ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" ήξερε...

Η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει το ρόλο του, ιδιωτικού πλέον, "Ελληνικού Νηογνώμονα" και απαιτεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των ναυτικών

Ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" ήταν ενήμερος για την άθλια κατάσταση του πλοίου, παρ' όλα αυτά συνέχιζε να εκδίδει πιστοποιητικά που χαρακτήριζαν αξιόπλοο το πλοίο!Αυτό κατήγγειλε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ.

Για το ρόλο του "Ελληνικού Νηογνώμονα" ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ τόνισε ότι από το 1992, από εταιρία ευρύτερου δημόσιου τομέα υπό κρατικό έλεγχο, με απόφαση της κυβέρνησης πέρασε στον αποκλειστικό έλεγχο των εφοπλιστών! Ο χαρακτήρας του "Νηογνώμονα" αλλοιώθηκε και λειτουργεί με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Η ΠΕΜΕΝ παρέθεσε μερικά πλοία που ήταν καταχωρημένα στον "Ελληνικό Νηογνώμονα" και τα οποία ή βυθίστηκαν ή που έγινε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες ναυτεργάτες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα πλοία: "Ερι Σ","Κατίνα Π","Κένιτρα","Προσπέριτι","Σένεγκαλ","Αλφα Σταρ","Σαν Μάρκο","Γκρέσια Εξπρές","Γιούνιτι Β","Αϊρον Αντώνης","Ντίμινι","Γιάννης","Σιλ Βάναμαρ","Αιγαίον" και "ΔΥΣΤΟΣ" και αφορούν την περίοδο από το 1992 μέχρι το 1996.

Οσον αφορά τη λειτουργία του "Ελληνικού Νηογνώμονα", εκκρεμεί το πόρισμα ελέγχου των οικονομικών της εταιρίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" δεν είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Οργάνωση Νηογνωμόνων "IACS".Με έγγραφό της και ημερομηνία 25 Μάρτη του 1997,η οργάνωση βεβαιώνει ότι ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" δεν είναι αναγνωρισμένος και επιπλέον δεν έχει κάνει ούτε και αίτηση για αναγνώριση, αντίθετα μ' αυτά που είπε ο υπουργός Σ. Σουμάκης στη Βουλή απαντώντας σε σχετική Ερώτηση! Σύμφωνα με στοιχεία της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για το 1995, το 44,4% των εγγεγραμμένων πλοίων στον "Ελληνικό Νηογνώμονα" που προσέγγισαν τα λιμάνια των ΗΠΑ είχαν σοβαρά προβλήματα και επιβλήθηκε αντίστοιχη ποινή στον "Νηογνώμονα".

Η διοίκηση του "Ελληνικού Νηογνώμονα" απέλυσε μέλος της ΠΕΜΕΝ, γιατί είχε κληθεί μάρτυρας από την Ενωσή, στη δίκη για το τραγικό ναυάγιο του "Αριον Αντώνης" και άλλες καταγγελίες που είχαν κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς, θέλοντας να εκδικηθούν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους στην εταιρία και να κρατήσουν τα στεγανά στη δράση της εταιρίας τους.

Τέλος, οι καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ προκάλεσαν τον έλεγχο του "Ελληνικού Νηογνώμονα" από τετραμελή Επιτροπή της επιτροπής Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναμένεται το πόρισμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα αναμένεται να είναι "καταπέλτης" για τη διοίκηση του "Νηογνώμονα"!

Ο ρόλος του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων

Από δικηγορικό επιτελείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προέρχονται οι εισηγητές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών ατυχημάτων στο Ανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων,συγκαλύπτοντας τα πραγματικά αίτια των ατυχημάτων, όπως κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η ΠΕΜΕΝ! Οι συνδικαλιστές πρόσθεσαν ότι αυτός είναι και ο λόγος που εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ δε συμμετέχει στο ΑΣΝΑ.

Ωστόσο, ο υπουργός χτες, όταν του έγινε η σχετική ερώτηση, είπε ότι όποιος κάνει λόγο για αναξιοπιστία του ΑΣΝΑ, αν έχει άλλη άποψη να την καταθέσει! Ενώ στην ερώτηση για το αν προτίθεται να δεχτεί το αίτημα της ΠΕΜΕΝ για συμμετοχή μηχανικού στο συμβούλιο, είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει γιατί η σύνθεση του ΑΣΝΑ είναι νομοθετημένη... Στη συνέχεια όμως αρνήθηκε ουσιαστικά αυτό το αίτημα, λέγοντας "ότι δεν ξέρει σε τι θα εξυπηρετούσε η συμμετοχή μηχανικού στο συμβούλιο"...

Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί από την κυβέρνηση και ειδικότερα από το ΥΕΝ να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα που αναπτύσσει ο "Ελληνικός Νηογνώμονας". Η συνέχιση εργασιών του "Ελληνικού Νηογνώμονα" να γίνει με ευθύνη του ΥΕΝ.

Να συμμετέχει εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ναυάγιο του πλοίου ΔΥΣΤΟΣ. Να συμμετέχει εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ στο ΑΣΝΑ. Να κοινοποιούνται τα πορίσματα του ΑΣΝΑ στην ΠΕΜΕΝ και γενικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να καθοριστεί το όριο ηλικίας για την εγγραφή και την αποβολή πλοίων από το νηολόγιο για να γίνει ανανέωση των πλοίων. Να συμμετέχουν εκπρόσωποι των ναυτεργατών στα κλιμάκια επιθεώρησης των πλοίων που προσεγγίζουν τα λιμάνια της χώρας και να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος.

  • Σήμερα στις 10.30 το πρωί η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ και γενικότερα για τα ναυτικά ατυχήματα.
Ιδού οι ένοχοι

Εκτενή αποσπάσματα από τη συγκλονιστική και αποκαλυπτική επιστολή του καπετάνιου

"Το πλοίο το έχω πλοιαρχεύσει τόσες φορές που ξεχνώ πόσες... Ξεκινώ με τη γενική διαπίστωση ότι το πλοίο ήταν ΣΑΠΙΟ και αυτό το αναλύω...".Μ' αυτά τα λόγια, μπαίνει στο "διά ταύτα" των αποκαλύψεών του ο πρώην καπετάνιος του ΔΥΣΤΟΣ, στην επιστολή του προς τον υπουργό, από την οποία παραθέτουμε αποσπάσματα, όπως παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΠΕΜΕΝ, στη διάθεση της οποίας - όπως και στη διάθεση του υπουργού - είναι τα πλήρη στοιχεία του καπετάνιου.

"Το πλοίο, ένα σπανιόλικο μεταφοράς ξηρού φορτίου, αγοράστηκε από την "ΑΝΕ Ηρακλής" το 1982 διά να χρησιμοποιηθεί διά τη μεταφορά αδρανών υλικών προς παρασκευή τσιμέντου. Εκ των υστέρων, κάποιοι θερμοκέφαλοι αποφάσισαν ...το 1984, με μια μελέτη του ποδαριού στην κυριολεξία, να το μετατρέψουν σε τσιμεντοφόρο, χύδην τσιμέντου. Η νέα μετασκευή προέβλεπε το χτίσιμο εντός των δύο κυτών, που είχε το πλοίο, δύο νέα κύτη κατάλληλα διά να δεχτούν το χύδην τσιμέντο. Με αυτόν τον τρόπο, "φυλακίστηκαν τα πανιόλα των κυτών χωρίς προσβάσεις διά σχετικές συντηρήσεις, τόσο αυτών καθεαυτών, όσο και των διπύθμενων του πλοίου, δηλαδή των δεξαμενών έρματος. Και μετά από αυτό άρχισε η φθορά των ελασμάτων...".

Μπαλώματα με σιδηρόστοκο!

Και συνεχίζει: "Επίσης το πλοίο, από κατασκευής του, είχε στο κέντρο του μια δεξαμενή έρματος ένα "ντιπ τανκ" τα λεγόμενα 14άρια... που χώριζε το πλοίο στο πλωριό κύτος και το πρυμνιό. Αυτό το "ντιπ τανκ" άρχιζε από το κύριο κατάστρωμα έφτανε εις τα διπύθμενα καθ' όλο το πλάτος του πλοίου. Λόγω φθοράς των ελασμάτων σε "μπάλαστ κοντίσιον" (δηλαδή όταν το πλοίο ήταν ερματισμένο) πολλάκις έσπαζαν οι μπουλμέδες και το έρμα έπεφτε στο χώρο του τσιμέντου, πρώρα ή πρύμα ανάλογα. Οι εκπονητές της μετασκευής για οικονομία... και ακόμα για περισσότερη ευτελή εργασία στα δύο κύτη φορτίου δεν κατασκευάστηκε διαμήκη φράχτη. Η μέριμνα της εταιρίας για τις τρύπες ήταν μπαλώματα και πλάστικ στιλ ή ακόμα σιδηρόστοκος...".

Ολα ήταν σάπια!

"Τώρα περιγραφή των διπύθμενων και των εντός αυτών ενισχύσεων. ΟΛΑ ΣΑΠΙΑ.Διά να υπάρξει αφ' ενός έλεγχος, αφ' ετέρου επισκευαστική εργασία, το πλοίο έπρεπε να ανέλθει εις δεξαμενή, να ανοιχτεί το στόμιο, ή στόμια, διά να εισέλθουμε εντός των διπύθμενων. Επί των ημερών μου, μόνο μία φορά έγινε και αυτό διότι ήταν δύσκολος ο αφερματισμός του πλοίου. Οταν ήμουν εντός των διπύθμενων μετά του αρχιμηχανικού και θέλαμε να μεταφερθούμε σε άλλο διπύθμενο, με "κλοτσιά", έριξα κάτω το διαχωριστικό μπουλμέ και περάσαμε στο άλλο διαμέρισμα, δηλαδή ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΣΑΠΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΠΥΘΜΕΝΩΝ. Και επάνω σ' αυτό το ΣΑΠΙΟ υπόβαθρο πώς θέλατε να κρατηθούν τόσοι χιλιάδες τόνοι τσιμέντου".

Τα αίτια

"Και τώρα - συνεχίζει - πλέον, όχι τα πιθανά, αλλά τα αίτια της ανατροπής του ΔΥΣΤΟΣ. Πρώτη εκδοχή. Λόγω τελείας φθοράς, κοινώς σάπισμα, υποχώρησε από τη μια πλευρά το αρχικό πανιόλο (καπάκια των διπύθμενων). Επόμενο ήταν να ακολουθήσει αυτή την υποχώρηση ο χώρος του τσιμέντου, με συνέχεια πλήρωση του διπύθμενου με τσιμέντο, μετατόπιση φορτίου, επόμενο να υπάρξει κλίση με συγκυρία μιας θάλασσας από δίπλα και το πλοίο μπατάρισε. Δεύτερη εκδοχή. Εσπασε ή υποχώρησε κάποιος μπουλμές από τα ως άνω περιγραφόμενα 14άρια εισχώρησε εντός το τσιμέντο, διότι ήταν άδεια, καθότι το πλοίο έμφορτο, αλλαγή της διαγωγής, τουτέστιν κλίση και ανατροπή. Σημειώσατε ότι αυτό το πλοίο ήταν εύκολο στις κλίσεις δεξιά, αριστερά, διότι οι ανεγκέφαλοι που έκαναν τη μετασκευή, για οικονομία ή για αποφυγή έξτρα αναρροφήσεων ή και ακόμα για περισσότερη ευτελή εργασία και περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους, τα 2 κύτη φορτίου δεν είχαν διαμήκη μπουλμέ. Αυτό και μόνο γι' αυτό το τόσο επικίνδυνο φορτίο ήταν πράξη εγκληματική. ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την ανατροπή του πλοίου. Αυτές οπωσδήποτε είναι οι αιτίες του τραγικού ναυαγίου του ΔΥΣΤΟΣ".

Μ' ένα φακελάκι...

Συνεχίζοντας στην επιστολή, σημειώνει: "Κύριε υπουργέ, μην ακούτε για πιστοποιητικά και μετρήσεις πάχους ελασμάτων. Με το ανάλογο φακελάκι, μπορεί να έχετε ό,τι πιστοποιητικό θέλετε".Και τονίζει: "Ενα σας λέω με βεβαιότητα ότι φεύγοντας από το φουντάγιο της Σκιάθου, αν ο καιρός δεν έπαιρνε τον καπετάνιο, θα πήγαινε από κάτω της Σκοπέλου εν συνεχεία στα Σκάτζουρα, εν συνεχεία δευτερόπρυμα προς Σκυροπούλα, μετά θα περνούσε νότια της Σκύρου και θα ανέβαινε μέχρι το Λιθάρι της Σκύρου και θα γύριζε κατάπρυμα προς 180 μοίρες πλέον για Αράπη. Αυτό είναι το ταξίδι στις πλέον δύσκολες καιρικές συνθήκες και με καιρούς βόρειους έως και βορειανατολικούς. Ο καπετάν Γιάννης και οποιοσδήποτε άλλος πλοίαρχος από αγκυροβόλιο Σκιάθου κτυπούσε (έβαζε πορεία) κατευθείαν Αράπη και ειδικά της ΑΝΕΗ να είστε σίγουρος ότι είχε μπροστά του ασφαλές ταξίδι, με φυσικό επόμενο λίγο μπότζι ειδικά στο μπογάζι Σκάτζουρα - Σκυροπούλας".

Κλείνοντας την επιστολή του, ο πλοίαρχος αναφέρει: "φαντάσματα δεν υπάρχουν, υπάρχει αιτία που το πλοίο ανατράπηκε και είμαι σίγουρος για τα αναγραφόμενά μου. Τώρα γιατί το κάνω αυτό: Αργησα, διότι δεν ήμουν στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό και αυτά τα γράμματα δίδονται χέρι με χέρι. Το κάνω για τα ορφανά, για τι χήρες, το κάνω για τους χαροκαμένους γονείς. Το κάνω για να πάψουν να υπάρχουν ανθρώπινα κτήνη,που μπροστά στα δικά τους συμφέροντα ακόμα και αυτός ο θάνατος τούς αφήνει αδιάφορους. Το κάνω ...τέλος για τη δική μου συνείδηση και τους αδικοχαμένους ναυτικούς μας".

"Σήμα κινδύνου" από την ΠΕΜΕΝ

Η Διοίκηση της ΠΕΜΕΝ, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Θ. Σταματόπουλος στη συνέντευξη Τύπου, διασταύρωσε τις συγκεκριμένες καταγγελίες και επιπρόσθετα σημειώνει ότι η κεντρική πρυμναία δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου ήταν σε άθλια κατάσταση και συγκοινωνούσε με τις δεξαμενές του θαλασσέρματος Νο 6 αριστερά και δεξιά. Ολα τα διπύθμενα θαλασσέρματος ήταν τρύπια, συγκοινωνούσαν μεταξύ τους λόγω φθοράς των ελασμάτων. Παρέμενε αδιευκρίνιστη ποσότητα θαλασσέρματος και μετά τη φόρτωση του πλοίου των διπύθμενων στις δεξαμενές. Το πρυμναίο στεγανό σύγκρουσης "Αφτερ Πικ" ήταν σε άθλια κατάσταση, φθαρμένα ελάσματα και ενισχύσεις. Δε γινόταν ερμάτωση του πρυμναίου στεγανού σύγκρουσης όταν το πλοίο ήταν σε άφορτη κατάσταση, γιατί η απόκλιση ευθυγράμμισης του στροφαλοφόρου άξονα της Κυρίας μηχανής ξεπερνούσε τα όρια του κατασκευαστή για ομαλή λειτουργία. Τέλος, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της Κυρίας μηχανής και των ηλεκτρομηχανών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ "έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου" για όλα τα τσιμεντάδικα πλοία, τονίζοντας ότι τα τσιμεντάδικα δεν είναι από κατασκευή, αλλά από μετασκευή και πρέπει να δοθεί προσοχή κατά πόσο αυτές οι μετασκευές έγιναν σωστά. Τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι, στους οποίους να συμμετέχουν και ναυτικοί, καθώς είναι γνωστά τα σημεία στους ναυτικούς που καταπονούνται και θα μπορούν να προσανατολίσουν τους ελέγχους.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΥΣΤΟΣ"
"Το πλοίο ήταν ΣΑΠΙΟ"!

Καπετάνιος της ΑΓΕΤ, με επιστολή του στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, φωτίζει με συγκλονιστικό τρόπο και αδιάσειστα στοιχεία τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας. Δε γνωρίζει τίποτα, ισχυρίζεται ο υπουργός και προκαλεί, καταγγέλλοντας για "άθλιες μεθοδεύσεις" την ΠΕΜΕΝ που έδωσε χτες στη δημοσιότητα την επιστολή - καταπέλτη

Επιστολή - "βόμβα" για τα αίτια που οδήγησαν στο βυθό, στα ανοιχτά της Κύμης στις 28 Δεκέμβρη, το τσιμεντάδικο "ΔΥΣΤΟΣ" και στον υγρό τάφο 20 ναυτικούς και συγγενείς τους, έχει αποσταλεί στον υπουργό Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη, από τις 13 Φλεβάρη! Την επιστολή, που ανήκει σε πρώην πλοίαρχο της ΑΝΕ "Ηρακλής",ο οποίος είχε πλοιαρχεύσει το μοιραίο πλοίο επανειλημμένα, έφερε χτες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Ο κ. Σουμάκης δήλωσε αρχικά στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει πάρει τέτοια επιστολή και στη συνέχεια ότι δεν ξέρει... παρότι η ΠΕΜΕΝ προσκόμισε στους δημοσιογράφους και την απόδειξη αποστολής της επιστολής...!

Σωστός "καταπέλτης" οι μαρτυρίες, τα στοιχεία και οι καταγγελίες του πλοιάρχου, τεκμηριώνουν τη βασική διαπίστωση που έκανε χτες η ΠΕΜΕΝ. Οτι, δηλαδή, οι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για το τραγικό ναυάγιο είναι: - Η πλοιοκτήτρια εταιρία, η εφοπλιστική ασυδοσία, η αφερέγγυα ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας", που είχαν την ευθύνη για την άθλια κατάσταση του πλοίου.

- Η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που αποτελεί "ομπρέλα" για να καλύπτονται οι παράνομες ενέργειες των εφοπλιστών.

"Για να πάψουν να υπάρχουν ανθρώπινα κτήνη... "

"Ξεκινώ με τη γενική διατύπωση ότι το πλοίο ήταν ΣΑΠΙΟ και αυτό το αναλύω..."! "Τώρα, περιγραφή των διπύθμενων και των εντός αυτών ενισχύσεων. ΟΛΑ ΣΑΠΙΑ... Και επάνω σε αυτό το ΣΑΠΙΟ υπόβαθρο, πώς θέλατε να κρατηθούν τόσοι χιλιάδες τόνοι τσιμέντου;..."! "Κ. υπουργέ. Μην ακούτε για πιστοποιητικά και μετρήσεις πάχους ελασμάτων. Με το ανάλογο φακελάκι μπορεί να έχετε ό,τι πιστοποιητικό θέλετε..."! "Φαντάσματα δεν υπάρχουν, υπάρχει αιτία που το πλοίο ανατράπηκε και είμαι σίγουρος για τα αναγραφόμενά μου...".

Είναι μερικές από τις φράσεις - κλειδιά στην επιστολή του καπετάνιου, ο οποίος απερίφραστα αναφέρει ως εκδοχές της ανατροπής του πλοίου την υποχώρηση των φθαρμένων ελασμάτων, τα σοβαρά προβλήματα ευστάθειας του πλοίου που προέκυψαν με τη μετασκευή του, τη μετατόπιση φορτίου.

Ομως ούτε αυτά, ούτε η έκκληση του καπετάνιου "να πάψουν να υπάρχουν ανθρώπινα κτήνη που, μπροστά στα δικά τους συμφέροντα, ακόμα και αυτός ο θάνατος τούς αφήνει αδιάφορους",φαίνεται να συγκίνησαν τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος εμφανίστηκε χτες μπροστά στους δημοσιογράφους να δηλώνει "άγνοια" για την επιστολή, να ειρωνεύεται τους συνδικαλιστές ότι θα τους αναθέσει τη διοίκηση του υπουργείου... να εξυβρίζει την ΠΕΜΕΝ για "ανεύθυνες και άθλιες διαδικασίες"! Αποποιούμενος ακόμα και την κατανόηση που θα μπορούσε να δείξει κάποιος για την περίπτωση που πράγματι η επιστολή δεν έφτασε - για λόγους που πρέπει να αναζητηθούν μέσα στο υπουργείο - ο κ. Σουμάκης έσπευσε να δηλώσει ότι ο ίδιος "δεν έχει καμιά δουλιά, από τη στιγμή που η υπόθεση έχει περάσει στη Δικαιοσύνη"!"Ποιος ο λόγος - συνέχισε - να έρθει η επιστολή στο υπουργείο; Δεν μπορεί να απολογείται ο υπουργός. Δεν έχει πλέον καμιά συμμετοχή στην υπόθεση, από τη στιγμή που αυτή βρίσκεται στη Διακαιοσύνη. Εκεί να πάει να καταθέσει ο πλοίαρχος αν είναι υπεύθυνος..."!

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο ο υπουργός, "απόρησε" για το "καθυστερημένο ενδιαφέρον της ΠΕΜΕΝ" (!) σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα τσιμεντάδικα πλοία, γιατί - είπε - αυτούς τους ελέγχους τους έχει ήδη κάνει το υπουργείο! Και το ισχυρίζεται αυτό ο υπουργός όταν εντελώς πρόσφατα και με στοιχεία που δεν τόλμησε ούτε ο ίδιος, ούτε κανένας άλλος να διαψεύσει, ο "Ρ" αποκάλυψε ότι οι περίφημοι... έλεγχοι ήταν "μαϊμού"!Οτι κανένα από τα πλοία που ελέγχθηκαν δεν έμεινε "δεμένο" ούτε μια ώρα, γιατί - όπως δήλωναν οι αρμόδιοι του ΥΕΝ - οι ουσιαστικοί έλεγχοι παίρνουν χρόνο!

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Καθεστώς ασυδοσίας

Του Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ*

Η ανάπτυξη της ναυτιλίας στηρίχτηκε σε ένα, πρωτοφανές για τα διεθνή ναυτιλιακά δεδομένα, νομοθετικό καθεστώς ασυδοσίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Το χρηματικό αντίκρισμα των προνομίων αυτών αποτυπώνεται στις μυθικές εφοπλιστικές περιουσίες. Είναι από άκρη σ' άκρη ψευδής ο ισχυρισμός, ο οποίος παρουσιάζει τους εφοπλιστές σαν "αυτοδημιούργητους", που "δε ζητούν τίποτα, αλλά προσφέρουν στην ελληνική οικονομία". Αυτοί που προσφέρουν είναι οι Ελληνες ναυτεργάτες, φορέας του 80% - και περισσότερο - του ναυτιλιακού συναλλάγματος. Οι εφοπλιστές καρπώνονται τα προνόμια, τακτοποιώντας τα κέρδη τους στις ελβετικές τράπεζες και τους άλλους χρηματιστηριακούς παραδείσους. Για να φανεί το μέγεθος του πολιτικού παραλογισμού της κυβέρνησης και του ΥΕΝ, που συμμερίζονται τα εφοπλιστικά "παράπονα" και συμπάσχουν μαζί τους, θα παραθέσουμε ενδεικτικά δύο σημεία αναφοράς, του πλαισίου ανάπτυξης της μεταπολεμικής ναυτιλίας.

Το ΝΔ 2687, περί "προστασίας και επενδύσεως κεφαλαίων εξωτερικού", που δώρισε στους εφοπλιστές το 1953 η κυβέρνηση του "Συναγερμού", χαρακτηρίζει τα πλοία σαν το "κεφάλαιο εξωτερικού" και μέσω των "εγκριτικών" πράξεων - συμφωνιών νηολόγησης - του άρθρου 13 επιτρέπει τον καθορισμό αποικιακών όρων "κατά παρέκκλισιν των κειμένων διατάξεων και αυτής έτι της δημοσίας τάξεως". Προβλέπει, επίσης, την ελεύθερη διαχείριση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό των - σε συνάλλαγμα και δραχμές - εσόδων και κερδών του πλοίου και την απαλλαγή του πλοίου - τόσο κατά τη νηολόγηση του, όσο και σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του υπό την ελληνική σημαία - από κάθε εισφορά εκτάκτου φόρου, τέλους ή κρατήσεως υπέρ τρίτων, τελών χαρτοσήμου, καθώς και από τα δικαιώματα "επί της συντάξεως συμβολαίων". Οι εγκριτικές πράξεις δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους πλοιοκτήτες να καθορίζουν καθ' υπέρβαση της ισχύουσας νομοθεσίας αυθαίρετες συνθέσεις! Προκειμένου να δικαιολογήσουν το καθεστώς της ασυδοσίας και των προνομίων, οι απολογητές των εφοπλιστών ξεσηκώνουν τεχνητό θόρυβο, ισχυριζόμενοι ότι "προνόμια προς τους εφοπλιστές, σημαίνει πολλά πλοία στην ελληνική σημαία, άρα πολλές θέσεις απασχόλησης για τους Ελληνες ναυτεργάτες". Το αβάσιμο του ισχυρισμού αυτού αποδεικνύεται από τα ίδια τα αποτελέσματα της εφαρμογής του 2687/53. Ετσι, αν το 1953 το μερίδιο της ελληνικής σημαίας στον ελληνόκτητο στόλο ήταν 24,21% και των σημαιών ευκαιρίας 75,79%, το 1957 το ποσοστό αυτό έγινε 15,24% και 84,76% αντίστοιχα, ενώ το 1958 ήταν 19,33% και 80,67% υπέρ των σημαιών ευκαιρίας. Την εξέλιξη αυτή τη συναντάμε μετά από κάθε πακέτο αντιναυτεργατικών μέτρων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που συνδέονται με τις μειώσεις των οργανικών θέσεων 1983, 1986 και 1990, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτεργατών.

Από τη δεκαετία του '50, με το νόμο 1880/51 και το ΝΔ 345/55, ρυθμίζεται, κατά πώς θέλουν οι εφοπλιστές, το θέμα της φορολογίας και εισάγονται ο τρόπος φορολόγησης των ακαθάριστων εσόδων του πλοίου. Με τους νόμους 465 του 1968 και το ΠΔ 800 του 1970 - σαν πρόσθετο χάρισμα της χούντας - η φορολογία των υπό ελληνική σημαία πλοίων διαχωρίζεται από τα έσοδα και υπολογίζεται στη βάση της χωρητικότητας και της ηλικίας του πλοίου. Το σύστημα αυτό, όπως παρατηρεί πανεπιστημιακός, πρώην παράγοντας του ΥΕΝ, ήταν όμοιο με αυτό της Λιβερίας (νηολόγιο ευκαιρίας) και η ελληνική σημαία θεωρήθηκε σημαία ευκαιρίας. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε και με το νόμο 27 του 1975 (συμπληρώθηκε με το Ν.814/78), που συμβαδίζει με πλήθος εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών. Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η απαλλαγή των αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από κάθε φόρο και οι δυνατότητες που παρέχουν ο ΑΝ 89 του 1967 και ο ΑΝ 378 του 1968 για υπέρ, υπό-τιμολογήσεις και φοροδιαφυγή σε ελληνικές εταιρίες που συνδέονται με τις "αλλοδαπές" κατά το σύστημα των συγκοινωνούντων δοχείων. Εκτός από τα παραπάνω, το 1990 μειώθηκε παραπέρα η φορολογία για τα άνω των 40.000 τόνων πλοία.

Τι πληρώνουν, τελικά, οι εφοπλιστές; Καταβάλλουν φόρο για τα περιουσιακά τους στοιχεία που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια ή για τα κέρδη τους; Σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων χρόνων της δεκαετίας του 1980, αποκαλύπτεται ότι το συνολικό ποσόν που εισπράχτηκε σαν φορολογία πλοίων, ήταν κατά μέσο όρο το χρόνο 2,6 δισ., όταν ο χρονιάτικος προϋπολογισμός του ΥΕΝ ξεπερνούσε τα 7 δισεκατομμύρια. Το 1993, το ποσόν της φορολογίας 2.116 πλοίων ήταν μόλις 5,7 δισεκατομμύρια δραχμές. Δηλαδή 2.640.000 δραχμές κατά μέσο όρο ανά πλοίο!

* Ο Γιώργος Μαρίνος είναι γραμματέας της ΚΟΝ του ΚΚΕ

(Αύριο: Υπό διωγμό οι Ελληνες ναυτεργάτες)

Οι χώροι με τα νούμερα 3,4 και 6 κανονικά πρέπει να είναι στεγανοί μετ

Οι χώροι με τα νούμερα 3,4 και 6, κανονικά πρέπει να είναι στεγανοί μεταξύ τους. Ομως, όπως αποκαλύπτει με την επιστολή του και το σκίτσο που επισυνάπτει σ' αυτήν ο πλοίαρχος, οι ενδιάμεσες λαμαρίνες ήταν σάπιες, με αποτέλεσμα φορτίο και έρμα να γίνονται ένα, έτσι που τελικά χανόταν η ευστάθεια του πλοίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ