Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκτός θεσμικού ελέγχου

Το νόμο - πλαίσιο για την αποδέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδας από κάθε θεσμικό έλεγχο, προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια της "ανεξαρτησίας" των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών

Συνάντηση με θέμα την προώθηση του νόμου - πλαίσιου για την αποδέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδας από τον κυβερνητικό έλεγχο και τη σύνδεσή της με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο (ΕΝΙ) - το οποίο και θα καθορίζει πλέον τη νομισματική πολιτική της Ελλάδας - είχαν χτες ο διοικητής της Τράπεζας Λ. Παπαδήμος, με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Από τις αρχές του χρόνου η Τράπεζα της Ελλάδας ετοίμαζε το νόμο - πλαίσιο, με βάση τους κανόνες και τις νομικές διατάξεις που έχει επεξεργαστεί το (ΕΝΙ), αλλαγές οι οποίες θα εισαχθούν υποχρεωτικά στο καταστατικό της.

Ο νόμος - πλαίσιο θα εισαχθεί στη συνέχεια, σε ενάμιση μήνα περίπου, στη Βουλή, όπου και θα συζητηθεί, ώστε να γίνει νόμος του κράτους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, θα ακολουθήσει η τροποποίηση του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδας, με κυριότερες αλλαγές:

  • Την αποδοχή σαν πρωταρχικού στόχου της του άρθρου της Συνθήκης του Μάαστριχτ που προβλέπει τη μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα, που δε θα υπερβαίνουν το μέσο όρο των τριών χωρών της ΕΕ με το χαμηλότερο πληθωρισμό.
  • Η κατοχύρωση της λεγόμενης ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά τις νομοθετικές αλλαγές, η τελευταία κατά την άσκηση της νομισματικής της πολιτικής, δε θα επηρεάζεται από τις θέσεις της κυβέρνησης, ούτε και θα είναι υποχρεωμένη να αποδέχεται και να εκτελεί πολιτικές, που έρχονται σε αντίθεση με το βασικό της στόχο.

Το μείζον πρόβλημα για τους εργαζόμενους, που προκύπτει από τη λεγόμενη ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι ότι ένας κρίσιμος θεσμός χάραξης και άσκησης οικονομικής πολιτικής, αποδεσμεύεται πλήρως από τα άλλα θεσμικά κέντρα εξουσίας (προκύπτει, δηλαδή, θέμα δημοκρατίας μέσω της εκχώρησης σε μη εκλεγμένα κέντρα αποφάσεων και νέων ζωτικών αρμοδιοτήτων), ενώ ουσιαστικά και τυπικά τίθεται στις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Κεφαλαίου. Το τελευταίο θα χαράσσει πλέον άμεσα τη νομισματική πολιτική για λογαριασμό της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ