- Προεδρείο στήριξης της πολιτικής του μονόδρομου των αντιλαϊκών επιλογών, αποφάσισαν να αναδείξουν στη ΓΣΕΒΕΕ οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕΒΕ, της ΔΑΚΜΜΕ και η παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΝ.... - 1997-04-01 00:00:00.0"/> - Προεδρείο στήριξης της πολιτικής του μονόδρομου των αντιλαϊκών επιλογών, αποφάσισαν να αναδείξουν στη ΓΣΕΒΕΕ οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕΒΕ, της ΔΑΚΜΜΕ και η παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΝ.... - 1997-04-01 00:00:00.0" /> Προεδρείο στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Προεδρείο στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής
  • Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις σε βάρος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στη ΓΣΕΒΕΕ
  • Οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ απέκλεισαν από το προεδρείο της Συνομοσπονδίας την πρώτη σε δύναμη παράταξη της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης", που υποστηρίχτηκε από τη ΔΗΚΕΒΕ

Προεδρείο στήριξης της πολιτικής του "μονόδρομου" των αντιλαϊκών επιλογών, αποφάσισαν να αναδείξουν στη ΓΣΕΒΕΕ οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕΒΕ, της ΔΑΚΜΜΕ και η παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΝ. Αποκλείοντας την "Αγωνιστική Συσπείρωση" ΕΒΕ, που στηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ και που οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου της Συνομοσπονδίας ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη, προχώρησαν στο μοίρασμα των εδρών του προεδρείου, στα πλαίσια της όσο το δυνατόν ανεμπόδιστης υλοποίησης των στόχων τους. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από την αποδυνάμωση και αδρανοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τον αποπροσανατολισμό του από το δρόμο του αγώνα σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και τη μετατροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας σε όργανο υποταγμένο στις κυβερνητικές πολιτικές, που κατευθύνονται από την ΕΕ, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τα ντόπια και ξένα μονοπωλιακά κέντρα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού οι συνδικαλιστές αυτών των παρατάξεων προετοίμαζαν από καιρό το έδαφος παρασκηνιακά. Αποκαλυπτικά, δε, των στόχων της νέας διοίκησης που προέκυψε από τη συμμαχία, είναι τα όσα απροκάλυπτα ειπώθηκαν, τόσο από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕΒΕ, όσο και από εκείνους της ΔΑΚΜΜΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν ανοιχτά στις "συγγενείς" αντιλήψεις τους και στο "κοινό ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο" και μίλησαν ξεκάθαρα για το "νέο" προσανατολισμό της ΓΣΕΒΕΕ από εδώ και στο εξής, με θέσεις που θα "αναγνωρίσουν" το ρόλο της ΕΕ για την πορεία της χώρας και τις ...τεράστιες ευκαιρίες που αυτή ανοίγει στις ΜΜΕ! Αυτό, άλλωστε, ειπώθηκε από τους αντιπροσώπους των γαλαζοπράσινων παρατάξεων και στο συνέδριο, όταν έκαναν καθαρό ότι θέλουν να περιορίσουν τη ΓΣΕΒΕΕ στο ρόλο του "συμβουλάτορα" για τις ΜΜΕ για "αναπτυξιακά" προγράμματα, στα πλαίσια της αποδοχής του "μονόδρομου" του Μάαστριχτ, των πολυεθνικών, αυτό που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ονομάζουν "παράδεισο" της ελεύθερης αγοράς, της διεθνοποίησης, τη χωρίς όρους ζούγκλα, δηλαδή, που αφανίζει καθημερινά τις ελληνικές ΜΜΕ. Στο "κοινό ιδεολογικό και και πολιτικό πλαίσιο", έσπευσε να δηλώσει την ένταξή της και η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΝ, η ΑΣΚΜΜΕ, της οποίας ο αντιπρόσωπος, της μίας και μοναδικής έδρας που είχε καταλάβει από τις εκλογές του συνεδρίου, αναδείχτηκε στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου.

Η "Αγωνιστική Συσπείρωση", μετά την κοινή σύμπραξη ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ και ΣΥΝ για τη θέση του προέδρου της Συνομοσπονδίας, κατάγγειλε τη μεθόδευση και αποχώρησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από τις υπόλοιπες διαδικασίες, αρνούμενη να νομιμοποιήσει αυτή τη δόλια συμπαιγνία σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος και των αποφάσεων του συνεδρίου. Στην πράξη, με τη συμπαιγνία αυτή, που ανατρέπει το αντιπροσωπευτικό προεδρείο που τα τελευταία χρόνια συστηνόταν ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα της κάθε δύναμης, οι τρεις παρατάξεις απέδειξαν ότι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη θέληση του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως εκφράστηκε από την ψήφο του 33% των αντιπροσώπων στο συνέδριο, που ανέδειξε σε πρώτη δύναμη την "Αγωνιστική Συσπείρωση". Οι αντιπρόσωποι των ΕΒΕ εξέφρασαν στο συνέδριο την ανάγκη για τη συνέχιση και ανάπτυξη της αγωνιστικής, διεκδικητικής πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος, για την επιβίωση των ΜΜΕ, σε μια πορεία αντιπαράθεσης και ρήξης με τα ντόπια και ξένα μονοπώλια, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Μάαστριχτ και με τις κυβερνητικές πολιτικές που τις στηρίζουν και τις υλοποιούν. Το πνεύμα αυτό, εξάλλου, πέρασε τελικά και στο ψήφισμα, παρά τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες των άλλων παρατάξεων να δώσουν διαφορετικό τόνο συμβιβασμού και υποταγής σ' αυτές τις πολιτικές και να περιορίσουν την ανάγκη του αγωνιστικού χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι η βάση του κινήματος, αργά ή γρήγορα, θα καταδικάσει στην πράξη την τακτική του συμβιβασμού και του εφησυχασμού που επιχειρούν να επιβάλουν οι παραπάνω παρατάξεις, γιατί η ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με τέτοιες λογικές, γιατί κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με υποταγή στην πολιτική του βίαιου αφανισμού των ΜΜΕ.

Μιλώντας στο "Ρ", ο Δ. Φέτσης από την "Αγωνιστική Συσπείρωση", υπογράμμισε: "Η ΔΗΚΕΒΕ θα αντισταθεί σθεναρά σ' αυτήν την κατεύθυνση που προσπαθούν να επιβάλουν μέσα από τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία, θα εντείνει τις προσπάθειες της ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος σε αγωνιστική κατεύθυνση. Καλούμε τους ΔΗΚΕΒίτες να ενεργοποιηθούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους σ' αυτήν την κατεύθυνση, ώστε η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος να ταρακουνήσει την ηγεσία και να αντισταθεί στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και κατευθύνσεις". Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι οι έδρες στο 13μελές Προεδρείο κατανεμήθηκαν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής ως εξής: Η "Αγωνιστική Συσπείρωση" έλαβε 4 έδρες, η ΔΑΚΜΜΕ 3, η ΠΑΣΚΕΒΕ 4 (η τέταρτη είναι η έδρα του υποψηφίου από τη Λαμία, που κατέβασε ψηφοδέλτιο ως "Ανεξάρτητη Κίνηση"), η ΑΣΚΜΜΕ που πρόσκειται στο "ΣΥΝ" 1 έδρα και η "Ανανεωτική Κίνηση" ΕΒΕ 1 έδρα.

Η σύνθεση του προεδρείου, όπως αποφασίστηκε από τις τρεις παρατάξεις, έχει ως εξής: Πρόεδρος Γ. Κανελλόπουλος, Α αντιπρόεδρος Ν. Σκορίνης, Β αντιπρόεδρος Γ. Δρίκος, Γ αντιπρόεδρος Α. Σταμπολίδης, γενικός γραμματέας, Γ. Μότσος, αναπληρωτής γγ Γ. Μαρκογιαννάκης,

Ταμίας Δ. Λέντζος. Μέλη του Προεδρείου, είναι οι Σωτ. Γιαννόπουλος, Μ Διαμαντής, Γ. Κατημερτζής, Αν. Μαστρογιάννης, Παντ. Τάτσης, Δ. Φέτσης.

Κενές έμειναν οι θέσεις του τέταρτου και πέμπτου αντιπροέδρου, του δεύτερου αναπληρωτή γραμματέα και του αναπληρωτή ταμία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ