ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΤ κατά απεργών του Δήμου Λάρισας
  • Κακοποιήθηκαν εργαζόμενοι και συνελήφθησαν 11 απεργοί, που οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο
  • ΚΚΕ: Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία, το άλλο πρόσωπο της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο δήμο

Με τα ρόπαλα των ΜΑΤ, τις συλλήψεις εργαζομένων και τα δικαστήρια επιχείρησε χτες η Δημοτική Αρχή της Λάρισας να αντιμετωπίσει την απεργία των υπαλλήλων του δήμου, που επί 11 μέρες απεργούν, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη 65 συναδέλφων τους, τους οποίους απέλυσε ο δήμαρχος Χρ. Καφφές.

Δυνάμεις των ΜΑΤ πήγαν στο αμαξοστάσιο και, με πρόσχημα ότι οι εργαζόμενοι εμπόδιζαν συναδέλφους τους να δουλέψουν, επιτέθηκαν αναίτια και με αγριότητα εναντίον των απεργών που βρίσκονταν εκεί. Συνέλαβαν 11 απεργούς - τους Δ. Κισκίνη, Δ. Βανικιώτη, Δ. Λουκανίκα, Μ. Βλαχόπουλο, Στ. Διαμαντή, Τ. Τσιόγκα, Γ. Παπαδούλη, Δ. Παπαλάμπρου, Τηλ. Καλόγηρο, Ελ. Φυλακτόπουλο, Αντ. Σταμελόπουλο,στην πλειοψηφία τους μέλη των διοικήσεων των σωματείων του δήμου κι ανάμεσά τους τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - τους οποίους οδήγησαν στα Κρατητήρια της Ασφάλειας κι από κει στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο για να δικαστούν με την κατηγορία της "απόπειρας παράνομης βίας".

Η επίθεση των ΜΑΤ

Στις 7 το πρωί, δυνάμεις των ΜΑΤ, με επικεφαλής τον Ι. Κόμματο,αστυνομικό διευθυντή, εμφανίστηκαν στο αμαξοστάσιο, όπου βρίσκονταν 50 περίπου απεργοί. Σε απόσταση 50 μέτρων από το αμαξοστάσιο είχαν συγκεντρωθεί περί τους 20 εργαζόμενοι - κυρίως απ' αυτούς που έχει προσλάβει ο δήμαρχος πριν από 15 μέρες - χωρίς, όμως, να εκδηλώνουν τη διάθεση να πλησιάσουν την πύλη του αμαξοστασίου και να εργαστούν. Οι απεργοί καλούσαν τους συναδέλφους τους να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Και ξαφνικά ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να επέμβουν. Ακολούθησε ξυλοδαρμός απεργών και στη συνέχεια οι συλλήψεις.

Η επίθεση έγινε χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, ενώ κάποια στιγμή εμφανίστηκε εκεί ο Θ. Καραϊσκος,αντιδήμαρχος Λάρισας, ο οποίος, με εντολή του δημάρχου, είχε στείλει, πριν 10 μέρες, επιστολή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και στον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, ζητώντας την επέμβασή τους κατά των απεργών.

Οπως κατήγγειλε σε δηλώσεις του ο Τ. Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της Λάρισας, οι αστυνομικοί υπέδειξαν "υπερβάλλοντα ζήλο" στην επίθεση εναντίον τους, ενώ και στα κρατητήρια της Ασφάλειας αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν κακοποιοί και όχι εργαζόμενοι που διεκδικούν το δίκιο τους. Ο ίδιος και ο Τηλ. Καλόγηρος,πρόεδρος του σωματείου εκτάκτων υπαλλήλων του δήμου, κατήγγειλαν και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Στ. Τσουκαλά,ο οποίος - όπως τόνισαν - τους επισκέφτηκε στα κρατητήρια και αντί να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους, τους είπε: "καλά σας κάνουν που σας έχουν εδώ μέσα"! Η καταγγελία αυτή εξαγρίωσε τους εργαζόμενους που βρίσκονταν στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες και έδιωξαν, "κακήν κακώς", τον Στ. Τσουκαλά από κει.

Στο δικαστήριο

Στη 1 μετά το μεσημέρι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν με την κλούβα στα δικαστήρια. Εκεί βρίσκονταν εκατοντάδες συνάδελφοί τους που τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και φωνάζοντας το σύνθημα "Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας, ενάντια στον δήμαρχο των ΜΑΤ και της τρομοκρατίας".

Στις 2.30 μετά το μεσημέρι οι συλληφθέντες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, με πρόεδρο την κυρία Αδαμοπούλου και εισαγγελέα της έδρας τον κ. Κωστάκη.Από τις καταθέσεις των αστυνομικών μαρτύρων όχι μόνο δεν αποδείχτηκε η κατηγορία, αλλά ούτε καν ελέχθη ότι οι εμφανιζόμενοι ως απεργοσπάστες έδειξαν διάθεση να πάνε για δουλιά για να εμποδιστούν από τους απεργούς. Αλλωστε και μετά την επίθεση των ΜΑΤ, μόνο 8 απορριμματοφόρα βγήκαν από το αμαξοστάσιο για να συλλέξουν σκουπίδια.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το δικαστήριο θα κατέληγε σε απαλλακτική απόφαση, ο εισαγγελέας πρότεινε αναβολή για να εξεταστούν ως μάρτυρες εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και απεργοσπάστες, την οποία δέχτηκε η πρόεδρος παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Οπως κατήγγειλαν οι απεργοί, η αναβολή δόθηκε για να κρατούνται "όμηροι", μέχρι τις 4 Απρίλη που θα γίνει η δίκη, οι εργαζόμενοι και να σταματήσει η απεργία.

Το απόγευμα τα τρία σωματεία των εργαζομένων στο δήμο συγκάλεσαν σύσκεψη μαζικών φορέων του νομού και ζήτησαν τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και το βράδυ θα πραγματοποιούνταν Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα συζητούνταν και το θέμα της απεργίας στο δήμο.

Δήμαρχος των ΜΑΤ

Είναι πρωτοφανής σε αυταρχισμό και αντιδημοκρατικότητα η συμπεριφορά του δημάρχου, Χριστόδουλου Καφφέ, έναντι των εργαζομένων του Δήμου Λάρισας. Χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, απέλυσε 65 εργαζόμενους, που απασχολούνταν από 2 μέχρι και 8 χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες διαφόρων δημοτικών υπηρεσιών. Η αιτία είναι ότι οι απολυμένοι δεν "ήσαν του χεριού του", αφού αντιδρούσαν στην πολιτική ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών - ιδιαίτερα του τομέα καθαριότητας - που θέλει να προωθήσει.

Ταυτόχρονα και χωρίς προσχήματα, προχώρησε σε νέες προσλήψεις εργαζομένων - πολλοί εκ των οποίων θα καλύψουν θέσεις απολυμένων - στη βάση των πελατειακών και ρουσφετολογικών σχέσεων που προωθεί στο δήμο.

***

Και όταν οι εργαζόμενοι του δήμου - όπως ήταν αναμενόμενο κι όπως πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει - αντέδρασαν και προχώρησαν σε απεργία, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων, ο δήμαρχος έδειξε το αυταρχικό πρόσωπό του:

  • Κάλεσε με έγγραφό του έναν - έναν τους απεργούς να απολογηθούν γιατί απεργούν, σε μια προσπάθεια να τους τρομοκρατήσει.
  • Δήλωσε ότι τίθεται ο ίδιος επικεφαλής του τομέα καθαριότητας του δήμου και πως θα στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.
  • Κάλεσε εγγράφως τον εισαγγελέα και την αστυνομία να επέμβουν κατά των απεργών, επιχειρώντας να ποινικοποιήσει την απεργία.

***

Και χτες η αστυνομία επενέβη, χτύπησε άγρια και συνέλαβε απεργούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Δικαίως, λοιπόν, χαρακτηρίζεται ως "δήμαρχος των ΜΑΤ".

Δεν είναι, όμως, μόνο "δήμαρχος των ΜΑΤ". Είναι και "δήμαρχος των φόρων", αφού οι Λαρισαίοι πληρώνουν τα πιο υψηλά δημοτικά τέλη στην Ελλάδα, καθώς και εισιτήρια για να αθλούνται σε δημοτικά γυμναστήρια, τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και πολλά άλλα. Είναι και "δήμαρχος της χρεοκοπίας", καθώς χρεώνει συνεχώς το δήμο με δάνεια, που διατίθενται για σπατάλες και όχι για την κατασκευή έργων.

***

Βεβαίως η πολιτική του δημάρχου Λάρισας κινείται στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση φερέφωνο της κυβέρνησης και φορομπηχτικό μηχανισμό σε βάρος των πολιτών. Αλλά είναι γεγονός ότι ο Χρ. Καφφές δείχνει "υπερβάλλοντα ζήλο", αναδεικνυόμενος σε "πρότυπο" κυβερνητικού δημάρχου, σε ό,τι αφορά στον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατικότητα εναντίον των εργαζομένων. Ας τον χαίρονται...

Π. Ρ.

Χωρίς δήμαρχο η Κατερίνη

Σε αργία έχει τεθεί από την προηγούμενη Παρασκευή ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος Κατερίνης, Μενέλαος Τερζόπουλος,με απόφαση του αναπληρωτή περιφερειακού διευθυντή του Νομού Πιερίας, Γιάννη Καζεπίδη,μετά την καταδίκη του από το Β Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης σε φυλάκιση οκτώ μηνών για παράβαση καθήκοντος.

Ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία μετά την αποκάλυψη ότι είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αγοράς οικοπέδου από το δήμο, το οποίο του ανήκε, για να δημιουργηθεί εκεί δημοτικό πάρκινγκ. Βέβαια, στα χαρτιά ο δήμαρχος δεν εμφανιζόταν ως πωλητής ο ίδιος, αλλά ο συνιδιοκτήτης του, Ισαάκ Ιορδανίδης.Μάλιστα, ο συνιδιοκτήτης του διαπραγματευόταν την πώληση του οικοπέδου αντί 128 εκατ. δραχμών, την ίδια στιγμή που η εφορία το εκτιμούσε σε 24 εκατ. Μετά την αποκάλυψη της απάτης που επιχείρησε να κάνει ο δήμαρχος και την καταδίκη του, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, πράττοντας σύμφωνα με το νόμο, τον έθεσε σε αργία. Ο δήμαρχος έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου και έχει προσφύγει στο υπουργείο Εσωτερικών κατά της απόφασης του αναπληρωτή περιφερειάρχη.

Η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην πόλη. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη συνεδριάσει για να εκλέξει αντικαταστάτη του δημάρχου. Ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας ορίζει σε τέτοιες περιπτώσεις ότι τον δήμαρχο αντικαθιστά ο σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης που είχε τους περισσότερους σταυρούς, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Γιάννης Αμοιρίδης,ανιψιός του Ισαάκ Ιορδανίδη. Οπως έγινε όμως γνωστό, ο δήμαρχος την Παρασκευή, τη μέρα έκδοσης της απόφασης που τον έθεσε σε αργία, όρισε αντικαταστάτη τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του Δ. Κυριακού.

Ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ,επισημαίνει:

"Η σημερινή Δημοτική Αρχή στο Δήμο Λάρισας που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, παράγει σκουπίδια, ανεργία και αυταρχισμό. Αυτή τη Δημοτική Αρχή και τα παράγωγά της δεν τα χρειάζονται οι Λαρισαίοι. Σήμερα (σ. σ. χτες) το πρωί, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το αντιδημοκρατικό - αντεργατικό της πρόσωπο, έστειλε δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον των απεργών - εργαζομένων στο Δήμο Λάρισας που απεργούν για 10η μέρα για την επαναπρόσληψη 65 απολυμένων συναδέλφων τους - ξυλοκοπώντας τους και συλλαμβάνοντας 11 απ' αυτούς, ανάμεσά τους και τον ΓΓ του ΕΚ Λάρισας.

Η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής και ο δήμαρχος προσωπικά φέρουν ακέραιη την ευθύνη τόσο για τις παράνομες απολύσεις, όσο για την επέμβαση των ΜΑΤ και τις συλλήψεις. Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία έχει γίνει πια το άλλο πρόσωπο της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Λάρισας.

Αυτή την πρακτική οι εργαζόμενοι πρέπει να την αντιπαλέψουν με τον ενωμένο αγώνα τους. Ομως απαιτείται να καταδικαστεί απ' όλους τους εργαζόμενους της πόλης και τους μαζικούς φορείς.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις πρακτικές, υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και θεωρεί πως μόνη λύση είναι η δικαίωση των απολυμένων με την επαναπρόσληψή τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ