ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Συνοπτικές διαδικασίες...

Σε μια βδομάδα η αποστολή της πολυεθνικής

ΡΩΜΗ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 14 Απρίλη, προτείνει η Ρώμη τη μετάβαση της πολυεθνικής δύναμης, η οποία "θα προστατεύσει τις αποστολές τροφίμων και φαρμάκων" και θα συμβάλει στην "αποκατάσταση ασφαλούς κλίματος" στην Αλβανία. Την επόμενη βδομάδα θα δοθεί και η αναγκαία κοινοβουλευτική έγκριση στις κυβερνήσεις των συμμετεχουσών χωρών για να συνεχίσουν.

Διαδικαστικά...

Ενώ η διάταξη των δυνάμεων που θα συνθέσουν την πολυεθνική δύναμη, η οποία θα αποσταλεί στην Αλβανία, αποτελούσε χτες αντικείμενο διαπραγματεύσεων, η επιτροπή πολιτικής διεύθυνσής της πρότεινε τη μετάβασή της στη χώρα από τη Δευτέρα 14 Απρίλη, παράλληλα με την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η έχουσα το γενικό στρατιωτικό πρόσταγμα της "αστυνομευτικής" επιχείρησης πρότεινε χτες διάταξη ιταλικών και αυστριακών δυνάμεων στα Τίρανα, ισπανικών στο Σκούταρι, τουρκικών στο Φιέρι, γαλλικών στο Δυρράχιο, ρουμανικών στο Αργυρόκαστρο, ιταλικών στην Αυλώνα και των ελληνικών στη Λέζα. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία αντιπρότεινε να τοποθετηθούν οι Ελληνες στρατιωτικοί σε Αυλώνα και Αργυρόκαστρο. Σύμφωνα πάντως με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, "τίποτα δεν έχει αποφασιστεί αυτή τη στιγμή".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ιταλός στρατηγός Λουτσιάνο Φορλάνι διορίστηκε διοικητής της δύναμης, όπως ακριβώς αναμενόταν. Ενώ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Λα Στάμπα", ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα, υποστήριξε ότι είναι "πιθανόν ο ΟΗΕ να παρατείνει" το χρόνο της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής εάν κριθεί αναγκαίο...

Επεισόδια...

Βίαια επεισόδια αναφέρονται σε διάφορες περιοχές και όπως ανακοίνωσε χτες το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών, τα έξι μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν προχτές βράδυ στη μικρή πόλη Φούσε - Κρούγια, 20 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, σε μια πιθανολογούμενη ενέργεια αντεκδίκησης.

Στην Αυλώνα, συμμορίες ενόπλων προκάλεσαν ζημιές στο γήπεδο, στο θέατρο και σε μια βιβλιοθήκη της πόλης, ενώ επιτέθηκαν σε τοπικό ταχυδρομικό γραφείο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Δυνάμεις της Αστυνομίας πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επιχείρηση στο Μπεράτι (Νότια Αλβανία) και κατάσχεσαν όπλα και πυρομαχικά. Οπως προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ζητήθηκε η αποστολή ενισχύσεων.Ο Μπερίσα

Φαίνεται ότι ο Αλβανός Πρόεδρος βρήκε έναν (χλιαρό) υποστηρικτή στο πρόσωπο του Προέδρου της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ. Ο Σαλί Μπερίσα είχε χτες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, στην οποία εξέφρασε τις απόψεις του. Κατ' αυτές "στα νότια της Αλβανίας υπήρξε μια ανταρσία, στην οποία συνενώθηκαν σε επιτροπές μαφιόζικες δομές και πρώην κομμουνιστές", από τις οποίες, όπως είπε, "ο πληθυσμός διαχωρίζει όλο και περισσότερο τη θέση του". Το Σοσιαλιστικό Κόμμα "έχει χάσει την αξιοπιστία του σε διάφορες περιοχές", υποστήριξε, ενώ είπε ότι με βάση το σημερινό κλίμα η διεξαγωγή ελεύθερων και τίμιων εκλογών είναι απίθανη! Ο Μπερίσα κατέληξε διατυπώνοντας την εκτίμηση πως υπάρχει η πρόθεση να διενεργηθούν εκλογές κατά... το παλιό "κομμουνιστικό πρότυπο", μέσω τοπικών εκτελεστικών επιτροπών.

Πικετοφορίες ενάντια στην επέμβαση

Μαζική και ιδιαίτερα μαχητική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάτρα, ενάντια στην αποστολή στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία. Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νεολαία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Αχαϊας και της τοπικής Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος του αλβανικού λαού. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αχαϊας, Βασίλης Ασπρούλιας,αναφέρθηκε στη συμμετοχή της χώρας μας στην πολυεθνική δύναμη χαρακτηρίζοντάς την "εγκληματική ενέργεια σε βάρος του αλβανικού λαού", ενώ οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν τη θέλησή τους για "αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών" και οι φοιτητές και μαθητές απαιτούσαν να μην πάει "κανένας φαντάρος στην Αλβανία (γιατί) εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Αχαϊας, Φάνης Μισιρλής,διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης που εκφράζει την αντίθεση στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης και στη συμμετοχή Ελλήνων φαντάρων σ' αυτή, το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτό. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας η οποία πέρασε από τη Νομαρχία Αχαϊας και κατέληξε στο ιταλικό προξενείο, όπου θυροκόλλησε το ψήφισμα.

Στα ΤρίκαλαΣτα Τρίκαλα οργανώθηκε χτες από την ΕΔΥΕΤ στο κέντρο της πόλης αγωνιστική πικετοφορία αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό και καταγγελίας των σχεδίων της στρατιωτικής επέμβασης στη γειτονική χώρα.
Στην Κόρινθο

Μαχητική πικετοφορία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και στην Κόρινθο με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ενάντια στην πολιτική και στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία. Το κύριο σύνθημα που επικρατούσε ήταν: "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Η πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ συνάντησε τη θερμή επιδοκιμασία των Κορινθίων.

Μηνύματα συμπαράστασης

Συνεχίζεται να καταφθάνουν μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον εξεγερμένο Αλβανικό λαό.

Επιστολή στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, έστειλαν: η Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, ο Γυναικείος Σύλλογος "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" Πειραιά, οι φίλοι του Μουσείου Μάνης "ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ", οι Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά και Κερατσινίου, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού.Οι παραπάνω φορείς καταδικάζουν τη δολοφονική ενέργεια του εμβολισμού της αλβανικής ακταιωρού από ιταλικό πολεμικό πλοίο, που στοίχισε τη ζωή σε 83 Αλβανούς, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά και μωρά, και παράδωσαν την επιστολή - διαμαρτυρία τους στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα. "Διαδηλώνουμε την απόφασή μας για συνεχή αγώνα κατά τέτοιων πράξεων όπου Γης και ζητάμε - αξιώνουμε την αποκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία τόσο των φυσικών και ηθικών αυτουργών, όσο και των εμπνευστών της πιο πάνω εγκληματικής και ταυτόχρονα απάνθρωπης πράξης", καταλήγει η επιστολή.

Η ΕΛΜΕ Λάρισας με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης εκφράζει την αλληλεγγύη της στο δοκιμαζόμενο σκληρά λαό της Αλβανίας. Βρίσκεται αντίθετη στην επέμβαση που σχεδιάζουν στα εσωτερικά της χώρας οι ΕΕ, ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης. Ενώ καταγγέλλει τις κίβδηλες και εθνικιστικές φωνές που κόπτονται για τη μειονότητα, και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλακεί στις τυχοδιωκτικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και να μη συμμετάσχει στην αποστολή στρατιωτικής δύναμης.

Η ΠΕΑΕΑ Ιλίου καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της για αποστολή εκστρατευτικού ή αστυνομικού σώματος και την καλεί να αποστείλει φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα.

Η ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία, ύστερα από τις εντολές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Καταλήγοντας αναφέρει ότι καλά θα έκανε η κυβέρνηση να ενισχύσει το ειρηνικό έργο της ΕΕΔΥΕ, να βοηθήσει οικονομικά και ανθρωπιστικά μόνο το λαό της Αλβανίας.

Η Ενωση Εργαζομένων στην "ΑΜΕ ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟ" με ψήφισμά της συμπαραστέκεται στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας, ο οποίος πήρε τα όπλα στα χέρια του αποζητώντας καλύτερες μέρες για την Αλβανία. Ζητά από την κυβέρνηση της Ελλάδας (που αποφάσισε να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη), αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρέμβει, έτσι ώστε κανένας ένοπλος Ελληνας να μην πάει στην Αλβανία.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό

Σε συγκέντρωση καλούν η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και Εργατικά Σωματεία της πόλης, την Τρίτη 8 Απρίλη στις 7μμ στην πλατεία Κοραή

Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και τα σωματεία του Πειραιά ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Οικοδόμων, Σωματεία Ζώνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος καλούν τους Πειραιώτες και Πειραιώτισσες στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό την Τρίτη 8 Απρίλη στις 7μμ στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

Με ανακοίνωση - κάλεσμά τους αναφέρουν πως παρακολουθούν "με έντονη ανησυχία τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την Αλβανία. Την προσπάθεια του αλβανικού λαού να διώξει το διεφθαρμένο επιστάτη της ΝΑΤΟικής τάξης πραγμάτων, Μπερίσα. Την προσδοκία του αλβανικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία, καλύτερη ζωή. Στον αγώνα με την ίδια προσδοκία και η ελληνική μειονότητα. Με την εξέγερσή του ο αλβανικός λαός αποδεικνύει ότι βρήκε μέσα του τη δύναμη, την αξιοπρέπεια, τη θέληση να ρυθμίσει το μέλλον της χώρας του. Το ΝΑΤΟ, το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΗΠΑ θορυβήθηκαν από τις εξελίξεις αυτές. Με υπόδειξη και πιεστική τους σύσταση, ο ΟΗΕ εγκληματικά αποφάσισε την αποστολή πολυεθνικών ταγμάτων για την επιβολή της "τάξης" του Μπερίσα και της παρέας του". Καταδικάζουν επίσης την προθυμία - απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στα πολυεθνικά τάγματα.

- Οχι στα πολυεθνικά τάγματα επιβολής της "νέας τάξης πραγμάτων".

- Αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό.

- Κανένας φαντάρος στα τάγματα των δημίων του αλβανικού λαού.

- Κάτω τα χέρια από την Αλβανία. Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ