Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΥΣΤΟΣ"
"Το πλοίο ήταν ΣΑΠΙΟ"!

Καπετάνιος της ΑΓΕΤ, με επιστολή του στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, φωτίζει με συγκλονιστικό τρόπο και αδιάσειστα στοιχεία τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας. Δε γνωρίζει τίποτα, ισχυρίζεται ο υπουργός και προκαλεί, καταγγέλλοντας για "άθλιες μεθοδεύσεις" την ΠΕΜΕΝ που έδωσε χτες στη δημοσιότητα την επιστολή - καταπέλτη

Επιστολή - "βόμβα" για τα αίτια που οδήγησαν στο βυθό, στα ανοιχτά της Κύμης στις 28 Δεκέμβρη, το τσιμεντάδικο "ΔΥΣΤΟΣ" και στον υγρό τάφο 20 ναυτικούς και συγγενείς τους, έχει αποσταλεί στον υπουργό Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη, από τις 13 Φλεβάρη! Την επιστολή, που ανήκει σε πρώην πλοίαρχο της ΑΝΕ "Ηρακλής",ο οποίος είχε πλοιαρχεύσει το μοιραίο πλοίο επανειλημμένα, έφερε χτες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Ο κ. Σουμάκης δήλωσε αρχικά στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει πάρει τέτοια επιστολή και στη συνέχεια ότι δεν ξέρει... παρότι η ΠΕΜΕΝ προσκόμισε στους δημοσιογράφους και την απόδειξη αποστολής της επιστολής...!

Σωστός "καταπέλτης" οι μαρτυρίες, τα στοιχεία και οι καταγγελίες του πλοιάρχου, τεκμηριώνουν τη βασική διαπίστωση που έκανε χτες η ΠΕΜΕΝ. Οτι, δηλαδή, οι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για το τραγικό ναυάγιο είναι: - Η πλοιοκτήτρια εταιρία, η εφοπλιστική ασυδοσία, η αφερέγγυα ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας", που είχαν την ευθύνη για την άθλια κατάσταση του πλοίου.

- Η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που αποτελεί "ομπρέλα" για να καλύπτονται οι παράνομες ενέργειες των εφοπλιστών.

"Για να πάψουν να υπάρχουν ανθρώπινα κτήνη... "

"Ξεκινώ με τη γενική διατύπωση ότι το πλοίο ήταν ΣΑΠΙΟ και αυτό το αναλύω..."! "Τώρα, περιγραφή των διπύθμενων και των εντός αυτών ενισχύσεων. ΟΛΑ ΣΑΠΙΑ... Και επάνω σε αυτό το ΣΑΠΙΟ υπόβαθρο, πώς θέλατε να κρατηθούν τόσοι χιλιάδες τόνοι τσιμέντου;..."! "Κ. υπουργέ. Μην ακούτε για πιστοποιητικά και μετρήσεις πάχους ελασμάτων. Με το ανάλογο φακελάκι μπορεί να έχετε ό,τι πιστοποιητικό θέλετε..."! "Φαντάσματα δεν υπάρχουν, υπάρχει αιτία που το πλοίο ανατράπηκε και είμαι σίγουρος για τα αναγραφόμενά μου...".

Είναι μερικές από τις φράσεις - κλειδιά στην επιστολή του καπετάνιου, ο οποίος απερίφραστα αναφέρει ως εκδοχές της ανατροπής του πλοίου την υποχώρηση των φθαρμένων ελασμάτων, τα σοβαρά προβλήματα ευστάθειας του πλοίου που προέκυψαν με τη μετασκευή του, τη μετατόπιση φορτίου.

Ομως ούτε αυτά, ούτε η έκκληση του καπετάνιου "να πάψουν να υπάρχουν ανθρώπινα κτήνη που, μπροστά στα δικά τους συμφέροντα, ακόμα και αυτός ο θάνατος τούς αφήνει αδιάφορους",φαίνεται να συγκίνησαν τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος εμφανίστηκε χτες μπροστά στους δημοσιογράφους να δηλώνει "άγνοια" για την επιστολή, να ειρωνεύεται τους συνδικαλιστές ότι θα τους αναθέσει τη διοίκηση του υπουργείου... να εξυβρίζει την ΠΕΜΕΝ για "ανεύθυνες και άθλιες διαδικασίες"! Αποποιούμενος ακόμα και την κατανόηση που θα μπορούσε να δείξει κάποιος για την περίπτωση που πράγματι η επιστολή δεν έφτασε - για λόγους που πρέπει να αναζητηθούν μέσα στο υπουργείο - ο κ. Σουμάκης έσπευσε να δηλώσει ότι ο ίδιος "δεν έχει καμιά δουλιά, από τη στιγμή που η υπόθεση έχει περάσει στη Δικαιοσύνη"!"Ποιος ο λόγος - συνέχισε - να έρθει η επιστολή στο υπουργείο; Δεν μπορεί να απολογείται ο υπουργός. Δεν έχει πλέον καμιά συμμετοχή στην υπόθεση, από τη στιγμή που αυτή βρίσκεται στη Διακαιοσύνη. Εκεί να πάει να καταθέσει ο πλοίαρχος αν είναι υπεύθυνος..."!

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο ο υπουργός, "απόρησε" για το "καθυστερημένο ενδιαφέρον της ΠΕΜΕΝ" (!) σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα τσιμεντάδικα πλοία, γιατί - είπε - αυτούς τους ελέγχους τους έχει ήδη κάνει το υπουργείο! Και το ισχυρίζεται αυτό ο υπουργός όταν εντελώς πρόσφατα και με στοιχεία που δεν τόλμησε ούτε ο ίδιος, ούτε κανένας άλλος να διαψεύσει, ο "Ρ" αποκάλυψε ότι οι περίφημοι... έλεγχοι ήταν "μαϊμού"!Οτι κανένα από τα πλοία που ελέγχθηκαν δεν έμεινε "δεμένο" ούτε μια ώρα, γιατί - όπως δήλωναν οι αρμόδιοι του ΥΕΝ - οι ουσιαστικοί έλεγχοι παίρνουν χρόνο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ