ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην παράταση...

ΓΙΑ ΠΟΤΕ την έδωσε την παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών, ούτε προλάβαμε να καταλάβουμε. Οταν είναι, βλέπετε, να εισπράξουν, τότε κατανοούν τα "λαϊκά προβλήματα". Αμα είναι για καμιά αύξηση, το παίζουν δύσκολοι...

****

Πάντως, αν νομίζει η κυβέρνηση ότι επειδή έδωσε αυτή παράταση, θα δώσει κι ο κόσμος παράταση στη φορολογική πολιτική της, έχει κάνει μέγα λάθος.

****

Διότι εκεί που μας μιλάνε για "Κεντροαριστερές" και τέτοια, κάπως τα μπουρδουκλώνουν με ιδεολογήματα. Στην Εφορία δεν έχει τέτοια. Το εκκαθαριστικό αναφέρει μέχρι και την τελευταία δεκάρα.

****

Απορία αναγνώστη: Αν κάποιος έχει τρία εργοστάσια, 2 τηλεοπτικά κανάλια, 1 διυλιστήριο, 1 τράπεζα, 4 επενδυτικές επιχειρήσεις και 7 ΑΕ εισαγωγών - εξαγωγών, 5 εξοχικά, 3 κότερα, 1 αεροπλάνο και 11 δίλιτρα αυτοκίνητα, τι πληρώνει, ιδίως μετά το Ε9;

****

Απάντηση: Τίποτε. Ενας τέτοιος, δεν είναι φορολογούμενος, βρε. Πρόκειται για "εθνικό κεφαλαίο που κινείται πρωτοβουλιακά σε αναπτυξιακή κατεύθυνση". Εν ολίγοις ...του δίνουμε κι από πάνω.

****

ΩΡΑΙΑ μας τα 'πε χτες ο Σημίτης για τις συντάξεις. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα εκσυγχρονιστεί, θα αναδιαρθρωθεί, θα αναβαθμιστεί, θα προσαρμοστεί, θα αναδομηθεί, θα σταθεροποιηθεί, θα εξορθολογιστεί και, στο τέλος, ...θα καταργηθεί!

****

Οπως καταλάβατε, η Λευκή Τίγρη μπορεί να τη σκαπουλάρει, η "Καρέττα - καρέττα" ίσως τη γλιτώσει με τους οικολόγους φίλους της, μια από τα ίδια και για τη σπάνια αρκούδα "Πάντα", όπως και τις γαλάζιες φάλαινες. Ομως, ο "συνταξιούχος" θα είναι, σαφώς, είδος που απειλείται με εξαφάνιση την επόμενη τριακονταετία.

****

ΜΕ ΤΟΥΣ Μητσοτάκη, Ράλλη, Κακλαμάνη χτες και ποιος ξέρει με ποιον αύριο! Τι να κάνουμε, κ. Καραμανλή, αυτό το κακό έχει η προεδρία ενός κόμματος! Κάνεις ύποπτες παρέες...

****

Πάντως, αφού τη γλίτωσε από τον επίτιμο και νυν "υπεράνω συμβουλάτορα" της ΝΔ και του τόπου γενικώς, πάει να πει ότι αντέχει ακόμα...

Ο "φίλος" και "προστάτης"

Το ρόλο του "ισχυρού σύμμαχου" και "προστάτη" της Τουρκίας επισήμανε ο Κλ. Κίνκελ κατά την προχτεσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα. Απευθυνόμενος στην Τ. Τσιλέρ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε: "Η Τουρκία μπορεί να εμπιστεύεται τη Γερμανία. Η Γερμανία είναι αυτή που μεριμνά να διαμορφώνεται στο Συμβούλιο ο συσχετισμός 14 προς 1, όταν τίθενται κρίσιμα ζητήματα για της σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Δε φταίνε οι κακοί Γερμανοί, για τα περισσότερα από τα υπάρχοντα προβλήματα, πυρήνας τους είναι οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις...".

Κατά τ' άλλα, ο Θ. Πάγκαλος μπορεί να επιδίδεται σε φραστικούς λεονταρισμούς κατά των Γερμανών, αλλά στην πράξη υποτάσσεται στη "μοίρα του" και ακολουθεί το δρόμο που έχουν χαράξει οι "ισχυροί εταίροι". Εστω και αν αυτό το κάνει με το γνωστό τρόπο "τραβάτε με και ας κλαίω".

Η σιγουριά των γκάλοπ

"Τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων να είστε σίγουροι ότι θα παραλλάζουν, από σφυγμομέτρηση σε σφυγμομέτρηση". Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα πρώτα γκάλοπ, που εμφανίζουν τον Κ. Καραμανλή να προηγείται σε δημοτικότητα του Κ. Σημίτη.

Η σιγουριά του εκπροσώπου είναι εύγλωττη. Γνωρίζει πολύ καλά ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων "παραλλάζουν", γιατί αυτό εξαρτάται από το ποιος πληρώνει κάθε φορά... Οπως και από τις εκάστοτε ανάγκες του δικομματικού "παιχνιδιού".

Είπε την... αλήθεια

Είπε, επίσης, ο Κ. Σημίτης, μιλώντας προς τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ότι οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και οι υπέρογκες οικονομικές τους διεκδικήσεις προκαλούν μεγαλύτερη ανεργία και υψηλότερο πληθωρισμό!

Ρωτήθηκε, λοιπόν, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από το "Ρ", αν - με δεδομένο ότι ανάλογοι ισχυρισμοί το 1985 οδήγησαν στο... σοσιαλιστικό "πάγωμα" των ημερομισθίων και απαγόρευση των αυξήσεων διά νομοθετικής πράξης - η κυβέρνηση σκέφτεται να απευθυνθεί στους βιομηχάνους και τους εργοδότες ζητώντας τους να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις στο προσωπικό που απασχολούν.

Το αγέρωχο ύφος του εκπροσώπου ήταν πειστικότατο: "Οχι", απάντησε, μεγαλοφώνως. Και τώρα πια το ομολογούμε. Η ερώτηση του "Ρ" ήταν λανθασμένη και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου απολύτως σωστή. Διότι οι βιομήχανοι δεν έχουν ανάγκη από παραινέσεις. Μπορούν να επιχειρήσουν "πάγωμα" των αυξήσεων και από... μόνοι τους. Αλλωστε, γιατί να εκθέσουν την προσφιλή τους κυβέρνηση και σε αυτό τον τομέα;

Δύο οι επιλογές

Το είπε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα του "κοινωνικού διαλόγου", κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ: "Ενας καλά εφοδιασμένος εργαζόμενος μπορεί να αναλάβει περισσότερο ο ίδιος τις ευθύνες για την ασφάλισή του, τη στέγαση και την υγειονομική του περίθαλψη, με αντίστοιχη μείωση των ευθυνών του κράτους"!

Που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν δυο επιλογές: Η θα αρχίσουν να μαζεύουν ...εφόδια για να τη "βγάλουν" ή θα αρχίσουν να στήνουν όλο και περισσότερα εμπόδια σε αυτούς που θέλουν να τους στερήσουν κάθε εφόδιο για να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Οι ... θρεμμένοι

Ο Τζ. Τένετ, ο νέος αρχηγός της ΣΙΑ, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής και μάλιστα, έλκει τις ρίζες του από τη Νότια Αλβανία, μαζί με το ελληνορθόδοξο λόμπι, οργάνωσαν τη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία. Αυτά ισχυρίζεται ο Γκαϊζεντέντε, υπό παραίτηση αρχηγός των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών και άνθρωπος του Μπερίσα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα". Προχτές, από το βήμα της αλβανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελληνικές οργανώσεις που συνωμοτούν για να "απελευθερώσουν" τη Νότια Αλβανία.

Και, βέβαια, είναι προφανείς και εξόφθαλμες οι σκοπιμότητες των... καταγγελιών αυτών - χωρίς να υποτιμούμε στο παραμικρό τη γενικότερη πολύμορφη δράση των αμερικανικών και άλλων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα αυτή. Είναι, όμως και ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Πολύ περισσότερο, όταν τις κάνουν ο μέχρι προχτές, "αμερικανοθρεμμένος" Μπερίσα και τα τσιράκια του. Βλέπετε, από το 1992, όταν ο Μπερίσα πανηγύριζε την εκλογική του νίκη, πλάι - πλάι με τον Αμερικανό πρεσβευτή στα Τίρανα, έχει κυλήσει αρκετό νερό στ' αυλάκι και οι Γερμανοί κεφαλαιοκράτες έκαναν ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους στις δουλιές που ανοίγονταν στη γειτονική χώρα. Κι έτσι κάποιοι αμερικανοθρεμμένοι "μεταμορφώθηκαν" σε γερμανοθρεμμένους, ενώ ο αλβανικός λαός συνέχιζε να πληρώνει τις βαριές συνέπειες, μέχρι που εξεγέρθηκε... Κι έτσι - εκτός των άλλων - βγαίνουν και ορισμένα "άπλυτα" στη φόρα...

Ομορφος... κόσμος, καπιταλιστικός

Σαράντα εκατομμύρια παιδιά ζουν στο δρόμο. Δώδεκα εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας μέχρι 5 χρόνων, πεθαίνουν κάθε χρόνο από προβλέψιμα νοσήματα. Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά υποχρεώνονται να δουλεύουν πολλές ώρες τη μέρα, αμειβόμενα με ελάχιστα χρήματα. Αυτά είναι μερικά από τα εφιαλτικά στοιχεία, που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα η οργάνωση "Index on Censorship", για την κατάσταση των παιδιών ανά τον κόσμο, καθώς ο τελευταίος βαδίζει προς τον 21ο αιώνα. Και δε μιλάμε για τα παιδιά, που είναι καταδικασμένα να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα αντίστοιχα νούμερα είναι περισσότερο και από τρομακτικά. Σε τέτοιες συνθήκες ζουν τα μισά παιδιά στη Βραζιλία, το ένα στα παιδιά στις ΗΠΑ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μαύρων παιδιών στη χώρα της "ελευθερίας" φτάνει το 44%..

Ομορφος... κόσμος, καπιταλιστικά φτιαγμένος...

" "Εκσυγχρονισμός""

Στόχο μέγα

έχω βάλει

μια Ελλάδα

μ' όψη άλλη,

μια Ελλάδα

φουλ μοντέρνα

"έλα ΕΟΚ

και συ κυβέρνα"!

Στόχο έχω,

μα και πλάνο

μια Ελλάδα

αλλιώς να κάνω,

μια Ελλάδα

σ' όλα πρώτη,

"πάρτα όλα

ιδιώτη"!

Στόχο έχω

κι όραμα μου

να συνδέσω

τ' όνομά μου

με μια Ελλάδα

σ' άλλη ρότα

"ο λαός "ζώνη"

μπομπότα,

και ο αγάς

ζωή και κότα"!

Ο οίστρος

Το "κλίμα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Θα είμαστε οι τελευταίοι, που θα λέγαμε "όχι" στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή θα κρατάγαμε επιφυλάξεις και αποστάσεις από μια τέτοια θετική προοπτική, προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Το ΚΚΕ έμπρακτα και σε δύσκολους καιρούς, κόντρα στο ρεύμα, έχει αγωνιστεί για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Ομως, οι τελευταίες εξελίξεις που καταγράφονται από τις δύο πλευρές του Αιγαίου δε δείχνουν ότι κινούμαστε σ' αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό είναι μια τεχνητή βελτίωση στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα επιτρέψει την υλοποίηση των αμερικανόπνευστων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για τη διευθέτηση των "διαφορών" μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται με συγκρατημένη ικανοποίηση τα βήματα που κάνει η Τουρκία και τη "μετακίνηση από παλαιότερες θέσεις", όταν την ίδια στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σχέδια για τη διχοτόμηση του Αιγαίου και την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου, με άμεση καθοδήγηση των ΗΠΑ. Επιπλέον, από την πλευρά της Τουρκίας, δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση περί σεβασμού των συνόρων και των διεθνών συμφωνιών και συνθηκών.

Αρα, η βελτίωση του κλίματος που καλλιεργείται είναι "εκ του πονηρού" και καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα μεταξύ των δύο λαών και την ειρήνη στην περιοχή.

Το "λίπασμα"

Τα διάφορα "φαινόμενα", που έκαναν την παρουσία τους προχτές κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, με στολές παραλλαγής και επιδεικτικό "πατριωτικό" ύφος, δεν ανήκουν στα "φρούτα" που ευδοκιμούν από μόνα τους. Θέλουν το κατάλληλο "λίπασμα" για να ανατραφούν και κυρίως για να "σκάσουν μύτη". Αν σκεφτεί κανείς τις ιστορίες με τον Βρακά, τη ΜΑΒΗ, τους τύπους που δηλώνουν ότι "στρατολογούν" ανά την Ελλάδα "ορθόδοξους βαλκανιομάχους" κλπ., και κυρίως τον τρόπο που όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται από τα κόμματα των Παπαθεμελήδων και των Ανδρεουλάκων, τότε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί πού βρίσκεται το "λίπασμα"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ