ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Υπό την κυβερνητική "εποπτεία"!

Αυξήσεις όσες και ο πληθωρισμός διαμήνυσε χτες στις ομοσπονδίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας! Την ανάγκη συντονισμένης αγωνιστικής απάντησης, επισήμανε ο γγ της ΓΣΕΕ

"Οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς πρέπει να συνδεθούν με την πτώση του πληθωρισμού".Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες,επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει με τέτοιο τρόπο στη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων στους χώρους αυτούς, ώστε να ακυρώνει ουσιαστικά στην πράξη τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση υπογραφής των συμβάσεων, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης παρέμβασης της κυβέρνησης. Ο υπουργός, αφού δήλωσε ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει εντολή ή παρέμβαση της κυβέρνησης στις διοικήσεις των οργανισμών που να αφορά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των συμβάσεων...

Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, σημείωσε: "Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά αν υπάρχει σχετική εντολή της κυβέρνησης ή όχι. Ο υπουργός έκανε την ανάλυση της θεωρίας του για τον πληθωρισμό... Ωστόσο, εμείς λέμε ότι υπάρχει ανάγκη αναπλήρωσης και ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζόμενων. Αυτή ήταν η πρώτη παρέμβασή μας. Η ΓΣΕΕ θα συντονίσει τις προσπάθειες των ομοσπονδιών για την υπογραφή των συμβάσεων".

Την πεποίθησή του ότι οι κλαδικές ομοσπονδίες θα εξαγγείλουν κινητοποιήσεις μετά τις απαντήσεις που έλαβαν από τον υπουργό, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.Ο ίδιος, μιλώντας λίγο πριν σε συνέντευξη τύπου ΓΣΕΕ - ομοσπονδιών, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των κινητοποιήσεων και προτείνοντας αυτές να γίνουν στις 16-17 Μάη, έτσι ώστε να συμπέσουν με την εξαγγελθείσα απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Σε ρόλο "συνενόχου" η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

Μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" θα... τοποθετηθεί στη σαρωτική επίθεση που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός! Συνεργοί της ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκαν τα στελέχη της ΔΑΚΕ. Την ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης από τα κάτω, τόνισε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Μέσα στον "κοινωνικό διάλογο" θα τοποθετηθεί η ΑΔΕΔΥ στα ζητήματα που έθεσε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός Σημίτης στην πρόσφατη σύσκεψη του συνδικαλιστικού τομέα του ΠΑΣΟΚ, όπου με απροκάλυπτο τρόπο σηματοδότησε μια ολομέτωπη επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Αυτό αποφασίστηκε με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης, όπου απορρίφθηκε η πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για καταδίκη των αντεργατικών σχεδίων!

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των όσων είπε ο Σημίτης, λέγοντας πως "αφορά εσωκομματική διαδικασία και δεν μπορεί να υπάρξει κουβέντα επί της ουσίας στα όσα είπε ο πρόεδρος του Κινήματος"! Από πλευράς ΔΑΚΕ επισημάνθηκε μεν ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αφορούν τους εργαζόμενους, ωστόσο παρέπεμψε να συζητηθούν στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που θα γίνει στις 18 Απρίλη... Υπέρ της καταδίκης των όσων έθεσε ο πρωθυπουργός τάχθηκαν οι σύμβουλοι της "Αυτόνομης Παρέμβασης".

Στην παρέμβασή του, ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", επισήμανε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί ποια πολιτική θα ακολουθηθεί και τόνισε: "Αν ο πρωθυπουργός τοποθετείται σε τόσο σημαντικά ζητήματα, τα οποία δημοσιεύονται και διαμορφώνουν κλίμα και τα συνδικάτα δεν απαντούν, τότε αυτά είναι παθητικοί αποδέκτες και ουσιαστικά συνένοχοι στην προώθηση των αντεργατικών σχεδιασμών. Αυτό το ρόλο του συνενόχου αναλαμβάνει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και είναι επείγουσα ανάγκη οι εργαζόμενοι από τη βάση να υψώσουν μέτωπα αγώνα για την απόκρουση αυτών των σχεδίων και να παραμερίσουν όσους λειτουργούν σαν αναχώματα των αγώνων".

Τελικά ψηφίστηκε να μην υπάρξει καμιά ανακοίνωση από την ΑΔΕΔΥ, να υπάρξει συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο και τοποθέτηση μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο"..!

Πρόκληση!

Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν βίαια και ύπουλα μπροστά και μέσα στο υπουργείο Εργασίας σε συνδικαλιστές οικοδόμους που είχαν έρθει απ' όλη τη χώρα για να πάρουν μέρος σε καθορισμένη συνάντηση με τον υπουργό!

Τη βίαιη, ύπουλη και απρόκλητη επίθεση αστυνομικής δύναμης δέχτηκαν χθες το μεσημέρι μπροστά και μέσα στο υπουργείο Εργασίας δεκάδες συνδικαλιστές οικοδόμοι, που είχαν έρθει απ' όλη τη χώρα για να πάρουν μέρος σε καθορισμένη, εδώ και 15 μέρες, συνάντηση με τον υπουργό! Ομως αντί για τον Μ. Παπαϊωάννου,τους "περίμεναν" οι αστυνομικοί που βρίσκονταν κρυμμένοι μέσα στο υπουργείο και άλλοι που είχαν πάρει "θέση μάχης" έξω από αυτό!

Η χθεσινή ανοιχτή πρόκληση εξελίχθηκε ως εξής: Οταν έφτασαν οι συνδικαλιστές στο υπουργείο, τους ζητήθηκε να περιμένουν έξω μέχρι να "ανοίξει" η μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου. Μετά από μια ώρα μάταιης αναμονής να ανοίξει η πύλη του υπουργείου, ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε στον πρόεδρο της ομοσπονδίας, που ανέβηκε στο γραφείο του να τον συναντήσει, ότι δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους εκπροσώπους των σωματείων, αλλά μόνο με μια αντιπροσωπεία 3 - 4 ατόμων. Η άρνηση του υπουργού, ήταν το "σήμα" για την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών που βρίσκονταν μέσα στο υπουργείο και των άλλων που περίμεναν απ' έξω χωρίς καν να ξέρουν τι συμβαίνει, με αποτέλεσμα ο χώρος της κεντρικής πύλης του υπουργείου να μεταβληθεί σε πεδίο μάχης!

Καταγγέλλοντας την πρωτοφανή, για τον κλάδο, πρόκληση, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους λόγο μετά: "Η κυβέρνηση διάλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης και θα τον έχει. Αυτό θα το διαπιστώσει όχι μόνο στην απεργία στις 9 Απρίλη, αλλά και στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Στην πρόκληση, στη βία και στον αυταρχισμό απαντάμε με το δυνάμωμα των αγώνων μας. Το "μπλοκάρισμα" των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών, η διεύρυνση των κατακτήσεων είναι ο στόχος μας και η αναμέτρηση θα φέρει την εκπλήρωσή του".

Με... απολογητικό ύφος εμφανίστηκε ο υπουργός, σε δελτίο τύπου που έστειλε αργότερα και χωρίς να κάνει καμιά νύξη για τα επεισόδια, επικαλείται "τεχνικούς και μόνο λόγους" (! ) για τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης, ενώ δηλώνει "έτοιμος να ανταποκριθεί σε πρόσκληση της Ομοσπονδίας να συμμετάσχει σε Γενική Συνέλευση του κλάδου και να συζητήσει για όλα τα θέματα που τους απασχολούν"..!

ΕΑΒ
Ρουσφέτι... "παροχής υπηρεσιών"

"Θύματα" διπλής εκμετάλλευσης είναι 197 εργαζόμενοι στην ΕΑΒ,που απασχολούνται χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, κόβοντας δελτίο παροχής υπηρεσιών! Υπεύθυνοι γι' αυτό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς είναι κυβερνητικά, συνδικαλιστικά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι ρουσφετολογικών προσλήψεων μ' αυτόν τον τρόπο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εννιά - προφανώς "ριγμένοι" στα ρουσφέτια - βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν Επερώτηση στη Βουλή, όπου χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε νύξη για το εργασιακό καθεστώς, καταγγέλλουν... τις ρουσφετολογικές προσλήψεις. Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου, όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, με τη συναίνεση της πλειοψηφίας του σωματείου, προχώρησε στην πρόσληψη 7 εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε ένα ρουσφετολογικό όργιο, όπου το καθένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προωθούσε την πρόσληψη των "δικών του". Μέσα σε ένα χρόνο, οι προσλήψεις με το ίδιο καθεστώς από 7 έγιναν 197!

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων απασχολείται στην παραγωγή και καλύπτει πάγιες ανάγκες. Μάλιστα, επειδή αν έλεγαν την πραγματική τους απασχόληση δε θα μπορούσαν να εγγραφούν στο ΤΕΒΕ και να πάρουν δελτία παροχής υπηρεσιών, υποχρεώθηκαν να καταχωρηθούν ως καθαριστές!

Οπως θα πει ο Σ. Μαζαράκης,μέλος του ΔΣ του σωματείου και στέλεχος της ΔΕΣ, "εμείς από την αρχή διαφωνήσαμε με τον τρόπο πρόσληψης αυτών των ανθρώπων και γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί γίνονται αντικείμενο της πιο στυγνής εκμετάλλευσης, αλλά και γιατί υπονομεύονται οι εργασιακές σχέσεις και των μόνιμων εργαζομένων. Απαιτούμε, και στο βαθμό που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες της παραγωγής, να αλλάξει άμεσα το εργασιακό τους καθεστώς και να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου".

Ανησυχία

Εντονη ανησυχία για το μέλλον των εργαζομένων στο εργοστάσιο της πολυεθνικής "Τιούντορ" (παράγει μπαταρίες) στη Θήβα εκφράζουν συνδικαλιστές, καθώς αποδιοργανώνεται η παραγωγική διαδικασία, σταμάτησε η παραγωγή ανταλλακτικών και όλα δείχνουν ότι σχεδιάζεται η μετατροπή της επιχείρησης σε εμπορική.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
Να χαράξει αγωνιστικό πλαίσιο η ΟΤΟΕ

"Καλούμε την ΟΤΟΕ, μπροστά στην πρόκληση των εργοδοτών και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, να χαράξει αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης αξιοπρεπών μισθών, αρνούμενη να δεχτεί την επιχειρούμενη επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα", τονίζεται σε ψήφισμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συλλόγου εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας.

Στο ψήφισμα τονίζεται ακόμα: "Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους αγώνες των αγροτών, καθηγητών, ναυτεργατών, δασκάλων, που έγιναν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους με αξιοπρέπεια και ακολουθώντας το μοναδικό δρόμο που το συνδικαλιστικό κίνημα γνωρίζει, το δρόμο του αγώνα".

Η γενική συνέλευση είχε τη μεγαλύτερη μαζικότητα των τελευταίων χρόνων και απασχολήθηκε αρκετά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Η αστυνομία ""περιφρουρεί"" τον Μ.Παπαιώαννου από τους συνδικαλιστές

Η αστυνομία "περιφρουρεί" τον Μ. Παπαϊωάννου από τους συνδικαλιστές οικοδόμους τους οποίους είχε καλέσει σε συνάντηση!

Απεργία στο "Δημόκριτο"

Σαρανταοκτάωρες συνεχείς και επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις κήρυξε ο Σύλλογος Τεχνικών Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 4 Απρίλη και θα ολοκληρωθούν στις 8 Μάη. Ο Σύλλογος αποφάσισε την προκήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων μετά την άρνηση του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" να ικανοποιήσει τα αιτήματά του που αφορούν στην εφαρμογή του Νόμου 2266/94, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ