ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Θα αρχίσουν τελικά οι διαπραγματεύσεις;

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. -

Στην Πρετόρια αναμένεται σήμερα η έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αντάρτες και εκπροσώπους της κυβέρνησης του Ζαϊρινού δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, πολλές παραμένουν ακόμη οι αμφιβολίες σχετικά με αυτή την υπόθεση, που αποσκοπεί στην επίτευξη κάποιας συμφωνίας εκεχειρίας στο Ανατολικό Ζαϊρ, καθώς και οι δύο πλευρές εξακολουθούσαν να κρατούν μέχρι αργά χτες βράδυ αμφίσημη στάση...

Επικεφαλής των ανταρτών της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" του Λόρεντ Καμπίλα τέθηκε ο Μπιζίμα Καράχα, ο οποίος υποστήριξε ότι η πλευρά του είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Ολα αυτά ενώ λίγη ώρα πριν τη δήλωση του Καράχα στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι οι αντάρτες εισέβαλαν και στα αδαμαντωρυχεία του Μπούζι - Μάι της επαρχίας Καφάι.

Την ώρα που οι εκπρόσωποι του Μομπούτου Σεσεσέκο δεν είχαν καν φτάσει στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, ο Ζαϊρινός δικτάτορας, Μομπούτου Σεσεσέκο δεν απέκλειε, μιλώντας στην Κινσάσα, το ενδεχόμενο να πάρει μέρος σε περίπτωση γενικών εκλογών, προκειμένου να ξαναδιεκδικήσει - νομίμως; - την εξουσία! Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε για τους εκατοντάδες Αμερικανούς και Ευρωπαίους, που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας του με το πρόσχημα της απομάκρυνσης ξένων που ζουν στο Ζαϊρ, σχολίασε ότι η παρουσία Δυτικών στρατιωτών έχει ως σκοπό "τον ξεκάθαρο και απλό εκφοβισμό", προσθέτοντας ότι δεν τον αφορά το αν βρίσκονται στο Κονγκό 4.000 Αμερικανοί, Γάλλοι, Βέλγοι και Βρετανοί στρατιώτες.

Ο θάνατος θερίζει τους πρόσφυγες

Κάθε μέρα στο Ανατολικό Ζαϊρ πεθαίνουν 120 πρόσφυγες Χούτου, ποσοστό τριπλάσιο από αυτό των θανάτων που σημειώνονται συνήθως στα στρατόπεδα προσφύγων, ανακοίνωσε χτες ο Πολ Στρόμπεργκ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Υπατη Αρμοστεία προσπαθεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες"να σταθούν στα πόδια τους", αναφερόμενος κυρίως στους 80.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα δάση και στη ζούγκλα του Ανατολικού Ζαϊρ.

Το ίδιο 24ωρο, η εκπρόσωπος της "ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ" στη Βόννη, Ντανιέλ Μεγιφέρ, ανακοίνωνε ότι περίπου 200.000 ορφανά παιδάκια από τη Ρουάντα και το Μπουρούντι περιπλανιούνται μόνα τους στο Ανατολικό Ζαϊρ!

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να ύπαρξη επαρκής εξωτερική βοήθεια για τα παιδιά αυτά, λόγω των συνεχών συγκρούσεων. Η Μεγιφέρ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση, ώστε να αποκτήσει η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ πρόσβαση στα παιδιά αυτά.

Πολλά από τα παιδιά βρίσκονται στα δάση κοντά στο Κινσανγκάνι και κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και τις κακουχίες. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη πάνω από 300.000 βρέφη είχαν πεθάνει στο Ζαϊρ, πριν τα πρώτα τους γενέθλια, ενώ το 45% των παιδιών μέχρι πέντε χρονών υποφέρουν από την πείνα.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντικομμουνιστικό άρθρο στο Σύνταγμα

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει το νέο Σύνταγμα της Πολωνίας. Η Εθνική Συνέλευση της χώρας τελικά ενέκρινε το σχέδιο του νέου Συντάγματος της Πολωνίας, ύστερα από πολυήμερη συζήτηση που έγινε στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η Ολομέλεια της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Πολωνών Κομμουνιστών (Προλεταριάτ) εξέφρασε τη διαμαρτυρία της, ανάμεσα στα άλλα, για τον αντικομμουνισμό που υιοθετείται επίσημα στο σχέδιο του νέου Συντάγματος της Πολωνίας. Συγκεκριμένα, στην απόφαση της Ολομέλειας που πάρθηκε από έντυπο της ΕΠΚ Προλεταριάτ "Μπζιάσκ" (Νο 2 Φλεβάρης 1997) τονίζεται:

"Η Ολομέλεια διαμαρτύρεται έντονα για την έγκριση από τη Συνταγματική Επιτροπή του Εθνικού Κοινοβουλίου 16/1/97 του σχεδίου Συντάγματος της Πολωνικής Δημοκρατίας. Οι συγκεκριμένες μας παρατηρήσεις και τα αιτήματα του κόμματός μας... που δόθηκαν στη Συνταγματική Επιτροπή... δυστυχώς δεν πάρθηκαν καθόλου υπόψη.

Κάτι παραπάνω, στην τελική σύνταξη του σχεδίου προστέθηκε νέο άρθρο 13 στο οποίο αναφέρεται: "Απαγορεύεται η ύπαρξη πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανώσεων που υιοθετούν στα προγράμματά τους ολοκληρωτικές μεθόδους και πρακτικές δράσεις του ναζισμού, φασισμού και κομμουνισμού".

Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην τοποθέτηση του κομμουνισμού στην ίδια θέση με το ναζισμό και το φασισμό. Αυτό είναι αναληθές, βρίσκεται σε αντίθεση με την ιστορική αλήθεια και εξυπηρετεί σκοπιμότητες χειραγώγησης και νόθευσης της ιστορικής πραγματικότητας, ιδιαίτερα του πολωνικού λαού. Στην ουσία το άρθρο 13 του μελλοντικού Συντάγματος σημαίνει δυνατότητα να τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα μας και γενικά το κομμουνιστικό κίνημα. Δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε με αυτό. Το άρθρο 13 είναι προαγγελία κατάργησης βασικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών που σήμερα στρέφονται κατά των κομμουνιστών, αύριο κατά των σοσιαλιστών, αγροτών και άλλων κομμάτων των εργαζομένων, κατά των συνδικάτων και των προοδευτικών κοινωνικών οργανώσεων. Χρειάζεται δημιουργία αντίστασης κατά του πισωδρομικού και αντιδραστικού Συντάγματος".

ΡΩΣΙΑ
"Βέτο" στο βέτο του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ. -

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας με 308 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 8 αποχές παρέκαμψε χτες το βέτο του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο κηρύσσονται ως περιουσία του κράτους τα έργα τέχνης που κατέσχεσε ο σοβιετικός στρατός στη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Για την παράκαμψη του βέτο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών. Το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να υποβληθεί στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και, αν εγκριθεί (κάτι τέτοιο αναμένεται), ο Γιέλτσιν θα είναι υποχρεωμένος να το υπογράψει μέσα σε 7 μέρες. Το σχετικό νομοσχέδιο αφορά "όλους τους πολιτιστικούς θησαυρούς που μεταφέρθηκαν στην ΕΣΣΔ στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ανεξάρτητα από τους ιδιοκτήτες τους ή από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποκτήθηκαν". Το σχετικό κείμενο αναφέρει, επίσης, ότι ο νόμος αποσκοπεί στο να αποτραπούν "οι παράνομες εξαγωγές των ρωσικών αυτών αγαθών", τα οποία θεωρούνται ως "αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην πολιτιστική κληρονομιά" της ΕΣΣΔ κατά τον πόλεμο. Σημειώνουμε ότι ο Γιέλτσιν είχε προβάλει βέτο σε προηγούμενη σχετική απόφαση της Κρατικής Δούμας. Αιτιολογώντας το βέτο του, ο Γιέλτσιν είχε τονίσει ότι "το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει μονομερώς το πρόβλημα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο", γεγονός το οποίο, όπως υποστήριζε, αποδυναμώνει "τις ρωσικές θέσεις στις δύσκολες συνομιλίες που διεξάγονται με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία", χώρες από τις οποίες προέρχονται τα έργα τέχνης. "Ο Πρόεδρος δεν είναι σωστά πληροφορημένος", δήλωσε ο Νικολάι Γκουμπένκο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τον πολιτισμό και πρόσθεσε: "Οι ειδικοί επεξεργάστηκαν το κείμενο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου". Μεταξύ των έργων αυτών είναι και ο"τρωικός θησαυρός", που είχε ανακαλύψει ο Γερμανός αρχαιολόγος Χ. Σλίμαν.

Διάψευση για Τσερνομίρντιν

Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης διέψευσε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και χαρακτήριζαν τον Ρώσο πρωθυπουργό ως έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, τονίζοντας ότι ο Τσερνομίρντιν εισέπραξε το 1996 μισθό μικρότερο των 700 δολαρίων το μήνα. Διέψευσε, επίσης, πως ο πρωθυπουργός διαθέτει μετοχές αξίας 5 δισ. δολαρίων στην κρατική εταιρία φυσικού αερίου "Γκαζπρόμ", στην οποία ήταν διευθυντής πριν γίνει πρωθυπουργός. Ο εκπρόσωπος κατέληξε πως στην πραγματικότητα, ό,τι χρησιμοποιεί σήμερα ο Τσερνομίρντιν ως πρωθυπουργός ανήκει στο κράτος και δεν αποτελεί προσωπική του περιουσία.

Ο Σ. Μπασάγεφ, αντιπρόεδρος στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τον γνωστό από την τρομοκρατική επίθεση και σύλληψη ομήρων στην πόλη Μπουντιόνοφσκ Σαμίλ Μπασάγεφ διόρισε πρώτο αντιπρόεδρο της τσετσενικής κυβέρνησης ο Πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρωθυπουργός. Ο Μπασάγεφ είχε λάβει τη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία και με τη νέα θέση του θα αναπληρώνει τον Μασχάντοφ κατά την απουσία του. Οπως είναι γνωστό, το Μάη του 1995 ο Μπασάγεφ είχε καταλάβει το νοσοκομείο του Μπουντιόνοφσκ και στην επιχείρηση αυτή είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100 άτομα. Ο Μπασάγεφ παραμένει "καταζητούμενος" ως τρομοκράτης για τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας και δεν απολαμβάνει την αμνηστία που χορήγησε η Κρατική Δούμα. "Πρόκειται για πρόκληση κατά της Μόσχας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ. "Χαστούκι στη Μόσχα", αντέδρασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν. Ο πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής ΚΟ "Σπίτι μας - η Ρωσία" και επικεφαλής της Επιτροπής της Δούμας για τις Εθνότητες Βλαντίμιρ Ζόριν σημείωσε ότι ο διορισμός του Μπασάγεφ αποτελεί νομική μορφοποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Τσετσενία, καρπός του συμβιβασμού του Μασχάντοφ με τις πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις και απόδειξη της ανικανότητάς του να ελέγχει πλήρως την κατάσταση στη Δημοκρατία. "Πώς θα διεξαγάγει η Μόσχα συνομιλίες μ' έναν αντάρτη και τρομοκράτη;", διερωτώνται ορισμένοι Ρώσοι σχολιαστές, ξεχνώντας πιθανόν ότι και ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν συνομιλούσαν στο παρελθόν για την ειρήνευση στην Τσετσενία με τους αυτονομιστές, μεταξύ τους και με τον Μπασάγεφ. "Θα τα βρούνε", σχολιάζουν οι απλοί Ρώσοι πολίτες τους διορισμούς στην Τσετσενία, που αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ολα τα υπάρχοντα στο κεφάλι του νεαρού πρόσφυγα...
Παραιτήθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπουργός Ενέργειας Πιοτρ Ροντιόνοφ υπέβαλε την παραίτησή του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σεργκέι Σλεσάριεφ, χωρίς να αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί, αλλά τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει κυβερνητική ανακοίνωση. Ο Ροντιόνοφ διορίστηκε υπουργός τον Αύγουστο του 1996. Προηγουμένως είχε διατελέσει διευθυντής της "Λεντρανγκάζ", περιφερειακό τμήμα του "Γκαζπρόμ". Ο Ροντιόνοφ ήταν αρμόδιος για τον ενεργειακό τομέα της ρωσικής οικονομίας, στον οποίο γίνεται προσπάθεια για ανάκαμψη έπειτα από τη μεγάλη πτώση στις εξαγωγές πετρελαίου που σημειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Στη Ρωσία, η εξαγωγή πετρελαίου έφτανε πέρσι τα 6,03 εκατομ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το 1987 είχε φτάσει τα 11,39 εκατομ. βαρέλια ημερησίως. Η Ρωσία κατέχει τώρα την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών - παραγωγών πετρελαίου, μετά τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ