ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΝΙΕ
Χάρισμα στους ιδιώτες η δημόσια υγεία

Το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ευρώπη ιδιωτικό τομέα υγείας στη δευτεροβάθμια περίθαλψη έχει η χώρα μας παρά τους περί του αντιθέτου μεγαλόστομους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα. Η ανάπτυξη και επέκταση του ιδιωτικού τομέα υγείας στη χώρα μας είναι ραγδαία. Ιδιωτικές κλινικές, μαιευτήρια και διαγνωστικά κέντρα αύξησαν τα κέρδη τους κατά 9% το 1998, ενώ οι δαπάνες υγείας στα ελληνικά νοικοκυριά απορροφούν περίπου το 4,7% - 7,7% των συνολικών δαπανών τους.

Την παραπάνω πτυχή της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, αλλά και την επιχειρούμενη απαξίωση και συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας επισήμαναν παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Βασίλης Τουμπέλης, πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, αναφέρθηκε στη διάλυση του Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» με το πρόσχημα ότι χτυπήθηκε από το σεισμό, την αποδιάρθρωση τεσσάρων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης με τη μεταφορά αρκετών εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου», τη λειτουργία του καινούριου νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σαν ιδιωτικό νοσηλευτήριο, την παραχώρηση του νέου νοσοκομείου Χαϊδαρίου στο πανεπιστήμιο. Οπως επισήμανε, οι παραπάνω μεθοδεύσεις, σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια διάγνωση και περίθαλψη ανοίγουν το δρόμο στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται.

Η πρωτοβάθμια διάγνωση και περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 400 περίπου Διαγνωστικά Κέντρα, χωρίς θεσμικό πλαίσιο και κριτήρια λειτουργίας με απλές εμπορικές άδειες, ενώ στο «χορό» έχουν μπει και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό ανταγωνισμού. Δεκάδες νέα Κέντρα συγχωνεύονται και ο χώρος ουσιαστικά έχει αρχίσει να μονοπωλείται από 3- 4 επιχειρηματικές αλυσίδες, όπως η Ευρωμέντικα και η Βιοϊατρική.

Στη δευτεροβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς έχει το προνόμιο να είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ευρώπη. Και αυτός ο τομέας μονοπωλείται από ισχυρούς ομίλους όπως το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, που, ισχυροποιημένο από τη σύμπραξη με την Ευρωκλινική Αθηνών, εξαγοράζει τη μια κλινική μετά την άλλη - Απολλώνειο Θεραπευτήριο, κλινική Νικολάου στο Περιστέρι, κλινική «Δανιηλίδη» στη Θεσσαλονίκη, θεραπευτήριο «Ιαση» στον Πειραιά - ενώ ο όμιλος Ευρωμέντικα, πέρα από τις εξαγορές διαγνωστικών κέντρων, προχώρησε στην εξαγορά της Θεραπευτικής Κλινικής Αθηνών, των κλινικών Αθήναιο Α' και Β' στο Παγκράτι και της κλινικής «Αγιος Ελευθέριος».

Τα κέρδη από το χώρο αυτό είναι μεγάλα. Σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Μελετών της ICAP, κατά τη διάρκεια του 1998 το μέγεθος της αγοράς των ιδιωτικών κλινικών ανήλθε σε 98,6 δισ. δραχμές, σημειώνοντας αύξηση της ζήτησης κατά 11% σε σχέση με το 1997. Αντίστοιχα, οι ιδιωτικές κλινικές το 1997 παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 38,62%, καταλαμβάνοντας μερίδιο 53,4% της αγοράς με κέρδη προ φόρων 12,04 δισ. έναντι 8,69 δισ. του 1996.

Με παρόμοιους ρυθμούς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και τα κέρδη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP το 1998 o συνολικός τζίρος τους έφτασε τα 58,9 δισ. αυξημένος κατά 12,4% σε σχέση με το 1997. Αυξημένο ήταν και το μέγεθος αγοράς των ιδιωτικών μαιευτηρίων, το οποίο ανήλθε στο ποσό των 30,5% δισ. για το 1998, ενώ το 1997 ήταν κατά 15% χαμηλότερο (26,5%).

«Η λειτουργία σήμερα του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, τα Προεδρικά Διατάγματα 247/91 και 517/91 είναι ουσιαστικά ανενεργά με ευθύνη πρώτα και κύρια του υπουργείου Υγείας, ενώ ο έλεγχος της λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών έχει μετατεθεί από το υπουργείο στις νομαρχίες και στις αρμόδιες επιτροπές υγείας, οι οποίες όμως ουσιαστικά δε λειτουργούν», επισήμανε ο Β. Τουμπέλης και τόνισε ότι οι προδιαγραφές λειτουργίας των κλινικών καταπατούνται με τις κτιριακές και λειτουργικές ελλείψεις, την υπερπληθώρα κρεβατιών, αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού.

«Η ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα υγείας δεν είναι τυχαία, είναι απόρροια της πολιτικής του υπουργείου και της κυβέρνησης γενικότερα», κατήγγειλε ο Β. Τουμπέλης και επισήμανε ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση μέσα από νέα Προεδρικά Διατάγματα ετοιμάζει την απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Οι εκπρόσωποι της ΟΣΝΙΕ υπογράμμισαν, τέλος, ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι ελεγχόμενος και να λειτουργεί στο περιθώριο ενός ενισχυμένου, λειτουργικού δημόσιου συστήματος υγείας και επισήμαναν ότι το αίτημα αυτό αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους δράσης της Ομοσπονδίας.

ΣΥΜΗ
Ομόφωνες προτάσεις για την υγεία

Ομόφωνα η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων της Σύμης σε συνεδρίασή της αποφάσισε να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις οι οποίες θα ικανοποιήσουν πλήρως τα αιτήματα του Συμιακού λαού στο θέμα της υγειονομικής του κάλυψης. Αιτήματα που παρά το γεγονός πως για χρόνια είναι γνωστά στις εκάστοτε κυβερνήσεις, μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί, αφήνοντας στην ουσία χωρίς ιατρική περίθαλψη τους κατοίκους της Σύμης και άλλων ακριτικών περιοχών της χώρας.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Σύμης, όσον αφορά την κάλυψη θέσεων γιατρών του ΕΣΥ, ανάμεσα σε άλλα προτείνουν:

Τα κίνητρα αποκέντρωσης που υποσχέθηκε το υπουργείο Υγείας (οικονομικά -επιστημονικά - ηθικά κλπ.) για τους γιατρούς που επιθυμούν να υπηρετήσουν στη Σύμη και γενικά σε περιοχές σαν τη Σύμη, αν δεν έχουν ψηφιστεί σε Νόμο, να ψηφιστούν άμεσα και να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον ιατρικό σύλλογο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την ύπαρξη των κινήτρων αυτών.

Αναδιαμόρφωση του οργανογράμματος του Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης (από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου) και εκ νέου δημιουργία θέσεως Επιμελητή Α' Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας. Ο θέσεις Επιμελητών Β', επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Σύμης, είναι πρακτικά άχρηστες, δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον και δεν πρόκειται να καλυφτούν καθώς η Σύμη ανήκει στις προβληματικές περιοχές της Ελλάδας και σύμφωνα με το Νόμο κάθε γιατρός, ακόμα και χωρίς προϋπηρεσία, διεκδικεί θέση Επιμελητή Α'.

Προκήρυξη περισσοτέρων της μίας θέσεων, μεταξύ των οποίων και Επιμελητή Γ', για την ενδεχόμενη κάλυψη από ειδικευμένους γιατρούς των οποίων οι ειδικότητες δεν προβλέπονται από το οργανόγραμμα, που ωστόσο όμως επιθυμούν να υπηρετήσουν για ένα χρονικό διάστημα στη Σύμη.

Οι προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων ιατρών να είναι συχνότερες και αλλεπάλληλες, έτσι ώστε να παρέχεται ταχτική δυνατότητα στους νέους γιατρούς να υποβάλλουν τα χαρτιά τους, χωρίς να χρονοτριβούν αναμένοντας την προκήρυξη και χάνοντας το ενδιαφέρον τους.

Σωστή και εύκολη δημοσίευση των προκηρυσσόμενων θέσεων (όχι μέσω κάποιων δυσεύρετων από τους ενδιαφερόμενους εφημερίδων) καθώς και σωστή, έγκαιρη και έγκυρη ανάρτηση αυτών στο υπουργείο Υγείας.

Να επαναπροκηρυχτεί η θέση του παιδιάτρου μαζί με τα νομοθετημένα κίνητρα αποκέντρωσης, αφού η προθεσμία αυτής που προκηρύχτηκε έληξε χωρίς εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Οσον αφορά την κάλυψη θέσεων γιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου, οι κάτοικοι προτείνουν την άμεση μετατροπή των δύο θέσεων των αγροτικών γιατρών σε άγονες, έτσι ώστε να υπάρχει για τους ενδιαφερόμενους υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου το κίνητρο της μερικής απόσβεσης του χρόνου αναμονής ειδικότητας και επίσπευση στην ανάληψη αυτής.


Κατηγορεί γιατρούς του «Θριασίου»

Μήνυση κατά γιατρών του Θριασίου Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ελευσίνας κατέθεσε ο ιδιώτης Ευστράτιος Μακρής, κατηγορώντας τους για το θάνατο της 35χρονης συζύγου του Κλημεντίνης την 1-12-1999 από ακατάσχετη αιμορραγία. Η άτυχη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών 15 και 16 χρόνων, επρόκειτο να φέρει στον κόσμο το τρίτο της παιδί. Μετά τον 7ο μήνα κύησης παρουσίασε προβλήματα και απευθύνθηκε στο γυναικολόγο, επιμελητή Α` του «Θριασίου» Μιχαήλ Αβατάγγελο. Τρεις βδομάδες πριν από τον τοκετό ο συγκεκριμένος γιατρός ανακάλυψε ότι ο ομφάλιος λώρος είχε τυλιχτεί γύρω από το έμβρυο και ότι οι παλμοί της καρδιάς του δεν ήταν σταθεροί. Ακολούθως έστειλε στο σπίτι της τη γυναίκα, η οποία αναγκάστηκε να ξαναπάει στο νοσοκομείο ύστερα από λίγες μέρες γιατί δεν ένιωθε καλά. Νοσηλεύτηκε επί διήμερο και με προτροπή του ίδιου γυναικολόγου μεταφέρθηκε πάλι στο σπίτι της για τέσσερις μέρες. Στις 30-11-1999 έκανε εισαγωγή για να γεννήσει. Της έγιναν κάποιες εξετάσεις και της χορηγήθηκαν φάρμακα, που, σύμφωνα με τον μηνυτή, είχαν αποτέλεσμα να προκληθεί ρήξη της μήτρας και μεγάλη αιμορραγία, από την οποία πέθανε τελικά αβοήθητη, καθώς όλοι είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη διάσωση του παιδιού.

Η μήνυση, που μελετάται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στρέφεται κατά του Μ. Αβατάγγελου, αλλά και των: Ανδρονίκης Κάτσιου, μαίας, Θεοδώρας Τιρεκίδου, μαίας, Ιω. Ζουγκανάρου, νοσηλευτή, Ανδρέα Σερέτη, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Θριασίου», Βασ. Μπαρδή, διοικητικού διευθυντή του νοσοκομείου και παντός άλλου υπευθύνου.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΠΕΤΡΟ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ

στέλεχος του ΚΚΕ στου Ψυρρή

ετών 78

κηδεύουμε αύριο Σάββατο 4/3/2000 και ώρα 12 μ. από τον ιερό ναό Αγ. Αναργύρων Ψυρρή. Η ταφή θα γίνει στο Α` Κοιμητήριο Πατρών.

Η σύζυγος: Λόλα. Τα παιδιά: Νικόλαος Αικατερίνη. Η εγγονή: Θεοδώρα. Τα αδέλφια: Θεόδωρος Μπούκουρας, Χρύσανθος και Βικτώρια Μπούκουρα, Πέτρος και Χριστίνα Αναστασοπούλου, Μαρία χήρα Αναστασοπούλου. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν στην ΚΟΒ Θησείου.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή 5 του Μάρτη, στις 9.15 στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α' Νεκροταφείου Αθηνών γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας πατέρα

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Καλούμε τους συντρόφους και φίλους να τιμήσουμε τη μνήμη του. Η σύζυγος Θεοδώρα. Τα παιδιά Ηλίας, Παναγιώτης, Μεταξία.

* * *

Την Κυριακή 5/3/2000 και ώρα 9.30 π.μ., τελούμε ετήσιο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Σοφία και Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Ευδοκία και Κωνσταντίνος Ρίζος. Τα εγγόνια: Ελπίδα, Ελσια, Βασίλης, Καρολίνα, Ευτέρπη, Λευτέρης. Η αδελφή: Λεμονιά Παπαβασιλείου. Τα ανίψια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ