ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εναντιώνονται στην αντεργατική επίθεση

Εντείνονται οι κυβερνητικές διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του "κοινωνικού διαλόγου", ενώ τα συνδικάτα αντιδρούν όλο και περισσότερο στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις όλο και περισσότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, απέναντι στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το σάρωμα κάθε εργασιακού, κοινωνικού και ασφαλιστικού δικαιώματος των εργαζομένων, αλλά και για τα μέσα υλοποίησης του αντεργατικού στόχου, του περιβόητου "κοινωνικού διαλόγου" και των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης".Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προχωρά σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη για τον σχεδιασμό της επίθεσης στους εργαζόμενους.

Περίπου τρεις ώρες συζητούσαν χτες για την... προετοιμασία του "κοινωνικού διαλόγου" ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,οι υφυπουργοί Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας και Ν. Φαρμάκης,ο παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης,ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,ο γραμματέας Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης.

Οπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, στις 10 Απρίλη θα ανακοινωθεί η θεματολογία, ο χρονικός προγραμματισμός και η κλιμάκωση του "διαλόγου". Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ο "διάλογος συνιστά διεύρυνση της δημοκρατίας", αρκεί "να μη φαλκιδεύεται η λαϊκή εντολή ;;;;;;;;;;;;κυβέρνησης της χώρας". Το γεγονός ότι ούτε αυτή η παρωδία διαλόγου θα επηρεάσει τις κυβερνητικές αποφάσεις επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος χτες το πρωί δήλωσε ότι "δε θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος για να απαντήσουμε σε ζητήματα που χρειάζονται εδώ και τώρα λύσεις"!

Πιστοί υπηρέτες του κεφαλαίου

"Ο πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσαν ότι συμπεριφέρονται και ενεργούν ως ατζέντηδες και πιστοί τοποτηρητές των ξένων και ντόπιων πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου", τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση 16 σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων της Αθήνας.

Τα σωματεία τονίζουν ότι σκοπός της νέας επίθεσης είναι να εφαρμοστούν "πλήρως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης", να "καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας", να "χτυπηθεί η κοινωνική ασφάλιση", να εξασφαλιστεί η "συναίνεση και ο αφοπλισμός των εργαζομένων, μέσα από τον κατ' επίφαση κοινωνικό διάλογο".Επίσης, καταγγέλλουν "την απόφαση της κυβέρνησης για τη νέα βάρβαρη επιδρομή ενάντια στα συνδικαλιστικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων" και προειδοποιούν ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού και ανάπτυξης της πάλης,ενώ ζητούν από τη ΓΣΕΕ "να καταγγείλει αυτού του είδους τα σχέδια, να αποφύγει το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" και να μη συμβάλει στην υλοποίηση αυτών των αντεργατικών επιλογών".

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Ξύλου, Ηλεκτρολόγων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Εμποροϋπαλλήλων, Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων, Μαγείρων, Σερβιτόρων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Φαρμακοεργατών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Λιθογράφων, ΕΛΠΑ.

Τις μεθόδους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, "που στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις των πολυεθνικών στη χώρα μας, για την πλήρη υλοποίηση της "Λευκής Βίβλου", χρησιμοποιούν τη μέθοδο του κομματικού πατριωτισμού", καταγγέλλει το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου,με ανακοίνωσή του. Το Εργατικό Κέντρο καλεί τα συνδικάτα "να αντιδράσουν έντονα ενάντια σε αυτές τις μεθόδους,που στόχο έχουν να χρησιμοποιήσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να αφαιρέσουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων".

Καταγγέλλουν τα ΤΣΑ

Την καταγγελία των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ) αποφάσισε ομόφωνα το Εργατικό Κέντρο Αιγίου,ενώ κατά πλειοψηφία αποφάσισε να στηρίξει το αίτημα για δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ.

Τη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας απέναντι στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης,καταγγέλλουν οι ΕΣΑΚίτες σύμβουλοι στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, Α. Ζαρόγιαννης και Θ. Μιχόπουλος.

ΔΕΗ
Απεργιακό "όχι" στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ για σύμβαση, ασφαλιστικό, πορεία της ΔΕΗ, ενώ η ΕΣΚ-ΔΕΗ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν, με τη συμμετοχή τους, απάντηση και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Επιμένει αδιάλλακτα στο "πλαφόν" για τις συμβάσεις στις ΔΕΚΟ η κυβέρνηση

Την πρώτη, 24ωρη απεργία τους πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αύριο Τετάρτη, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 1997, αντιμετώπιση των ασφαλιστικών προβλημάτων των εργαζομένων και τη λύση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη γενικότερη πορεία της επιχείρησης. Ηδη έχει αποφασιστεί η συνέχεια της απεργιακής κινητοποίησης στις 16 και 17 Απρίλη με 48ωρη απεργία,εφόσον η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν υποχωρήσουν από τη σημερινή τους αδιαλλαξία.

Είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα η άκαρπη συνάντηση της διοίκησης τηςΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,στην οποία "διαπιστώθηκε η αδιάλλακτη θέση της κυβέρνησης στην άσκηση της πολιτικής της", όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε και χτες, όταν ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, που συναντήθηκε με κλιμάκιο υπουργών φέρεται να δήλωσε ότι στις ΔΕΚΟ θα τηρηθεί "απαρέγκλιτα η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης".

Απέναντι στη στάση της κυβέρνησης αναμένονται και οι συντονισμένες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις ΔΕΚΟ, αφού σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη βδομάδα ανάμεσα στη ΓΣΕΕ, τις ομοσπονδίες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, την ΟΤΟΕ και την ΟΑΣΕ, διαπιστώθηκε "πολύ σοβαρό πρόβλημα παραβίασης του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης".

Στην ανακοίνωσή της ενόψει της απεργίας, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ σημειώνει ότι "η σύγκρουση πια είναι αναπόφευκτη και αποκλειστικά υπεύθυνη γι' αυτό είναι η διοίκηση με την ατολμία της, σε συνδυασμό βέβαια με την αδιαλλαξία της κυβέρνησης". Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι "η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, από τη μεριά της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την εμμονή της για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 1997 μέχρι 6,9%,συμπεριλαμβανομένης της ωρίμανσης και του μεταφερόμενου ποσού προηγούμενης σύμβασης, προκαλεί αγανάκτηση στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστική έξαρση και έτοιμοι για αγώνα".

Η διοίκηση της ΔΕΗ καλείται από την Ομοσπονδία να μειώσει κατά 20% την κατανάλωση στις ηλεκτροβόρους βιομηχανίες, ώστε να αποφευχθούν διακοπές στους οικιακούς καταναλωτές".

"Να δοθεί απάντηση στον πρωθυπουργό"

"Καλούμε τους εργαζόμενους, όπου κι αν ανήκουν, όποιες πικρίες και απογοητεύσεις τούς έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια, όποια κριτική και αμφισβήτηση έχουν απέναντι στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, να συμμετέχουν αποφασιστικά στους αγώνες", τονίζει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία της ΕΣΚ-ΔΕΗ.

Η παράταξη καλεί τις πλειοψηφίες στα ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και των πρωτοβάθμιων σωματείων, να διεκδικήσουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μονοετή διάρκεια, άμεση επαναφορά του ασφαλιστικού τους συστήματος στο ν. 4491/66, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.

Τονίζει ακόμα ότι πρέπει "με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη και στην 48ωρη απεργία και το συντονισμό με τις άλλες ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ", να απαιτηθεί άμεση λύση στα δίκαια αιτήματά τους και να δοθεί "απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση του κόστους εργασίας, μέσα από τη μείωση των μισθών μας και το γκρέμισμα του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος", καθώς και "στην εκτίμηση της κυβέρνησης ότι οι αγώνες τελείωσαν για το 1997 και αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος".

Εκλογές στην ΕΥΔΑΠ

Αρχισαν χτες και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 5 Απρίλη, οι εκλογές στην ΕΥΔΑΠ,για την ανάδειξη δυο αντιπροσώπων στο ΔΣ της Επιχείρησης και των εννέα μελών του Κεντρικού Εργασιακού Συμβουλίου. Η ΕΣΚ - ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει τον συνδυασμό "Αγωνιστική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Φτωχός απολογισμός - αόριστος προγραμματισμός

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (της απεσταλμένης μας ΒΑΣΩΣ ΝΙΕΡΗ).-

Με το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη της τουριστικής περιόδου που, όπως επισημάνθηκε, θα σημάνει την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ηράκλειο Κρήτης το απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού.

Σωρεία οι καταγγελίες των συνέδρων για τη βάναυση καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, αλλά και οι ανησυχίες που εκφράστηκαν για τη ζοφερή προοπτική, που διαγράφεται για τον τουρισμό και τους εργαζόμενους σ' αυτόν. Κι ενώ εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται "στο μάτι του κυκλώνα", δεχόμενοι μια ανελέητη επίθεση, η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), αρνείται να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων. Ετσι και φέτος παρουσίασε ένα "φτωχό" απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι παρεμβάσεις της εξαντλήθηκαν σε επαφές και συναντήσεις με τους αρμόδιους. Εξίσου "φτωχό" και αόριστο είναι και το πρόγραμμα δράσης, ένα πρόγραμμα αγκιστρωμένο στον "κοινωνικό διάλογο".

Η παράταξη της ΔΑΣ καταψήφισε τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης, ενώ ο επικεφαλής της και γ. γ. της Ομοσπονδίας Χ. Κατσώτης τόνισε: "Η πλειοψηφία όλο το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από υποχωρητικότητα, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους εργοδότες να αμφισβητήσουν δικαιώματα, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Για τη λύση των προβλημάτων δε χρειάζεται "κοινωνικός διάλογος", στον οποίο μας καλεί η κυβέρνηση για να συμφωνήσουμε στο πόσα θα μας αφαιρέσει, αλλά αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση και διεύρυνση των κατακτήσεων. Η διέξοδος βρίσκεται στην ανάπτυξη των αγώνων στην όξυνση της ταξικής πάλης, ενάντια στην κυβερνητική αδιαλλαξία, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ