φορά οι κραδασμοί αναμένονται πολύ μεγάλοι, όσο και το μέγεθος της επίθεσης που επιχειρείται. Γι' αυτό και η "λούμπα" του "κοινωνικού διαλόγου" προετοιμάζεται πιο προσεκτικά, πιο... επιστημονικά. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, κατά την τελευταία συνάντηση του προεδρείου της ΟΚΕ με τον πρωθυπουργό, ένιωσε την ανάγκη να το επισημάνει ιδιαίτερα αυτό, ζητώντας να "μη χαλάσει από λάθος διαδικασίες το πρόγραμμα του κοινωνικού διαλόγου το οποίο βάζει μπροστά η κυβέρνηση"!

***

Το ακροατήριο του πρωθυπουργού αποτελούσαν προχτές κατά κύριο λόγο συνδικαλιστικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που ταυτόχρονα είναι στελέχη ή και επικεφαλής κορυφαίων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτοί κλήθηκαν πρώτα και κύρια από τον Κ. Σημίτη να γίνουν οι "ιμάντες" του περάσματος αυτής της ολέθριας πολιτικής μέσα στις μαζικές οργανώσεις. Να γίνουν στην πραγματικότητα ο "Δούρειος Ιππος" όχι μόνο για ένα καθοριστικής έκτασης χτύπημα δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, αλλά για μια ιστορική "ρεβάνς" του κεφαλαίου σε βάρος της. Ωστόσο, το αν, το πόσα και σε ποιο βαθμό αυτά τα στελέχη θα λειτουργήσουν έτσι και κυρίως το αν, το πόσο και σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθούν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Και πρώτα απ' όλα από την παρέμβαση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων. Από τον τρόπο και την έκταση που θα ενημερωθούν συγκεκριμένα και χειροπιαστά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για το μεγάλο χτύπημα που ετοιμάζεται σε βάρος τους. Από τις συσπειρώσεις και τους αγώνες που θα ξεδιπλωθούν πρώτα και κύρια στη βάση των εργαζομένων, ενάντια στη λαίλαπα που έρχεται. Από την αξιοποίηση της συσσωρευμένης αγανάκτησης και των αγωνιστικών διαθέσεων, που - όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις - υπάρχουν σε αρκετά αποθέματα. Από την επίμονη, επίπονη και συνεχή ενωτική παρέμβαση στη βάση, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Από τη συγκεκριμένη αποκάλυψη κινήσεων "κορυφών", που, παρά τις όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις, ουσιαστικά κλείνουν "συναινετικά" το μάτι σε μέτρα - "φωτιά". Η επίθεση που επιχειρείται - θα το επαναλάβουμε - σημαδεύει"πέρα από το σήμερα", όπως με τον τρόπο του σημείωσε και ο πρωθυπουργός. Σημαδεύει όχι μόνο σε δικαιώματα, αλλά στην ίδια τη δυνατότητα μαζικής, συλλογικής έκφρασης και δράσης της εργατικής τάξης, στον κατακερματισμό των διαφόρων τμημάτων της και την παράδοσή της στις ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου. Γι' αυτό και πρέπει να αποκρουστεί με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Και για να γίνει αυτό, η πρώτη και αναγκαία συνθήκη είναι η εξασφάλιση της πιο μαζικής, της πιο μαχητικής, της πιο ενωτικής ανάπτυξης της πάλης των εργαζομένων, σε συντονισμό με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΟΤ

Η επίθεση που επιχειρείται σήμερα, σημαδεύει όχι μόνο σε δικαιώματα, αλλά στην ίδια τη δυνατότητα συλλογικής έκφρασης και δράσης της εργατικής τάξης, στον κατακερματισμό των διαφόρων τμημάτων της και στην παράδοσή της στις ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΑΒΒΑ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Να μην περάσει ο αποπροσανατολισμός

- Ποια είναι κατά την άποψη της ΔΕΕ η πιο ρεαλιστική - και εντός των ορίων που βάζει η εκπαιδευτική διαδικασία - πρόταση για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών;

- Πρέπει να τονίσουμε ότι ουσιαστική και πλήρης αναπλήρωση της ύλης δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στα όρια του διδακτικού έτους. Η πρότασή μας για αναπλήρωση μέρους της ύλης προβλέπει να μη γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και ο πολύτιμος αυτός χρόνος να διατεθεί για τη διδασκαλία των μαθημάτων. Να γίνει παράταση της διδασκαλίας των μαθημάτων μέχρι 20 Ιούνη. Το Σεπτέμβρη να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα χωρίς καθυστέρηση, ώστε να αφιερωθεί χρόνος για την ύλη της προηγούμενης χρονιάς, έχοντας γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις. Περικοπή της ύλης της Γ λυκείου για τις Γενικές Εξετάσεις.

- Πώς χαρακτηρίζει η ΔΕΕ τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών;

- Η "λύση" που προτείνει το υπουργείο (Σάββατα, 8ωρα κλπ.) θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, θα ανατρέψει το όλο πρόγραμμα των καθηγητών, των μαθητών και των γονιών. Το υπουργείο προσπαθεί με την εγκύκλιο αυτή να προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό του κλάδου, να τιμωρήσει τους μαθητές και να τους σπρώξει κατά του κινήματος των καθηγητών. Προσπαθεί να εκθέσει και να εξοντώσει ηθικά τον κλάδο μας μέσω της υπερωριακής απασχόλησης (που σε καμιά περίπτωση δεν αναπληρώνει τα χρήματα της απεργίας). Ετσι, η δήθεν αναπλήρωση της ύλης χρησιμοποιείται από το υπουργείο και για τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό του εκπαιδευτικού κινήματος, ώστε να ολοκληρωθούν και να εφαρμοστούν χωρίς αντίσταση τα σχέδια της κυβέρνησης για την παιδεία. Είναι ευρύτατα γνωστό ότι αυτήν την περίοδο διαμορφώνονται στην τελική τους μορφή τα μέτρα Αρσένη για το Εθνικό Απολυτήριο, την ελεύθερη πρόσβαση, τα δίδακτρα στα ΑΕΙ και άλλα μέτρα, που θα πλήξουν σοβαρά τη δημόσια δωρεάν παιδεία και θα εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

- Με βάση αυτό, πώς πιστεύετε ότι πρέπει να βαδίσει στη συνέχεια το εκπαιδευτικό κίνημα;

- Εμείς καλούμε τους μαθητές και τους γονείς να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους προς την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και μαζί να την ανατρέψουμε. Στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7 το απόγευμα, πρέπει να στείλουμε μαζικό αγωνιστικό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Πάντως, το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εγκλωβιστεί στο ζήτημα της αναπλήρωσης της ύλης. Αμεσα απαιτούνται κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που θα αντιστρατεύονται τα μααστριχτικά αντιλαϊκά αντιεκπαιδευτικά μέτρα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να ανοίξει, έστω και τώρα, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στα μέτρα αυτά και να ενημερώσει τους γονείς και τους μαθητές για το πραγματικό τους περιεχόμενο. Χρειάζεται άμεσα να συγκληθούν γενικές συνελεύσεις του κλάδου μας για μια οργανωμένη και συνολική αντίστασή μας στην κυβερνητική πολιτική.

Φ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ