ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερωτες και ψέματα

"Το φάντασμα του έρωτα",που θα παρουσιάσει η ΕΤ-3 στις 23.00, στα πλαίσια του αφιερώματος στον αλησμόνητο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ξεχωρίζει απόψε. Πρόκειται για ένα ερωτικό ψυχόδραμα, διάρκειας 93 λεπτών, σε σκηνοθεσία Ντίνο Ρίτσι, που αφηγείται την εξής ιστορία: Ο πενηντάχρονος Νίνο δίνει ένα νόμισμα σε μια γριούλα ζητιάνα. Εκείνη μετά από πολύ καιρό τον βρίσκει και επιμένει να τον ξεπληρώσει. Τελικά του αποκαλύπτει ότι είναι εκείνη, η Αννα, των νεανικών του χρόνων, η γυναίκα που σημάδεψε με τον έρωτα που του προκάλεσε τη νεανική του ψυχή. Η Αννα είναι τώρα αγνώριστη, μοιάζει μεγάλη, γριά, εγκαταλειμμένη, κουρασμένη, πονεμένη. Και ξαφνικά μια σειρά από αλλόκοτα γεγονότα που σχετίζονται με την αναπάντεχη παρουσία της στέλνουν τον Νίνο σε ψυχιατρική κλινική. Είναι μια ταινία συγκινητική, ανθρώπινη, τρυφερή. Μαζί με τον Μαστρογιάνι, η Ρόμι Σνάιντερ.

Από την ΕΤ-2 στις 21.30 "Το κυνήγι των διαμαντιών",του Στίβεν Μπέιλι. Μια εξαιρετική αστυνομική περιπέτεια που αφηγείται τις δραστηριότητες ενός αχώριστου, παράξενου και ξεχωριστού "τρίο". Μια τραγουδίστρια σε νυχτερινό κέντρο, ένας ιδιωτικός αστυνομικός και ο αδελφός του πρέπει να φυλάξουν ένα πακέτο, το περιεχόμενο του οποίου οδηγεί σ' ένα θησαυρό διαμαντιών. Με τη Σουζάν Γιορκ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στη 01.20 "Ενας αξιολάτρευτος παλιάνθρωπος",του Φιλίπ ντε Μπροκά. Μια εύθυμη περιπέτεια της δεκαετίας του '70, την εποχή δηλαδή που το αστέρι του Ζαν Πολ Μπελμοντό μεσουρανούσε, θα μας αφηγηθεί την ιστορία του Βίκτορα. Ο Βίκτορας είναι ένας σύγχρονος Δον Ζουάν, που ζει σε βάρος των γυναικών που κυριολεκτικά τον λατρεύουν. Μια μέρα κάνει ένα τροχαίο παράπτωμα και οδηγείται στη φυλακή, όπου και μένει τρεις ολόκληρους μήνες. Εχοντας εμπιστοσύνη στην αρρενωπή του εμφάνιση και τις ιδιότυπες ικανότητές του, αλλάζει ταυτότητα και ερωμένες με μεγάλη ταχύτητα, λες και δεν είναι ανθρώπινες υπάρξεις αλλά λευκά πουκάμισα. Ομως, ο κακός αυτός άνδρας θα τιμωρηθεί όταν στο δρόμο του θα πέσει μια γυναίκα διαφορετική από τις άλλες, μια γυναίκα που θα ραγίσει τη σκληρή καρδιά του.

Από το SEVEN X στις 23.45 "Το εργαστήρι του δόκτορα Καλιγκάρι" του Ρόμπερτ Βίνε. Ταινία - σταθμός στην παγκόσμια ιστορία της 7η Τέχνης.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ. Κουτζανίδης.

08.00-10.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

10.00-12.00 ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Ε) Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

12.00-13.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

13.00-15.00 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Επιμέλεια - παρουσίαση Στρατής Καλαφατούδης.

15.00-17.00 ΛΑΪΚΕΣ ΝΟΤΕΣ Με επιλογές από τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00-18.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιλογή Δ. Κουτζανίδης.

18.00-20.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

20.00-21.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ Περιπλάνηση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Επιμέλεια - παρουσίαση Βάσω Γιωργοπούλου.

21.00-22.00 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ Μια εκπομπή του Κώστα Λάζαρη, με φόντο το ελληνικό τραγούδι.

22.00-24.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Μια στάση διαρκείας στο ελληνικό τραγούδι. Με τον Νίκο Γιαννούλη.

24.00-02.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

02.00-03.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Τα τραγούδια των μαύρων της Β. Αμερικής. Απ' τις βαμβακοφυτείες στις εκκλησίες. Απ' τη δουλεία, στο περιθώριο των απελεύθερων. Τα τραγούδια της καταπίεσης και των διακρίσεων, αλλά κι αυτά του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

03.00-04.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής, απ' την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

04.00-06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Θέατρο και ραδιόφωνο

Με ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, ενός συγγραφέα που σημάδεψε το ξεκίνημα του λεγόμενου "αστικού" θεάτρου του 20ού αιώνα, συνεχίζεται αυτή τη βδομάδα ο ελληνικός κύκλος μεταδόσεων της "Θεατρικής Βραδιάς" του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ενας κύκλος, πουπεριλαμβάνει μόνον έργα ελληνικά, στα πλαίσια του αφιερώματος του 1997 - κατά μήνες - στο ευρωπαϊκό θέατρο με την ευκαιρία της ανακήρυξης μιας ελληνικής πόλης, της Θεσσαλονίκης, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας. Αύριο, λοιπόν, στις 22.00 θα μεταδοθεί το έργο του Αλέκου Λιδωρίκη "Οταν δεν τον περίμεναν".Πρόκειται για ένα έργο χιλιοπαιγμένο κάποια εποχή κι αυτό γιατί έδινε με πραγματικά ανάγλυφο τρόπο, από τη μία, το κοινωνικό περίγραμμα της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης και, από την άλλη, τις ανθρώπινες ψυχολογικές αντιδράσεις μέσα σ' αυτό το κοινωνικό πλαίσιο. Με αποτέλεσμα, μια έντονη δραματικότητα, που αναπτύσσεται μονόπλευρα και συγχρόνως πολύ οικεία για το θεατή και τον ακροατή, που αντιμετωπίζει με συμπάθεια και αδιάκοπο ενδιαφέρον τους ήρωες και τα γεγονότα της ζωής τους. Η σκηνοθεσία είναι του Στέλιου Παπαδάκη, η μουσική επιμέλεια της Καίτης Γκύλη. Ακούγονται οι: Ανδρέας Φιλιππίδης, Βίλαμ Κύρου, Αννα Πασπάτη, Αννα Κυριακού και Τάκης Βουλαλάς. Η διάρκεια της εκπομπής είναι 115 λεπτά.

"Γραμματιζούμενοι" του Ρώτα

Σε ένα χώρο του νεότερου ελληνικού θεάτρου, κινείται στις 22.00 τη Δευτέρα το "Θέατρο του Δευτέρου" - δηλαδή του Β Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Συνεχίζοντας έτσι τον κύκλο μεταδόσεών του, που περιλαμβάνει μερικά επίλεκτα έργα του θεάτρου μας. Συγκεκριμένα θα μεταδοθεί η σατιρική κωμωδία "Οι γραμματιζούμενοι" του Βασίλη Ρώτα, όπου ο πληθωρικός συγγραφέας, εμπνεόμενος από τη μεγάλη προσφορά του λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, δοκιμάζει και παρουσιάζει ένα αντίστοιχο σύγχρονο δρώμενο, αγγίζοντας στιγμές και καταστάσεις της νεότερης ελληνικής ζωής, με ένα κριτικό, αλλά και διασκεδαστικό, συγχρόνως, ύφος, και μαζί με μια συμπάθεια για τους απλούς ανθρώπους του λαού και τα καθημερινά τους προβλήματα. Σκηνοθεσία: Φοίβος Ταξιάρχης. Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος. Ακούγονται οι: Φοίβος Ταξιάρχης, Μαλαίνα Ανουσάκη, Εύα Μουστάκα, Ελένη Καλλιγά, Κώστας Χαλκιάς. Διάρκεια εκπομπής 110 λεπτά.

Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Ρόμι Σνάιντερ στην ταινία "Το φάντασμα του

Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Ρόμι Σνάιντερ στην ταινία "Το φάντασμα του έρωτα" (ΕΤ3 23.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ