Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΤ κατά απεργών του Δήμου Λάρισας
  • Κακοποιήθηκαν εργαζόμενοι και συνελήφθησαν 11 απεργοί, που οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο
  • ΚΚΕ: Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία, το άλλο πρόσωπο της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο δήμο

Με τα ρόπαλα των ΜΑΤ, τις συλλήψεις εργαζομένων και τα δικαστήρια επιχείρησε χτες η Δημοτική Αρχή της Λάρισας να αντιμετωπίσει την απεργία των υπαλλήλων του δήμου, που επί 11 μέρες απεργούν, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη 65 συναδέλφων τους, τους οποίους απέλυσε ο δήμαρχος Χρ. Καφφές.

Δυνάμεις των ΜΑΤ πήγαν στο αμαξοστάσιο και, με πρόσχημα ότι οι εργαζόμενοι εμπόδιζαν συναδέλφους τους να δουλέψουν, επιτέθηκαν αναίτια και με αγριότητα εναντίον των απεργών που βρίσκονταν εκεί. Συνέλαβαν 11 απεργούς - τους Δ. Κισκίνη, Δ. Βανικιώτη, Δ. Λουκανίκα, Μ. Βλαχόπουλο, Στ. Διαμαντή, Τ. Τσιόγκα, Γ. Παπαδούλη, Δ. Παπαλάμπρου, Τηλ. Καλόγηρο, Ελ. Φυλακτόπουλο, Αντ. Σταμελόπουλο,στην πλειοψηφία τους μέλη των διοικήσεων των σωματείων του δήμου κι ανάμεσά τους τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - τους οποίους οδήγησαν στα Κρατητήρια της Ασφάλειας κι από κει στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο για να δικαστούν με την κατηγορία της "απόπειρας παράνομης βίας".

Η επίθεση των ΜΑΤ

Στις 7 το πρωί, δυνάμεις των ΜΑΤ, με επικεφαλής τον Ι. Κόμματο,αστυνομικό διευθυντή, εμφανίστηκαν στο αμαξοστάσιο, όπου βρίσκονταν 50 περίπου απεργοί. Σε απόσταση 50 μέτρων από το αμαξοστάσιο είχαν συγκεντρωθεί περί τους 20 εργαζόμενοι - κυρίως απ' αυτούς που έχει προσλάβει ο δήμαρχος πριν από 15 μέρες - χωρίς, όμως, να εκδηλώνουν τη διάθεση να πλησιάσουν την πύλη του αμαξοστασίου και να εργαστούν. Οι απεργοί καλούσαν τους συναδέλφους τους να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Και ξαφνικά ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να επέμβουν. Ακολούθησε ξυλοδαρμός απεργών και στη συνέχεια οι συλλήψεις.

Η επίθεση έγινε χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, ενώ κάποια στιγμή εμφανίστηκε εκεί ο Θ. Καραϊσκος,αντιδήμαρχος Λάρισας, ο οποίος, με εντολή του δημάρχου, είχε στείλει, πριν 10 μέρες, επιστολή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και στον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, ζητώντας την επέμβασή τους κατά των απεργών.

Οπως κατήγγειλε σε δηλώσεις του ο Τ. Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της Λάρισας, οι αστυνομικοί υπέδειξαν "υπερβάλλοντα ζήλο" στην επίθεση εναντίον τους, ενώ και στα κρατητήρια της Ασφάλειας αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν κακοποιοί και όχι εργαζόμενοι που διεκδικούν το δίκιο τους. Ο ίδιος και ο Τηλ. Καλόγηρος,πρόεδρος του σωματείου εκτάκτων υπαλλήλων του δήμου, κατήγγειλαν και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Στ. Τσουκαλά,ο οποίος - όπως τόνισαν - τους επισκέφτηκε στα κρατητήρια και αντί να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους, τους είπε: "καλά σας κάνουν που σας έχουν εδώ μέσα"! Η καταγγελία αυτή εξαγρίωσε τους εργαζόμενους που βρίσκονταν στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες και έδιωξαν, "κακήν κακώς", τον Στ. Τσουκαλά από κει.

Στο δικαστήριο

Στη 1 μετά το μεσημέρι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν με την κλούβα στα δικαστήρια. Εκεί βρίσκονταν εκατοντάδες συνάδελφοί τους που τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και φωνάζοντας το σύνθημα "Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας, ενάντια στον δήμαρχο των ΜΑΤ και της τρομοκρατίας".

Στις 2.30 μετά το μεσημέρι οι συλληφθέντες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, με πρόεδρο την κυρία Αδαμοπούλου και εισαγγελέα της έδρας τον κ. Κωστάκη.Από τις καταθέσεις των αστυνομικών μαρτύρων όχι μόνο δεν αποδείχτηκε η κατηγορία, αλλά ούτε καν ελέχθη ότι οι εμφανιζόμενοι ως απεργοσπάστες έδειξαν διάθεση να πάνε για δουλιά για να εμποδιστούν από τους απεργούς. Αλλωστε και μετά την επίθεση των ΜΑΤ, μόνο 8 απορριμματοφόρα βγήκαν από το αμαξοστάσιο για να συλλέξουν σκουπίδια.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το δικαστήριο θα κατέληγε σε απαλλακτική απόφαση, ο εισαγγελέας πρότεινε αναβολή για να εξεταστούν ως μάρτυρες εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και απεργοσπάστες, την οποία δέχτηκε η πρόεδρος παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Οπως κατήγγειλαν οι απεργοί, η αναβολή δόθηκε για να κρατούνται "όμηροι", μέχρι τις 4 Απρίλη που θα γίνει η δίκη, οι εργαζόμενοι και να σταματήσει η απεργία.

Το απόγευμα τα τρία σωματεία των εργαζομένων στο δήμο συγκάλεσαν σύσκεψη μαζικών φορέων του νομού και ζήτησαν τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και το βράδυ θα πραγματοποιούνταν Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα συζητούνταν και το θέμα της απεργίας στο δήμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ