Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντικομμουνιστικό άρθρο στο Σύνταγμα

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει το νέο Σύνταγμα της Πολωνίας. Η Εθνική Συνέλευση της χώρας τελικά ενέκρινε το σχέδιο του νέου Συντάγματος της Πολωνίας, ύστερα από πολυήμερη συζήτηση που έγινε στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η Ολομέλεια της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Πολωνών Κομμουνιστών (Προλεταριάτ) εξέφρασε τη διαμαρτυρία της, ανάμεσα στα άλλα, για τον αντικομμουνισμό που υιοθετείται επίσημα στο σχέδιο του νέου Συντάγματος της Πολωνίας. Συγκεκριμένα, στην απόφαση της Ολομέλειας που πάρθηκε από έντυπο της ΕΠΚ Προλεταριάτ "Μπζιάσκ" (Νο 2 Φλεβάρης 1997) τονίζεται:

"Η Ολομέλεια διαμαρτύρεται έντονα για την έγκριση από τη Συνταγματική Επιτροπή του Εθνικού Κοινοβουλίου 16/1/97 του σχεδίου Συντάγματος της Πολωνικής Δημοκρατίας. Οι συγκεκριμένες μας παρατηρήσεις και τα αιτήματα του κόμματός μας... που δόθηκαν στη Συνταγματική Επιτροπή... δυστυχώς δεν πάρθηκαν καθόλου υπόψη.

Κάτι παραπάνω, στην τελική σύνταξη του σχεδίου προστέθηκε νέο άρθρο 13 στο οποίο αναφέρεται: "Απαγορεύεται η ύπαρξη πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανώσεων που υιοθετούν στα προγράμματά τους ολοκληρωτικές μεθόδους και πρακτικές δράσεις του ναζισμού, φασισμού και κομμουνισμού".

Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην τοποθέτηση του κομμουνισμού στην ίδια θέση με το ναζισμό και το φασισμό. Αυτό είναι αναληθές, βρίσκεται σε αντίθεση με την ιστορική αλήθεια και εξυπηρετεί σκοπιμότητες χειραγώγησης και νόθευσης της ιστορικής πραγματικότητας, ιδιαίτερα του πολωνικού λαού. Στην ουσία το άρθρο 13 του μελλοντικού Συντάγματος σημαίνει δυνατότητα να τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα μας και γενικά το κομμουνιστικό κίνημα. Δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε με αυτό. Το άρθρο 13 είναι προαγγελία κατάργησης βασικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών που σήμερα στρέφονται κατά των κομμουνιστών, αύριο κατά των σοσιαλιστών, αγροτών και άλλων κομμάτων των εργαζομένων, κατά των συνδικάτων και των προοδευτικών κοινωνικών οργανώσεων. Χρειάζεται δημιουργία αντίστασης κατά του πισωδρομικού και αντιδραστικού Συντάγματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ