ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΠΑΧΑΛΟ";

Οσο κι αν θέλει κανείς να δει από τη θετική τους πλευρά ορισμένα πράγματα, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών άφησε πίσω του σημαντικές παρακαταθήκες για τις προοπτικές του κινήματος της παιδείας, την ίδια ώρα δεν μπορεί παρά και να διαπιστώνει αυτό που απλά ο λαός μας ονομάζει "μπάχαλο". Κι αυτό ακριβώς είναι ό,τι επικρατεί αυτή τη στιγμή στα σχολεία, ειδικά στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι χρόνια τώρα, ακόμα κι όταν το σχολείο λειτουργεί φυσιολογικά, αυτό που διαπιστώνεται, είναι ότι, με την κατάσταση που επικρατεί στο υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα, οι μαθητές λειτουργούν ως "πατίνια" που τα αμόλησε κάποιος στον κατήφορο και καλούνται να κρατηθούν όρθιοι, κόντρα και σ' αυτούς ακόμα τους νόμους της φυσικής. Ως προς το περιεχόμενο των σπουδών, αντικειμενικά, η κατάσταση φέτος έγινε χειρότερη, αφού δύο μήνες δε λειτούργησε τίποτα. Και το κακό θα μπορούσε να θεωρηθεί μικρό - με δεδομένο το θετικό αντιστάθμισμα που άφησε το μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα - αν τα πράγματα έμεναν εκεί.

***

Ομως η κυβέρνηση επιμένει! Επιμένει σ' έναν κατήφορο που οδηγεί κυριολεκτικά σε διάλυση τα σχολεία, κάνει κουρέλια τα νεύρα μαθητών, γονιών και καθηγητών. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει με την περίφημη εγκύκλιό της για την αναπλήρωση, δήθεν, των χαμένων ωρών. Γνωρίζουν οι ιθύνοντες του υπουργείου Παιδείας ότι πραγματική αναπλήρωση των χαμένων ωρών δεν μπορεί να υπάρξει. Γνωρίζουν ό,τι γνωρίζει και ένας πρωτοδιόριστος δάσκαλος: Εκπαιδευτική ώρα που χάνεται δεν αναπληρώνεται. Γνωρίζει ότι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα είναι η μόνη ικανή να βρει μια κάποια λύση στο πρόβλημα, τέτοια που να το απαλύνει. Επιμένει, όμως, με εγκυκλίους - διαταγές - τιμωρίες σε παράταση του σχολικού έτους, παράταση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου προγράμματος, για προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε ύλη που δεν παραδόθηκε και αντικειμενικά δεν μπορεί να παραδοθεί και άλλα ανάλογα. Οι πρώτες παρενέργειες αυτής της τακτικής εκδηλώθηκαν ήδη σε ένα μικρό αριθμό σχολείων, με καταλήψεις που κύριο αίτημα έχουν να αφεθούν μαθητές και καθηγητές να δώσουν μόνοι τους λύση στο πρόβλημα, να υιοθετηθούν οι προτάσεις της ΟΛΜΕ και βεβαίως απορρίπτουν κατηγορηματικά το πλαίσιο του υπουργείου. Το γεγονός δε φαίνεται να θορυβεί την ηγεσία του υπουργείου, παρά το ότι τα αιτήματα στρέφονται εναντίον της. Κι αυτό γιατί η ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει πως αργά ή γρήγορα, αν στη συγκεκριμένη στιγμή οι καταλήψεις επεκταθούν, θα βρίσκεται κοντά στην επιτυχία ενός σημαντικού στόχου: Την πρόκληση ρήγματος ανάμεσα σε μαθητές, γονείς και καθηγητές που όλο το προηγούμενο διάστημα πάλευαν μαζί και αποφάσιζαν να συνεχίσουν και αύριο να παλεύουν μαζί. Αυτό το μέτωπο ενοχλεί πολλούς, πρέπει να σπάσει και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει.

***

Ο στόχος της, όμως, φαίνεται ότι δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτό. Επισημάνθηκε ήδη από στελέχη της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" το γεγονός ότι η αναταραχή που επιδιώκεται να δημιουργηθεί στα σχολεία αυτήν την περίοδο, δεν είναι άσχετη με την προώθηση, την ίδια περίοδο, από την κυβέρνηση όλου του σχεδιασμού της για μια παιδεία - τσίρκο, για μια παιδεία ικανή να παράγει μόνο μισοειδικευμένους σύγχρονους σκλάβους, εργάτες της μισής γνώσης, της μισής δουλιάς, των μισών δικαιωμάτων. Μια τέτοια επιδίωξη γεννά εκ των πραγμάτων και αυξημένη ευθύνη για μαθητές, γονείς, καθηγητές, να μη παίξουν σ' αυτό το παιχνίδι. Να συνεχίσουν, να επιμένουν, να δείχνουν τόσο τον ένοχο, όσο και τη διέξοδο που συμφέρει τα εργαζόμενα στρώματα του πληθυσμού, κόντρα στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Μία τέτοια διέξοδο στο πρόσκαιρο πρόβλημα, αυτό των χαμένων ωρών, δίνει η πρόταση της ΟΛΜΕ για αναπλήρωση μέρους της ύλης με τη μη διεξαγωγή για φέτος των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων και αξιοποίηση του αντίστοιχου χρόνου για μαθήματα, την έναρξη νωρίτερα της επόμενης σχολικής χρονιάς, αφού προηγουμένως έχουν γίνει και οι απαραίτητες προσλήψεις, με περικοπή της ύλης της Γ' Λυκείου για τις Γενικές Εξετάσεις. Ταυτόχρονα, βέβαια, δεν πρέπει να λησμονιέται ότι λύση στο πραγματικό πρόβλημα της παιδείας δεν πρόκειται να υπάρξει με μπαλώματα, δεν πρόκειται να υπάρξει αν το μέτωπο παιδείας που άρχισε να οικοδομείται στη διάρκεια του πρόσφατου αγώνα, δεν κάνει τα επόμενα βήματά του. Κι από αυτή την άποψη το συλλαλητήριο που ήδη οργανώνεται για την ερχόμενη Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας, στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Η αναταραχή που επιδιώκεται να δημιουργηθεί στα σχολεία αυτήν την περίοδο, δεν είναι άσχετη με την προώθηση, την ίδια περίοδο, από την κυβέρνηση όλου του σχεδιασμού της για μια παιδεία - τσίρκο, για μια παιδεία ικανή να παράγει μόνο μισοειδικευμένους σύγχρονους σκλάβους, εργάτες της μισής γνώσης, της μισής δουλιάς, των μισών δικαιωμάτων

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΣΙΟΓΚΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Η Λάρισα αστυνομοκρατείται

- Συμπληρώνονται 13 μέρες απεργίας των υπαλλήλων του Δήμου Λάρισας. Πώς φτάσατε σε αυτό το σημείο;

- Αιτία ήταν η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία αντιτάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, για την απόλυση 65 υπαλλήλων, που εργάζονταν στο δήμο από δύο μέχρι οκτώ χρόνια. Εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί με ομόφωνες αποφάσεις Διαπαραταξιακής Επιτροπής που λειτουργούσε επί δημαρχίας Λαμπρούλη και στην οποία συμμετείχε και ο σημερινός δήμαρχος Χρ. Καφφές. Και να σημειωθεί πως το ΔΣ με ομόφωνες αποφάσεις του μας αναγνώρισε σαν υπαλλήλους που εξυπηρετούμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο ίδιος ο Χρ. Καφφές προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι δε θα έκανε απολύσεις. Ομως, η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία αποφάσισε να απολυθούμε. Μάλιστα, υπέρ της απόλυσης τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Στ. Τσουκαλάς,που είναι και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Και ενώ η απόφαση πάρθηκε στο όνομα μιας "πολιτικής αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο δήμο", η πλειοψηφία συνεχίζει να απασχολεί 53 συναδέλφους μας που είχαν προσληφθεί μαζί με μας. Επιπλέον, μετά από τις απολύσεις μας, η πλειοψηφία έσπευσε να προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη 149 εποχιακών εργαζομένων.

- Πώς αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή την απεργία σας;

- Επιδιώκει να μας τρομοκρατήσει, αλλά δεν πρόκειται να το πετύχει με τίποτα. Από την πρώτη μέρα της απεργίας μας, με εντολή του δημάρχου στάλθηκε στο χώρο του αμαξοστασίου του δήμου αστυνομική δύναμη. Για άλλη μια φορά η Λάρισα αστυνομοκρατείται, αφού έχουν μεταφερθεί στην πόλη δυνάμεις των ΜΑΤ και από άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, για να καταστείλουν τον αγώνα μας. Τρεις μέρες δεχόμασταν, στο μπλόκο του αμαξοστασίου, τις επιθέσεις. Την Πέμπτη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μας επιτέθηκαν, συνέλαβαν τους συνδικαλιστές και μας οδήγησαν στα κρατητήρια. Η ανακριτική διαδικασία που ακολουθήθηκε θυμίζει άλλες εποχές. Αστυνομικοί να παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, λες και ήμασταν κοινοί εγκληματίες. Κατά τη μεταφορά μας στο Δικαστικό Μέγαρο δεχτήκαμε και νέους προπηλακισμούς, αφού οι αστυνομικοί ήθελαν να προχωράμε ένας ένας και στη σειρά. Το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη μας για τις 9 του Απρίλη, με απώτερο στόχο να τεθούμε υπό πολιτική ομηρία.

- Τι θα κάνετε από τώρα και στο εξής;

- Θα αγωνιστούμε μέχρι την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων και κινούμαστε με όλα τα μέσα, συνδικαλιστικά και νομικά, για τη δικαίωσή μας. Και έχουμε στο πλευρό μας το λαό της Λάρισας, καθώς οι μαζικοί φορείς της πόλης ομόφωνα τάχθηκαν στο πλευρό μας και απαίτησαν από τη δημοτική αρχή την επαναπρόσληψή μας. Ζήτησαν να αλλάξει τη στάση της, η οποία δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί αδιάλλακτη, αντεργατική και αντιλαϊκή. Επιπλέον φορομπηχτική, αφού επί δημαρχίας Καφφέ η Λάρισα έγινε η πιο ακριβή πόλη της χώρας, από πλευράς δημοτικών τελών. Η Λάρισα, που επί δημαρχίας Λαμπρούλη παρείχε φτηνές υπηρεσίες στο λαό και πλούσιο κοινωνικό έργο, σήμερα καταδυναστεύεται, με το λαό να φορολογείται άγρια. Με τους νέους να καταβάλλουν αντίτιμο για να αθληθούν στα αθλητικά κέντρα του δήμου, που είχαν κατασκευαστεί, βέβαια, από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Απέναντι σ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, σύμφωνη με τις εντολές της ΕΕ και της κυβέρνησης, οι δημότες πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά, αλλά και να συμπαρασταθούν ενεργά στο δίκαιο αγώνα μας.

Θ. Μ.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ Ρουμάνοι αγρότες διαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Βουκουρεστίου ύστερα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές στα επιδόματά τους και για τις ιδιωτικοποιήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις (σελίδα 10).

ΠΑΡΑ την προχτεσινή τρομοκρατική επέμβαση των ΜΑΤ, οι εργαζόμενοι του Δήμου Λάρισας συνεχίζουν για 12η μέρα την απεργία, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των 65 συναδέλφων τους, που απέλυσε ο δήμαρχος Χρ. Καφφές (σελίδα 11).

"ΚΑΡΦΙΤΣΑ" δεν έπεφτε στα ΤΕΦΑΑ, στην απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση των ΠΚΣ που παρακολούθησε τον υπουργό Αθλητισμού της Κούβας να δίνει μαθήματα αθλητισμού, πολιτισμού, ανθρωπισμού... Ομιλητής ήταν και ο Παναγιώτης Φασούλας (σελίδα 17).

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ κατέρχονται αύριο οι πάνω από 70.000 διπλωματούχοι μηχανικοί της χώρας για να εκλέξουν τα νέα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ. Με αισιοδοξία δίνει τη μάχη των εκλογών η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών" (σελίδα 20).

Η ΑΝΑΛΗΨΗ από την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Σε μια χώρα με διψήφιο αριθμό ανεργίας, τεράστιο δημόσιο έλλειμμα, πληθωρισμό, που μονίμως βρίσκεται κοντά στο 10% και μια υπερχρεωμένη οικονομία, το μόνο που δεν είναι απαραίτητο είναι η διοργάνωση μιας φιέστας με τεράστιο κόστος (σελίδα 24).

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ελεύθερου θεάτρου. "Πληγή", που αιμορραγεί, ενώ πάνω της χτίζουν λόγους οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού... (σελίδα 25).

ΣΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ από όλους τους ανεπιθύμητους... εργαζόμενους προχωρά η έκθετη και αμαρτωλή διοίκηση Θ. Καραπάνου στη "Μελισσοκομική", προκειμένου να κάμψει κάθε αντίσταση στην κακοδιοίκηση και στην πορεία διάλυσης της Κοινοπραξίας (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ