Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταύτιση για τη μερική απασχόληση

"Ναι" ουσιαστικά στη μερική απασχόληση και αναμάσημα των θέσεων περί "κοινωνικής συνοχής" από το γενικό γραμματέα της ΣΕΣ, που επισκέφτηκε χτες τον υπουργό Εργασίας και συναντά σήμερα τον πρωθυπουργό

Τη δεδομένη άποψη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι αποδεκτές, "αρκεί να συμφωνούν και οι εργαζόμενοι", σημείωσε χτες ο γενικός γραμματέας της Α. Καμπάλιο,μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.Ο πρόεδρος της ΣΕΣ,που προσκλήθηκε από τη ΓΣΕΕ,συναντήθηκε χτες και με τα προεδρεία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ενώ θα ολοκληρώσει σήμερα τον κύκλο επαφών του στη χώρα μας, συναντώντας τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία της συνάντησης με τον Α. Καμπάλιο,σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση, μετά τις αντεργατικές κατευθύνσεις που έδωσε στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια της αλλαγής του κλίματος εντάσσεται και η αποστολή υπουργικών κλιμακίων στην επαρχία τις επόμενες μέρες.

Ο Α. Καμπάλιο διαπίστωσε την ταύτιση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της ΣΕΣ στην ανάγκη να ενισχυθεί η "κοινωνική ένωση" παράλληλα με την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια θέση που επαναλαμβάνει μονότονα η ΣΕΣ τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας άδοξα να την παρουσιάσει ως λύση απέναντι στη συνεχή ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Για να ενισχύσει αυτή τη θέση του, ο γγ της ΣΕΣ σημείωσε ότι και στο κείμενο για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το ζήτημα της κοινωνικής Ευρώπης, κάτι με το οποίο συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση. Εξέφρασε επίσης και την ανάγκη να υπάρξουν νέες διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων, μια και οι υπάρχουσες καταστρατηγούνται πολύ εύκολα από τους εργοδότες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας θέλησε να υπερασπιστεί το διαβόητο κοινωνικό διάλογο, σημειώνοντας πως ό,τι κάνει η κυβέρνηση το κάνει για την προστασία των... εργαζομένων, για να υπάρξουν αποτελέσματα στη μάχη κατά της ανεργίας και ότι ένας ακόμα σκοπός της κυβέρνησης είναι... "η κατοχύρωση της πλήρους απασχόλησης". Επειδή όμως θα ήταν "ανεύθυνη" η κυβέρνηση αν αγνοούσε τις νέες μορφές απασχόλησης, θα γίνει ο διάλογος για να συζητηθούν τα θέματα αυτά...

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ΔΕΚΟ,λέγοντας ότι η κυβέρνηση χαράζει την εισοδηματική της πολιτική ανεξάρτητα από αυτές, ότι οι διοικητές των επιχειρήσεων την παίρνουν υπόψη τους και ότι "το πεδίο των διαπραγματεύσεων είναι ακόμα ανοιχτό". Σήμερα πάντως οι ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ, η ΟΤΟΕ και η ΟΑΣΕ αναμένεται να κάνουν διάβημα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ