ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέθανε χτες ο Αλκης Παπακώστας

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ

Πέθανε χτες σε ηλικία 74 χρόνων και κηδεύεται σήμερα στις 4 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ν. Σμύρνης, ο Αλκης Παπακώστας,καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και για πολλά χρόνια στέλεχος του Κινήματος Ειρήνης. Σχετικά με το θάνατό του, η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, τα παρακάτω:

"Πέθανε σήμερα (χτες), μετά από βαριά αρρώστια, ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σύντροφος Αλκης Παπακώστας.

Ο Αλκης Παπακώστας γεννήθηκε το 1923 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα. Επί πολλά χρόνια ήταν εξέχον στέλεχος του Κινήματος Ειρήνης.

Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), εκλέχτηκε στο πρώτο Διοικητικό του Συμβούλιο το 1975. Ηταν μέλος του Προεδρείου του.

Ο Αλκης Παπακώστας αφήνει πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Τα βιβλία του "Περί του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών", "Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου", "Το Δίκαιο του Διαστήματος", "Η Τελική Πράξη του Ελσίνκι" είναι ορισμένα μόνο από τα πολλά που έγραψε.

Ο Αλκης Παπακώστας έβαλε τις γνώσεις και την επιστημονική του κατάρτιση στην υπηρεσία του εργαζόμενου ανθρώπου, στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ. Με το έργο του, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και με τη δράση του στους λαϊκούς αγώνες, απέδειξε έμπρακτα ότι η επιστήμη αποκτάει τον αληθινό στόχο της, μόνο όταν συνδέεται με την κομμουνιστική κοσμοθεωρία και την εργατική τάξη, το φορέα της σοσιαλιστικής κοινωνικής αλλαγής.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει στην οικογένεια του Αλκη Παπακώστα τα θερμά της συλλυπητήρια".

Ενας στρατευμένος διανοούμενος

Ο Αλκης Παπακώστας πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στα Γιάννενα, απ' όπου κατάγονταν οι γονείς του. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και κατόπιν σπούδασε Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στο Πάντειο Παν/μιο σαν υφηγητής επί σειρά ετών, ενώ με την πτώση της χούντας ανακηρύχτηκε αναπληρωτής καθηγητής και έπειτα ως τακτικός καθηγητής του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και συμμετείχε δραστήρια στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης και ειδικά στον αγώνα ενάντια στο απαρτχάιντ μέσα από την ΕΕΔΥΕ και άλλες οργανώσεις, ενώ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΜΕ. Ηταν επίσης, επί σειρά ετών πρόεδρος του Ελληνοτσεχοσλοβακικού Συνδέσμου.

Ο Αλκης Παπακώστας έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Συνολικά έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πάνω από 14 συγγράμματα και 60 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

"Περί του Δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών", Κάιρο 1948.

"Η Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων", Αθήνα 1956.

"Η ετεροδικία των διπλωματικών αντιπροσώπων", Αθήνα 1960.

"Το Δίκαιο του Διαστήματος", Αθήνα 1965.

"Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο", Αθήνα 1969.

"Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο - Ειρηνικά και βίαια μέσα επιλύσεως διεθνών διαφορών", Αθήνα 1969.

"Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, Το παρών και το μέλλον του ΟΗΕ", Αθήνα 1969.

"Η διεθνής οργάνωσις", Αθήνα 1970.

"Το Δίκαιο των διπλωματικών σχέσεων", Αθήνα 1976.

"Η Τελική Πράξη του Ελσίνκι", Αθήνα 1980.

Συλλυπητήρια του ΚΜΕ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το ΔΣ του ΚΜΕ, στην οποία σημειώνεται:

"Το ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, με μεγάλη λύπη, πληροφορήθηκε το θάνατο του διάσημου καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου Αλκη Παπακώστα.

Ο καθηγητής Αλκης Παπακώστας ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΜΕ. Το 1975 εκλέχθηκε στο ΔΣ του Κέντρου και διατέλεσε μέλος του προεδρείου του επί πολλά χρόνια. Το ΔΣ, εκ μέρους όλων των μελών και φίλων του ΚΜΕ, εκφράζει στην οικογένειά του, τα πιο βαθιά συλλυπητήρια του".

ΔΗΜΟΣΙΟ
Υπάλληλοι παρατημένοι στη μοίρα τους

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας για τα "ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσίων υπαλλήλων"

Η εικόνα ενός δημόσιου τομέα που αποτελείται από υπαλλήλους κακοπληρωμένους, οι οποίοι συνήθως απασχολούνται σε άλλη δουλιά από αυτήν που προσλήφθηκαν και που βιώνουν ένα καθεστώς παρέμβασης των εκάστοτε κυβερνώντων, προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με αντικείμενο τα "ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσίων υπαλλήλων".

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χτες ο υφυπουργός Αναστ. Μαντέλης το 70% των υπαλλήλων που απάντησαν θεωρούν ότι ο μισθός που παίρνουν δεν ανταποκρίνεται στη δουλιά που κάνουν, ενώ το 81% δεν είναι ικανοποιημένοι με τη μισθολογική άνοδο που συνοδεύει τον τίτλο της θέσης τους.

Μόνο το 3% δήλωσε ότι επαληθεύτηκαν πλήρως οι προσδοκίες που είχε όταν εισήλθε στο δημόσιο, ενώ το 67% δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες που αναφέρονται στη συναδελφικότητα και αλληλεγγύη, γνωρίσματα που για το 43% αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό στη δουλιά ενός δημόσιου υπάλληλου.

Το 53% δήλωσε ότι επέλεξε τη δουλιά στο δημόσιο γιατί επιθυμούσε μία σίγουρη αμοιβή, ενώ σε άλλη ερώτηση το 63% δήλωσε ότι γίνονται παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας στο έργο τους, παρεμβάσεις που για το 69% του δείγματος είναι αρνητικές. Επίσης το 86% δηλώνει ότι πρέπει να προϊστανται της διοίκησης διοικητικά και όχι πολιτικά στελέχη.

Από τους πτυχιούχους το 52% προέρχεται από θεωρητικές σχολές και μόνο το 20% από τεχνικές. Καμία πρόσθετη γνώση από την υπηρεσία τους δεν έλαβε το 56% των υπαλλήλων και μόνο το 11% έχει επιμορφωθεί από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Σε ποσοστό 61% οι δημόσιοι υπάλληλοι εκτιμούν ότι υπάρχει ανάγκη πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού στις υπηρεσίες τους, αναδεικνύοντας έτσι την εικόνα ανισοκατανομής που υπάρχει στο προσωπικό που υπηρετεί στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η εικόνα ανισοκατανομής προκύπτει και από τις απαντήσεις στα ερωτήματα για τον τρόπο τοποθέτησή τους στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Το 74% δηλώνει ότι δε ρωτήθηκε πριν τοποθετηθεί στη θέση που υπηρετεί, ενώ μόνο το 55% απασχολείται πλήρως με το αντικείμενο της εργασίας του. Το 42%,σύμφωνα με την έρευνα, δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση του τα τελευταία χρόνια, ενώ το 70% των υπαλλήλων θεωρεί ότι ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να αλλάζει θέσεις και αντικείμενα στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, προκειμένου να έχει σφαιρική εικόνα του αντικειμένου της εργασίας του.

Δείγμα ότι ο δημόσιος τομέας αποτέλεσε το πεδίο της ρουσφετολογικής πολιτικής των κυβερνώντων είναι και το ότι το 54% των υπαλλήλων δέχεται ότι έχουν προσληφθεί με αναξιοκρατικό τρόπο.

Στο μεταξύ ενόψει της επέκτασης του νόμου Πεπονή και στις τράπεζες που ελέγχει το Δημόσιο ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Μαντέλης με εγκύκλιό του στις διοικήσεις των τραπεζών ζήτησε να "παγώσουν" όλες οι προσλήψεις μέχρι τον Ιούνη, που θα ψηφιστούν από τη Βουλή οι αλλαγές στο νόμο.

Τσουκάτο - Πασχαλίδη ζητά ο Μπερίσα!

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η αλβανική κυβέρνηση ζητά τη βοήθειά της για τη συγκρότηση επιτελείου προβολής του κυβερνητικού έργου

Την αρωγή της ελληνικής κυβέρνησης, με την παροχή ειδικού επιτελείου προβολής του κυβερνητικού έργου, ζητά τώρα η αλβανική κυβέρνηση και ο Πρόεδρός της Σάλι Μπερίσα! Η πρόταση της αλβανικής κυβέρνησης, που σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες εμπεριέχεται σε επιστολή που συνυπογράφουν ο Σ. Μπερίσα και ο Μ. Φίνο, κι έφθασε προχτές στα χέρια του πρωθυπουργού, είναι πολύ συγκεκριμένη: Ζητείται να τεθούν στην υπηρεσία της αλβανικής κυβέρνησης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος και Γιώργος Πασχαλίδης, προκειμένου να διευθύνουν ειδικό κυβερνητικό επιτελείο που θα συσταθεί ακριβώς γι' αυτό το σκοπό!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "Ρ", στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "η αλβανική κυβέρνηση, που παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνολικά τις εξελίξεις στη γείτονα Ελλάδα, έχει ιδιαίτερα εκτιμήσει την ικανότητα κυβερνητικών στελεχών στο χειρισμό κοινωνικών κρίσεων". "Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο οι διαμαρτυρίες κοινωνικών ομάδων και συγκεκριμένα των αγροτών πριν μερικούς μήνες", σημειώνεται στο κείμενο της αλβανικής κυβέρνησης, "προξένησε το θαυμασμό μας, τόσο ως προς την ευφυή επιλογή των μεθόδων, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητα".

Οι πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στο κυβερνητικό επιτελείο, αφού κορυφαία στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι οι κ.κ. Τσουκάτος και Πασχαλίδης, οφείλουν να αποδεχτούν την πρόσκληση,, "προκειμένου να επιτευχθεί ο πάγιος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για αναβαθμισμένο ρόλο στη Βαλκανική", ενώ οι ίδιοι οι "προσκεκλημένοι" εκφράζουν την ανησυχία τους, για το ότι "η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα στην... απώλεια δύο στελεχών επιφορτισμένων με σημαντικές αρμοδιότητες σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα εθνικά συμφέροντα". Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του, όμως χτεσινή απόφασή του να προσληφθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο δάσκαλος εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των δύο στενών συνεργατών του....

Νέα ωμή πρόκληση

Ακόμα ένα δείγμα για το πώς εκλαμβάνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και ενδεχόμενα τι κρύβεται πίσω από τα ανομολόγητα σχέδιά τους, έδωσαν χτες οι κοινοτικοί "εταίροι".

Ενας ακόμη χάρτης της Εωρωπαϊκής Ενωσης, για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας αυτή τη φορά, απεικονίζει τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο σαν νησιά της Τουρκίας. Ο χάρτης, μάλιστα, δέσποζε χτες έξω από την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με αντικείμενο ενεργειακά θέματα.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, εκτός από τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Ενέργειας Χρ. Παπουτσή και υπουργοί, όπως η "εκσυγχρονίστρια" Β. Παπανδρέου και ο "ευταξίας" Αλ. Παπαδόπουλος, οι οποίοι έδειξαν εντυπωσιακή απάθεια για το γεγονός.

Οταν το θέμα τέθηκε από δημοσιογράφους οι δύο υπουργοί συμπεριφερόμενοι ως υπάλληλοι των εκ Βρυξελλών αφεντικών, όχι μόνο δεν εκδήλωσαν κάποια έστω συμβολική διαμαρτυρία, αλλά ούτε καν ένιωσαν την ανάγκη να καταγγείλουν το γεγονός. Οσο για τον Ελληνα Επίτροπο, ερωτηθείς περιορίστηκε να αποδώσει τη νέα αυτή ενέργεια της ΕΕ σε κάποιο τυπογραφικό λάθος...

Η νέα πρόκληση των Βρυξελλών, αλλά και η συγκεκριμένη στάση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, μαζί με την οργή, προκαλεί και πολλά ερωτηματικά για τα μελλοντικά σχέδια των ιμπεριαλιστών για τα σύνορα της χώρας...

Υ.Γ.

Αργά χτες το απόγευμα από το γραφείο Τύπου του Χρ. Παπουστή μάς ενημέρωσαν για τη δυσφορία του επιτρόπου ο οποίος, όπως μας είπαν, θα έκανε Διοικητική Εξέταση για την απόδοση ευθυνών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ