Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιδείνωση των σχέσεων

ΒΟΝΝΗ.-

Τη συγνώμη της Αγκυρας αξίωσε χτες, εμμέσως πλην σαφώς, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χέρμπερτ Σμίλινγκ, καθιστώντας σαφές ότι "η βελτίωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης".

"Η Τουρκία πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, η δική μας στάση δε χρειάζεται απολύτως καμία διόρθωση", είπε παραπέμποντας στα έντονα διπλωματικά διαβήματα διαμαρτυρίας της Βόννης για τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από την Τουρκία σχετικά με τον εμπρησμό στην πόλη Κρέφελντ, που στοίχισε τη ζωή μιας Τουρκάλας μητέρας και των δύο παιδιών της, την προηγούμενη Δευτέρα.

Το επεισόδιο είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι σχέσεις μεταξύ Βόννης και Αγκυρας, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν κατηγόρησε πριν από λίγες μέρες τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι κλείνουν τα μάτια στις επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων.

Η κρίση πήρε νέα τροπή χτες, ύστερα από τη σύλληψη του Τούρκου πατέρα της οικογένειας από τις αστυνομικές αρχές ως βασικού υπόπτου, αλλάζοντας ριζικά το σκηνικό και μεταθέτοντας την τραγωδία από το χώρο των ξενοφοβικών ρατσιστικών εκδηλώσεων βίας, στο πεδίο ενός ενδοτουρκικού οικογενειακού δράματος. Και αυτό επειδή η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο εν λόγω Τούρκος προκάλεσε την πυρκαγιά, η οποία είχε διαπιστωθεί ότι οφείλεται σε εμπρησμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ