Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ζητά και τα "ρέστα" ο υπουργός Ναυτιλίας!

Σωρεία αυθαιρεσιών βγάζουν στην επιφάνεια οι σχετικοί έλεγχοι. Ωστόσο, η αυθαιρεσία συνεχίζεται, αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικές κυρώσεις

"Λάσπη" εναντίον των εργαζομένων της Ζώνης, έριξε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ισχυριζόμενος ότι δε συμμετέχουν στους ελέγχους που γίνονται στα επισκευαζόμενα πλοία! "Αφού προκάλεσαν ολόκληρη φασαρία μετά το δυστύχημα στο "Ευγενία", τώρα δε συμμετέχουν στους ελέγχους", δήλωσε προσπαθώντας να συγκαλύψει, για μια φορά ακόμα, τις κυβερνητικές ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Ζώνη!

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού, τόνισε ότι στους ελέγχους που πραγματοποιούν οι 5μελείς επιτροπές συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων. Οσον αφορά κάποιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που κάνει το Κεντρικό Λιμεναρχείο, ο πρόεδρος του συνδικάτου τόνισε ότι γι' αυτούς τους ελέγχους, όχι μόνο δεν έχουν κληθεί οι εργαζόμενοι, αλλά ούτε καν έχουν ενημερωθεί!Τονίζει, ωστόσο, ότι αυτοί οι έλεγχοι, που καλώς γίνονται, δεν είναι ουσιαστικοί, αφού το Λιμεναρχείο, όπου διαπιστώνει κάποια παράβαση, απλά την καταγράφει και, στην καλύτερη περίπτωση, επιβάλλει ένα πρόστιμο.

"Γιατί - συνέχισε ο Ι. Πουντίδης - δεν κάνουν ουσιαστικό έλεγχο και δε διακόπτουν τις εργασίες, όταν γίνεται και χρήση φλόγας που εγκυμονεί κινδύνους και ατυχήματα; Ευθύνη του ΥΕΝ και του υπουργείου Εργασίας είναι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και που αφορούν: Την επάνδρωση του ΚΕΠΕΚ Πειραιά με τεχνικούς επιθεωρητές. Μετάταξη δέκα ναυπηγών από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς επίσης και τη ρύθμιση του ημερομισθίου και του ενσήμου των εκπροσώπων των εργαζομένων που συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου".

Στο μεταξύ, νέες παραβάσεις διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους που γίνονται από λιμενικά όργανα στα επισκευαζόμενα πλοία στη Ζώνη. Συγκεκριμένα, στο επιβατηγό - οχηματαγωγό "Γεώργιος 2" βεβαιώθηκε παράβαση κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας "Ναυτιλιακός Μεταφορικός Συνεταιρισμός Υδρα" για παράνομη απασχόληση 8 ατόμων χωρίς άδεια και κατά του υπευθύνου του συνεργείου Αφοί Καργατζή, γιατί εκτελούσε εργασίες χωρίς άδεια της λιμενικής αρχής. Στο φορτηγό "Ανέμη" βεβαιώθηκε παράβαση κατά του πλοιάρχου, γιατί απασχολούσε σε εργασίες με φλόγα ένα μέλος του πληρώματος. Στη φορτηγίδα "Κλέμκο" και στο επιβατηγό "Αρτεμις", διαπιστώθηκαν παραβάσεις γιατί εκτελούσαν εργασίες χωρίς την άδεια. Στο επιβατηγό "Θεολόγος" βεβαιώθηκαν παραβάσεις κατά των "Μαρέλκο","Αδρούτσος",ΑσλανίδηςΙ. Παναγιωτάκης,"Κοφίνα", γιατί απασχολούσαν εργαζόμενους χωρίς άδεια και κατά του πλοιοκτήτη, γιατί δεν είχε μεριμνήσει για έκδοση πιστοποιητικού γκας φρι. Τέλος, στα πλοία "Λίμπρα","Μπράντα","Σεκαβίλ",και "Ισιπέλ" βεβαιώθηκαν παραβάσεις για απασχόληση 8 εργαζομένων συνολικά, χωρίς άδεια.

Αναφορικά με την επίσκεψη της υφυπουργού Βιομηχανίας στη Ζώνη την ερχόμενη Δευτέρα, τα σωματεία των εργαζομένων και ο Δήμος Περάματος, σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι οι φορείς απαιτούν ουσιαστικά μέτρα για τη Ζώνη και τους ανθρώπους της, την υλοποίηση των 26 σημείων, τον έλεγχο και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους, με την τακτή και συνεχή λειτουργία του αρμόδιου διυπουργικού οργάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ