ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κάλεσμα νεανικής αντεπίθεσης

Με επιτυχία συνεχίζεται η Οικονομική Εξόρμηση της ΚΝΕ, μπροστά στο 7ο Συνέδριο της Οργάνωσης

Κάλεσμα σε όλα τα στελέχη και μέλη της ΚΝΕ απευθύνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ, για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της πανεξόρμησης για το 7ο Συνέδριο και θαρραλέα και με αισιοδοξία να απευθυνθούν στη νεολαία.

Στο κάλεσμα το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει: "Αυτές τις μέρες που η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, που στόχο έχουν να καταπνίξουν τη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία, να αφαιρέσουν από τον αλβανικό λαό το δικαίωμα να αποφασίζει για την τύχη του... που ο "εκσυγχρονιστής" Σημίτης απαιτεί να ξεχάσουμε τη δουλιά με δικαιώματα παίρνοντας πίσω εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα, την ίδια ώρα με το μανδύα της "ελεύθερης πρόσβασης", μεγαλώνουν οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση".

"Αυτές τις μέρες - συνεχίζει στο κάλεσμα - εμείς να μεταφέρουμε μαζικά στους νέους και τις νέες της πατρίδας μας το ελπιδοφόρο μήνυμα της νεανικής αντεπίθεσης μαζί με την εργατική τάξη και το λαό, μαζί με το ΚΚΕ, για να μετρηθούμε και να νικήσουμε τη συντηρητική πολιτική, την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Να κάνουμε τις μέρες που έρχονται μέσα από την πανεξόρμησή μας, μέρες ζωντανής επικοινωνίας με τους νέους στα σχολεία, στις σχολές, στους τόπους δουλιάς, στις συνοικίες και τα χωριά".

Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ απευθύνει στους νέους και τις νέες κάλεσμα νεανικής αντεπίθεσης στον ιμπεριαλισμό, στη δικτατορία των πολυεθνικών, στο αντιδραστικό τους κατασκεύασμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τους καλεί να πάρουν τη θέση τους στο μέτωπο του αγώνα για να διεκδικήσουν σταθερή δουλιά με δικαιώματα, δημόσια δωρεάν παιδεία, για μια ζωή χωρίς υποκατάστατα σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, σε μια Ελλάδα ανεξάρτητη χωρίς ΝΑΤΟικές βάσεις και πυρηνικά.

Στην πορεία προς το 7ο Συνέδριο, οι οργανώσεις της ΚΝΕ συνεχίζουν τη μάχη για να καλύψουν τους στόχους της Οικονομικής Εξόρμησης. Μέχρι τώρα το πλάνο του ΚΣ έχει συνολικά καλυφθεί κατά 91%.

Οι πέντε πρώτες οργανώσεις στην άμιλλα είναι οι εξής:

1. Αν. Πελοπόννησος 140%.

2. Αθήνα 109%.

3. Θεσσαλονίκη 90%.

4. Κρήτη 89%.

5. Θεσσαλία 86%.

Συνδιάσκεψη Χανίων

Η 5η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Χανίων της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στα πλαίσια της πορείας προς το 7ο Συνέδριο. Στη Συνδιάσκεψη έγινε ο απολογισμός δράσης της Οργάνωσης, χαράχτηκε το πρόγραμμα δράσης για τον επόμενο χρόνο και εκλέχτηκε νέο Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ και αντιπρόσωποι για το 7ο Συνέδριο.

Στη Συνδιάσκεψη αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός των αντιπροσώπων για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας που ιδιαίτερα χτυπά τη νεολαία, τα ζητήματα της παιδείας, της ειρήνης, του πολιτισμού και άλλα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ αποφάσισε να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της νεολαίας για αντεπίθεση στο πλευρό του μαζικού λαϊκού κινήματος, ενάντια στις επιταγές των πολυεθνικών και της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Η δημοκοπία του "μονόδρομου"

Είναι - λένε - "μονόδρομος", "νομοτέλεια", κάτι σαν κισμέτ ας πούμε! Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Ενωση, με όχημα τη Συμφωνία του Μάαστριχτ. Και αμέσως μετά, η ανατίναξη συνολικά των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, με εμπρηστικό μηχανισμό τη "Λευκή Βίβλο". Οι σχεδιασμοί ολοφάνεροι πλέον και όλα τα σενάρια - ακόμα και τα πλέον τολμηρά - ωχριούν μπροστά στην πρόσφατη ομιλία Σημίτη στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που δεν άφησε κυριολεκτικά ΤΙΠΟΤΑ εκτός βεληνεκούς της μεγαλύτερης, μεταπολεμικά, αντεργατικής επίθεσης. Ολο το σύγχρονο οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων - όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από τους μεγάλους ταξικούς αγώνες του 20ού αιώνα, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα το συσχετισμό δυνάμεων - είναι έτοιμο να τιναχτεί στον αέρα. Και πάνω απ' όλα, η θεμελιακή κατάκτηση της εργατικής τάξης, να μπορεί να διαπραγματεύεται ως τάξη απέναντι στην αντίπαλη τάξη τα στοιχειώδη δικαιώματά της! Αυτό ακριβώς θέλουν να χτυπήσουν με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την... εξατομίκευσή τους, με την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της, την κατάργηση του κανονικού ωραρίου και την ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου...

Κάθε άλλη άποψη - λένε - είναι αναχρονισμός! Αλλά δεν απαντάνε, για παράδειγμα, γιατί να είναι μονόδρομος η κατάργηση του 8ωρου και όχι η εφαρμογή του 7ωρου και ακόμα μικρότερης εργάσιμης ημέρας; Και γιατί κάθε συζήτηση για μείωση του εργάσιμου χρόνου την εξαρτούν και από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων; Γιατί επιμένουν στην "ελαστικοποίηση", που αποδεδειγμένα, όπου εφαρμόστηκε και μάλιστα σε μεγάλη έκταση, δεν αντιμετώπισε ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα της ανεργίας; Δεν είναι, επομένως, ούτε νομοτέλεια, ούτε μονόδρομος όλα αυτά. Είναι πολιτική επιλογή αυτών που υπαγόρευσαν αυτά τα μέτρα και που δεν είναι άλλοι από τις πολυεθνικές και αυτών που ανέλαβαν να τα εφαρμόσουν, επιδιώκοντας την ένταση της εκμετάλλευσης και την αύξηση των υπερκερδών του κεφαλαίου.

Τολμάνε ακόμα να εμφανίζουν αυτή την απόπειρα επιστροφής στον περασμένο αιώνα, ως επιχείρηση "προοδευτική"! Μέσα στην αδίστακτη διαστροφή που διακρίνει την προπαγάνδα τους, θέλουν να πείσουν ότι η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης είναι πρόοδος! Γιατί "πρόοδος" και "εκσυγχρονισμός" στη γλώσσα τους είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των ντόπιων μεγαλοεπιχειρήσεων, η μετατροπή των εργαζομένων σε μηχανές που μιλάνε! Οπως "πρόοδος" είναι η πλήρης περιθωριοποίηση του ανέργου. Η... ελευθερία του άστεγου ή να φροντίζει μόνος για τη στέγασή του, ή να πεθαίνει από το κρύο στα υπόγεια της Ομόνοιας και στις στοές των μεγάλων πόλεων. Η απάνθρωπη εγκατάλειψη ακόμα και αυτών των ατόμων που αδίκησε η φύση. Το πέταγμα των απόμαχων της δουλιάς στον Καιάδα, αφού δε φρόντισαν να πάνε να τα "ακουμπήσουν" έγκαιρα σε κάποια "Ιντεραμέρικαν"...

Στην απατηλή λογική και στη δημοκοπία των "μονόδρομων", το εργατικό κίνημα απαντά ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πάντα υπήρχαν δύο, βασικά, δρόμοι. Η κάθε τάξη, η κάθε πολιτική δύναμη κατ' επέκταση, επιλέγει το δικό της, ανάλογα με τα συμφέροντα που έχει και ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, αντίστοιχα. Και σήμερα, απέναντι σ' αυτή τη σφοδρή επίθεση, ο καθένας στοιχίζεται ανάλογα, αναλαμβάνοντας κυριολεκτικά ιστορικές ευθύνες.

Εκδηλώσεις τιμής στον Ν. Μπελογιάννη

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων συντρόφων, πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή στο Γ Νεκροταφείο Νίκαιας το πολιτικό μνημόσυνο για τον ήρωα κομμουνιστή και φλογερό αγωνιστή για τη λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας, Νίκο Μπελογιάννη.Ηταν μία λιτή εκδήλωση, που, όμως, έδωσε πολλά σε όσους είχαν την τύχη να παραβρεθούν. Και αυτοί ήταν πολλοί, τόσο παλιότεροι σύντροφοι και αγωνιστές, όσο και νέοι, που εμπνέονται και διατηρούν τη φλόγα της πάλης που άναψαν κομμουνιστές, όπως ο Ν. Μπελογιάννης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΟ Πειραιά, με επικεφαλής τον γραμματέα της και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Σήφη Κωτσαντή,κατατέθηκαν στεφάνια, έγινε ομιλία για την πολύπαθη ζωή και δράση του Ν. Μπελογιάννη, από τον γραμματέα της ΑΕ Κοκκινιάς Νίκο Παπαγεωργίου και συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

  • Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση για τα 45χρονα από τη δολοφονία του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, το Σάββατο 5 Απρίλη στην Αμαλιάδα στις 8 μ.μ.

Θα ακολουθήσει συνεστίαση στο κέντρο "Το Κουτούκι του Ντελόν". Προσκλήσεις στα τηλ. Αμαλιάδας 0622 - 22011, στον ΠΥΡΓΟ 0621 - 34275.

Αύριο η εκδήλωση για τη Μακρόνησο

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του γνωστού στρατοπέδου βασανισμού, της Μακρονήσου, διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη 2 Απρίλη,στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, στις 7.00 μ.μ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

* Ομιλία από τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

* Παρουσίαση χρονικού της σφαγής στο ΑΕΤΟ.

* Προβολή βίντεο για τα στρατόπεδα.

* Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

* Εκθεση φωτογραφιών - ντοκουμέντων και εικαστικών έργων από τη Μακρόνησο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ