ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς (δεν) είδε ο Τύπος τη συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ

Η ευρύτατη συσπείρωση δυνάμεων στην πολιτική της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης, η πλατιά ανταπόκριση που συνάντησε το κάλεσμα του ΚΚΕ σε ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης, σε εργαζόμενους και αγρότες, σε αγωνιστές από διαφορετικά μετερίζια πάλης, παρουσιάστηκε «ξερά» από την πλειοψηφία του Τύπου. Κάτι που βέβαια δε συνέβη με αντίστοιχες, αν και πολύ μικρότερης εμβέλειας, ανακοινώσεις άλλων κομμάτων.

Ωστόσο, επειδή το θέμα ήταν τέτοιο που δε θα μπορούσε να αποσιωπηθεί, είναι εμφανής η προσπάθεια υποβάθμισής του με την πρόταξη αυθαίρετων συμπερασμάτων γύρω από το θέμα της επιστολής του Μ. Κωστόπουλου και τις απαντήσεις της Αλέκας Παπαρήγας και την αναφορά ορισμένων, μόνο, προσωπικοτήτων από όσες δήλωσαν στήριξη στο ΚΚΕ, προς το τέλος των ρεπορτάζ.

Η «Εξουσία» φιλοξενεί το θέμα στην προτελευταία πολιτική της σελίδα, υπό τον τίτλο «Αιχμές Αλέκας για συμμαχίες», στο οποίο αναφέρεται πως «διαβάστηκε κείμενο του πανεπιστημιακού Γ. Ρούση, καθώς και επιτροπής στήριξης που έχουν συγκροτήσει γνωστές προσωπικότητες. Στη συνέντευξη παρέστη ο εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Χ. Αρχοντής ο οποίος ανακοίνωσε τη συνεργασία με το ΚΚΕ». Η εφημερίδα παρουσιάζει απόσπασμα του κειμένου των Θ. Μικρούτσικου, Β. Παπακωνσταντίνου και Δ. Τσακνή.

Κατά «περίεργο» τρόπο αρκετές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η «Εξουσία», παρουσιάζουν με πανομοιότυπο τρόπο την απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα σε ερωτήσεις που της έγιναν για τον Μ. Κωστόπουλο. Κλείνουν την απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις λέξεις «δεν απαντώ, δεν απαντώ», ενώ αυθαίρετα ισχυρίζονται πως συνέδεσε τον Μ. Κωστόπουλο με την επίθεση που δέχεται το ΚΚΕ από το ΠΑΣΟΚ.

Στη σελίδα 3 και υπό τον τίτλο «Συσπειρώνεται το ΚΚΕ» φιλοξενεί το θέμα η «Αθηναϊκή», που υπογραμμίζει τη «συμπαράσταση πολιτικών κινήσεων» και την «πληθώρα ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων που βρίσκονται στο πλευρό του ΚΚΕ». Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Εντύπωση προκάλεσε η αθρόα συμμετοχή ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου που έδωσαν το παρών και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους».

Ενα μονόστηλο στη σελίδα 4, που τιτλοφορείται «ΚΚΕ: όλοι παρόντες ο Μήτσος απών», αφιερώνει στο θέμα ο «Αδέσμευτος» του Κ. Μήτση, ο πρόλογος του οποίου έχει ως εξής: «Συνεπικουρούμενη από εντυπωσιακά ονόματα του καλλιτεχνικού, δημοσιογραφικού αλλά και του χώρου των πανεπιστημιακών, έκανε χτες την πρώτη δημόσια προεκλογική της εμφάνιση η ηγεσία του ΚΚΕ». Συνεχίζοντας, αναφέρονται οι δηλώσεις στήριξης του ΚΚΕ «ηχηρών ονομάτων», ενώ περιγράφεται η «ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Ζαππείου».

«Ντύθηκε με νότες ο... Περισσός!» είναι ο τίτλος του θέματος της «Βραδυνής», το θέμα της οποίας αρχίζει με τα ονόματα των προσωπικοτήτων που εξέφρασαν στήριξη στο ΚΚΕ και αποσπάσματα της δήλωσης των Θ. Μικρούτσικου, Β. Παπακωνσταντίνου και Δ. Τσακνή. Συνεχίζει με αποσπάσματα της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα.

«Επιμένει στην "πατριωτική" γραμμή η κυρία Παπαρήγα» είναι ο τίτλος του θέματος στο «Βήμα» και ο υπότιτλος «Υπεραμύνθηκε των συνεργασιών του ΚΚΕ και αρνήθηκε να απαντήσει για τις δηλώσεις Κωστόπουλου». Με ολοφάνερη την προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι δηλώσεις στήριξης στο ΚΚΕ από γνωστές προσωπικότητες, περιορίζονται σε λίγες γραμμές προς το τέλος του ρεπορτάζ.

«Δεν απαντώ, δεν απαντώ» ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Αυγής», ένα ρεπορτάζ άτονο, άνευρο, αλλά πικρόχολο παρ' όλα αυτά. Βραβείο «αντικειμενικότητας» πρέπει να δοθεί στην «Καθημερινή», όλες κι όλες ούτε 50 λέξεις, με ένα σχόλιο εκτός τόπου και χρόνου, που το μόνο που καταφέρνει είναι να δείξει ότι η εφημερίδα ενοχλήθηκε. Ανευρη παρουσίαση ορισμένων ονομάτων μόνο από όσα ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη κάνει και η «Ακρόπολη». Μόνο τους τρεις μουσικοσυνθέτες «άκουσε» ότι στηρίζουν το ΚΚΕ και η «Απογευματινή» κι αυτούς αναφέρει στο πολύ μικρό ρεπορτάζ που φιλοξενεί. Ο «Ελεύθερος Τύπος» στο σχετικό ρεπορτάζ φιλοξενεί αποσπάσματα της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και την έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ προς το τέλος αναφέρει ορισμένα ονόματα καλλιτεχνών που στηρίζουν το ΚΚΕ.

«Νότα... υποστήριξης» είναι τίτλος του ρεπορτάζ του «Εθνους». Λίγα λόγια για Μικρούτσικο, Παπακωνσταντίνου, Τσακνή, λίγα λόγια για την Κομμουνιστική Ανανέωση και ακόμα πιο λίγα για τα όσα είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Στην «Ελευθεροτυπία» παρουσιάζονται αποσπάσματα των δηλώσεων της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ αρνητική εντύπωση αφήνει η αναφορά στη στάση της Αλέκας Παπαρήγα όταν ρωτήθηκε για τον Μ. Κωστόπουλο. Οι συνεργασίες και οι δηλώσεις στήριξης του ΚΚΕ σε τρίτη μοίρα, στον επίλογο του ρεπορτάζ αναφέρονται απλά ορισμένα ονόματα.

Τέλος, το ρεπορτάζ των «Νέων» τιτλοφορείται «Ανοιγμα με συνεργασίες» και υπέρτιτλο «Στηρίζουν το ΚΚΕ Μικρούτσικος, Παπακωνσταντίνου, Τσακνής». Στον πρόλογο του ρεπορτάζ σημειώνεται: «Η ανοιχτή στήριξη του Θάνου Μικρούτσικου, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Διονύση Τσακνή στο ΚΚΕ - για τις εκλογές - που συνοδεύεται μάλιστα με μια θερμή δήλωση με τον τίτλο "Δεν πάει άλλο", που ανακοινώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της γενικής γραμματέως του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα στο Ζάππειο, εντυπωσίασε». Εν συνεχεία αναφέρεται πως «τα κείμενα που διαβάστηκαν του πρύτανη του ΕΜΠ κ. Ξανθόπουλου, σειράς καλλιτεχνών, του καθηγητή Γ. Ρούση και της πολιτικής κίνησης Κομμουνιστική Ανανέωση δημιούργησαν ένα πολύ θετικό - για το ΚΚΕ - κλίμα στην αίθουσα που είχαν συγκεντρωθεί ηθοποιοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συνδικαλιστικά στελέχη και πανεπιστημιακοί...».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΡΟΚΟΣ
Στηρίζω τις ελεύθερες θέσεις του ΚΚΕ

Ο γνωστός γλύπτης, καταξιωμένος με βραβεία και διακρίσεις, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθήνας, Κυριάκος Ρόκος, έκανε την παρακάτω δήλωση εκλογικής στήριξης του ΚΚΕ:

«Απ' τις ευχάριστες στιγμές της ζωής μου είναι εκείνες που, σαν πλησιάζουν οι εκλογές, οι εναλλασσόμενοι "αστέρες" της πολιτικής του τόπου μας σε θυμούνται ταχυδρομικώς ή τηλεφωνικώς. Τραπέζωμα ο ένας, φιλική συνάντηση ο άλλος, "να ξαναθυμηθούμε τα παλιά" ο τρίτος και πάει λέγοντας. Ξέρεις τι πάει να πει ένα μήνα κάθε τέσσερα χρόνια να λύνεσαι στο γέλιο; Ξέρεις τι πάει να πει ένα μήνα κάθε τέσσερα χρόνια να σε νομίζουν, με σιγουριά, "κουκί" και μάλιστα άγευστο και άοσμο; Και να φανταστείς, κάποτε, ως "κουκιά" γελούσαμε παρέα...

Οχι, αγαπητοί μου, ξανά αρνιέμαι τον καθ' εκάστη τετραετία ξαφνικό σας "έρωτα". Αρνιέμαι το διπολισμό σας και τα βαρετά, όμοια προγράμματα και συνθήματά σας. Το όραμά μου δεν η Ευρώπη με την κατευθυνόμενη παγκοσμιοποίηση, μα η ελπίδα μιας τόσης δα ανάσας στον αιωνίως κυνηγημένο Ελληνα πολίτη.

Για μας, στηρίζω τις ελεύθερες θέσεις του ΚΚΕ».

Ας τρέμουν οι κρατούντες

Πορείες αποκλίνουσες. Τότε, σε δύσκολους καιρούς, που φτάσαμε να μην μπορούμε να κοιταζόμαστε στα μάτια. Γίνονται, τώρα, συγκλίνουσες. Από διαφορετικές, πλην όμορες και κοινοστοχεύουσες κατευθύνσεις. Η ώρα της επαναπροσέγγισης βασανιστική, μπορεί και ψυχοφθόρα. Πρώτα, να ξεπεραστούν αναστολές, υπόνοιες, φόβοι. Εκατέρωθεν. Υστερα, να διασφαλιστούν τα βασικά της συμφωνίας, αλλά και τα επιμέρους - κι αυτά πολύ σημαντικά - της διαφωνίας. Ο καθείς κουβαλάει το προσωπικό Είναι του μέσα στο συλλογικό Γίγνεσθαι, αδιαφορώντας για το Φαίνεσθαι.

Δεν πρόκειται για ετερόκλητα στοιχεία, που συγχνοτίζονται, κατ' ανάγκη, στο ίδιο μαντρί, αν και δεν ταιριάζουν τα χνότα τους. Για ομοούσιους, ομόκυκλους και ομόθυμους συναγωνιστές πρόκειται. Δε χωράνε εδώ κυνηγοί βουλευτικής καρέκλας και χρυσοθήρες οφίτσιων. Δεν υπάρχει εδώ αποθήκη μεταλλαγμένων προϊόντων, που θα πωλούνται αύριο ως εδώδιμα και αποικιακά, στο παζάρι της πολιτικής αγοράς. Δεν προσκαλούνται εδώ «λαμπιόνια φωσφορίζοντα» και «διάττοντες αστέρες», για να λαμπυρίζουν, ως πυγολαμπίδες, στο έρεβος. Το προσκλητήριο αφορά αγωνιστές με περίσσευμα ψυχής και κότσια γερά να συγκρουστούν με τα θηρία, ντόπια και ξένα.

Πορεία συγκλίνουσα στο φως της μέρας. Οχι στο σκότος της συναλλαγής του «δούναι και λαβείν». Των μεταγραφών για να γίνει σιελ το πράσινο και λαχανί το μπλε, ώστε να πάθουν αχρωματοψία οι ...αόμματοι και να μπερδέψουν το χρώμα της ψήφου τους. Πορεία που δε σταματάει στο παραβάν. Συνεχίζεται στην κοινωνία, για να φτάσει στο μέλλον. Γινόμαστε περισσότεροι. Λείπουν ακόμα πολλοί. Θα 'ρθουν στο δρόμο κι άλλοι. Από τους δικούς μας που μας έλειψαν. Από άλλους που πάντα τους περιμέναμε. Από τους παλιούς, τους νέους και τους αγέννητους ακόμα. «Κάτι γίνεται». Πολλά κυοφορούνται. Ας χαίρονται οι ελπίζοντες, ας τρέμουν οι κρατούντες.


Π, Ρ.

ΚΚΕ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Κοινή συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και η Αλέκα Ζορμπαλά εκ μέρους της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» θα δώσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, σήμερα Παρασκευή, 3 Μάρτη και ώρα 14.00 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23).

ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Σήμερα Παρασκευή ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο νομό, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον ΑΗΣ Αλιβερίου, στις 8.30 το πρωί. Εκεί θα συναντηθεί με το σωματείο και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων. Επίσης, στις 6.30 το απόγευμα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στην Αμάρυνθο.

Αύριο Σάββατο ο Κ. Παρασκευάς θα περιοδεύσει στα χωριά Ταξιάρχης, Πετριές και Κριεζά. Την Κυριακή στα χωριά Κονίστρες, Αϊ Βλάση, Νεοχώρι και Αχλαδερή. Στις 6.30 το απόγευμα σε σύσκεψη γιατρών στο ξενοδοχείο «Παλίρροια» της Χαλκίδας θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΚΚΕ από τον Κ. Παρασκευά και τον γιατρό Τ. Χρονά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει την Κυριακή στις 10.30 το πρωί σε συγκέντρωση αντιστασιακών στην ΚΟΠ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ