Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Συνενώσεις ΟΤΑ γιατί έτσι θέλουν οι Βρυξέλλες

Κυβέρνηση και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγετική ομάδα της ΚΕΔΚΕ υποτάσσονται πλήρως στις επιταγές των "εταίρων", προωθώντας συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων με αναγκαστικού χαρακτήρα μέτρα, χωρίς κίνητρα και κριτήρια

Η επιβολή των αναγκαστικών συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων είναι απόφαση ειλημμένη, συνδεδεμένη με τη μοίρα της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία αποφασίζουν τα υπερεθνικά της όργανα. Αυτό ήταν το στίγμα της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,στη χτεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας με θέμα "Συνενώσεις ΟΤΑ - Σύγχρονος Δήμος", που φρόντισε να "διανθίσει" με "δημοκρατικότητα", βαφτίζοντας τα κυβερνητικά σχέδια "προϊόν διαλόγου".

Ο υπουργός, εκμεταλλευόμενος τη συναινετική στάση της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγετικής ομάδας της ΚΕΔΚΕ στις αναγκαστικές συνενώσεις, αλλά και την οργανωτική δομή του συνεδρίου, που αποκλείει σχεδόν την έκφραση απόψεων από τους συνέδρους, ανέδειξε ως μόνη προοπτική για τη χώρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση την υποταγή στις επιταγές της ΕΕ και σχεδόν κατηγόρησε όσους αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για αναχρονισμό και "επιδίωξη βολέματος".

Ο Αλ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι οι δημοτικές εκλογές του '98 θα γίνουν με το νέο δημοτικό χάρτη. Επίσης, γνωστοποίησε ότι μέχρι την 15η Απρίλη θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή για τον τρόπο διαχείρισης όλων των κονδυλίων που δίνονται στην ΤΑ από διάφορα υπουργεία με τη γνωστή "διαφάνεια". Ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από το πρόγραμμα των συνενώσεων, το διαβόητο "Ιωάννης Καποδίστριας", τη διάταξη που προβλέπει ισόβια συνταξιοδότηση των κοινοταρχών, οι οποίοι με τις συνενώσεις θα χάσουν τη θέση τους, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι εξαγοράζονται.

Υπεραμυνόμενος δε του προγράμματος, ο κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι "πρέπει να σταματήσει η ιστορία της πατρωνίας", ως μια ακόμα ένδειξη της βούλησής του να εκμεταλλευτούν οι αιρετοί το νομοθετικό πλαίσιο για επιβολή πρόσθετων φόρων στους δημότες. Αναφορικά με τη ληστεία κατά της ΤΑ, που συντελείται με την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις συνενώσεις και τους νέους δήμους, όχι με επιπλέον κονδύλια, αλλά με χρήματα από τα πενιχρά κονδύλια που ήδη διατίθενται στην ΤΑ, είπε πως "είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής των κονδυλίων για να εξυπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση".Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Αθηναίων και Χανίων, Δ. Αβραμόπουλος και Γ. Τζανακάκης αντίστοιχα, μιλώντας εκ μέρους της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, επανέλαβαν τη συμφωνία τους με το πρόγραμμα και συναίνεσαν στη θυσία της ΤΑ"στο δρόμο προς τη σύγκλιση". Εθεσαν και πάλι κάποιες επιμέρους διαφωνίες για τη χρηματοδότηση των νέων δήμων, ζητώντας πόρους, που όμως δε διεκδικούν. Χαρακτηριστικά, στην κεντρική εισήγηση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, που παρουσίασε ο Γ. Τζανακάκης, αναγνωρίζεται ως μονόδρομος η αλλαγή των ρυθμών της χώρας στα πλαίσια της ΕΕ και "οι απαιτούμενες θυσίες στη διαδικασία σύγκλισης". Ο δε Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει τη δημιουργία Μητροπολιτικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα κέντρα για... καλύτερα συντονισμένες υπηρεσίες.

Μεγάλο ποιοτικό άλμα θεώρησε τις αναγκαστικές συνενώσεις ο Θ. Τσούρας,που χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Σ. Χατζησωκράτης,που είπε ότι πρέπει να υπάρχουν ισχυροί ΟΤΑ. Στο ζήτημα των πόρων στάθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Τζιτζικώστας,ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας είπε ότι οι συνενώσεις πρέπει να γίνουν με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι καταναγκαστικά. Το συνέδριο χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας Β. Κολουμπής,που χειροκρότησε το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας", ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες στα τρία επίπεδα Αυτοδιοίκησης - Κυβέρνηση, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ