Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Το 35ωρο κάνει ... "κακό" στους εργαζόμενους

Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου τροφοδοτούν την κυβέρνηση με επιχειρήματα ενάντια στη μείωση των ωρών απασχόλησης χωρίς μείωση των μισθών και μένουν στη πάγια θέση τους για πλήρη "ελαστικοποίηση" των εργασικών σχέσεων

Το άσπρο - μαύρο, επιχειρούν να εμφανίσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι - ανοιχτά πια - στηρίζουν κάθε μέτρο της κυβέρνησης, που οδηγεί στο ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, στη διεύρυνση της κερδοσκοπικής τους ασυδοσίας. Στα πλαίσια αυτά, κινείται και η σχετική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - ίδρυμα το οποίο χρηματοδοτείται από το ΣΕΒ και άλλες οργανώσεις και φορείς μεγαλοεπιχειρηματιών - με τίτλο "Οι επιπτώσεις της μείωσης των συμβατικών ωρών απασχόλησης", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με τη μελέτη αυτή, οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών επιχειρούν να εξοπλίσουν την κυβέρνηση Σημίτη με πρόσθετα "επιχειρήματα", ενάντια στη θεσμοθέτηση του 35ωρου (με τη μείωση των ωρών εργασίας από 40 σε 35 χωρίς μείωση των μισθών), που διεκδικούν οι εργαζόμενοι σαν ένα από τα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας. Το βασικό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει ο συντάκτης της συγκεκριμένης μελέτης του ΙΟΒΕ, αποκαλύπτοντας την ουσία των αξιώσεωντου ΣΕΒ που θέλει πλήρη "απελευθέρωση" των εργασιακών σχέσεων και απόλυτη "αλεστικοποίησή τυος", είναι το εξής: "Η μείωση των ωρών εργασίας δεν επιφέρει γενικώς αύξηση της απασχόλησης. Εξάλλου ακόμη και στις οριακές περιπτώσεις όπου η επίπτωση στην απασχόληση εμφανίζεται θετική, οι επιδράσεις στην παραγωγή, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, παρουσιάζονται αρνητικές. Επιπλέον, αν το ονομαστικό ημερομίσθιο διατηρηθεί σταθερό, η μείωση των ωρών εργασίας επιφέρει πτώση του πραγματικού εισοδήματος ανά απασχολούμενο, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού που προκαλείται από το μέτρο. Και τέλος, αρνητικές επιπτώσεις εντοπίζονται, τόσο στο ισοζύγιο πληρωμών, όσο και στο έλλειμμα του δημόσιου τομέα".

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω της συγκεκριμένης μελέτης του ΙΟΒΕ, ισχυρίζονται πως η μείωση των ωρών εργασίας "θα" επιδεινώσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και όχι μόνο δε θα αυξήσει την απασχόληση, αλλά, αντίθετα, "θα" προκαλέσει αύξηση της ανεργίας και "θα" φέρει ...ακόμη χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους!

Προκειμένου να τεκμηριώσουν αυτόν τον αστήρικτο ισχυρισμό και να μετατρέψουν σε αξίωμα τη θεωρία που λέει "τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας", οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου επικαλούνται διάφορα "μακροοικονομικά μοντέλα" και την εμπειρία άλλων χωρών - μελών του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τις επιπτώσεις της μείωσης των συμβατικών ωρών απασχόλησης σαν μέτρο για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Μόνο που όλα αυτά τα μοντέλα - που επικαλείται η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ - θεωρούν σαν δεδομένο ότι η μείωση των ωρών απασχόλησης από 40 σε 35 δεν μπορεί να εξεταστεί με το ενδεχόμενο μείωσης των επιχειρηματικών κερδών.Απλά, σημειώνουν πως η μείωση του συμβατικού εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης στις 35 ώρες "θα" ...αυξήσει το κόστος εργασίας από 14,29% μέχρι και 17,64%,αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόστος αυτό δε θα αντισταθμιστεί με τη μείωση των κερδών τους, αλλά ότι θα το μετακυλήσουν στις τιμές και κατά συνέπεια θα υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού. Θεωρούν, δηλαδή, αδιανόητο το ενδεχόμενο η μείωση των ωρών εργασίας να συνδυαστεί με μείωση των κερδών των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ