Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
Οδηγείται σε νέα καθυστέρηση

Τα προβλήματα στην υλοποίηση του ενεργειακού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, μέσω υπογείου καλωδίου, που θα συνδέει τις δύο χώρες, που πρόσφατα είχαν επισημανθεί από τον "Ρ", επιβεβαίωσε χτες ο κοινοτικός Επίτροπος Ενέργειας Χρ. Παπουστής. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Δημόσιας Διοίκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ημερίδας με θέμα την "Περιφερειακή Διάσταση του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού", ο Χρ. Παπουτσής απέδωσε την καθυστέρηση του προαναφερόμενου έργου που σχεδιάστηκε από τη δεκαετία του '80, στις αντιδράσεις των Ιταλών κατοίκων της περιοχής που θα υποδεχτεί το καλώδιο.

Σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση που έχει ο ίδιος, όπως είπε, τα προβλήματα αυτά έχουν ξεπεραστεί, και ότι οι Ιταλοί προτείνουν πλέον νέα χωροταξική θέση για την υποδοχή του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, η οποία όμως απαιτεί και νέα μελέτη για το επιπλέον κόστος που θα προκύψει. Η νέα αυτή εξέλιξη προδιαγράφει νέα τεράστια καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου στην περίπτωση που η ΕΕ το έχει χρηματοδοτήσει με το ποσό των 300 μεγακιού (75% Ιταλία και 25% Ελλάδα), δεν εγκρίνει τη αναχρηματοδότηση, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που θα προβεί στην έγκρισή της η καθυστέρηση είναι επίσης δεδομένη.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η ιταλική πλευρά επιδιώκει την καθυστέρηση, αποσκοπώντας στην ακύρωση του έργου και στη διασύνδεσή της με την Αλβανία, κατακτώντας υπό το νέο καθεστώς της απελευθέρωσης της αγοράς μια ισχυρή και ανταγωνιστική θέση έναντι της Ελλάδας. Μάλιστα, έγκυροι κύκλοι της ενεργειακής αγοράς αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα σχέδια των Ιταλών, στα οποία όμως δεν αντιδρά. Η στάση αυτή της κυβέρνησης ερμηνεύεται ως συνειδητή ταύτισή της με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που αποβλέπουν στην ενεργειακή δραστηριοποίησή τους στην Αλβανία και τα σχέδια των Ιταλών τα εξυπηρετούν πλήρως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ