Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Υπάλληλοι παρατημένοι στη μοίρα τους

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας για τα "ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσίων υπαλλήλων"

Η εικόνα ενός δημόσιου τομέα που αποτελείται από υπαλλήλους κακοπληρωμένους, οι οποίοι συνήθως απασχολούνται σε άλλη δουλιά από αυτήν που προσλήφθηκαν και που βιώνουν ένα καθεστώς παρέμβασης των εκάστοτε κυβερνώντων, προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με αντικείμενο τα "ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσίων υπαλλήλων".

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χτες ο υφυπουργός Αναστ. Μαντέλης το 70% των υπαλλήλων που απάντησαν θεωρούν ότι ο μισθός που παίρνουν δεν ανταποκρίνεται στη δουλιά που κάνουν, ενώ το 81% δεν είναι ικανοποιημένοι με τη μισθολογική άνοδο που συνοδεύει τον τίτλο της θέσης τους.

Μόνο το 3% δήλωσε ότι επαληθεύτηκαν πλήρως οι προσδοκίες που είχε όταν εισήλθε στο δημόσιο, ενώ το 67% δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες που αναφέρονται στη συναδελφικότητα και αλληλεγγύη, γνωρίσματα που για το 43% αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό στη δουλιά ενός δημόσιου υπάλληλου.

Το 53% δήλωσε ότι επέλεξε τη δουλιά στο δημόσιο γιατί επιθυμούσε μία σίγουρη αμοιβή, ενώ σε άλλη ερώτηση το 63% δήλωσε ότι γίνονται παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας στο έργο τους, παρεμβάσεις που για το 69% του δείγματος είναι αρνητικές. Επίσης το 86% δηλώνει ότι πρέπει να προϊστανται της διοίκησης διοικητικά και όχι πολιτικά στελέχη.

Από τους πτυχιούχους το 52% προέρχεται από θεωρητικές σχολές και μόνο το 20% από τεχνικές. Καμία πρόσθετη γνώση από την υπηρεσία τους δεν έλαβε το 56% των υπαλλήλων και μόνο το 11% έχει επιμορφωθεί από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Σε ποσοστό 61% οι δημόσιοι υπάλληλοι εκτιμούν ότι υπάρχει ανάγκη πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού στις υπηρεσίες τους, αναδεικνύοντας έτσι την εικόνα ανισοκατανομής που υπάρχει στο προσωπικό που υπηρετεί στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η εικόνα ανισοκατανομής προκύπτει και από τις απαντήσεις στα ερωτήματα για τον τρόπο τοποθέτησή τους στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Το 74% δηλώνει ότι δε ρωτήθηκε πριν τοποθετηθεί στη θέση που υπηρετεί, ενώ μόνο το 55% απασχολείται πλήρως με το αντικείμενο της εργασίας του. Το 42%,σύμφωνα με την έρευνα, δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση του τα τελευταία χρόνια, ενώ το 70% των υπαλλήλων θεωρεί ότι ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να αλλάζει θέσεις και αντικείμενα στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, προκειμένου να έχει σφαιρική εικόνα του αντικειμένου της εργασίας του.

Δείγμα ότι ο δημόσιος τομέας αποτέλεσε το πεδίο της ρουσφετολογικής πολιτικής των κυβερνώντων είναι και το ότι το 54% των υπαλλήλων δέχεται ότι έχουν προσληφθεί με αναξιοκρατικό τρόπο.

Στο μεταξύ ενόψει της επέκτασης του νόμου Πεπονή και στις τράπεζες που ελέγχει το Δημόσιο ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Μαντέλης με εγκύκλιό του στις διοικήσεις των τραπεζών ζήτησε να "παγώσουν" όλες οι προσλήψεις μέχρι τον Ιούνη, που θα ψηφιστούν από τη Βουλή οι αλλαγές στο νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ